12:e mars

NAMNSDAG

Viktoria:
Kvinnonamnet Viktoria eller Victoria kommer, liksom den manliga motsvarigheten Viktor, från det latinska ordet victor’segrare’. Stavningen med c är vanligast bland yngre bärare i Sverige.

Återkommande minnesdagar

Nationaldag:​
Gabon: Landet firar National Day som ofta kallas Renovation Day.  Detta nationella firande högtidlighåller årsdagen av inrättandet den 12 mars 1968 av Gabons demokratiska parti.

Nationaldag:​
Mauritius: Landet firar sin Nationaldag till minne av självständigheten från Storbritannien som erkändes den 12 mars 1968.

Nationaldag:​
Republiken Jamtland: Jamtamot hölls årligen veckan då den 12 mars inföll.

Flaggdag:​
Sverige: Kronprinsessans namnsdag.

VIP födda den 12:e mars

Några i musikens värld som är födda den 12:e mars

1864 – 1943 Alice Tegnér,
 Svensk tonsättare, musiklärare och organist. Hon är ansedd som den främsta svenska skaparen av barnvisor under 1900-talets första hälft.

1940 – M.A. Numminen,
 Finländsk artist, sångare, kompositör och författare. Hans sångröst och -stil är mycket karakteristisk och har blivit något av ett varumärke.

1948 – James Taylor,
 Amerikansk sångare, låtskrivare och gitarrist. Han var den första icke-Beatles-medlem som gavs ut på skivbolaget Apple Records.

1950 – Steve Harris,
 Brittisk musiker. Han grundade hårdrocks-bandet Iron Maiden och är även gruppens basist.

1981 – Holly Williams,
 Amerikansk sångerska, låtskrivare och musiker. Jobbar inom countrymusik, men så är hon också Hank Williams Jr dotter.

Några kända personer som avled den 12:e mars

1932 Ivar Kreuger dog 52 år gammal genom att skjuta sig själv på ett hotellrum i Paris. Han var en svensk ingenjör, företagsledare, finansman och grundare av Kreugerkoncernen.

1955 Charlie Parker dog 34 år gammal av diverse sjudomar som till stor del orsakats av hans heroinmissbruk. Han var en amerikansk altsaxofonist och kompositör. Han var en av stilbildarna inom jazzen och kallades "Bird"

2001 Robert Ludlum dog 73 år gammal i sviterna av brännskador han fick av en mystisk brand den 10:e februari. Han var en amerikansk författare.Han skrev ca 30 romaner. Hjälten i romanerna arbetar alltid mot helt omöjliga odds och handlingen innehåller omfattande våld och action.

2013 Clive Burr dog 56 år gammal i sömnen sviterna av sjukdomen MS. Han var en brittisk rockmusiker och Iron Maidens fjärde trummis. Han spelade trummor på Iron Maidens tre första album: Iron Maiden, Killers och The Number of the Beast.

2023 Dick Fosbury dog 76 år gammal av lymfkörtelcancer. Han var en amerikansk höjdhoppare. Han uppfann den nuvarande hoppstilen (Fosbury-flopp) som innebär att man hoppar över ribban med ryggen vänd mot den, och vann OS på 2,24 m 1968.

Dagens historia i filmklipp 12:e mars

Några händelser som inträffat den 12:e mars

1891
 

DJURGÅRDENS IF BILDAS.


  Sedan 1880-talet har några ungdomar på Djurgården i Stockholm tävlat i både vinter- och sommarsporter med hemmagjorda primitiva sportredskap, inspirerade av sportklubben Norska Gardet, som finns förlagt i staden. För att få bättre ordning på djugårdsungdomarnas tävlingar tar 22-årige John G. Jansson och några av hans kamrater denna dag initiativ till att bilda Djurgårdens Idrottsförening (DIF), vilket sker på ett kafé på Alberget 4A (numera Djurgårdsvägen 124), bredvid Franska Värdshuset. Till en början är klubben endast öppen för personer, som bor eller någon gång har bott på Djurgården, men från hösten 1892 tillåts även andra bli medlemmar. Idag (2015) är DIF den flersektionsförening i Storstockholm, som har flest SM-guld.

1932
 

IVAR KREUGER BEGÅR SJÄLVMORD.


  Den svenske finansmannen och miljardären Ivar Kreuger begår självmord på sitt hotellrum i Paris, vilket blir inledningen på den så kallade Kreugerkraschen. Sedan börskraschen på Wall Street två och ett halvt år tidigare har Kreuger försökt rädda sitt världsomspännande finansimperium, men misslyckats eftersom flera av de företag och stater han har fordringar på inte kan betala sina skulder till honom, vilket leder till att han inte kan betala skulderna till sina fordringsägare. Efter hans död bryter företaget snabbt samman och går i konkurs.

1992
 

SPÅRVAGNSOLYCKA I GÖTEBORG DÖDAR 13.


  Den värsta spårvagnsolyckan i Göteborgs spårvägs historia inträffar, när en spårvagn på linje 7 råkar i sken och okontrollerat rullar från Wavrinskys plats till Vasaplatsen i Göteborg, där 13 väntande resenärer omkommer, när vagnen krossar dem.