• Boris dagliga blogg

Måndagen den 14:e juni 2021

Middag, sol och skugga??? femte hemmamatchen, Österrikes första seger, bästa matchen hittills.

IDAG, 14/6 -21:
Temadag: Internationella blodgivardagen 
Namnsdagar: Håkan och Hakon

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 14/6:
1925: Barcelona FC nära konkurs.
2009: 33:e raka utan förlust för Spanien.

FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 14/6:
Emma, Håkan.

DAGENS MATCHTRÖJA.

FAKTA OCH TANKAR FRÅN SÖNDAGEN DEN 13/6 2021.

Söndag, fint väder och båda döttrarna hemma, då behöver man inte tänka på att ta promenader med hundarna. Dessa var med på diverse aktiviteter när döttrarna delade upp den och var på sina promenader i Malmös parker. Själv hade jag bara middagen att tänka på och det var sista kötträtten från veckans matkasse. ”Pastasallad, grillad karré med citron- & vitlökssås”. Jag tyckte det verkade snålt med såsen, men det fungerade mycket bra som det var. Det enda som inte riktigt fungerade var att se all EM-fotboll och laga mat och äta den samtidigt. Men man behöver ju inte se allt.
 

Och definitivt behöver man inte höra allt. Det är fruktansvärt mycket onödigt taktiksnack före, under och efter matcherna. Fotbollens snack under sändning vänder sig enbart till de väldigt insatta. Till och med jag är inte insatt tillräckligt för att fatta allt de snackar om. Min familj som inte är helt intresserade av fotboll försöker göra mig sällskap vid vissa matcher, men de står inte ut med alla analyser som hela tiden pågår och som använder ett sådant språk att de inte fattar. Så tyvärr blir det inga nya fans i mitt hus på grund av alla expertkommentatorer. Inslag om trupper, spelare och annat lite mer lättsamt är välkommet. Förr var det lite extra underhållning före, i paus och efter matcherna. Allt sådant är borta nu. Tråkigt!
 

Tråkigt är också kameror och den optik som används. London och Wembley badade i sol. Skuggan från arenataket gjorde att halva planen hade sol och andra hälften skugga. Hur kan man göra så att TV-kamerorna kan vissa matcher i tät dimma utan att det märks i sändning, men att få en bra bild i både skugga och sol är stört omöjligt. Detta är något som skulle kunna rendera i ett Nobelpris till den som kan komma på en lösning.
 

Matchen som gick på Wembley var ytterligare en hemmamatch i detta märkliga EM. England hade hemmaplan mot Kroatien. Det skulle kunnat bli en bra match, men det blev det inte. Förra gången lagen möttes i ett stort mästerskap varför tre år sedan i VM. Då var det semifinal och då avgjorde Kroatien i förlängningen. Nu fick England revansch. Sterling gjorde matchens enda mål. 1-0 till hemmalaget England.
 

Match två var en som jag aldrig skulle tittat på om det inte varit ett mästerskap. Österrike mot Nordmakedonien, hur låter det? Nej, jag tänkte väl det! Största intresset verkade vara Andreas Ekberg. Han var den svenske domare som dömde matchen och då fanns det skäl att även analysera domarinsatsen lite extra. Fast matchen i sig var betydligt bättre än eftermiddagens match. Extra spännande blev den då Nordmakedoniens fotbollsikon nummer ett Goran Pandev utnyttjade en målvaktstabbe av Watfords keeper Bachmann och gjorde 1-1. I andra halvlek gjorde Österrike ett antal lyckade byten och så slutade det 3-1, Väntat och rättvist. Österrikes första EM-seger var ett faktum.
 

Kvällsmatchen bjöd på EMs femte hemmamatch. Nederländerna mot Ukraina. Det var Nederländernas comeback efter att ha missat både senaste EM och senaste VM. Fast det var ingen lätt comeback då landslagets coach Frank De Boer inte är populär för sitt sätt att ända Nederländernas spelsystem. Matchen startade som så många andra i detta EM. Nämligen att det stod 0-0 i paus. I andra så fortsatte hemmalaget att trycka på och raskt stod det 2-0 och allt var frid och fröjd. Vad som sedan hände kan ingen förklara med efter 80 minuter hade de blivit 2-2. Genast undrades hur detta skulle tas av nederländarna och om De Boers avgång skulle krävas mitt under EM, men fem minuter före slutet frälste Denzel Dumfries hemmalaget med att nicka in segermålet till 3-2. Detta var EMs bästa match hittills och den mest spännande. Fem mål duger också väldigt bra.

IDAG: MÅNDAGEN DEN 14/6 2021.

TEMADAG:
Internationella blodgivardagen

WHO, World Health Organization har instiftat Internationella blodgivardagen (World Blood Donor Day) som infaller varje år den 14 juni. Första gången var 2005. Syftet med denna dag är att uppmärksamma behovet av ideella, bloddonationer, det vill säga att vanliga människor blir varse hur viktigt det är att ge blod och att de allra flesta kan bidra.

NAMNSDAGAR:
Håkan och Hakon

Namnsdagar för den 14:e juni i kronologisk ordning:
 
1680–1900 – Elisa (till minne av en profet med detta namn i Gamla testamentet.)
1901–1985 – Håkan
1986–1992 – Håkan, Hakon och Hakvin (utgått)
1993–2000 – Håkan och Heidi (nu 5 september)
Från 2001 – Håkan och Hakon

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 14:E JUNI.

1925 Barcelona överlevde

Idag 1925 kunde fotbollsklubben Barcelona försvunnit. Man spelade en välgörenhetsmatch för en kör från Barcelona som heter Orfeó Català. Motståndarna var ett annat Barcelonalag som hette Jupiter. Diktator Miguel Primo de Rivera v Orbanejas regering hade startat ”krig” mot Katalonien och bl a förbjudit språket katalanska. Barcelonas tränare var engelsmannen Ralph Kirby. Han hade lånat in en orkester från ett brittiskt militärfartyg som låg i Barcelonas hamn. Då de spelade den spanska nationalsången buade publiken och när de sedan även spelade ”God save the King” jublade alla. Detta tilltag gjorde att den spanska regeringen tvingade Barcelonas ordförande att avgå och sedan förbjöds klubben att spela några matcher under ett halvt år. Efter detta dalade ekonomin och Barcelona var på randen till konkurs. Supporters och en lokal bank sköt till pengar och Barcelona överlevde så att de nu är en av världens bästa klubblag.

2009 Spanien slår rekord.

Idag 2009 spelade Spanien landskamp mot Nya Zeeland i Confederation Cup. Det blev seger med 5-0. Detta var Spaniens 33:e match i rad utan förlust. Det innebar att de slog Ungerns tidigare rekord på 32 raka matcher utan förlust 1950 till 1954. Spanien vann även över Irak med 1-0 och Sydafrika med 2-0. Det blev 35 matcher innan de förlorade semifinalen mot USA med 0-2. Första matchen i Spaniens obesegrade serie kom den 2:a februari 2007 då de i Manchester besegrade England med 1-0.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 14:E JUNI.

Emma BYRNE blir 42 år

Emma Anne BYRNE är född 1979 i Leixlip, Ireland.
Målvakt
134 A-landskamper för Irland (1996-2017).

Klubbar som spelare:
Leixlip United (1993-95),
St Patrick's Athletic Ladies (1996-98)
Fortuna Hjørring (1999)
Arsenal Ladies (2000–16),
Brighton & Hove Albion Women (2017).

Hon är gift med f d fotbollsspelaren och numera tränaren Marcus Bignot.

Håkan MILD blir 50 år

Stig Håkan MILD är född 1971 i Trollhättan, Västergötland.
Mittfältare
34 U- och 74 A-landskamper för Sverige (1987-2001).

Klubbar som spelare:
Trollhättand FK (1980-87),
IFK Göteborg (1988-93),
Servette (1993-95),
IFK Göteborg igen (1995-96),
Real Sociedad (1996-98),
IFK Göteborg för tredje gången (1998-2001),
Wimbledon (2001-02),
IFK Göteborg för fjärde gången (2002-05).

VM-brons 1994.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

HA EN BRA EM-VECKA!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv