Inte ens Sveriges just nu bästa klubblag kom längre än till andra kvalomgången i Champions League!
Straffar i krysset är de enda som är riktigt kyliga.

1996: Första gången damfotboll är med i OS vinner USA.

Nemanja, Bastian, Nwankwo, Malin, David, Danny.

DAGENS TRÖJA

För 42 år sedan var jag i Lausanne i Schweiz just idag. Det var en riktig karnevalsstad. Fast det var det bara den 1:a augusti. Efteråt fick jag veta att det var Schweiz nationaldag. Därför firar jag den även idag, men nu med att bära denna landslagströja.

DAGENS BLOGG OM ONSDAGEN DEN 31:a JULI 2019

Det fanns ju tre matcher att titta på om man som jag har Viaplay. Den första matchen var en träningsmatch mellan Liverpool och Lyon. Den intresserade säkert många då det finns mängder av Liverpool-supportrar i Sverige. Jag hann inte med den matchen, men då jag läste statistiken från den så var givetvis det första man upptäckte att Liverpool vann med 3-1. Men sen… Jag har tidigare klagat på löjliga träningsmatcher och då blivit ”påhoppad” om att det måste väl spelas träningsmatcher! Ja, det kan jag hålla med om att det behövs, men det jag betecknar löjligt är att man byter ut hela laget. Fast nu får även den mest inbitne Liverpool-supportern säga vad den vill. Igår gjorde Liverpool fotbollens träningsmatcher till en parodi. De gjorde sexton byten. 16 byten under en och samma match. Och detta visade man på TV och tjänade mängder med pengar på. Nej, Klopp och Liverpool, gör som knattelagen istället och dela upp i två lag och spela en inbördes träningsmatch istället.

Det jag tittade i en halvlek på var AIK mot slovenska topplaget Maribor. Det var retur i Champions Leaguekvalet. Alltså en tävlingsmatch. Första mötet hade slutat 2-1 i Maribor och i Solna slutade det också 2-1. Det betydde att jag även fick se en förlängning. Den började som den skulle med att AIK gjorde 3-1 och med detta resultat så skulle det bli ett nordiskt möte i nästa kvalomgång. Rosenborg som vann med 3-2 sammanlagt över BATE Borisov skulle möta segraren mellan AIK och Maribor. Med tre minuter kvar av förlängningen hade Maribor en jättechans som Oscar Linner gjorde en fantastisk räddning på. På efterföljande hörnan klantade både Linner och övriga AIK-försvar till det å det grövsta och skänkte Maribor 3-2. Detta betydde att det totalt slutade 4-4.

Här anser jag att straffar hade varit mer rättvist än att räkna mål på bortaplan. Fast det sistnämnda gör UEFA och så finns det inget svenskt lag kvar i Champions League längre denna säsong. Nordens hopp står istället till Rosenborg som möter Maribor och FC Köpenhamn som tar sig an Röda Stjärnan Belgrad. AIKs europaäventyr är i och för sig inte slut med förlusten igår. Nu gå de istället in i nästsista kvalomgången i Europa League istället. Här kommer de att möta segraren i matchen mellan ryska Arsenal Tula och azerbajdzjanska Neftçi Baku.

Jag skrev igår om träningsturneringen Audi Cup. Här inleddes gårdagen med matchen om tredje pris mellan Real Madrid och Fenerbahce. Två lag som spelade ut passade på att göra åtta mål. 5-3 slutade det och Real Madrid blev trea. Finalen mellan Bayern München och Tottenham stod 1-0 till Tottenham då jag kom in. Det verkade lite var helt orättvist och efter tryck mot Bayerns mål så satte Christian Eriksen 2-0. Efter detta kom Bayerns alla byten (även i denna gjordes det totalt 22 byten) och då kampen var över efter 90 minuter stod det 2-2 och det var bara Bayern München den sista kvarten. Lite ironiskt skulle man kunna säga att Tottenham hade vunnit då de gjorde två mål på bortaplan, men matchen avgjordes på straffar. Ingen fördröjande förlängning utan straffar direkt.

Detta med straffar har jag skrivit om hundratals gånger tidigare och min sanning fick alla bevis på igår. Straffskytten har bestämt var han ska slå straffen och målvakten har bestämt var han ska kasta sig eller om han ska stå kvar. Därför blev jag tvungen att skruva ner ljudet för att skippa höra den totalt okunnige kommentatorn som hävdade att en straff som räddades av målvakten var en usel straff när sedan nästa straff satt på exakt samma ställe fast då hade målvakten kastat sig i andra höret, och plötsligt var det en oerhört fin och kall straff. Bull! Kane och Müller satte sina straffat i krysset. De var fina och otagbara straffar. Det behövdes fjorton straffar igår innan Jerome Boateng slog sin i samma hörn som Paulo Gazzaniga kastade sig i. Så var Tottenham Audi Cup-mästare för första gången genom att vinna straffsparksläggningen med 6-5.

FOTBOLLSHISTORIA från den 1:a augusti.

1996 USA olympiska mästare.

För första gången hade damfotboll fått vara med i OS. Åtta lag hade kvalificerat sig. Man fortsatte grupperna efter herrturneringens fyra grupper så i Grupp E spelade USA, Kina, Sverige och Danmark och i Grupp F fanns Norge, Brasilien, Tyskland och Japan. Grupp E var den tuffaste för i dagens final möttes två lag från denna grupp. USA mot Kina. 76 489 åskådare hade kommit till Sanford Stadium i Athens i Georgia, USA. Detta var den största publik någon kvinnlig sporttillställning haft. Efter 1-1 i paus gjorde Tiffeny Milbrett segermålet i andra halvlek och USA blev de första kvinnliga fotbollsmästarna i OS.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 1:a augusti.