• Boris dagliga blogg

Fredagen den 29:e april 2016.

Bombfri Allsvensk omgång bjöd på lite överraskand resultat, Pappas påg fixade HIF-seger, Puh! Nya spanska framgångar, nu i Europa League. Jag envisas med att det ska vara lag från olika länder i final i en internationell fotbollsturnering. 
HISTORIA: Liverpool tar sin första ligaseger, San Marino vinner sin enda landskamp hittills.
FÖDDA: Kevin, Claus, Hedvig.
LIVERPOOLARE: Ingen.
DAGENS TRÖJA
CSKA MOSKVAs förstatröja 2007/08.

Inga bomber igår.


Allsvenskans sjätte omgång spelades färdig utan bomber och granater. Vad som händer med resultatet av matchen mellan Göteborg och Malmö FF kommer det troligen besked om i mitten av nästa vecka, men gårdagens resultat kan meddelas redan här och nu. Häcken tog sin andra seger mot det sämsta Norrlandslaget Gefle. Och vilken seger sedan, 6-1. Bottenlaget Elfsborg vann över Djurgården med 3-0. Djurgården som ledde Allsvenskan efter tre omgångar förlorade igår tredje matchen i rad. Topplaget Sundsval fick bara 1-1 hemma mot bottenlaget Kalmar FF.
 

Pappas påg fixade segern för HIF.


Slutligen kunde det andra Skånelager kvittera in ytterligare en vinst. Helsingborgs IF som startade årets serie så risigt har kommit igen. Igår var det AIK som besegrades på Olympia. Och det vad Henkes påg som gjorde det. Segermålet i andra halvlek kom på en fantastisk frispark i krysset. Där hade inte en farsan kunnat göra det bättre än Jordan. Det som från de första omgångarna såg ut att bli ett år i bottenträsket, har nu vänt för HIF som är bara två poäng efter serieledarna IFK Norrköping.
 

Två lag är redan i Champions League-kval.


Annars handlade gårdagen om turneringen som ger en Champions Leagueplats i första pris. Shakhtar Donets är redan klara för en kvalplats som tvåa i ligan efter Dynamo Kiev, så de har två chanser att ta sig in i den finaste turneringen. Det samma gäller för Villareal som med som fjärde plats i ligan också får kvala, så mest att vinna har Sevilla och Liverpool.
 

Fördel de båda spanska lagen som borde ha lottats saman i semifinalerna.


Sevilla inledde starkt och tog ledningen i Lviv där Shakhtar spelar sina hemmamatcher, 125 mil ifrån sin riktiga hemmaarena. Men Shakhtar ville ha någon fördel till returmötet och passade på att göra två mål. Det hände inte mycket i andra halvlek annat än en straff till Sevilla. Och så var det 2-2 och fördel det spanska laget inför returen. Fördel Spanien är det även i andra semifinalen. Villareal och Liverpool verkade inte vilja vinna utan spelade en ganska torftig fotboll.
 

Jag är vteksam om Liverpool fixar ytterligare en "mirakelvändning"?


Visserligen fanns en del frilägen, en och annan stolpträff, men det ville inte tända till. Ju längre matchen led (just det led) desto nöjdare var Liverpool. 0-0 borta såg ut som ett bra resultat, men fotbollens märkliga matchtid gör att det läggs till några minuter. Den riktiga tilläggstiden i varje match borde vara minst 15 minuter för alla spelstopp. Nu finns det en märklig vedertagen regel att det ska vara en minut i första halvlek och tre minuter i andra. Halvägs in i dessa tre extraminuter passade Villareal på att göra mål. Det vet i sjutton om Liverpool klarar av en ny mirakelvändning på hemmaplan.
 

Åter hävdar jag vikten av att lag från olika nationer ska mötas i stora finaler.


Jag skrev om det i Champions League och jag säger det om Europa League också. Jag är fullständigt ointresserad att se en final i en Europeisk turnering om båda lagen kommer från samma land. Det är som att se en cupfinal mellan Malmö FFs A och B-lag, eller se en EM final mellan Spaniens A- och B-lag. De bästa landslagen i Europa skulle ju kunna ställa upp med minst två lag som båda skulle kunna gå långt. Kan det kanske bli så i framtiden???

FOTBOLLSHISTORIA från idag 1901 Liverpool. 2004 San Marino vann

 

1901 Liverpool mästare

 
Idag är en speciell dag för alla Liverpoolare. 1901 mötte laget West Bromwich. Liverpool gjorde matchens enda mål och den 1-0 segern gjorde att Liverpool vann sitt allra första ligamästerskap. Det har sedermera blivit 17 till. Det var dock ingen som hade Liverpool som segrare i februari 1901. Då låg laget åtta och var mer eller mindre avsågade i fråga om ligatiteln. Men från februari och fram till idag förlorade Liverpool inte en enda match.
 

2004 San Marino seger

 
Idag 2004 spelade San Marino en vänskapslandskamp mot Liechtenstein. På Stadio Olimpico Serravalle i San Marino hade 700 åskådare sökt sig. De flesta var nog ganska nöjda då de tog sig hemåt. San Marino hade vunnit landskampen med 1-0. San Marinos fotbollsförbund grundades 1931 och fram till dagens datum hade de spelat 64 landskamper. 3 oavgjorda och 61 förluster. De 700 på plats hade sett San Marino vinna sin allra första landskamp. Nu har landet kommit upp i det dubbla i landskamper, men det är fortfarande enda segern.

Kevin MORAN
60 år
Försvarare
71 landskamper för Irland.
Klubbar som spelare: 1974-75 Bohemians,
1975-76 University Collage Dublin,
1976-78 Pegasus,
1978-88 Manchester United,
1988-90 Sporting Gijón och
slutligen 1990-94 Blackburn Rovers

Claus JENSEN
39 år
Mittfältare
18 U- och 47 A-landskamper för Danmark.
Klubbar som spelare: 1995-96 Næstved BK,
1996-98 Lyngby BK,
1998-2000 Bolton Wanderers,
2000-04 Charlton Athletic och
slutligen 2004-07 Fulham.

Hedvig LINDAHL
33 år Målvakt
25 U- och 119 A-landskamper för Sverige.
Klubbar som spelare: 1987-94 Gropptorps IF,
1994-96 Baggetorps IF,
1996-98 DFK Värmbol,
1998-2000 Tunafors SK,
2001-03 Malmö FF,
2003 IF Trion (lån),
2004-08 Linköpings FC,
2009-10 Kopparbergs/Göteborg FC,
2011-14 Kristianstads DFF och
sedan 2014- Chelsea LFC


LIVERPOOLARE

Ingen

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv