3:e juni

NAMNSDAG

Ingemar:
Mansnamnet Ingemar eller Ingmar är ett fornnordiskt namn som är bildat av namnet Ing och ett ord som betyder 'berömd'. Ing är möjligtvis namnet på en fornnordisk gud.

Gudmar:
Mansnamnet Gudmar är fornsvenskt och bildat av Gud och ett ord som betyder berömd.

 

VIP födda den 3:e juni

Några andra som också är födda den 3:e juni

1864 – 1950  Ransom Eli Olds
Amerikansk bilkonstruktör, racerförare och industripionjär, grundare av bilmärket Oldsmobile.

1865 – 1936  Georg V
Kung av Storbritannien från 1910 och av Irland från 1927

1910 – 1990  Paulette Goddard
Amerikansk skådespelare. Hon var gift med bland andra Charlie Chaplin, Burgess Meredith och Erich Maria Remarque.

1964 –  James Purefoy
Brittisk skådespelare. Marcus Antonius i TV-serien Rome

1970 –  Greg Hancock
Amerikansk-svensk speedwayförare. Har vunnit VM tre gånger.

1977 – 2007  Kenny Olsson
Svensk speedwayförare. Omkom vid krasch i seriematchen mot Valsarna.

1982 –  Jelena Isinbajeva
Rysk stavhoppare

Några i musikens värld som är födda den 3:e juni

1939 –  Ian Hunter
Brittisk musiker och låtskrivare. Han var frontman för glamrockgruppen Mott the Hoople mellan 1969 och 1974. Mott The Hoople - Roll Away The Stone   Sedan dess har han arbetat som soloartist och samarbetat med många andra musiker.  ¤ When I'm President    ¤ Comfortable

1942 – 1999  Curtis Mayfield
Amerikansk sångare, kompositör, sångtextförfattare och musiker (gitarr).  ¤ Move On Up

1950 –  Suzi Quatro
Amerikansk sångare och basist  ¤ 48 crash

1964 –  Kerry King
Amerikansk gitarrist och låtskrivare i thrash metal-bandet Slayer.  ¤ Slayer riffs med Kerry King

1966 –  Jamie O'Neal
Australiensisk countrysångerska och låtskrivare.

Några kända personer som avled den 3:e juni

2001  Anthony Quinn dog 86 år gammal av lunginflammation, men även i sviter av strupcancer. Han var en amerikansk-mexikansk skådespelare. Han belönades med Oscarstatyetten två gånger för bästa manliga biroll – Viva Zapata 1952 och Han som älskade livet 1956.

2009  David Carradine dog 72 år gammal av att antagligen ha råkat strypt ihjäl sig själv under onani. Han var en amerikansk skådespelare. Han fick sitt stora genombrott i den populära TV-serien Kung Fu 1972–1975.

2011  James Arness dog 88 år gammal av vad som säg vara naturliga orsaker. Han var en amerikansk skådespelare. Han är dels känd som den hårdföre Zebulon "Zeb" Macahan i TV-serien Familjen Macahan, och dels som sheriff Matt Dillon i 600 avsnitt av TV-serien Krutrök.

2016  Muhammad Ali dog 74 år gammal av Septisk chock som orsakar organsvikt. Han var en amerikansk boxare, född som Cassius Marcellus Clay Jr. Han tog guld i lätt tungvikt vid OS i Rom 1960, och var proffsmästare i tungvikt vid tre tillfällen.

Today in history 3:e juni

Några händelser som inträffat den 3:e juni

1839

FÖRSTA OPIUMKRIGET UTBRYTER
 

Den kinesiske tjänstemannen Lin Zexu, som länge har kämpat mot drogen opium i Kina, inleder en aktion, där 500 arbetare under drygt tre veckor förstör 1,2 miljoner kilo opium, genom att blanda det med lime och salt och sedan dumpa det i havet i staden Humen. Aktionen avslutas efter 23 dagar och slutdatumet (26 juni) firas idag som Internationella dagen mot drogmissbruk och illegal droghandel. Då det mesta av opiumet är brittiskt leder aktionen till att britterna förklarar krig mot Kina och det första opiumkriget utbryter. Detta varar till 1842 och leder till att britterna ockuperar Hongkong, som blir brittisk koloni till 1997.

1937

EDVARD OCH WALLIS SIMPSON GIFTER SIG
 

Förre kung Edvard VIII av Storbritannien, som har abdikerat från den brittiska tronen den 11 december året innan, gifter sig med sin älskarinna Wallis Simpson under en privat ceremoni nära Tours i Frankrike. Edvard har vid denna tid titeln hertig av Windsor och giftermålet är just orsaken till hans abdikation. Den brittiska regeringen har, med hänsyn till konstitutionen, nämligen inte tillåtit honom att som kung gifta sig med Simpson, eftersom hon sedan tidigare är frånskild. Han har därmed valt att abdikera och låta sin bror Albert överta tronen med namnet Georg VI, men det har alltså dröjt ett halvår efter abdikationen, innan bröllopet äger rum. Äktenskapet varar till Edvards död 1972.

1946

DEN FÖRSTA BIKINI-BADDRÄKTEN PRESENTERAS
 

Den franske bilingenjören Louis Réard (eng) presenterar en kvinnlig baddräkt, efter en tävling mot formgivaren Jacques Heim (eng) om att skapa ”världens minsta baddräkt”. Heim har tidigare lanserat baddräkten ”atomen”, men Réards modell, som i princip består av en be-hå-överdel och en triangelformad tygbit, sammanhållen av ett snöre, är betydligt mindre. Han kallar sin skapelse för bikini efter Bikiniatollen, där de första kärnvapenproverna i fredstid har börjat genomföras samma år, eftersom han anser baddräkten vara ”synnerligen explosionsartad”.

1965

DEN FÖRSTA AMERIKANSKA RYMDPROMENADEN
 

Astronauten Edward H. White blir den första amerikanen som genomför en rymdpromenad, då han under rymdfarkosten Gemini 4:s första flygdag lämnar farkosten under 22 minuter. Detta är USA:s andra bemannade rymdfärd och även om rymdpromenaden inträffar nästan tre månader efter Sovjetunionens första promenad (8 mars) blir både promenaden och rymdfärden milstolpar, som leder till att USA så småningom vinner rymdkapplöpningen mot Sovjet.

1985

LARRY KING INLEDER SIN TALK-SHOW PÅ ÖVER 6000 PROGRAM
 

Journalisten Larry King inleder sin pratshow Larry King Live på det amerikanska tv-nätverket CNN. Det blir sedermera kanalens i särklass mest sedda program och sänds under en timme varje kväll. När programmet läggs ner den 16 december 2010, sedan den då 77-årige King har valt att pensionera sig, är det CNN:s äldsta serie och har då gått i över 6 000 avsnitt.

2006

MONTENEGRO FÖRKLARAR SIG SJÄLVSTÄNDIGT
 

Montenegro förklarar sig självständigt från federationen Serbien och Montenegro. Då även Serbien förklarar sig självständigt från denna union två dagar senare upplöses unionen därmed formellt och den 15 juni erkänner Serbien Montenegros självständighet. Relationerna mellan de båda unionsdelarna har ett tag varit ansträngda och en folkomröstning i Montenegro i maj har gett majoritet för en självständighetsförklaring, vilket är orsakerna till att Serbien så snabbt accepterar unionens upplösning. 2008 utropar även den autonoma delrepubliken Kosovo sin självständighet från Serbien, men detta accepteras inte av de serbiska myndigheterna, då Kosovo istället ses som en del av Serbien, både juridiskt och av historiska skäl.