• Boris dagliga blogg

Onsdagen den 11:e december 2019

Fotbollsspelare mer värda än Nobelpristagare!?!
Målvaktstavla kan knäcka en ung burvaktare.
Jodå, Liverpool är gruppvinnare, med hjälp av gamla Salzburgspelare.
Inter förlorade hemma mot ett B-lag.
Oavgjord för Loyn mot Leipzig tog båda vidare.
Förra säsongens semifinalist utslaget.

Fem länder har 14 platser i åttondelarna.

FOTBOLLSHISTORIA:
1886: Blivande Arsenal spelar sin första match.

FÖDDA:
Leighton, Chris, Stig Inge, Fabrizio och Chris igen.

DAGENS LUCKA

I årets julkalender har jag plockat ut bilder av en fotbollströja jag äger.
Det gäller att lista ut vilket laget är, om det är första, andra eller tredjetröja och vilken säsong tröjan användes.
I morgon får Ni svaret plus en ny tröja att fundera på.
Klicka på Lucka 11 för att öppna kalendern. Då får du även svaret på Lucka 10.

DAGENS TRÖJA

DAGENS BLOGG FRÅN TISDAGEN DEN 10:e DECEMBER 2019

Fotbollsspelare mer värda än Nobelpristagare!?!


Solen sken igår och både jag, hundarna och nobelpristagarna kunde njuta. De första i min uppräkning njöt av en skön promenad och de sistnämnda för att de fick runt nio miljoner kronor, vilket är summan som ett nobelpris ät värt. Vad jag förstått så är priserna summan av räntorna som Nobels pengar var värda, men finns det räntor på sparade pengar längre??? Vid Nobels död 1896 var hans förmögenhet 33 miljoner kronor, vilket då var en ofantligt stor summa pengar. Trots alla utdelade miljoner så finns för närvarande drygt 4,2 miljarder kronor i stiftelsens ägo. Mycket pengar, men trots att man får ett pris för lång och trogen forskning med tjänster i mänsklighetens tecken så är detta struntsummor när man tänker på hur mycket som fotbollen genererar. Så det gör att jag börjar fundera på vem som är mest värd; En nobelpristagare eller en fotbollsspelare i en känd fotbollsklubb. Om man ska se till värdet i pengar så är svaret lätt; En fotbollsspelare är betydligt mer värd. Vilken snedställd värld vi lever i!!!
 

Målvaktstavla kan knäcka en ung burvaktare.


Nåja; valet för mig var om jag skulle se på Nobelfesten eller Champions League. Trots allt så blev det fotboll. Det startade ju redan klockan sju med att Grupp E skulle slutspelas. Frågan var om Liverpool skulle vinna i Salzburg? De vann hemma men bara med 4-3. Att Napoli skulle slå Genk var det ingen tvekan om. Speciellt som den 17-årige Genkmålvakten Maarten Vandevoordt gjorde en vansinnesdribbling efter två minuter och tappade bollen och bjöd på 1-0. Det slutade med 4-0 till Napoli som är i åttondelsfinal. Jag kom att tänka på Liverpools målvakt Loris Karius. Hans misstag var inte i en vanlig Champions Leaguematch utan i finalen mot Real Madrid 2018. Då gjorde han två dundertabbar som gjorde att Real kunde vinna med 3-1. Sedan dess har Karius inte kommit tillbaka, utan lånades snabbt ut till Beşiktaş, men inte ens där är han ordinarie.
 

Jodå, Liverpool är gruppvinnare, med hjälp av gamla Salzburgspelare.


Nåja, åter till Salzburg. Här var det en fartfylld första halvlek där chanserna avlöste varann på båda håll. 0-0 i paus och en 0-0 match kan faktiskt vara underhållande. Det hade inte blivit några mål i andra halvlek heller om inte Salzburgs normalt så duktige målvakt, Cican Stankovic gjort två vansinnesutrusningar. Vid den första så samarbetade Sadio Mané och passade in till Naby Keita som kunde nicka in 0-1. Minuten senare gjorde Salah 0-2 i nästa utrusning. Så slutade de hela. Det lustiga med mål nummer ett är att Keita spelade i Salzburg 2014-16 och Mané 2012-15. Alltså fungerade de bra på sin gamla hemmaplan. Då Liverpool väl hade 2-0 så verkade det som om de inte ville göra fler mål trots att de hade både spelet och chanserna. Liverpool vinner gruppen och Salzburg kan bli en stark kandidat att ta hem Europa League.
 

Inter förlorade hemma mot ett B-lag.


Resten av de fyra grupper som spelades igår hade avspark klockan nio. Det unika med dessa grupper var att ingen var klar förrän gårdagens matcher var spelade. Jo, Barcelona var givetvis redan klara i Grupp F. Därför åkte de till Milano med ett B-lag. Detta gjorde att Inter såg ut att kunna ta sin behövliga seger för att hamna före Borussia Dortmund. Nu visade det sig att Inter är bra i Serie A, men i Champions League räcker de inte till… i år heller. Då Inter var tvungna att göra ett segermål till 2-1 så passade den 17-årige Barcelonainhopparen Anssumane Fati på att göra segermålet istället. Det betydde att Dortmund var tvåa i gruppen. Men det var med nöd och näppe de lyckades vinna över Slavia Prag med 2-1.
 

Oavgjord för Loyn mot Leipzig tog båda vidare.


Grupp G var den klenaste och här hade Red Bull Lepzig en stor fördel. De var i stort sett klara och efter att ha tagit ledningen på två straffar i Lyon med 2-0 så var de gruppsegrare. Men i andra halvlek kom Lyon tillbaka, men de nådde bara 2-2. Bottenlaget Benfica tog emot tvåan Zenit St Petersburg. Ryssarna behövde bara oavgjort, men det ville inte Benfica. Hemmalaget vann med hela 4-0, och det gjorde att Benfica tog sig upp på tredje plats och en Europa Leagueplats. Det betydde att Lyons oavgjorda resultat tog dem vidare till Champions Leagues åttondelsfinal.
 

Förra säsongens semifinalist utslaget.


Slutligen spelades även Grupp H klart. Här hade Chelsea bäst chans att ta sig vidare då de mötte gruppens absoluta bottenlag Lille hemma. Chelsea var överlägsna i första halvlek och ledde med 2-0, men det kunde varit mer. I andra halvlek försökte Chelsea säkra segern och ledningen och det straffar sig oftast, men de lyckades vinna med 2-1 och blev tvåa i gruppen. De hade chansen att vinna om Ajax och Valencia spelade oavgjort, men det gjorde de inte. Ajax som var nära final i våras överraskade alla med att inte göra ett enda mål på hemmaplan. Målet gjorde istället Valencia och det betyder att de tog segern i gruppen. Ajax få satsa på att vinna Europa League istället.  
 

Fem länder har 14 platser i åttondelarna.


De andra fyra grupperna spelar klart idag och där är redan ett stort antal lag klara, PSG, Real Madrid, Bayern München, Tottenham, manchester City och Juventus. Det är bara två lag som spelar om en plats i vårens åttondelsfinaler. Vilket land dessa två lag kommer ifrån återkommer jag till imorgon. Hittills har England fyra lag kvar, Tyskland och Spanien tre lag var, Italien och Frankrike två lag var. Vill det sig riktigt illa kan de två resterande lagen komma från Spanien, Tyskland eller Italien. Med den vansinniga lottningen att inte lag från samma land kan mötas i åttondelsfinalerna är risken stor att de två slutliga finallagen åter en gång kan komma från samma land. Detta hände aldrig i den gamla Mästarcupen.

FOTBOLLSHISTORIA från den 11:e december.

1886 Första matchen för Arsenal.

Den nystartade fotbollsklubben Dial Square FC hade idag 1886 hittat både ett öppet fält och en motståndare de kunde spela en match mot. Det öppna fältet låg på London's Isle of Dogs och motståndarna hette Eastern Wanderers. Det gick bra för den nya klubben. Dial Square vann med 6-0. Till nästa match beslöt man att försöka ha enhetliga tröjor. Detta fixade två av spelarna som kom från Nottingham. De fick tröjor från Nottingham Forest. Dial Square fick på så sätt röda tröjor. Klubben bytte också namn redan till jul samma år. Royal Arsenal blev det nya namnet. 1991 hette de Woolwich Arsenal och 1913 blev det bara Arsenal. Den slutgiltiga tröjan med vita ärmar hittade Herbert Chapman på och den dressen kom 1933.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 11:e december.

Leighton BAINES blir 35 år

Leighton John Baines är född 1984 i Kirkby strax nordost om Liverpool, England. Han gillade spela fotboll som liten, men hade problem att komma med i ett lag då han var så blyg. Då hans far Miles var musiker så var det enklare för lille Leighton att vara hemma och lära sig på sin gitarr. Då han var tio startade han dock i ett lokalt lag och sedan blev det Everton och Wigan han kom att till att tillhöra. Han är fortfarande en duktig gitarrist.
Hans blyghet kan var en del av orsaken till att han bara tillhört två klubbar i sitt liv hittills.

Klubbar som spelare:
Everton (1996-98),
Wigan Athletic (1996-2007),
Everton igen(2007-).

Leighton är försvarare med en relativt god frisparktfot. Han har gjort 16 U- och 30 A-landskamper för England. Klubbmässigt är hans största meriter endast andraplatser. I FA-cupen, Ligacupen och League Championship.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 11:e december.

Chris HENDERSON blir 49 år

Christopher "Chris" Henderson föddes 1970 i Edmonds i staten Washington. Han och hans bror Sean Henderson började på Cascade High School, och startade där spela ”soccer”. Sean var med i ett par U-landskamper, men Chris spelade som mittfältare 79 A-landskamper för USA. Han deltog bland annat i VM i fotboll 1990, OS 1992, CONCACAF Gold Cup 1991 och 1993, King Fahd Cup 1992 samt Copa América 1993. Fast i VM 1990 var han bara med i truppen.

Klubbar som spelare:
UCLA (1989–90),
Seattle Storm (1989), 
FSV Frankfurt (1994–95),
Stabæk (1995–96),
Colorado Rapids (1996–98),
Kansas City Wizards (1999–2000),
Miami Fusion (2001),
Colorado Rapids (2002–05),
Columbus Crew (2005),
New York Red Bulls (2006)

Idag är han sportchef för Seattle Sounders.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 11:e december.

Stig Inge BJØRNEBYE blir 50 år

Stig Inge Bjørnebye föddes 1969 i Elverums kommun i Norge, inte långt från svenska gränsen. Från början var det tänkt att Stig Inge skulle bli skidåkare. Hans far Jo Inge Bjørnebye var landslagsåkare för Norge och deltog i OS 1972. Men för Stig Inge blev det fotbollslaget i Elverum som var mer intressant. Som försvarare och vänsterback kom även Sit Inge i landslaget. Det blev totalt 76 A-landskamper för Norge.

Klubbar som spelare:
Elverum Fotball (1985-87),
Strømmen (1987-88),
Kongsvinger (1989-91),
Rosenborg (1992),
Liverpool (1992-2000)
Rosenborg igen (lån 1994),
Brøndby (lån 2000),
Blackburn Rovers (2000-03)

Lag som tränare:
Norges landslag (assisterande 2003-06)
IK Start (2006-07)
Rosenborg (sportdirektör 2015-)

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 11:e december.

Fabrizio RAVANELLI blir 51 år

Fabrizio Ravanelli föddes 1968 i Perugia i mellersta Italien. Han kom att bli en välkänd anfallare. Visserligen gjorde han bara 22 A-landskamper för Italien, men hans karisma på och utanför planen gjorde honom berömd. Han kallades   "silverräven" eller "den vita fjädern" (på italienska "penna bianca") genom sitt omisskännliga gråa hår, som han hade i tidig ålder.

Klubbar som spelare:
Perugia (1986-89),
Avellino (1989),
Casertana (1989-90),
Reggiana (1990-92),
Juventus (1992-96),
Middlesbrough (1996-97),
Marseille (1998-2000),
Lazio (2000-01),
Derby County (2001-03),
Dundee (2003-04), 
Perugia igen (2004-05).

Lag som tränare:
Juventus (ungdomslag 2011-13)
Ajaccio (2013).,
Arsenal Kiev (2018).

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 11:e december.

Chris HUGHTON blir 61 år

Christopher William Gerard Hughton är född 1958 i Forest Gate som numera tillhör östra London. Hans pappa Willie var en brevbärare från Ghana och mamman kom från Irland. Det betydde att då han och hans bror Henry skulle välja landslag hade de tre att välja mellan. Henry gjorde en U-landskamp, men Chris kom att göra 53 A-landskamper för Irland som försvarare.

Klubbar som spelare:
Tottenham Hotspur (1977-90),
West Ham United (1990-92),
Brentford (1992-93).

Lag som tränare:
Tottenham Hotspur (ass. manager 1997),
Irlands landslag (1979-91),
Newcastle United (2008-10),
Birmingham City (2011-12),
Norwich City (2012-14),
Brighton & Hove Albion (2014-19).

DAGENS CITAT.

HA EN BRA DAG.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv