• Boris dagliga blogg

Onsdagen den 11:e oktober 2017.

Det hade känts lite olustigt om Syrien skulle ta sig till VM.
Fast det känns också lite konstigt att Australien representerar Asien.

En av de märkligaste matcher ett svenskt fotbollslandslag spelat!?!
Första poängförlusten för Schweiz petar ner dem till andra plats.
Belgien och Grekland var redan klart före gårdagens sista omgång.
Schweiz, Italien, Kroatien eller Danmark? Där finns en av Sveriges blivande motståndare.


FOTBOLLSHISTORIA:
1958: Bill Nicholson tar över som manager för Spurs.
1962: Pelé mot Eusebio.
2006: Englands målvakt Robinson gör en grov miss.

FÖDDA IDAG:
Seamus, Bobby.

Det hade känts lite olustigt om Syrien skulle ta sig till VM.


Då jag drabbats av den obligatoriska förkylning som jag som lärare alltid haft vid denna tid på året kunde jag redan mitt på dagen följa VM-kvalet mellan Australien och Syrien. Politiskt och fotbollsmässigt var det en märklig match. Det handlade om de två lag som blev trea i varsin av de Asiatiaka grupperna. Ettan och tvåan är redan klara för VM. Det är de två topplagen från Asien, Japan och Sydkorea. Sedan tar de med sig Iran och Saudiarabien. Av de två lag som möttes igår så är det tveksamt om Syrien ska få göra reklam i ett VM i fotboll för den regim som styr landet och som gör mycket för att sponsra landslaget. Australien känns lika knepigt att sända vidare som representant för Asien.
 

Fast det känns också lite konstigt att Australien representerar Asien.


Det Australienska förbundet tyckte inte om att vinna Oceaniengruppen och sedan förlora direktjvalet som alltid står mellan femman i Sydamerikakvalet och segraren i Oceanien. Då föreslog Australien att de kunde få vara med i Asiens kval och mästerskap. Fast som skäl var det att de skulle få möta bättre motstånd. Det gick igenom och sedan 2006 har Australien legat i Asien, åtminstone då det gäller fotboll. Matcherna mot Syrien slutade båda 1-1 och det blev förlängning. I förlängningen kom den 1,78 m långe Tim Cahill upp med pannan och spelade bort Syrien från VM. Cahill hade även gjort kvitteringen i första halvlek och blev något av hjälte. Nu är det bara det att Australien tvingas till ett kval som är direkt avgörande mot fyran i Nordamerikagruppen. Just nu är det Panama, men det kan även bli Honduras. Fast det är ju något enklare motståndare än de som segraren från Oceanien, Nya Zeeland tvingas kvala mot. Det kan exempelvis bli Argentina.
 

En av de märkligaste matcher ett svenskt fotbollslandslag spelat!?!


Men det var ju Sverige som man skulle koncentrera sig på igår och matchen mot Nederländerna. Visst tittade jag på den, men det var nog en av de underligaste matcher av tävlingskaraktär som jag sett. Frankrike skulle ganska enkelt ta poäng hemma mot Vitryssland och Nederländerna skulle aldrig kunna vinna med 7-0 över Sverige. Så varför spelade de??? Jag kan bara se ett enda skäl och det var att Arjen Robben skulle få göra sin sista match på hemmaplan i landslaget. Han fick också göra matchens båda mål. Det första björ svenskarna på. Först genom att skänka en straff (kanske man förstår varför Mourinho inte tar ut Nilsson Lindelöf i Man Utds ligamatcher). Sedan genom att, med en av de sämsta staffar jag sett gå i mål, skänka Robbenmålet. Men tvåan var en riktig strut. Men annars var det bara slutsignalen man väntade på redan efter ett par minuter. Sverige var ju inte intresserade att göra några mål.
 

Första poängförlusten för Schweiz petar ner dem till andra plats.


Det fanns dock andra matcher som var intressanta. Jag lovordade ju Tyskland som gick igenom kvalet utan en enda poängförlust. Detta hade även Scheweiz möjligheten till igår. Problemet var att de i sista matchen mötte Europamästarna Portugal i Lissabon. Det enda förvånande i den matchen var att Ronaldo gick mållös av planen, men då hade Poerugal fått ett mål genom självmål och sedan Andre Silva tvåan. Det betydde att då Schweiz förlorade sin första poäng i sista matchen så åkte de ner på andra plats. Portugal till VM och Schweiz till kval.
 

Belgien och Grekland var redan klart före gårdagens sista omgång.


Den sista gruppen som avslutades var grupp H, och det var redan ”avslutad” innan gårdagens omgång. Belgien var redan i VM och avslutade med vinst över Cypern med 4-0. Tvåan var också redan klar. Visserligen kunde Bosnien Hecegovina komma ifatt Grekland, men då krävdes att grekerna skulle förlora hemma mot Gibraltar. Ja, ni hör ju själv. Men Grekland tog det lugnt och nöjde sig med 4-0. Det betder att Frankrike, Portugal, Tyskland, Serbien, Polen, England, Spanien och Island är klara för VM. Island är det enda land som inte varit i VM tidigare. Island har även rekordet att de är det minsta land någonsin som deltagit i ett fotbolls-VM.
 

Schweiz, Italien, Kroatien eller Danmark? Där finns en av Sveriges blivande motståndare.


Den 17:e oktober inträffar lottningen till plyoffmatcherna. De fyra tvåorna med bäst resultat är seedade och kan inte mötas. Lagen är Schweiz, Italien, Kroatien och Danmark. Det blir alltså ett av dessa lag som Sverige får möta. Oseedade förutom Sverige är även Irland, Nordirland och Grekland. Jag håller fortfarande på att Danmark är en drömmotståndare av alla de sju andra lagen, och nu finns den mökligheten. Fast ska Sverige ha något att hämta i ett VM, så ska de ju kunna vinna mot vilket av lagen som helst. Gör de inte det så är det bättre att de inte är med.

FOTBOLLSHISTORIA från idag den 11:e oktober

1958 Bill Nicholson ny manager i Tottenham.

 
Bill Nicholson höll sig till Tottenham Hotspur i hela sitt liv. Från 1938 till 1955 spelade han 314 matcher för laget. Det blev till en landskamp för England också men det var enda gången han lämnade Tottenham. 1958 fick Spurs manager Jimmy Anderson sparken och idag tillträdde Bill Nicholson som ny manager. På eftermiddagen var det match mot Everton och man får säga att debuten som manager gick ganska bra. Tottenham vann idag 1958 med 10-4. 1961 firade Bill och hans lag sin största triumf genom att vinna dubbeln, ligan och FA-cupen. 1974 förlorade Tottenham UEFA-cup finalen mot Feyenoord och då sa Bill upp sig som manager för laget han tillhört i 36 år.

Pelé är fortfarande världens bästa.

 
Santos från Sydamerika och Benfica från Europa möttes idag i Lissabon i andra matchen av Intercontinental Cup. Santos hade vunnit första matchen den 19:e september på Maracaña med 3-2 så de borde ha god chans att vinna hela cupen med en seger hemma. Fast de flesta tänkte inte så mycket på vilket lag som skulle vinna utan mer på vilken världsstjärna som skulle glänsa mest. Båda lagen hade en stor stjärna, kanske de två bästa fotbollsspelarna just då. I Santos spelade Pelé och i Benfica Eusebio. Det blev Santos och Pelé som regerade. Santos vann dagens match med hela 5-2 och Pelé som avgjort första mötet gjorde ett hat trick i dagens match.

2006 enkelt göra mål på England.

 
Kvalet till EM 2008 hade kommit igång efter sommarens VM i Tyskland. England hade bortamatch idag 2006 mot Kroatien. Det var tredje omgången för båda nationerna och hittills hade ingen av den släppt in något mål. England keeper Paul Robinson var den förste som fick ge sig efter ett nickmål av Kroatiens brasse Eduardo. Men det är det som inträffade åtta minuter senare som alla kommer ihåg efteråt. Då hade Phil Neville bollen och skickade den bak till sin målvakt som skulle rensa upp. Men en liten tuva gjorde att bollen hoppade till just då Robinson tog sats att dra på. Det resulterade i ett praktfullt hål i luften och en boll som sakta och försmädligt rullade in i mål. England förlorade med 2-0 och Robinson hölls utanför landslaget i två år.

Fast Paul Robinson har gjort mål också som det mot Watford i Premier League. Målet finns på andra videon

FÖDDA IDAG

29 år Seamus COLEMAN född 1988 i Killybegs, Irland
Försvarare
13 U- och 43 A-landskamper för Irland.
Klubbar som spelare:
2002-06 St. Catherine's (Killybegs),
2006-09 Sligo Rovers,
2009- Everton,
2010 Blackpool (lån).

80 år Bobby CHARLTON född 1937 i Ashington, England
Anfallare
11 U- och 106 A-landskamper för England.
Klubbar som spelare:
1953-73 Manchester United 606 matcher,
1974-75 Preston North End,
1976 Waterford United.
Lag som tränare:
1973-75 Preston North End (spelande tränare),
1983 Wigan Athletic (hjälptränare).
En Manchester Unitedlegend som bl a överlevde Münchenkraschen 1958.
Världsmästare 1966.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln