• Boris dagliga blogg

Lördagen den 30:e september 2023

NAMNSDAG:
Helge.

NATIONALDAG
  Botswana.

TEMADAG:
International Blasphemy Rights Day.
Lösgodisets dag.
Internationella dagen för översättning.
Naprapatins dag.

RUBRIKER.
Skjutningar i Stockholm, då så...: Ryder Cup = träning?

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 30/9:
1945: Sveriges absolut största landskampsdag i fotboll.
2007: Tyskland vinner VM i fotboll för damer
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 30/9:
Lauren HOLIDAY, 
Olivier GIROUD, 
SUN Jihai, 
Frank RIJKAARD, 
Frank ARNESEN.

FAKTA OCH TANKAR OM FREDAGEN 29 SEPTEMBER 2023.

Skjutningar i Stockholm, då så...: Ryder Cup = träning?
 

De eländiga skjutningar och sprängande som de kriminella nätverken sysslar med i Sverige har fått stor uppmärksamhet i åtminstone i Sverige. Visst är det hemskt att Sverige blivit ansiktet utåt i världen som ett våldsamt land. Fast det är väldigt underligt att dessa våldsbrott förekommit i Malmö i fem-tio år och då har det varit ganska tyst i Sverige. Nu har dessa våldsdåd spritt sig kring trakterna i och kring Stockholm och först då har det blivit en stor angelägenhet hos politikerna (som givetvis sitter i Stockholm). Fast det är ju klart att med de lagar som vi har så är väl Sverige ett ganska bra land att vara tungt kriminell i.

Andra mer laglydiga människor flyr Sverige. Åtminstone många av de golfvänner som jag känner. På vinterhalvåret åker de till sina hus i Spanien eller hyr in sig någon eller ett par månader på någon golfort i just Spanien eller Portugal. Det är deras sätt att hålla uppe golfträning och spel under vinterhalvåret. Mitt sätt att hålla träningen igång är att följa Kvarnbys gamla pros råd. ”Titta på golf på TV. Det är ett sätt att få idéer och att hålla igång golfen.” Så sa K-G (Klas-Gösta) Grahn. Han och hans fru Janet var de som höll i träning och försäljning av golfprodukter på Kvarnby GK då jag var med i den klubben. Klubben är numera upptagen i Hintons Golf. Man kan säga att klubben är död och tyvärr kollade jag upp att även K-G avled den 4:e mars i år 2023. Han blev 80 år.
Att jag kom att tänka på min gamle golfpro berodde på att jag TV-tränade massor av golf igår. Det kommer nog att bli mer träning då Ryder Cup 2023 startade igår på Marco Simone Golf and Country Club i Guidonia Montecelio utanför Rom.

Tävlingen grundades av engelsmannen Samuel Ryder (1858-1936). Ryder arbetade på sin fars plantskola då han startade landets första postorderföretag inom home-gardening, trädgårdsskötsel. Affärsidén blev en succé och Ryder blev mycket förmögen men trappade under medelåldern ner på affärerna. Han började att spela golf 50 år gammal och gick snabbt ner till hcp 6. Han träffade Abe Mitchell och anställde honom som sin personlige tränare för 500 pund om året plus 250 pund i omkostnader.

Med sin förmögenhet blev Samuel Ryder sponsor för olika golftävlingar och 1926 arrangerade han en inofficiell tävling mellan USA och Storbritannien. Den brittiske kaptenen, George Duncan, föreslog att tävlingen skulle bli en tradition. Samuel Ryder beställde en pokal från en guldsmedsfirma och locket på pokalen fick en ingraverad golfspelare föreställande Abe Mitchell. Pokalen fick namnet Ryder Cup och den första officiella matchen spelades året därpå i Worcester, Massachusetts.

De första 19 tävlingarna hölls mellan Storbritannien och USA 1927 till 1971. De kommande tre Ryder Cup 1973 till 1977 var det Storbritannien & Irland – USA. Från 1979 kom tävlingen att stå mellan Europa och USA. Sedan dess har USA vunnit nio gånger och Europa elva gånger. 1989 slutade det oavgjort 14-14 och då regeln säger att den som är regerande mästare får behålla pokalen om det blir oavgjort så har alltså Europa ytterligare en inteckning.

Damernas motsvarighet Solheim Cup gick pga Covid-19 även i år och där var Sverige de ledande med fem deltagare av de tolv som spelar. För herrarna gäller fortfarande lite att Storbritannien är de ledande. Storbritannien står för hälften av laget, fyra engelsmän, en skotte och en nordirländare. De andra sex kommer från Irland, Österrike, Spanien och tre nordbor i en dansk, en norrman och en svensk. De finna alltså inte någon italienare som eventuellt skulle kunna av göra denna tävling.

Tävlingen har samma matcher som i damernas motsvarighet. Där inledde USA med att ta alla fyra segrarna i de första foursome tävlingarna. Igår var det Europa som tog ledningen med 4-0. Här spelade den svenska debutanten Ludvig Åberg med norrmannen Viktor Hovland. Tyvärr så måste vi väl vara ärliga och säga att det i stort sett var Hovland som redde upp det mesta och såg till att det blev vinst. Eftermiddagens matcher var det som kallas bästboll och då fick Åberg vila. Det såg ut som om att USA skulle kunna hämta in lite av Europas försprång, men de tre matcher som USA såg ut att vinna gick till spel på hål 18 och då lyckades Europa kvittera. Tre oavgjorda matcher och en Europavinst gjorde att det efter dag ett står 6 ½ - 1 ½. Då USA vann förra gången så krävs det att Europa tar 14 ½ poäng, och det ser ju bra ut efter dag ett.

IDAG! FREDAG 30 SEPTEMBER 2023.

NAMNSDAG:

 Helge

 

Namnsdagar för den 30:e september i kronologisk ordning:
 
Före 1901 – Hieronymus (till minne av kyrkofadern med detta namn som på 300-talet översatte Bibeln till latin)
1901–1985 – Helge
1986–1992 – Helge, Heidi (nu 5 september) och Härje (utgått)
1993–2000 – Helge och Helny (nu 11 september)
Från 2001 – Helge

NATIONALDAG:

Botswana

 

Botswana (tidigare Bechuanaland), erhöll sin självständighet från Storbritannien den 30 september 1966. Före självständigheten var landet ett av världens fattigaste, men tack vare rika diamantfyndigheter har Botswana senare haft betydlig ekonomisk tillväxt och utvecklats till ett medelinkomstland.
 

Till flagga och nationalsång

TEMADAG:

International Blasphemy Rights Day

 Blasfemidagen, på engelska känd som Blasphemy Day, International Blasphemy Day eller International Blasphemy Rights Day, har till syfte att upplysa individer och grupper om blasfemilagar och att försvara yttrandefriheten, särskilt rätten att fritt kritisera religion vilket är ett brott i många länder. Blasfemidagen instiftades av organisationen Center for Inquiry 2009 som ett världsomspännande firande. Blasfemidagen firas den 30 september på årsdagen av 2005 års publicering av Jyllands-Postens Muhammedskarikatyrer.
 

Lösgodisets dag.

Lösgodisets dag infaller sista lördagen i september, och är instiftad av Hemmakväll AB 2015. Hur man firar dagen säger sig väl självt!

 
Internationella dagen för översättning

 Internationella översättardagen är temadag firas varje år den 30 september på Hieronymusdagen. Han var Bibelöversättare och betraktas som översättarnas skyddshelgon. FIT, det internationella översättarförbundet, deltar i organiserandet av firandet ända sedan förbundets bildande 1953. FIT lanserade 1991 dagen som en officiell översättardag för att visa solidaritet med översättare i alla länder.
 

Naprapatins dag

 Naprapatins dag är en temadag som årligen arrangeras av Naprapathögskolans studentkår. Syftet är att uppmärksamma naprapatin i samhället samt skapa kontakter med andra vårdgivare.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 30  SEPTEMBER.

1945 Sveriges största landskampsdag i fotboll.
 

Denna dag 1945 måste ha varit den största triumfdagen i svensk landskampsfotboll. Sverige hade ett bra landslag före andra världskriget och då svenskarna var förskonade för kriget kunde de bygga upp ett ännu starkare lag. Därför var det viktigt efter freden att svenskarna fick så många landskamper som möjligt. Problemet var att förbundet hade varit övernitiska. De hade bokat in match idag mot både Danmark och Finland samtidigt.
 
Det var bara att sätta ihop två fulla landslag. Ett mötte Danmark i Solna och det andra åkte till Helsingfors för match mot Finland. Det var inga problem. Danmark besegrades med 4-1 och i Finland vann det svenska laget med 6-1. Tre år senare ställde svenskarna upp med ett enda lag i OS och tog guld. (Det var på den tiden alla sände sina bästa spelare till OS. Fotboll är ju den enda sport idag, i OS, där INTE de bästa idrottarna tillåts att delta.)

2007 VM-finalen spelas i Kina.
 

Tyskland och Brasilien hade tagit sig till dagens VM-final i fotboll för damer. Turneringen spelades i Kina. Sverige slogs ut redan i gruppspelet där USA och Nordkorea blev för svåra. Tyskland eliminerade Nordkorea redan i kvartsfinalen med  3-0. USA försvann i semifinalen mot Brasilien med 4-0. Idag 2007 spelades alltså finalen på Shanghai Hongkou Football Stadium inför 31 000 åskådare. Efter en mållös första halvlek steg tyskornas storstjärna Birgit Prinz och Simone Laudehr fram. Med varsitt mål försvarade Tyskland sitt världsmästerskap i fotboll för damer. De vann ju VM 2003 då de slog Sverige i finalen efter förlängning.
 

Se ett kort sammandrag av finalen HÄR.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES 30  SEPTEMBER.

Lauren HOLIDAY blir 36 år.
 

Lauren Nicole HOLIDAY (född Cheney) är född 1987 i Indianapolis, USA
Anfallare
30 U- och 133 A-landskamper för USA (2004-15).

Klubbar som spelare:
UCLA (2006–09),
Pali Blues (2009),
Boston Breakers (2010–11),
FC Kansas City (2013–15).

Världsmästare 2015 och OS-mästare 2008 och 2012.

Olivier GIROUD blir 37 år.
 

Olivier Jonathan GIROUD är född 1986 i Chambéry, Frankrike
Anfallare
125 A-landskamper för Frankrike (2011-).

Klubbar som spelare:
Froges (1992-99),
Grenoble (1999-2008),
Istres (2007-08 lån),
Tours (2008-10),
Montpellier (2010-12),
Tours (2010 lån),
Arsenal (2012-18),
Chelsea (2018-21),
Milan (2021-)

Världsmästare 2018.

SUN Jihai blir 46 år.
 

SUN Jihai är född 1977 i Zhuanghe, Kina
Försvarare/mittfältare
80 A-landskamper för Kina (1996-2008).

Klubbar som spelare:
Dalian Wanda (1995-2002),
Crystal Palace (1998-99 lån),
Manchester City (2002-08),
Sheffield United (2008-09),
Chengdu Blades (2009 lån),
Guizhou Renhe (2010-14),
Chongqing Lifan (2015),
Beijing Renhe (2016).

Under hans sista år som spelare så passade han på att grunda Beijing Haiqiu Technology Company. Ett sportföretag som kort och gott kallas HQ Sports.

Frank RIJKAARD blir 61 år.
 

Franklin Edmundo "Frank" RIJKAARD är född 1962 i Amsterdam, Nederländerna
Mittfältare
73 A-landskamper för Nederländerna (1981-94).

Klubbar som spelare:
Ajax (1980-87),
Sporting Lissabon (1987-88),
Real Zaragoza (1987-88 lån),
AC Milan (1988-93),
Ajax igen (1993-95). 

Lag som tränare:
Nederländernas landslag (1998-2000),
Sparta Rotterdam (2001-02),
FC Barcelona (2003-08),
Galatasaray (2009-10),
Saudiarabiens landslag (2011-13).

Europamästare 1988.

Frank ARNESEN blir 67 år.
 

Frank ARNESEN är född 1956 i Köpenhamn, Danmark
Mittfältare
18 U- och 52 A-landskamper för Danmark (1973-87).

Klubbar som spelare:
Fremad Amager (1974-75),
Ajax (1975-81),
Valencia (1981-83),
Anderlecht (1983-85),
PSV Eindhoven (1985-88). 

Lag som sportdirektör:
PSV Eindhoven (1991-94 assisterande tränare),
PSV Eindhoven (1994-2000),
Tottenham Hotspur (2004-05),
Chelsea (2005-10),
Hamburger SV (2011-13),
Metalist Kharkiv (2014),
PAOK Thessaloniki (2015-16),
Anderlecht (2019),
Feyenoord (2020-22).

Förutom att han var med i VM 1986 så sjöng han även solo på danska landslagets kampsång till detta VM: "Re-sepp-ten (vi er røde vi er hvide)".

DAGENS MATCHTRÖJA 30 SEPTEMBER 2023.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN TREVLIG WEEKEND!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv