• Boris dagliga blogg

Torsdagen den 20:e april 2023

NAMNSDAG:
Amalia
Amelie

TEMADAG:
Internationella cannabisdagen 
Polkagrisens dag 
Svenska gin & tonic-dagen 
Uniform på jobbet-dagenRUBRIKER.

Tig ut hundmarodören och Ramadan = fasta???
Kärv klippare och kyckling.
Spänning i bok- och TV-serieform. Ingen spänning i Champions League.


FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 20/4:
1930: Östers FF bildas.
2004: Världens snabbaste fotbollsmål.
2011: Copa del Rey-pokalen körs över.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 20/4:

Alyssa NAEHER,
Shay GIVEN.

FAKTA OCH TANKAR OM ONSDAGEN DEN NITTONDE APRIL 2023.

Tig ut hundmarodören och Ramadan = fasta???
 

Vi har lite märkliga saker för oss i vår familj. En udda sak är att vi har fast telefoni plus att vi har en papperstidning som dimper ner i brevlådan varje morgon. Det är denna tidning som jag funderar på vad som skrivs. En sak som varit en följetång i Sydsvenskan är den eller de som bakar bullar med glas, spik eller metall i som är ämnade att skada eller döda hundar. Visst ska det kanske rapporteras om, men att varje dag skriva gör att gärningsperonen får den uppmärksamhet som hen önskar. Hade man dämpat rapporteringen så hade hen inte fått någon publicitet och chansen är att hen tröttnar.

Ett annat reportage som jag undrade väldigt mycket över var den överdådiga matlagning som fanns i tre muslimska hem i Malmö. Det är ramadan och då ska man fasta, men… Fasta är, för en fullt frisk vuxen, att inte äta eller dricka då solen är uppe. Sedan äter man betydligt mer mat än normalt under dygnets mörka tid. Det är ju faktiskt så att det är bevisat att det köps betydligt mer livsmedel i en muslimsk familj under ramadan än under de övriga elva månaderna. Sedan kan var och en anse vad de själv vill om detta!

Kärv klippare och kyckling.
 

Enda uppgiften, förutom matlagning, som jag hade igår var att få fram gräsklipparen. Den stod längst in i garaget bakom skåp, soffor, takboxar och akvarium. Då jag äntligen hittat alla delar och skulle testa den på det nya gräset så ville inte klipparen vara med. Som alla förstår är det en handgräsklippare, men den hade kärvat igen och hjulen vägrade snurra runt. En plan var att rensa den från gammalt gräs och smörja upp det hela. Del ett fungerade, men var fanns smörjoljan? Hoppas gräset växer långsamt.

Middagen fixade jag i alla fall. ”Ugnsbakad kycklingklubba med spenatsallad” kallades rätten. Kycklingklubban älskade hundarna. Jag åt det också, men resten av familjen fick quornfiléer. Fast det riktigt goda var såsen som var stavmixad med huvudingredienserna stekt lök och solroskärnor. Under tillagning av ris och kyckling hördes en välbekant signat ute på gatan. Hemglassbilen. Det innebarv att det blev glass till efterrätt. Jag passade även på att köpa hundglass. Tre olika smaker, Lax, lever och älg.

Spänning i bok- och TV-serieform. Ingen spänning i Champions League.
 

Då det inte blev gräsklippning så återupptog jag läsningen av den spänningsroman som jag påbörjade på Ärtgränd. Botgöraren av Viveca Sten.

Kvällen bjöd på avsnitt fem av Shetland. Avslutningen och avsnitt sex får vi vänta på tills nästa vecka, då det inte läggs ut förrän till vreckoslutet på SVT Play.

Champions League skulle avsluta de sista två kvartsfinalerna. Jag hade dock inte någon behållning av dessa spänningsmässigt. De var redan klara efter match ett. Manchester City hade ju 3-0 från första matchen och ingen kunde på allvar tro att Bayern München skulle kunna vända på detta. Det kunde de givetvis inte. 1-1 slutade det vilket blir 4-1 totalt.

Milans motståndare i semifinalen var också klara. Inter hade vunnit borta över Benfica med 2-0 och inte heller här fanns det en chans på jorden att Inter skulle missa semifinalen. 3-3 blev det igår och Inter vinner med 5-3 sammanlagt.

IDAG! TORSDAGEN DEN TJUGONDE APRIL 2023.

NAMNSDAG:

Amalia
Amelie

 

Namnsdagar den 20:e april i kronologisk ordning.
 
Före 1777 – Sulpitius (till minne av en romersk martyr från början av 100-talet; utgått)
1777–1900 – Amalia
1901–1985 – Amalia
1986–1992 – Amalia, Amelie och Amy (utgått)
1993–2000 – Amalia och Amelie
Från 2001 – Amalia och Amelie (2013 infördes även det närbesläktade Emelie på försök, men det stod inte kvar 2014)

TEMADAG:

Internationella cannabisdagen 
 

Den tjugonde april har kommit att bli en festdag för alla cannabisentusiaster runtom i världen. Skälet är att datumet på engelska skrivs 4/20. Enligt en version var 420 polisens kod för ett misstänkt cannabisbrott. Själva ursprunget är omtvistat. Enligt chefredaktören för tidningen High Times, Steven Hager, kommer begreppet 420 (uttalas fyratjugo) från San Rafael High School i USA. Det myntades 1971 då ett antal cannabisrökande studenter träffades just klockan 16.20 på eftermiddagen för att nyttja den olagliga substansen. Till slut började de använda 420 som ett kodord för när de skulle träffas. Jag kan väl även påpeka att detta inte är en dag som jag kommer att fira. 


Polkagrisens dag 
 

Att polkagrisens dag firas idag beror på att det är Amalia som har namnsdag. Amalia Eriksson hette kvinnan som började tillverka Polkagrisar 1850-talet i Gränna vid Vättern. Hon blev änka vid 34 års ålder, ensam med dottern Ida. Amalia var en driftig kvinna som bedrev tillverkning av s k begravnings-, dop- och bröllopskonfekt. Hon hade vid denna tidpunkt även börjat tillverka sina s k Polkagrisar, som till en början hade formen av små ”pluttar”. Polkagrisar är uppkallade efter dansen polka, som var populär vid tidpunkten. Vid denna tid var gris ett allmänt begrepp för sötsak, vilket ska ha bidragit till namnet. Här snackar vi om något som jag skulle kunna tänka mig att vara med om att fira.


Svenska gin & tonic-dagen 
 

Den 20 april 2011 fattade Jon Hillgren beslutet att låta drömmen om ett eget gindestilleri bli verklighet. Det var en vårdag i aprilsolen då han satt på förstukvisten till Huset i Dala som han och hans fru just köpt. Visionen stod plötsligt klar: Det här är platsen. Nu är tiden inne. Jag grundar Hernö Gin. Resten är historia och till minnet av den dagen instiftar Hernö Gin Svenska Gin & Tonic-dagen den 20 april 2021. Sedan finns det Internationella gin och tonic-dagen som alltid firas den 19 oktober.


Uniform på jobbet-dagen
 

Den 20 april anordnas  ”Uniform på jobbet-dagen” för hemvärnssoldater för att uppmärksamma det militära engagemanget. Tanken är att de hemvärnssoldater som har möjlighet, och som får tillstånd av sin arbetsgivare, bär uniformen på sitt civila arbete. Hemvärnssoldater uppmuntras även att bära uniform till och från arbetet och under annan lämplig verksamhet under den aktuella dagen.
Deltagandet är frivilligt och syftet är att synliggöra och väcka intresse för hemvärnet samt att fira det frivilliga engagemanget. Bakgrunden är en motion som antogs på rikshemvärnstinget 2017.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN TJUGONDE APRIL.

1930 Blivande Östers IF kommer till.
 

Idag 1930 bildades "Östers FF" i stadsdelen Öster i Växjö. 1932 ändrades föreningsnamnet till Östers IF som registreras hos Smålands Fotbollförbund. 1937 vann laget för första gången en serie, Smålandsserien division II, Växjögruppen. 1947 spelade Öster för första gången det nationella seriesystemet. Stig Svensson, som blev medlem i Öster 1933, slutade själv att spela efter säsongen 1937 på grund av en skada. Istället tog han upp en ledarkarriär i föreningen, som med tiden ofta kallades "Svenssons IF". Strax efter andra världskrigets slut tog han över som föreningens ordförande. Klubben har blivit Allsvenska mästare fyra gånger. Första gången var 1968 då de gjorde det unika att vinna SM som nykomlingar. Något IF Elfsborg och Östers IF är ensamma om.

2004 världens snabbaste mål.
 

Idag 2004 spelade Cowes Sports F.C. mot Eastleigh F.C. i en division som heter Wessex Football League. Cowes hade stark medvind vid avspark och Marc Burrows satsade på skott direkt från avspark. Den överrumplade målvakten såg bollen gå över honom och in i mål. Tiden kontrollerades noga och från avspark tills det att bollen skar mållinjen gick det 2,5 sekunder. Det var en pustning med 0,3 sekunder från det tidigare rekordet som argentinaren Ricardo Olivera satte 1998. Tyvärr så gick världsrekordhållaren Burrows bort i cancer den 9:e februari 2009 endast 30 år gammal.
 

Bild: Klicka för att se händelsen.

2011 Real Madrid hade pokalen en kort stund.
 

Idag 2011 vann Real Madrid den spanska cupen för första gången på 18 år. Barcelona besegrades med 1-0 i finalen. Allt detta var helt OK, men det var vid det efterföljande firandet av segern då man åkte öppen buss genom Madrids gator som Sergio Ramos i segeryran tappade pokalen rakt framför bussen som sedan körde över segertrofén. Som den klubb de är med hur mycket pengar som helst så lyckades Real Madrid fixa fram en ny Copa del Rey-pokal.
 

Bild: Klicka för att se händelsen.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN TJUGONDE APRIL.

Alyssa NAEHER blir 35 år.
 

Alyssa Michele NAEHER är född 1988 i Bridgeport, Connecticut, USA.
Målvakt
30 U- och 90 A-landskamper för USA (2004-).

Lag som spelare:
Penn State Nittany Lions (2006–09),
Boston Breakers (2010–11),
Turbine Potsdam (2011–13),
Boston Breakers (2013–15),
Chicago Red Stars (2016–).

Hon ingick i laget som vann världsmästerskapet i fotboll för damer 2015 men fick ingen speltid i turneringen.
Naeher ingick i U20-landslaget som vann U20-världsmästerskapet 2008. I den turneringen fick hon spela fem matcher..

Shay GIVEN blir 47 år.
 

Séamus John James "Shay" GIVEN är född 1976 i Lifford, Irland.
Målvakt
5 U- och 134 A-landskamper för Irland (1996-2016).

Lag som spelare:
Lifford Celtic (1987-93),
Celtic (1993-94),
Blackburn (1994-97),
Swindon Town (1995 lån),
Sunderland (1996 lån),
Newcastle United (1997-2009),
Manchester City (2009-11),
Aston Villa (2011-15),
Middlesbrough (2013-14 lån),
Stoke City (2015-17).

Lag som tränare:
Aston Villa (2014–15 assisterande)
Derby County (2020 assisterande)

Han gjorde 354 matcher för Newcastle.

DAGENS MATCHTRÖJA.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN BRA DAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv