• Boris dagliga blogg

Söndagen den 19:e juli 2020

Nisse, Mosebacke Monarki, utvisningar och Arsenal i final.

FOTBOLLSHISTORIA:
1900: Brasiliens första fotbollsklubb bildas.
1908: Nederländernas fjärde fotbollsklubb grundas.
1966: Nordkorea står för en av VMs största sensationer.
2009: Världens mesta landslagsmålgörare gör sitt 100:e mål.
2009: Sydamerikas yngste ligaspelare debuterar.

FÖDDA:
Ebbe, Rene.

DAGENS TRÖJA.

FAKTA, TANKAR OCH FUNDERINGAR OM LÖRDAGEN DEN 18/7 2020.

Nisse, Mosebacke Monarki, utvisningar och Arsenal i final.


”Vilken Tur Att Vädret Finns”. Det är en låt som vi lyssnat mycket på i familjen. Nisse Hellbergs senaste alster och det stämmer bra in på gårdagen. Många tyckte säkert att de var skönt med en riktig sommardag. Jag tyckte det var skönt att vi inte hade anmält oss till någon golftävling igår. Regn och kyla eller stekande sol och hög värme är båda ganska usla golfväder för golfare. Fast jag måste erkänna att det inte var speciellt smart att klippa gräset. Då vi har en handgräsklippare så var det ett ganska ansträngande jobb som orsakade ganska stora svettningar.

 
Men sedan kunde jag bara ta det lugnt och lösa ett par korsord, läsa om Mosebacke Monarki och lite av Sveriges föregångare till Monthy Python. Denna monarki med Hasse och Tage i spetsen hade egna skämtsamma lagar och regler. En sa att man i Mosebacke fick jaga igelkottar. Givetvis fick man inte döda dem utan bara jaga efter dem en liten stund. Sen fick de vara ifred igen.
 

Det var nästan så att jag lät fotbollen vara ifred också igår. Nästsista omgången i Premier League inleddes med en match: Norwich mot Burnley. Inte särskilt spännande. Då dessutom Norwich, som redan har åkt ut, verkade försöka bli ihågkomna denna säsong med att utföra dumma utvisningar, så var det än mindre intressant. Andra halvlek startade hemmalaget med 0-1 i underläge och bara nio man på planen. Trots detta så klarade Burnley inte av att göra fler mål. Att det slutade 0-2 berodde på ett märkligt självmål där det nästan såg ut som om Ben Godfrey med avsikt sparkade in bollen i eget mål.
 

Jag och dottern tittade på film istället för att se semifinalen i FA-cupen. Fast de sista tio minuterna såg jag. Mest intressant för min del var att Manchester City spelade i sina nya förstatröjor. De verkade inte vara så bra för Citys utgång av matchen. Det stod 2-0 till Arsenal och så slutade det också. Trots en del spelövertag för City så hade de bara ett skott på mål under hela matchen. Det blir alltså Arsenal som spelar en sen FA-cupfinal. Om det blir Chelsea eller Manchester United så blir deras finalmotståndare avgörs senare idag.

FOTBOLLSHISTORIA från den 19:e juli.

1900 Brasiliens första riktiga fotbollsklubb bildas

Charles William Miller anses vara den brasilianska fotbollens fader. Han föddes i São Paulo, son till en skotsk järnvägsingenjör. Under en resa tillbaks till England (hans mor kom från England) gick han på skola i Southampton och spelade fotboll där. Då han 1894 återvände till São Paulo hade han med sig några fotbollar och en regelbok. Han fick många klubbar i staden intresserade av fotboll, men i huvudsak ägnade se sig åt friidrott och cricket.
 

Men på ett annat ställe hade fotbollen spritt sig och i sydöstra delen i staden Rio Grande bildade idag 1900 tysken Christian Moritz Minnemann, som firade sin 25-årsdag med några vänner, Brasiliens första riktiga fotbollsklubb; Sport Club Rio Grande. Det var 22 medlemmar i klubben och första året delade de upp sig i två lag och spelade lokala matcher. Klubben har aldrig blivit någon av de stora i Brasilien, men främsta meriten är trots detta ett Campeonato Gaúcho-mästerskap från 1936. Så heter ligan de spelar i. På grund av att klubben bildades idag så är även Brasiliens fotbolls-nationaldag den 19:e juli.

FOTBOLLSHISTORIA från den 19:e juli.

1908 Nederländernas fjärde fotbollsklubb bildas.
 

På en pub i stadsdelen Feijenoord i Rotterdam bildades idag en fotbollsklubb som blev den fjärde i Nederländerna. Klubbens namn blev Wilhelmina. Detta namn hade klubben i ett år innan man ändrade det till Hillesluise Football Club. Efter ytterligare ett år hette man RVV Celeritas. 1912 tog man namnet SC Feijenoord. Det var nu man antog dagens matchställ med en tröja delad i rött och vitt med svarta shorts. Stavningen ändrades så sent som 1973 då j:et blev ett y. Klubben är en av Nederländernas vinstrikaste med 14 mästerskap, 11 cuptitlar. 2 UEFA-cuptitlar och Champions Leaguemästare 1970.

FOTBOLLSHISTORIA från den 19:e juli.

1966 en av VMs större sensationer
 

VM i England gick in i slutfasen i gruppspelet. I grupp 4 skulle Italien idag 1966 ta sig vidare in i slutspelet och kvartsfinalerna genom att enkelt vinna över fotbolls-U-landet Nordkorena. Problemet var bara att detta ville inte nordkoreanerna. De stretade emot och då slutsignalen gick hade de lyckats hålla nollan och dessutom hade Pak Doo-ik lyckats göra det som blev segermålet. Italien fick åka hem och Nordkorea fick möta en annan sensation i detta VM, Portugal. Det blev en match där Nordkoreanerna chockade och tog ledningen med 3-0 innan Eusebio och hans portugiser till sist kunde vinna med 5-3.

FOTBOLLSHISTORIA från den 19:e juli.

2009 hundrade målet av Wambach.
 

Under ledning av Pia Sundhage spelade USAs damer en träningslandskamp mot Kanada idag 2009. Efter en mållös första halvlek lyckades USA göra ett mål i andra. Målet gjordes av den speciella målskytten Abby Wambach. Det var hennes mål nummer 100 i landslaget. Hon debuterade 2001 och spelade sin sista landskamp 2015. Hon har rekordet i snabbhet att nå 100 mål, på bara nio år. Hon gjorde 255 landskamper och 184 mål. 184 mål är rekord av alla spelare i hela världen damer som herrar.

FOTBOLLSHISTORIA från den 19:e juli.

2009 Mauricio Baldivieso hoppar in i Bolivianska ligan.
 

Liga de Fútbol Profesional Boliviano som är detsamma som Bolivianska proffsligan i fotboll spelades idag 2009 en match mellan Club Aurora och La Paz som slutade 1-1. Det unika i matchen var att managern Julio César Baldivieso hade kallat sin egen son Mauricio Baldivieso till matchen och han fick hoppa in mot slutet. Mauricio skrev då Sydamerikansk historia genom att vara den yngste spelaren någonsin som spelat i någon av de sydamerikanska ligorna. Mauricio skulle fylla 13 år tre dagar efter dagens match.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 19:e juli.

Ebbe SAND blir 48 år

Ebbe SAND är född 1972 i Ålborg, Danmark
Anfallare
66 A-landskamper för Danmark (1998-2004).

Klubbar som spelare:
Hadsund BK (1977-92),
Brøndby IF (1992-99),
Schalke 04 (1999-2006).

Lag som tränare:
Silkeborg IF (2006-07),
Danmarks landslag (2008-14 anfallstränare),
Schalke 04 (2015-19 sportdirektör),

Brøndby IF (2019 fotbollschef).

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 19:e juli.

Rene HOUSEMAN blir 67 år

Rene Orlando HOUSEMAN är född 1953 i La Banda, Argentina
Mittfältare
55 A-landskamper för Argentina (1973-79).

Klubbar som spelare:
Defensores de Belgrano (1971-73),
Huracán (1973.80),
River Plate (1981),
Colo-Colo (1982),
Amazulu (1983),
Independiente (1984),
Excursionistas (1985).

Världsmästare 1978

DAGENS ORD.

HA EN BRA DAG.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv