• Boris dagliga blogg

Torsdagen den 22:a mars 2018.

I väntan på nästa VM.
Vad heter vän på ryska?
Ryssland, Spanien och Argentina.

Belgien, Sverige och Tyskland.

FOTBOLLSHISTORIA:
1866: Första derbyt i Nottingham spelas.
1888: Världens äldsta fotbollsiga grundas.
1889: Fotbollsklubben Sheffield United bildas.

FÖDDA IDAG:
Jimmy, John.

DAGENS TRÖJA
WIGAN ATHLETICs förstatröja 2007/08

Det spelades ett antal matcher i seriespel igår. Trean i England, League One, spelade en match. Wigan som gick långt i FA-cupen hade hamnat tre matcher barom de andra lagen. Med seger i två av dem går Wigan upp i toppen av tabellen. Den som spelades igår resulterade i seger över Walsall, och en Wigantröja på mig idag.

I väntan på nästa VM.


Sveriges television visade 1993 en serie av humorgruppen Galenskaparna och After Shave. Det var 10 avsnitt och serien hette ”Tornado”, men det hade även en slogan som löd: "I väntan på nästa OS: Tornado – en tittarstorm!". Då handlade det om väntan på vinter-OS i Lillehammer 1994, fast det handlade om mycket annat än sport, även om ett återkommande tema var att man skojade till det och visade personer som sprang med den olympiska elden från sketch till sketch. Med detta vill jag ha sagt att nu hade det varit tid att ha ett program med titeln ”I väntan på nästa VM!” för det är inte mycket som händer på fotbollsfronten i väntan på träningslandslkamperna.
 

Vad heter vän på ryska?


VM går i Ryssland och i och med detta så blir det väl Putin som styr mycket, fast frågan är om han kan se till att det ryska landslaget kan komma så långt. Ofta går det bra för värdlandet, men 2010 i Sydafrika var det första gången värdlandet inte tog sig vidare från gruppspelet. Frågan är om Ryssland ska bli det andra landet att inte ta sig vidare. Vad jag egentligen ville säga med att dra in Putin var att jag i förrgår råkade komma in på ett avsnitt av ”Family Guy” där figuren Peter Griffin träffade Putin och följde med honom till Ryssland. Peter ansåg att de två var vänner och frågade Putin var ordet ”vän” hette på ryska. Putins svar var: ”Vi har inget ord för det!”
 

Ryssland, Spanien och Argentina.


Jag refererade lite av de tröjor som Nike och Puma släppte och idag har jag en hel drös av andratröjor från sex VM-nationer. Det är andratröjor och det är Adidas som tillverkat dem. Det roliga med Adidas är att andratröjorna inte bara är vita. Hemmanationen Ryssland har en vit men med en massa kvadrater i grått på hela tröjan och med det mörkblå i krage och på ärmar är det ganska snyggt. Spanien har också en andratröja som vid första anblick kan tyckas vit, men är fylld med ljusblå streck som tillsammans bildar ett V-mönster. Det orangea färgen är ganska häftig, men det är en gåta hur man får in dessa färger med Spanien. Argentina har haft mörka andratröjor förr och denna gång är den helt svart, men med Adidas tre ränder i vitt och ljusblått från varje armhåla och ner på bröstet. En ganska tuff tröja.

Belgien, Sverige och Tyskland.


Belgien har ju rött i förstatröjan och har ofta haft vita andratröjor. Till VM har de en gul andratröja i häftiga smala tvärränder i en annad gul nyans. Det är en riktigt snygg tröja. Därför är det kul att Sverige har samma mönster i sin andratröja. I början hade Sverige ofta vita andratröjor, men efter VM i USA 1994 har de haft olika blå varianter. Den nya är i klarblå och faktiskt snyggare är den gula förstatröjan. Sedan det bästa till sist. Tyskland är ju bäst som regerande världsmästare, men sedan har de en oerhört häftig andratröja. Jag älskar grönt och är glad att de återtagit den färgen som de hade på andratröjan då de vann VM på hemmaplan 1974. Visserligen hette de Västtyskland på den tiden, men ändå. Den nya tyska andratröjan har en lite mattare grön färg, men med ett häftigt mönster i stavar av annan grön nyans. Så av alla de nya tröjor Adidas officiellt visade upp igår kommer Tyskland etta före Sverige och Belgien.

FOTBOLLSHISTORIA från idag den 22:a mars.

1866 Det första Trentside Derbyt spelas

 
Idag 1866 spelades första derbyt i Nottingham. Staden hade världens äldsta proffsklubb Notts County som grundades 1862. Nottingham Forest var en annan klubb som höll på med shinty, ett keltiskt spel som utvecklats till landhockey. Då klubben 1865 hade ett möte på Clinton Arms på Shakespeare Street kom förslaget att byta ut huvudsporten till fotboll. Det godkändes och idag spelades första fotbollsmatchen för Nottingham Forest. Trots att de borde vara underlägsna sina grannar så slutade matchen oavgjort 0-0. Numera har de mött varandra i över 90 tävlingsmatcher och Forest leder statistiken.

1888 Världens äldsta fotbollsliga grundas

 
Idag 1888 hade skotten William McGregor samlat ett antal personer i några fotbollsklubbar på Anderton's Hotel i London. Själv tillhörde han Aston Villas ledning. Hans förslag var att starta en fotbollsliga som rätt och slätt skulle heta the Football League. Det slutgiltiga beslutet klubbades den 17:e april och i september samma år satte världens första fotbollsliga igång. (Det är detta som gör att jag håller den Engelska ligan lite för mer än andra ligor)
 

Lagen som deltog var förutom Aston Villa, Accrington, Blackburn Rovers, Bolton Wanderers, Burnley, Derby County, Everton, Notts County, Preston North End, Stoke City, West Bromwich Albion, och Wolverhampton Wanderers.

1889 Sheffield United grundas.
 

Sir Charles Clegg var president I Sheffield Wednesday. Då han och klubben flyttade från sin hemmaarena Bramall Lane behövde Clegg ett nytt lag att ta över den tomma arenan. Då han även var president i the Cricket Club i Sheffield hade han samlat en del medlemmar på Adelphi Hotel i Sheffield. Då kvällen var över hade Clegg övertygat cricketspelarna att satsa på fotboll och klubben Sheffield United hade bildats. Då staden är känd för sin tillverkning av bestick tog man kniven som symbol, och klubben fick smeknamnet ”Blades”.

FOTBOLLSPROFILER som föddes idag den 22:a mars.

29 år Jimmy DURMAZ född 1989 i Örebro, Närke
Mittfältare
8 U- och 43 A-landskamper för Sverige.
Klubbar som spelare:
BK Forward (2001-08),
Malmö FF (2008-12),
Gençlerbirliği (2012-14),
Olympiakos (2014-16),
 Toulouse (2016-).

69 år John TOSHACK född 1949 i Cardiff, Wales
Anfallare
4 U- och 40 A-landskamper för Wales.
Klubbar som spelare:
Cardiff City (1963-70),
Liverpool (1970-78),
Swansea City (1978-83),
Lag som tränare:
Swansea City (1978-84 spelande 78-83),
Sporting Lissabon (1984-85),
Real Sociedad (1985-89),
Real Madrid (1989-90),
Real Sociedad igen (1991-94),
Wales landslag (1994-95),
Deportivo La Coruña (1995-97),
Beşiktaş (1997-99),
Real Madrid igen (1999),
Saint-Étienne (2000-01),
Real Sociedad för tredje gången (2001-02),
Catania (2002-03),
Real Murcia (2004),
Wales landslag igen (2004-10),
Makedoniens landslag (2011-12),
Chazar Lenkoran (2013),
Wydad Casablanca (2014-16).

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv