• Boris idrottsblogg

Torsdagen den 21:a december 2017.

   Lucka nummer 21 i julkalendern


Efter halva franska ligan spelad tog de igår jullov.
Carabao Cup och Chelsea gjorde sin plikt.
Manchester United klarade inte av City, Bristol City.
Så här spelas semifinalerna.


FOTBOLLSHISTORIA:
1957: Sex mål och trots det förlust.
2009: Martas fjärde seger.


FÖDDA IDAG:
Matias.

DAGENS TRÖJA
PARIS SAINT GERMAINs förstatröja 2013/14

Egentligen skulle jag haft en Bristol City-tröja idag, men en sådan äger jag inte. Därför får det bli överlägsna ledaren i franska ligan. De vann igår med 3-1 över Caen, och leder ligan med nio poäng under ”jullovet”.

Efter halva franska ligan spelad tog de igår jullov.


Franska ligan hade julavslutning igår och kommer att ta lov till den 12:e januari. Det är faktiskt längre än vad lärare och elever i Malmö får i jullov, fast deras situation påverkar ju inte mig längre. Av de åtta översta lagen i franska Ligue 1 så var det bara Nice som fick oavgjort. Alla de övriga sju vann. 19 omgångar är spelade och det är halva ligan. Halvvägs ser det ut som om allt är klart i toppen. PSG leder med nio poäng före Lyon och Monaco och det är väl så som ligan kommer att sluta i maj. Paris SG är ganska klara att bli mästare, sedan kommer säker blivande tvåa och trea också att behålla sina platser. Fransk fotboll rankas inte lika högt som apansk, italiensk och engelsk. Därför är det bara ettan och tvåan som tar sig direkt till Champions League medan trean får kvala.
 

Carabao Cup och Chelsea gjorde sin plikt.


Liksom igår var det en ansträngande dag att med en värkande höft åka till Höllviken för att rädda Fotbollsaffärens julklappsutskick, så med en värktablett och lite Carabao Cup på TV slutade kvällen lyckligt. De två matcher som fanns att beskåda var Chelsea mot Bournemouth och icke-Premier-League-laget Bristol City mot Manchester United. Båda matcherna var för mig redan klara då de startade och när jag såg att Chelsea tagit ledningen över Bournemouth så lät jag dessa vara. Når jag studerade lite statistik efteråt så såg jag att Bournemouth hade kvitterat i slutminuterna, men då uppträdde Chelsea som gamla Sovjetunionen brukade göra mot Tre Kronor i ishockey-VM förr i tiden. Skulle Sverige närma sig i målprotokollet lade tyssarna bara in en växel till och så vann de. Så gjorde Chelsea oockså. På övertid gjorde de 2-1 som tog Londonlaget till semifinal.
 

Manchester United klarade inte av City, Bristol City.


Att jag stannade vid City mot United, även om det bara var Bristol som var City, berodde lite på att det lilla laget tog ledningen. Mourinho hade som alla de andra lagen plockat ut ett reservbetonat lag. Det märkten bl a på att båda svenskarna var med. Zlatan var till och med lagkapten. Men han hade inte mycket att hämta och ser det ut så här så lär alla diskussioner om haan ska vara med i VM vara slut. Han platsar inte i ett landslag. Visserligen var  det han som slog frisparken som gav 1-1, men i ärlighetens namn so var det ett par tavlor av mur och målvakt som tillät bollen att gå in. Matchen höll på att gå till förlängning och jag väntade bara på då Manchester United skulle lägga in Ryssväxeln och göra segermålet. Då gjorde Korey Smith något som han och Bristol City kommer att kunna leva på länge. På tre minuters övertid gjorde han 2-1 till Bristol, och efter det var det ingen tid kvar för United att komma igen. Titelhållarna i turneringen blev alltså utslagna.
 

Så här spelas semifinalerna.


Direkt efter kvartsfinalerna lottades semifinalerna. Dessa spelas i två matcher. Som cuper brukar vara, men både hemma och bortamöte. Lottningen utföll med ett hett Londonderby mellan Arsenal och Chelsea. Överaskningen Bristol City fick ta sig an det andra Manchester-laget i sin semifinal. Det blir alltså City mot City.

FOTBOLLSHISTORIA från idag den 21:a december.

1957 sex mål räckte inte

 
I division två var det idag hemmamatch för Charlton Athletic på The Valley. Besökarna hette Huddersfield Town. Allt gick emot hemmalaget. Derek Ufton skadades i 17:e minuten, och då det inte fanns några reserver, på den tiden, tvingades de spela med 10 spelare. I paus ledde gästerna med 2-0.  Bytet som gjordes i Charlton var att vänsteryttern Jimmy Summer satte på sig ett par helt nya skor. Dessutom fick han spela center. Han gjorde 2-1 målet, men det verkade inte hjälpa. Efter 62 minuter hade Huddersfield utökat ledningen till 5-1. De skulle göra ytterligare ett mål, men då hade Summers gjort fyra mål till och passat fram lagkompisen Buck Ryan två gånger. Efter 90 minuter stod Charlton som segrare med 7-6. Summers lovade att alltid spela med de nya skorna. Tyvärr blev det sant då han dog endast 32 år gammal i leukemi.
 

Men rekordet är Huddersfields. ALDRIG TIDIGARE ELLER SENARE HAR ETT ENGELSKT LIGALAG GJORT 6 MÅL OCH TROTS DETTA FÖRLORAT MATCHEN.

2009 fjärde gången i rad till Marta

 
FIFA delade ut priset till åtets spelare idag 2009. För herrar delades priset ut första gången 1991 och 2001 fick även damer denna utmärkelse. Idag var sista gången priset delades ut. Från 2010 kallas det istället FIFA Ballon d'Or. Det unika idag 2009 var att det var första gången en fotbollsspelare vunnit för fjärde året i rad. Segraren hette Marta Vieira da Silva eller rätt och slätt Marta. Men det var inte slut där. Hon vann även utmärkelsen 2010 och är ensam om att ha blivit utsedd till världens bästa fotbollsspelare fem år i rad.

FOTBOLLSPROFILER som föddes idag den 21:a december.

44 år Matias ALMEYDA född 1973 i Azul, Argentina
Mittfältare
35 landskamper för Argentina.
Klubbar som spelare:
River Plate (1991-96),
Sevilla (1996.97),
Lazio (1997-2000),
Parma (2000-02),
Inter (2002-04),
Brescia (2004-05),
Quilmes (2005),
Lyn (2007),
Fénix (2009)
River Plate igen (2009-11).  
Lag som tränare:
River Plate (2011-12),
Banfield (2013-15),
Guadalajara (2015-).

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv