24:e mars

NAMNSDAG

Gabriel:
Mansnamnet Gabriel är ett hebreiskt namn med betydelsen Guds kämpe eller den som kämpar för Gud. I nya testamentet är Gabriel namnet på en av ärkeänglarna.

Rafael:
Rafael är ett hebreiskt mansnamn med betydelsen Gud har helat. De flesta människor som heter Rafael torde vara uppkallade efter ärkeängeln Rafael.

VIP födda den 24:e mars

Några andra som också är födda den 24:e mars

1909 – 1934 Clyde Barrow,
 Amerikansk rånare. Han jobbade ihop med Bonnie Parker i de mytomspunna Bonnie and Clyde.

1973 – Jim Parsons,
 Amerikansk skådespelare. Han är mest känd för sin roll som Sheldon Cooper i komediserien The Big Bang Theory

1974 – Alyson Hannigan,
 Amerikansk skådespelerska. Hon började sin karriär redan som barn i filmen Min fru är en utomjording, men mest känd som "Lily" i How I Met Your Mother

Några i musikens värld som är födda den 24:e mars

1945 – Hans Josefsson,
 Svensk operasångare och skådespelare. Han blev känd för den större publiken genom sina tolkningar av Ernst Rolf.

1949 – Nick Lowe,
 Engelsk singer/songwriter, basist, gitarrist och producent. Han var 1979–1990 gift med Carlene Carter. Spelade i "Rockpile" med Dave Edmunds.

1960 – Susanne Kerner,
 Tysk sångerska med artistnamnet Nena. Hon blev känd internationellt genom hiten 99 Luftballons i mitten av 1980-talet.

1970 – Sharon Corr,
 Irländsk musiker och sångerska och medlem i popgruppen The Corrs tillsammans med sina syskon Andrea Corr, Jim Corr och Caroline Corr

Några kända personer som avled den 24:e mars

1905 Jules Verne dog 77 år gammal efter komplikationer av sin diabetes. Han var en fransk författare av populärlitteratur och ungdomsböcker med en produktion av två handskrivna romaner om året, huvudsakligen äventyrsromaner och science fiction.

2008 Richard Widmark dog 93 år gammal efter en lång tids sjukdom. Han var en amerikansk skådespelare. För hans bidrag till filmindustrin har Widmark en stjärna på Hollywood Walk of Fame.

2022 Dagny Carlsson dog 109 år gammal av naturliga orsaker. Hon var en svensk bloggare, ofta även omnämnd som världens äldsta bloggare, liksom Sveriges äldsta influerare.

Dagens historia i filmklipp 24:e mars

Några händelser som inträffat den 24:e mars

1603
 

ELIZABETH I DÖR OCH EFTERTRÄDS AV JAKOB VI.


  När Elisabet I dör utan arvingar efterträds hon som regerande drottning av England och Irland av sin kusin Maria Stuarts son Jakob VI, som sedan 1567 är kung av Skottland och nu alltså även blir kung av England och Irland med regentnamnet Jakob I. Därmed förenas England och Skottland i en personalunion, som ett århundrade senare (1707) ersätts av en realunion, då de båda länderna går samman och bildar kungariket Storbritannien.

1958
 

ELVIS BLIR MILITÄR OCH TOMMY STEELE ÄR POULÄRARE I SVERIGE.


  Elvis anmäler sig för det lokala värvningskontoret nummer 86 i Memphis i Tennessee och hans polisonger faller för barberarens sax. Elvis skall göra sin militärtjänst på en amerikansk militärbas i Västtyskland. Samma dag publicerar Bildjournalen en omröstning om vem som är populärast i Sverige, Elvis Presley eller Tommy Steele. Överraskande nog vinner Tommy Steele, om än med en knapp marginal, med 18 556 röster mot Elvis 18 331.

1997
 

HEAVEN´S GATE BEGÅR SJÄLVMORD.


  39 medlemmar av den amerikanska domedagssekten Heaven's Gate inleder ett kollektivt självmord i San Diego i Kalifornien, vilket pågår under tre dagar (fram till 26 mars), under vilka medlemmarna dricker en rituell citrusdryck (som bland annat innehåller gift), för att ”rena sina kroppar”, i tron att det från kometen Hale–Bopp, som just då passerar jorden, ska komma ett rymdskepp, som ska föra dem till himlen.

2015
 

ANDREAS LUBIZ BEGÅR SJÄLVMORD OCH TAR 149 PERSONER MED SIG.


 Ett Germanwingsplan på väg från Barcelona till Düsseldorf kraschar i franska alperna med 150 personer ombord. I april 2015 meddelades att planets andrepilot Andreas Lubitz kraschat planet avsiktligt. Ljudinspelningar från den svarta lådan visade att han låste ute planets kapten från cockpit. Data från den svarta lådan visade att han sedan ställde in autopiloten på nedstigning till 30 meter för att sedan flera gånger ändra inställningarna för att öka planets hastighet.