30:e juli

NAMNSDAG

Algot:
Algot eller Algoth (ovanlig stavning) är ett fornnordiskt mansnamn med oklar betydelse. Kanske kan det härledas till goter eller götar och betyda 'den ädle goten'.

Återkommande bemärkelsedagar

Nationaldag:
Marocko: ”Trondagen”. Dagen firas till minne av Kung Mohammed VI´s trontillträde den 1999.

Nationaldag:
Vanuatu: Dagen firas till minne av självständigheten från Storbritannien och Frankrike 1980.

VIP födda den 30:e juli

Några andra som också är födda den 30:e juli

1936 – Buddy Guy, amerikansk bluessångare och gitarrist. Han har genom sin spelstil och sitt vilda scenuppträdande påverkat många artister inom blues och bluesrock. Jimi Hendrix och Eric Clapton har nämnt Guy som en influens. ¤ Sweet Home Chicago

1939 – 2022 Peter Bogdanovich, amerikansk regissör. Sina största framgångar hade han på 1970-talet med filmer som "Go’dag yxskaft?", "Paper Moon" och "Mask".

1948 – Jean Reno, fransk skådespelare. Han har varit med i många Luc Bessons filmer, men även jobbat i Hollywood i filer som "Leon" och "Da Vinci-koden".

1953 – Anne Linnet, dansk musiker, kompositör och sångare. Hon har skrivit succélåten "Tusind stykker" som även blev en hit i en svensk version av och med Björn Afzelius.
¤  Tusind stykker

1961 – Laurence Fishburne, amerikansk skådespelare, pjäsförfattare, regissör och producent. Han är bland annat känd för sin roll som Morpheus i science fiction-filmtrilogin Matrix.

1964 – Jürgen Klinsmann, tysk fotbollsspelare och manager. Han spelade 108 landskamper för Tyskland och har sedermera varit manager för Bayern München, tyska och amerikanska landslaget.

Today in history 30:e juli

Några händelser som inträffat den 30:e juli

1930

 

URUGUAY VINNER FÖRSTA VM I FOTBOLL


  Uruguay besegrar Argentina med 4–2 i finalen av årets fotbolls-VM. Eftersom detta är det första världsmästerskapet som anordnas inom denna sport blir Uruguay därmed de första världsmästarna inom fotboll någonsin. Uruguay har också stått som värd för mästerskapet, dels för att laget är regerande olympiska mästare inom fotboll, dels för att landet detta år firar 100 år som självständig stat. Vid nästa fotbolls-VM (1934) deltar dock inte Uruguay alls, eftersom de bojkottar tävlingen.

1975

 

JIMMY HOFFA FÖRSVINNER


  Den amerikanske fackföreningsledaren Jimmy Hoffa försvinner spårlöst i utanför Machus Red Fox-restaurangen i Bloomfield Hills i Michigan. Då hans kropp aldrig återfinns uppstår flera olika teorier om vad som kan ha hänt honom, men inget har kunnat bevisas. Innan försvinnandet har han själv sagt, att han vid restaurangen ska träffa två maffiamedlemmar. Omfattande undersökningar under de följande åren ger inget resultat och det kan bevisas att de båda maffiamedlemmarna inte var i närheten av restaurangen denna dag. Dessutom förnekar de, att de ska ha avtalat möte med Hoffa. 1982 blir han samma dag dödförklarad i sin frånvaro och än idag (2015) är han försvunnen och försvinnandet ett mysterium.

2003

 

SISTA FOLKVAGNEN TILLVERKAS I MEXIKO


  Det sista exemplaret av den traditionella typen av bilmodellen Volkswagen Typ 1, vars kännetecken är att den har motorn placerad bak och i Sverige har blivit känd som ”Bubblan”, produceras i Mexiko. Det har då gått nästan 70 år sedan det första exemplaret producerades i Tyskland (1934) på order av Adolf Hitler, för att den skulle bli en tysk ”folkbil”. Efter andra världskriget har produktionen flyttat runt till olika länder, men läggs ner i Europa 1978, varpå den fortsätter i Brasilien och slutligen Mexiko. När produktionen läggs ner har man producerat totalt 21 529 464 exemplar av modellen, varav det sista skickas till Tyskland för att placeras i Volkswagens museum i Wolfsburg.