• Boris dagliga blogg

Onsdagen den 4:e oktober 2023

NAMNSDAG:
Frans
Frank.

NATIONALDAG
 Lesotho.

TEMADAG:
Djurens dag.
Internationella vodkadagen.
Kanelbullens dag.

RUBRIKER.
Koko-golf, Fisk, lite fotboll och Dear Evan Hansen.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 4/10:
1904: IFK Göteborg bildas.
1933: Matt Busby debuterar i Skottlands landslag.
2009: Kanske världens kortaste fotbollsmatch?
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 4/10:
Saddam HUSSAIN, 
Tomas ROSICKY, 
Ronny ROSENTHAL, 
Hans VAN BREUKELEN..

FAKTA OCH TANKAR OM TISDAGEN 3 OKTOBER 2023.

Koko-golf, Fisk, lite fotboll och Dear Evan Hansen.
 

Det börjar väl så smått gå mot slutet av golfsäsongen, men än har vi i Koko-gänget någon tisdag att spela. Igår var vi fyra deltagare och en åskådare. Åtminstone de nio första hålen. Sedan blev vi bara tre. Alltså vann jag rätt nio hål. De första. Då fick jag en tjuga mer i vinst än Micke som vann de sista nio. Efter avslutad runda kom vi tre fram till att det blir en ny chans att vinna nästa tisdag. Jag bokade ny tid då.

Då det inte går att boka nya matlådor så hade jag letat upp tre recept och köpte ingredienser till dessa på vägen hem. Sedan var det till att sätta igång med tisdagens fiskrätt då jag kom till Päronvägen. Det blev ”Örtpanerad fisk med mos”. Inte alls så dumt om jag själv får säga det. Det blev lite kaffe till efterrätt då det inte blivit någon kopp på hela dagen. Kiosken på golfbanan har nämligen stängt för säsongen. Lite klent om jag får säga det. Det är fortfarande gott om golfare ute på banan och jag blir inte riktigt klok på hur man driver en restaurang med vidhängande golfkiosk om man inte vill ha öppet? Sedan blev det lite vila innan kvällens fotboll.

Nu visade det sig att dottern är sjukskriven ytterligare en dag, men hon är inte värre däran än att hon orkade se en film. Ofta blir det animerade filmer om hon ska välja, men då jag fick välja så hittade jag ett nytillskott bland filmerna på Viaplay. Det var visserligen en film från 2021, men det fick duga. Jag gillar att gå och se musikaler på Malmö Opera och vissa finns även i filmversioner. Då kan man se dem hemma. En som det talats mycket om, men som än så länge inte är planerad till Malmö är ”Dear Evan Hansen”. Filmversionen från 2021 fanns på Viaplay och den såg vi igår.

”En gymnasieelev lider av socialt ångestsyndrom som ställer till det för honom i skolan. Efter att en klasskamrat begått självmord inleder han sin resa mot självinsikt och acceptans.” Så lyder teaser-texten till filmen. Det är en intressant historia och underbar musik av Benj Pasek, och Justin Paul. De två har även skrivit text och musik till bland annat The Greatest Showman och La La Land. Dear Evan Hansen har fått betyget 6,1 på IMDb och det tycker jag är på tok för snålt. Det var en bra film med rollinnehavare som man kände igen från en massa TV-serier. Intressant att även se och höra de sjunga. DEAR EVAN HANSEN TRAILER.

Fotbollen kom mycket i skymundan. Det enda jag såg lite av var Helsingborgs IF mot Örebro SK och här visade HIF takter som jag inte trodde de hade. Det blev en rättvis och övertygande seger på hela 4-1.
Då Luton skulle göra debut i Premier League så var inte Kenilworth Road färdig i sin renovering. Alltså fick Luton lpv att ställa in sin match mot Burnley från andra omgången. Den matchen spelades igår och då tog Burley sin första seger får säsongen. 2-1 slutade den kampen.

Sedan var det även andra omgången i Champions League som jag missade. Köpenhamn som sensationellt spelade oavgjort mot Galatasaray i omgång ett klarade inte av Bayern München hemma. 2-1 till München slutade det. Däremot kom Galatasaray starkt ingen och vann med 3-2 på bortaplan mot bottenlaget i gruppen. Sist med noll poäng ligger nämligen Manchester United.

IDAG! ONSDAG 4 OKTOBER 2023.

NAMNSDAG:

 Frans
Frank

 

Namnsdagar för den 4:e oktober i kronologisk ordning:
 
Före 1753 – Franciscus (till minne av helgonet Franciscus av Assisi)
1753–1900 – Frans
1901–1985 – Frans
1986–1992 – Frans, Franciska (nu 9 februari) och Frank
1993–2000 – Frans och Frank
Från 2001 – Frans och Frank

NATIONALDAG:

Lesotho

 

Lesotho erhöll sin självständighet från Storbritannien den 4 oktober 1966.  Lesotho, tidigare den brittiska besittningen Basutoland, bildade ett kungarike omkring 1820. I samband med att boerna annekterade delar av lågländerna kände sig befolkningen hotad av boerna i Orangefristaten, landet valde då år 1868 att bli ett brittiskt protektorat.  Lesotho ingick fram till och med 1884 i Kapprovinsen och blev därefter återigen ett eget protektorat tills landet blev självständigt 1966.
 

Till flagga och nationalsång

TEMADAG:
 
Djurens dag

 Djurens dag, World Animal Day, är en internationell temadag för att uppmärksamma djurrätt och djurskydd. Den firas den 4 oktober varje år och startades 1931 av ekologer i Florens i Italien för att uppmärksamma att djurarter hotades av utrotning.

 
Internationella vodkadagen

 National Vodka Day är ett marknadsföringsskapande av Nir Knaan som firades i USA den 4 oktober sedan åtminstone 2009. Det är alltså en dag som faller inom American Food and Drink Days, där varje dag på året har fått en dryck och en maträtt. Maträtten i USA är National Taco Day.

 
Kanelbullens dag

 Kanelbullens dag infaller den 4 oktober och är en årlig temadag i Sverige och i Finland instiftad 1999 av Kaeth Gardestedt. Hon var vid tidpunkten projektansvarig för Hembakningsrådet, historiskt en sammanslutning av jästtillverkare, mjöltillverkare, sockertillverkare och margarintillverkare som numera drivs av Dansukker.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 4 OKTOBER.

1904 IFK Göteborg kommer till.
 

 Ett tjugotal ungdomar hade samlats idag 1904 på Café Olivedal, i hörnet av Olivedalsgatan och Sveaplan. Där de bildade krets 39 av Idrottsföreningen Kamraterna. IFK:s föregångare var IF Kamraterna i Annedal som bildades 1895, men upphörde 1899. Ytterligare två föreningar hade uppstått i Annedal; Idrottssällskapet Kamraterna och Annedals Sportklubb. Medlemmarna i de två föreningarna hade det svårt i början, eftersom det var svårt för arbetare att få tiden att räcka till idrott också. 

Det gick bra för klubben som numera räknas som den största i Göteborg. Det har blivit Svenska mästare 18 gånger och vunnit Svenska cupen sju gånger. Internationellt kända är klubben då de som enda svenska fotbollsklubb vunnit en Europeiskt mästerskap. Inte bara en gång utan två gånger vann Blåvitt, Änglarna eller  Kamraterna som de också kallas, UEFA-cupen. Första gången var 1982 då de först spelat 1-0 hemma mot Hamburger SV, för att sedan på bortaplan köra över tyskarna med hela 3-0. Vid segern 1987 var det lite målsnålare. Då var det Dundee United de mötte. Även här blev det 1-0 hemma och bortamatchen slutade 1-1. IFK Göteborg var UEFA-cupmästare för andra gången.

1933 Busbys debut i Skottlands landslag.
 

På Ninian Park i Cardiff spelades idag matchen mellan Wales och Skottland i de Brittiska mästerskapen. Det blev hemmaseger med 3-2 och debutanten Matt Busby i Skottland fick vara med om en förlust. Så i sitt eget landslagsspel hade han minusstatistik. Detta var hans enda landskamp. Hans spelarkarriär tog slut i och med Andra Världskrigets utbrott. Då hade han tillbringat hälften av sina matcher i Manchester City och hälften i Liverpool. Fast mest känd är han som ledare för Manchester United som han förde till fem ligamästerskap, två FA-cupvinster och en Europacupseger. Han överlevde flygolyckan i München 1958, men det blev bara en landskamp som spelades idag.

2009 Kanske världens kortaste fotbollsmatch?
 

Tredje divisionen i Bulgariska ligan spelade full omgång idag 2009, nästan. Matchen mellan Gigant Belene och Chavdar Byala Slatina skulle inte direkt visa att Belene var värda sin tredje plats i tabellen. Det blev förlust med 0-3. Förlusten grundade sig på att Gigant Belene haft en bedrövlig start när det gällde spelartruppen. Avstängningar och skador gjorde att de bara kunde ställa upp med åtta spelare. Fyra minuter in i matchen hade ytterligare två spelare skadats så allvarligt att de tvingades utgå. Sex spelare är enligt reglerna för lite och domaren tvingades avbryta match. Den varade alltså bara i fyra minuter.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES 4 OKTOBER.

Saddam HUSSAIN blir 30 år.
 

Saddam HUSSAIN är född 1993 i Karachi, Pakistan.
Mittfältare
18 U- och 25 A-landskamper för Pakistan (2011-).

Klubbar som spelare:
Pakistan International Airlines (2009-11),
Khan Research Laboratories (2011-14),
Dordoi Bishkek (2014-15),
Khan Research Laboratories igen (2015-16),
Larnaka Gençler Birliği S.K (2017-18),
Sui Southern Gas (2018-22),
Salalah SC (2023–).

Han kanske inte är speciellt känd som fotbollsspelare men med det namn han bär så tycker jag han platsar bland födelsedagsbarnen. Jag vet att den person som hade samma namn och var känd för allt annat är fotboll stavade sitt namn Saddam Hussein.

Tomas ROSICKY blir 43 år.
 

Tomas ROSICKY är född 1980 i Prag, Tjeckoslovakien
Mittfältare
49 U- och 105 A-landskamper för Tjeckien (1995-2016).

Klubbar som spelare:
ČKD Kompresory Praha (1986-88),
Sparta Prag (1988-2001),
Borussia Dortmund (2001-06),
Arsenal (2006-16),
Sparta Prag igen (2016-17).

Han har blivit Tjeckisk och Tysk mästare i fotboll. Tre gånger har han fått priset som Tjeckiens bäste fotbollsspelare.

Ronny ROSENTHAL blir 60 år.
 

Ronny ROSENTHAL är född 1963 i Haifa, Israel.
Anfallare
60 A-landskamper för Israel (1983-97).

Klubbar som spelare:
Maccabi Haifa (1974-86),
Club Brügge (1986-88),
Standard Liège (1988-90),
Liverpool (1990-91 lån),
Liverpool (1991-94), 
Tottenham Hotspur (1994-97), 
Watford (1997-99).

Bland hans meriter är den främsta som Belgisk mästare med Club Brügge 1988.

Hans VAN BREUKELEN blir 67 år.
 

Johannes Franciscus "Hans" VAN BREUKELEN är född 1956 i Utrecht, Nederländerna
Målvakt
73 A-landskamper för Nederländerna (1980-92).

Klubbar som spelare:
BVC (1964-75).
Utrecht (1975-82),
Nottingham Forest (1982-84),
PSV Eindhoven (1984-94).

Han blev Nederländsk mästare sex gånger, men den främsta meriten är då han blev Europamästare 1988.

DAGENS MATCHTRÖJA 4 OKTOBER 2023.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN TREVLIG DAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv