• Boris dagliga blogg

Lördagen den 10:e april 2021

Jönköping avslutat för denna gång, för mig. 
Måste lastbilar köra om varandra?
Watford på väg upp.
Fulham på väg ner.
VAR på väg bort?
Hur kan en surande, tjurande spelare bara få lov att sätta sig ner på planen?


FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 10/4:
1886: Blackburn var senaste laget att vinna FA-cupen tre gånger i rad.
1897: Äldsta italienska fotbollsklubben Genoa bildas.
1999: Michael Jackson på Craven Cottage.
2007: Manchester United vs Roma 7-1.

FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 10/4:
Sadio, Vincent, Andreas, Roberto.

DAGENS MATCHTRÖJA.

IDAG: LÖRDAGEN DEN 10/4 2021.

TEMADAG:
Surdegsdagen

Surdegsdagen infaller den andra lördagen i april varje år och instiftades 2011 av veganen TrevorS (Oscar Södros).
 

TEMADAG:
Bulle med bullens-dag

Daniel Glantz-Persson med  sin Bulle med bulle. Daniel Glantz-Persson med sin Bulle med bulle.

Bulle med bulle-dagen har Daniel Glantz Persson som upphovsman. 2012 kom han på idén att den 10:e april ska vara Bulle med bulle-dagen. Bulle med bulle är helt enkelt en chokladboll intryckt i en vanlig fralla. Idén har spritt sig över hela världen.
 

TEMADAG:
Internationella syskondagen

Syskondagen började firas i USA 1998 och har sedan dess spridit sig till fler andra länder. Syskonrelationen är ofta livslång till skillnad från de relationer vi har med våra föräldrar, vänner och partners. Det är inte helt okomplicerat att ha syskon och relationen kan rymma både avundsjuka och svartsjuka, men också kärlek.

NAMNSDAGAR:
Ingvar och Ingvor

Ingvar infördes på dagens datum 1901 och har funnits där sedan dess.

Ingvor infördes på dagens datum 1986 och har funnits där sedan dess.

Hezekiel fanns, till minne av en profet i Gamla testamentet, på dagens datum före 1901, då det utgick. Sedan har även Ingvald gjort ett kort inhopp på dagens datum men har likt Hezekiel utgått.

FAKTA OCH TANKAR FRÅN FREDAGEN DEN 9/4 2021.

Jönköping avslutat för denna gång, för mig.


Sista dagen i Jönköping för denna gång var som det brukar. Det gällde att ”städa” upp. Det var inte så allvarligt som det låter. De olika delar som skulle ses till var att panta PET-flaskor. För pengarna köpte jag alkoholfri öl. Tur var att jag gjorde detta på Coop för jag fick meddelande hemifrån om att papperspåsarna till matavfall var slut. Jag lovade att fixa detta och kom då på att när vi var i Kalmar så hade de gröna plastpåsar att samla matavfall i. Men utanför kassan på Coop fanns en låda fulld med samma papperspåsar som vi har i Malmö för matavfall.
 

Det var lite si och så med min sopsortering de tre dagar jag varit i Jönköping, men lite skräp fanns att slänga i sopsorteringskärlen. Detta var en del i att ”städa” upp. Tredje delen i sysslorna sista dagen var att packa ut allt som ska vara med i bilen tillbaka till Malmö. När allt var klart var det bara att vänta vid datorn och med ett korsord tills jag fick meddelandet vid tretiden att veckan var slut på jobbet och att vi kunde köra mot Malmö.
 

Måste lastbilar köra om varandra?


Resan ner kunde gått lite snabbare då det är 120 på större delen av sträckan, men det var inte ner än nätt och jämnt att man hann upp i denna hastighet innan en ny lastbil skulle köra om en annan lastbil. Så var man nere i knappt 90 km/h. Fast runt klockan sex var vi på Ärtgränd. Vi firade dagens temadag redan igår. Då tänker jag på ”Surdegsdagen”. Det som var bakat av surdeg var pizzabottnen på de pizzor som var beställda. De levererades nästan alldeles efter det att vi kommit hem. ”Pulled pork med ananas”. Smarrigt. Förutom pizza så är nog det bästa att komma hem till hundarna. De blir verkligen glada och allt var som det skulle på kvällen med promenad före kvällsfikat.
 

Watford på väg upp.


För min del var matchen i andra divisionen mer intressant än Premier Leaguematchen. League Championships fredagsmatch var mellan Watford och Reading. Watford på direktplats till Premier League och Reading på kvalplats. Det sa pang, pang inom en kvart då Ismaila Sarr hade gjort två kanonmål. Detta höll Watford och 2-0 blev slutresultatet. Watford tog sig ytterligare ett steg närmre att gå upp i Premier League igen.
 

Fulham på väg ner.


Fulham fixade med sin match så att de går på andra hållet. Hemma mot Wolverhampton var det två lag med usel form och därefter utvecklade sig även matchen. På övertid kom Wolves segermål och jag vågar nog påstå att det är Premier League redan är klar då det gäller vinnare och nedflyttade lag. Manchester City vinner och Fulham såg igår till att följa med Sheffield United och West Bromwich ner i tvåan.
 

VAR på väg bort?


Fast det fanns två saker som irriterar de flesta. Den första var även kommentatorer och spelare eniga om. Det är VAR. Med hjälp av video skulle spelet bli absolut rättvist. Wolves jublade för mål i slutet av första halvlek, men då alla spelare drog sig till sin egen planhalva inför avsparken efter målet så skulle det plötsligt VAR-granskas. Podence som passade till målet ansågs vara offside. Linjer drogs upp och plötsligt var Podence två millimeter offside med sin arm. Det är frågan om man inte gör som de Allsvenska klubbarna som röstade om VAR och ansåg att det inte skulle finnas. Det har varit mer irriterande än till nytta, men inte för att det tar tid utan för att det blir både löjliga mätningar och framför allt för att den assisterande domaren åsidosätts och inte vinkar längre vid även solklara offsider.
 

Hur kan en surande, tjurande spelare bara få lov att sätta sig ner på planen?


Punkt två är jag nog ensam om att kommentera. Kommentatorerna ojar sig bara över att spelarna är skadade och att den ”smällen” kändes. Hur kan man tillåta att en spelare som onekligen kan gå utan större problem, ska få lov att sätta sig ner på planen och förvänta sig att allt spel ska upphöra bara för att han helt plötsligt inte kan gå. Då spelet stannar upp, oftast för att någon annan spela spelar bollen över sidlinjen, så kommer funktionärer in och klappar om den bortskämde spelaren som efter en stund reser sig och obehindrat vandrar av planen. Oavsett om spelaren kommer in igen eller blir avbytt så är det ett sabotage mot spelet att tjura som en liten barnunge och vägra gå av planen om inte domaren stoppar allt spel.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 10:E APRIL.

1886 Blackburn tar tre FA-cuper i rad

Blackburn Rovers 1886 Blackburn Rovers 1886

Idag 1886 spelades FA-cup finalen mellan Blackburn Rovers och West Bromwich Albions. De hade mötts den 3:e april i en mållös final. I omspelet idag vann Blackburn med 2-0 och tog därmed sin tredje raka seger i FA-cupen. Tre segrar i rad hade också Wanderers 1875 – 1878. Efter detta har inget lag lyckats vinna tre finaler på raken. Detta var Blackburn det senaste (sista) laget att lyckas med.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 10:E APRIL.

1897 Genoa bildas

Genoa Cricket and Football Club 1897 Genoa Cricket and Football Club 1897

Idag 1897 bilades Genoa Cricket and Football Club. Det blev den första och därmed äldsta fotbollsklubben I Italien. Redan 1893 hade ett antal britter i Genua bildat Genoa Cricket Club. Det ansågs att detta var den äkta och rena sporten, medan fotboll var något som de lägre stående människorna kunde syssla med. James Richardson Spensley var en engelsk doktor som höll till i Genua och spelade cricket, men hans hjärta brann mer för fotboll. Alltså lyckades han idag få klubben att även starta en fotbollssektion.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 10:E APRIL.

1999 Jackson inbjuden till fotbollsmatch.

Idag 1999 spelade Fulham hemma mot Wigan i det som då hette League Division 2. Fulham vann med 2-0 och 12 140 betalande åskådare tittade på. Dessutom var det några som inte betalade och som tittade på. Fulhams och varuhuset Harrods ägare Mohamed Al-Fayed hade alltid en gratis plats och idag hade han tagit med sig sin vän "King of Pop", Michael Jackson. 

Tolv år efter denna händelse och två år efter Jacksons död lät Mohamed Al-Fayed sätta upp en staty av Michael Jackson utanför Fulhams hemmaarena Craven Cottage. bara en kort stund efter att Al-Fayed sålt Fulham 2013 togs statyn bort och flyttades till National Football Museum i Manchester. Fast den 6:e mars 2019 togs den bort  även därifrån och finns inte längre till beskådande.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 10:E APRIL.

2007 Manchester krossar Roma.
 

Den 4:e april tog sig Roma an Manchester United på Olympiastadion i Rom i Champions Leagues kvartsfinal. Matchen slutade 2-1 till hemmalaget. Idag 2007 spelades returen på Old Trafford. Frågan var om United skulle vända det hela eller om Roma för första gången skulle lyckas vinna på engelsk mark. Det blev en minnesvärd och unik match. De Rossi gjorde ett mål för Roma, men vad hjälpte det då Ronaldo och Carrick gjorde vars två och Smith, Rooney och Evra vars ett. 7-1 slutade tillställningen och Manchester var vidare med totalt 8-3.

FOTBOLLSPROFIL SOM FÖDDES DEN 10:E APRIL.

Sadio MANÉ blir 29 år

Sadio MANÉ är född 1992 i Sédhiou, Senegal
Anfallare
4 U- och 73 A-landskamper för Senegal (2012-).

Klubbar som spelare:
Génération Foot (2005-11),
Metz (2011–12),
Red Bull Salzburg (2012–14),
Southampton (2014–16),
Liverpool (2016–).

Den 28 juni 2016 signerade Sadio Mané ett 5-årskontrakt med Liverpool. Mané kostade Liverpool 34 miljoner pund, vilket gjorde honom till den då dyraste afrikanska fotbollsspelaren någonsin.

FOTBOLLSPROFIL SOM FÖDDES DEN 10:E APRIL.

Vincent KOMPANY blir 35 år

Vincent Jean Mpoy KOMPANY är född 1986 i Uccle, Belgien.
Försvarare
5 U- och 89 A-landskamper för Belgien (2002-19).

Klubbar som spelare:
Anderlecht (1992-2006),
Hamburger SV (2006-08),
Manchester City (2008-19),
Anderlecht (2019-20).

Lag som manager:
Anderlecht (2019 spelande),
Anderlecht (2020-).

Kompany har belgisk mor och kongolesisk far. Tyvärr är han mycket skadebenägen. Mellan 2008 till 2016 drabbades han av 34 skador, bland annat 15 muskelskador. 
Säsongen 2011/2012 blev Kompany utsedd till årets man i Premier League.
VM-brons 2018.

FOTBOLLSPROFIL SOM FÖDDES DEN 10:E APRIL.

Andreas ANDERSSON blir 47 år

Claes Andreas ANDERSSON är född 1974 i Nacka, Stockholm.
Anfallare
43 A-landskamper för Sverige (1996-2003).

Klubbar som spelare:
Hova IF (1979-93),
Tidaholm GOIF (1994),
Degerfors IF (1994-96).
IFK Göteborg (1996-97),
AC Milan (1997-98),
Newcastle United (1998-99),
AIK (1999-2005),
FC Andrea Doria (2010).

Han blev allsvensk skyttekung 1996, och spelade för Sverige i VM 2002.

FOTBOLLSPROFIL SOM FÖDDES DEN 10:E APRIL.

ROBERTO CARLOS blir 48 år

ROBERTO CARLOS da Silva Rocha är född 1973 i Garça, São Paulo, Brasilien.
Försvarare
125 A-landskamper för Brasilien (1992-2006).

Klubbar som spelare:
União São João (1991–93),
Atlético Mineiro (1992 lån),
Palmeiras (1993–95),
Inter (1995–96),
Real Madrid (1996–2007),
Fenerbahçe (2007–09),
Corinthians (2010–11),
Anzhi Makhachkala (2011–12),
Delhi Dynamos (2015).

Lag som tränare:
Anzhi Makhachkala (2012 spelande),
Sivasspor (2013–14),
Akhisar Belediyespor (2015),
Delhi Dynamos (2015 spelande).

Roberto Carlos gjorde sin landslagsdebut 1992 och slutade i laget efter VM i Tyskland 2006. Han var med då laget vann guld i fotbolls-VM 2002 och silver 1998.
Det mål som Carlos troligtvis är mest känd är den frispark han slog då Brasilien spelade för-VM mot Frankrike 1997. Frisparken skruvades runt muren, antogs gå utanför, men gick stolpe in bakom en förundrad Barthez i Frankrikes mål.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

HA ETT TREVLIGT VECKOSLUT!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv