22:a maj

NAMNSDAG

Henning:
Henning är ett forntyskt mansnamn med oklart ursprung. Det kan härstamma från Johannes eller Henrik. Enligt en annan tolkning betyder det 'den som stiftar fred'.

Hemming:
Hemming är ett mansnamn vars betydelse är omtvistad. Möjligtvis kommer namnet från det isländska ordet hamr som betyder 'gestalt' eller 'skepnad'.

Återkommande minnesdagar

Nationaldag:​
Jemen: Dagen firas till minne av landets grundande vid Nord- och Sydjemens samgående 1990.

VIP födda den 22:a maj

Några andra som också är födda den 22:a maj

1859 – 1930  Arthur Conan Doyle
Brittisk författare, mest känd för detektiven Sherlock Holmes

1907 – 1989  Laurence Olivier
Brittisk skådespelare och regissör

1943 –  Percy Nilsson
Svensk affärsman och idrottsledare

Några i musikens värld som är födda den 22:a maj

1959 –  Morrissey
Brittisk sångare, tidigare vokalist i indiepop-bandet The Smiths ¤ You Have Killed Me

Några kända personer som avled den 22:a maj

1885  Victor Hugo dog 83 år gammal av en lunginflammation. Han var en fransk författare, dramatiker och diktare, samt ledamot av franska akademien. Han är bland annat berömd för romanerna Ringaren i Notre Dame och Samhällets olycksbarn.

1965  Åke Söderblom dog 55 år gammal av hjärtsvikt. Han var en svensk skådespelare samt manus- och sångtextförfattare. Han är far till Lena Söderblom, som också blev skådespelare.

Today in history 22:a maj

Några händelser som inträffat den 22:a maj

1455
ROSORNAS KRIG INLEDS
 

Under ledning av hertig Rikard av York och Richard Neville besegrar en yorkisk här en lancastrisk armé, ledd av Edmund Beaufort i det första slaget vid St Albans. Detta blir inledningen på det engelska inbördeskrig, som kommer att vara i 30 år (till 1485) och gå till historien som Rosornas krig (efter de stridande ätterna York och Lancasters sköldmärken, en vit respektive röd ros). För Yorksidan blir slaget en stor framgång, eftersom de lyckas tillfångata Englands lancastriske kung Henrik VI, som man gör uppror emot, och därmed lyckas återfå en del politisk makt. Dessutom stupar flera av både hertig Rikards och Nevilles rivaler och fiender i slaget.
privilegium.

1614
KRISTIANSTAD ANLÄGGS
 

Den danske kungen Kristian IV låter anlägga en ny stad i nordöstra Skåne, vilken får namnet Kristianstad efter honom själv. Staden är tänkt att bli en ersättning för det intilliggande , som svenskarna har bränt ner under det nyligen avslutade Kalmarkriget. Det dröjer dock till 1622, innan Kristianstad får formellt stadsprivilegium.

1819
FÖRSTA ÅNGFARTYGET SOM KORSAR ATLANTEN STARTAR SIN RESA
 

Det året innan sjösatta amerikanska kombinerade segelfartyget och hjulångaren SS Savannah lämnar hamnen i Savannah i Georgia för seglats mot Storbritannien. Avresan har blivit två dagar försenad, men när hon den 20 juni angör Liverpool har hon blivit historisk, då hon är det första ångfartyg, som har korsat Atlanten (även om det mesta av resan har gått med segel). Den 9 augusti kommer hon till Helsingör i Danmark och den 14 till den svenska huvudstaden Stockholm och blir därmed även det första ångfartyget i Östersjön. Trots dessa historiska rekord blir hon ingen kommersiell framgång och redan 1821 förliser hon vid Long Island utanför New York.

1972
CEYLON BLIR SRI LANKA
 

Ö-nationen Ceylon, utanför Indiens kust, antar en ny författning och byter samtidigt namn till Sri Lanka. Dessutom blir landet samtidigt medlem av det brittiska samväldet, 24 år efter självständigheten från Storbritannien 1948.

1990
ETT GEMENSAMT JEMEN BILDAS
 

De båda republikerna Nord- och Sydjemen på arabiska halvön går i union och bildar det förenade Jemen. Landets förste president blir den då nordjemenitiske presidenten Ali Abdullah Saleh.

1992
JOHNNY CARSON PENSIONERAR SIG
 

Den amerikanske skådespelaren och komikern Johnny Carson leder sitt sista avsnitt av den klassiska pratshowen The Tonight Show, som han har varit programledare för sedan 1962. När han nu pensionerar sig har tv-bolaget NBC lovat Carsons gode vän David Letterman att överta programledarskapet för showen, men det går istället till Jay Leno. Letterman inleder därför en egen pratshow på den konkurrerande kanalen CBS.