17:e juni

NAMNSDAG

Torborg:
Torborg eller Thorborg är ett kvinnonamn med nordiskt ursprung. Bildat av gudanamnet Tor och efterleden borg - "beskydd".

Torvald:
Torvald eller Thorvald är ett mansnamn med fornnordiskt ursprung. Det förekommer som runstensnamn och är bildat av gudanamnet Tor och vald - "härskare".

Återkommande bemärkelsedagar

Nationaldag:
Island: Självständighetsdagen firas till minne av självständigheten från Danmark denna dag 1944.

VIP födda den 17:e juni

Några andra som också är födda den 17:e juni

1945 – Eddy Merckx
Belgisk proffscyklist. Mellan åren 1969 och 1975vann han 34 etappsegrar i Tour de France vilket fortfarande är rekord.

1980 – Venus Williams,
Amerikansk tennisspelare. Hon har vunnit OS-guld, såväl i singel (år 2000) som i dubbel med systern Serena (2000, 2008, 2012).

1990 – Jordan Henderson,
Engelsk professionell fotbollsspelare. Han startade i sin födelsestad Sunderland. Nu i Liverpool.

Några i musikens värld som är födda den 17:e juni

1882 – 1971 Igor Stravinskij,
Rysk tonsättare, pianist och dirigent. Han blev först känd för de tre baletterna: Eldfågeln 1910, Petrusjka 1911 och Våroffer 1913.

1944 – Chris Spedding
Engelsk sångare och kompositör. Förutom solokarriär var han med i ett antal engelska popband på 60- 70-talet.   ¤  Motor Bikin'

Några kända personer som avled den 17:e juni

2004  Sara Lidman dog 80 år gammal efter en längre tids sjukdom. Hon var en svensk författare. Hon debuterade som författare med romanen Tjärdalen 1953 och blev en av 1900-talets stora svenska (arbetar)författare.

2008  Ingela Agardh dog 59 år gammal av bröstcancer. Hon var en svensk journalist och programledare på Sveriges Televisions Aktuellt-redaktion i Stockholm. Hon var även programledare för eftermiddagsprogrammet Hemma.

2012  Rodney King dog 47 år gammal då han hittade på botten av en swimmingpool. Han var en amerikan som blev känd som offer för polisbrutalitet när han under en permission från ett fängelsestraff för rån, den 3 mars 1991, blev brutalt nedslagen av ett antal poliser från Los Angeles Police Department (LAPD).

Today in history 17:e juni

Några händelser som inträffat den 17:e juni

1397
 

ERIK AV POMMERN KRÖNS TILL KUNG I KALMAR.


  Den 15-årige Erik av Pommern, som har varit kung av Norge sedan 1389 och av Danmark och Sverige sedan 1396, kröns till kung över de tre rikena i Kalmar. I Norge har han redan blivit krönt 1392, men kröningen för detta land återupprepas nu. En knapp månad senare upprättas ett kröningsbrev för Erik, där det bekräftas att han är kung över alla tre rikena och en vecka efter det utfärdas även ett unionsbrev, där unionen mellan de tre länderna (som efter orten får namnet Kalmarunionen) officiellt upprättas. Eftersom brevet är skrivet på papper och inte pergament har dess äkthet och giltighet dock av sentida forskare blivit ifrågasatt.

1707
 

RAMLÖSA HÄLSOBRUNN I HELSINGBORG GRUNDAS.


  Läkaren och professorn Johan Jacob Döbelius grundar officiellt en hälsobrunn i Ramlösa i Helsingborg i Skåne, sedan han under några år tidigare har undersökt den järnrika springbrunn, som finns på platsen och funnit, att den lämpar sig för hälsokurer. Brunnen blir allt viktigare under 1700-talet, dåbrunnsdrickning blir allt populärare, och upplever sin storhetstid i början av 1800-talet. Efter första världskriget minskar brunnsdrickning i popularitet och själva brunnsverksamheten läggs ner 1973. På 1890-talet har man i Ramlösa dock upptäckt en ny, mer alkalisk källa, vilken lägger grunden för försäljning av buteljerat vatten, vilken pågår än idag (2015).

1956

 

OS I STOCKHOLM (RYTTARSPELEN) AVSLUTAS.


  Efter en vecka avslutas ryttardelen av olympiska sommarspelen i Stockholm, där Sverige har tagit flest guld (tre stycken), medan det gemensamma väst- och östtyska laget har tagit flest medaljer (två guld, tre silver och ett brons). Årets sommar-OS hålls egentligen i australiska Melbourne mellan 22 november och 8 december, men ryttarspelen har måst förläggas utanför det brittiska samväldet, på grund av karantänsbestämmelserna för införandet av hästar där och valet av Stockholm har gjorts redan 1954.

1972

 

WATERGATESKANDALEN INLEDS.


  Fem personer blir tagna på bar gärning, när de gör inbrott i det demokratiska partiets högkvarter i kontorskomplexet Watergate i den amerikanska huvudstaden Washington, D.C. Detta blir inledningen på den så kallade Watergateaffären, där det sedermera visar sig att kännedom om inbrottet, vars syfte är att för demokraternas motståndare republikanerna skaffa sig information om motståndarpartiet inför presidentvalet senare samma år, finns högt upp i den republikanska partiledningen, till och med hos den sittande presidenten Richard Nixon. Skandalen framkommer dock inte i särskilt hög grad före valet, vilket leder till att Nixon vinner det, men då den rullas upp i början av hans andra presidentperiod 1973 leder den till, att han 1974 tvingas avgå i förtid.