• Boris dagliga blogg

Fredagen den 26:e juni 2020

Fläkten tystnade, golf och käkade ute i Färjestaden. Watford helkassa och Liverpools första Premier Leaguemästerskap, The Family.


FOTBOLLSHISTORIA:
1992 Danmark vinner EM-finalen.
2003 Marc-Vivien Foe dör i direktsändning.
2006 Schweiz slår två icke önskvärda VM-rekord.
2011 River Plate ramlar ur första ligan i Argentina för första gången på 110 år.

FÖDDA:
Joel, Samir, Paolo.

DAGENS TRÖJA

BLOGGTEXT OM TORSDAGEN DEN 25/6 2020

Fläkten tystnade, golf och käkade ute i Färjestaden. Watford helkassa och Liverpools första Premier Leaguemästerskap, The Family.
 

Dagen inleddes med att, efter frukost och promenad med Ebba till jobbet, jag sattes att bevaka då reparatören skulle komma och fixa köksfläkten. Den brummade mindre och mindre, men det var antagligen bara som vi med lite nedsatt hörsel hade vant oss. ”Fläktmannen” var förundrad över att vi stått ut med att ha haft den surrande hela natten. Nu fick han lagat den och det blev tyst i lägenheten. Jag satt dagen igenom och fixade in Premier Leaguematcherna på min hemsida innan jag gick och fixade lite till gårdagens middag. På väg hem fick jag meddelade från Ebba att hon slutade lite tidigare, så jag tog vägen till sjukhuset och mötte henne.
 

Vi hade tagit ett beslut om att åka över till Öland för att käka deras egna specialklass i Färjestaden. Sedan var det ju häftigt att helt gratis kunna köra över en bro helt gratis. Ölandsbron på 6 kilometer är gratis medan Öresundsbron på 7,8 kilometer kostar skjortan. Fast det är klart att med Pepparholmen och tunneln så blir Öresundsförbindelsen nästan 16 kilometer lång. Över i Färjestaden så beslöt vi att inleda med en omgång Äventyrsgolf. Även här fanns det en svårare och en lättare väg att spela vart och ett av de 18 hålen. Handikappet mellan Ebba och mig var att jag tog den svårare och hon den lättare vägen. I matchspel vann hon med 1-0 och i slag så ledde hon med två slag inför sista hålen. Hon inledde med fem i och jag lyckades få i bollen på två slag, så det gjorde att jag vann med ett poäng. Räknar man ihop match och slag så blev det oavgjort.
 

Oavgjort är ju om det inte är avgjort. Och det var det inte om vi skulle köpa glas eller inte. Under golfen fick jag ett samtal hemifrån. Det handlade om att de hade fått svar på de cancerprover som vi tog för en vecka sedan på vår hund Rhiann. Det fanns ingenting kvar av några farliga celler. Därför ville Rhiann bjuda på glassen. Nu visade det sig att vi hade avgjort vad vi skulle göra. Vi skulle käka middagen i Färjestaden. Restaurangerna vid hamnen hade enkla men dyra rätter. Dessutom fanns det inga coronaavstånd utan det var ganska packat med folk. För sex år sedan var vi på ön och då tog vi mat till campingen från en Asiatisk restaurang en bit upp i samhället. Först kände jag inte igen vägen, men helt plötsligt kom minnena tillbaka och vi hittade matstället. Då träffade Ebba en arbetskamrat från sjukhuset och hennes man. Vi satte oss ute och jag åt en fantastiskt god Bao Wok anka. Då restaurangen hette Bao Wok passade matvalet bra.
 

Rejält mätta beslöt vi att strunta i glassen, eller kanske inte. Jo, vid restaurangen med glassen tittade vi in, men det var så smockat med folk att vi gick till Hamnkiosken istället och tog lite kulglass som avnjöts vid en ensam bänk i hamnen, men småfåglar som sällskap. Sedan blev det hemfärd över bron igen och vid vår parkering ställdes bilen och i lägenheten kunde jag se andra halvlek av Burnley mot Watford. Som Watfotrdsupporter var det en bedrövelse att se det inkompetenta gula laget. De förde matchen och hade spelet, men inne i straffområdet verkade det som om de inte hade en aning om vad de skulle göra med bollen. Var det någon som fattat att det gick ut på att sparka eller nicka den på mål så missade de detta mål med bred marginal. Istället kunde Burnley smyga upp och göra matchens enda mål. Tur att det finns fyra lag till som är lika dåliga som Watford. Då har de kanske en chans att klara sig kvar.
 

Norwich är redan nedflyttade enligt mig. Sedan står de två andra platserna mellan Aston Villa, Bournemouth, West Ham och Watford. Mellan sextonde och femtonde plats skiljer det fem poäng så det blir två av de fyra lag jag räknade upp som det står mellan. Mästare i kavaj skrev jag om igår. Det betydde att om Chelsea skulle råka vinna över Manchester City igår så skulle det skilja 23 poäng mellan ettan och tvåan. Det innebar att Liverpool skulle vara klara mästare då det bara finns 21 poäng kvar att spela om. Chelsea vann med 2-1 och Liverpool är Premier Leaguemästare för första gången någonsin. Förra gången de vann högsta ligan var 1990 och då hette den First Division. Visst ska Liverpoolarna få fira denna historiska seger, men tyvärr så var det ganska stora mängder människor som trängdes utanför Anfield. Förra gången det trängdes med folk där var i Champions League då Liverpool mötte Atletico Madrid. Det blev en katastrof då drygt 40 personer omkom efter matchen smittade av Covid 19.
 

Mellan matcherna så tittade vi så kart på en film. Det hade varit ett antal filmer som plockats ut och som jag eller Ebba fick välja ut. En som inte valts ut var ”The Family” eller ”Farväl till maffian” som den heter på svenska. Den kom 2013 och hade Robert De Niro och Michelle Pfeiffer i huvudrollerna. De Niro med familj har brutit sig ur maffian i New York och har fått vittnesskydd där han, frun och barnen flyttar från ställe till ställe. Under filmen bor de i Frankrike, och till sist så kommer maffian ifatt dem. Det ska väl sägas att ingen av de fyra i familjen är särskilt bra på att smälta in och hålla sig på sin kant. Med tanke på det vi brukar titta på så bygger INTE denna film på någon sann historia. Det är lite mer underhållningsvåld än djup.

FOTBOLLSHISTORIA från den 26:e juni.

1992 En riktig askungesaga

Sverige stod som värd för Europamästerskapet i fotboll. Idag 1992 spelades finalen mellan storfavoriten Tyskland och ett reservlag. Det lag som kvalificerat sig till EM var Jugoslavien, men då krig och oroligheter utbrutit i landet uteslöts de och en reserv fick i all hast kallas in. Då Danmark blev tvåa i den kvalgrupp Jugoslavien vann gick förfrågan först dit. Danskarna samlade ihop ett landslag och startade lite knackigt, men i tredje gruppspelsmatchen på Malmö Stadion lyckades de vinna över Frankrike med 2-1. Detta är för mig den hittills häftigaste fotbollsupplevelsen jag varit med om live.
 

Danmark var klart för semifinal och lyckades vinna på straffar mot Nederländerna. Det var lite märkligt att det blev grupptvåorna som gick till final. På Nya Ullevi i Göteborg hade 37 800 personer samlats för att se sensationen fullbordats. Danmark vann med 2-0 och blev Europamästare. Det var en riktig askungesaga.

2015 gjordes en film om detta under som heter "Sommeren '92". Inför denna film kontaktades jag av Meta Film som stod för produktionen. De fick låna ett antal fotbollströjor av mig som de hade som mall då de sydde upp de matchtröjor som användes av skådespelarna i filmen. Så på ett litet sätt var även jag inblandad i denna film, som förutom detta kan rekommenderas för fotbollsälskare.

FOTBOLLSHISTORIA från den 26:e juni.

2003 Farväl till Marc-Vivien Foe.
 

Confederations Cup avgjordes i Frankrike. Mästarna från de olika världsdelarna gjorde upp om titeln. Bäst gick det för Frankrike som vann turneringen då de besegrade Afrikas stolthet Kamerun med 1-0 efter förlängning. Då pokalen delades ut så höjdes den av Frankrikes lagkapten Marcel Desailly tillsammans med Kameruns lagkapten Rigobert Song. Det var en final i vänskapens tecken och alla tänkte på vad som hade hänt i semifinalen.
 

Semifinalen mellan Kamerun och Colombia spelades idag 2003, och Kamerun hade tagit ledningen efter bara åtta minuter. Att det inte blev fler mål berodde delvis på vad som hände på Stade de Gerland i Lyon i den 72:a matchminuten. Då föll Kameruns och Manchester Citys mittfältare Marc-Vivien Foe plötsligt ihop vid mittcirkeln. När den tyske domare Markus Merk blåste av spelet för att sjukvårdare skulle kunna se till Foe, var han redan död. En förtjocknad i hjärtmuskulaturen var orsaken till att hans hjärta gav upp.

FOTBOLLSHISTORIA från den 26:e juni.

2006 Schweiz två VM-rekord.
 

Schweiz hade gjort bra ifrån sig i gruppspelet i VM i Tyskland. De hade spelat 0-0 mot Frankrike och vunnit de andra två matcherna med 2-0 över Togo och Sydkorea. Idag 2006 spelade de åttondelsfinal mot Ukraina. Inte heller i denna match släppte Schweiz in något mål, men de gjorde inget mål heller.
 

Ukraina startade straffläggningen och självaste Andriy Shevchenko skickade bollen i famnen på den schweiziske målvakten. Schweiz jublade, men lite för tidigt. Även de missade sin första straff, och andra, och tredje. Då Ukraina hade gjort mål på alla sina tre följande straffar var turneringen slut för Schweiz. Då hade de slagit två rekord som de gärna varit utan. De var det första laget i VM som förvunnit ur turneringen utan att ha släppt in ett enda mål under speltid. De är också det enda lag i VM som inte gjort ett enda mål under ett straffsparksavgörande.

FOTBOLLSHISTORIA från den 26:e juni.

2011 det gick utför för River Plate.
 

Sista omgången i Argentinska ligan spelades idag 2011 och River Plate fick bara 1-1 mot Belgrano. Det räckte inte utan River Plate blev nedflyttade till division 2. Nedflyttade brukar alltid några lag bli varje år, men just denna nedflyttning var lite speciell. Det var nämligen första gången i River Plates 110-åriga historia som laget blev nedflyttade. Efter en säsong var de tillbaka i Argentinska högsta divisionen.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 26:e juni.

Joel CAMPBELL blir 28 år

Joel Nathaniel CAMPBELL Samuels är född 1992 i San José, Costa Rica.
Mittfältare
22 U- och 93 A-landskamper för Costa Rica (2011-).

Klubbar som spelare:
Saprissa (2004-11),
Puntarenas (2011 lån),
Arsenal (2011-18),
Lorient (2011-12 lån),
Real Betis (2012-13 lån),
Olympiakos (2013-14 lån),
Villareal (2015 lån)
Sporting Lissabon (2016-17 lån),
Betis (2017-18 lån),
Frosinone (2018–),
León (2019– lån).

Trots att han tilhör en viss klubbar så har han mest varit utlånad till andra klubbar.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 26:e juni.

Samir NASRI blir 33 år

Samir NASRI född 1987 i Marseille, Frankrike.
Mittfältare
50 U- och 41 A-landskamper för Frankrike (2007-13).

Klubbar som spelare:
Pennes Mirabeau (1995-97),
Marseille (1997-2008),
Arsenal (2008-11),
Manchester City (2011-17),
Sevilla (2016-17 lån),
Antalyaspor (2017-18).,
West Ham (2019),
Anderlecht (2019-).

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 26:e juni.

Paolo MALDINI blir 52 år

Paolo Cesare MALDINI är född 1968 i Milano, Italien
Försvarare
12 U- och 126 A-landskamper för Italien (1988-2002).

Klubb som spelare:
Milan (1984-2009) där han spelade 976 matcher.

Han anses idag vara världens bästa försvarsspelare någonsin och en av de bästa fotbollsspelare genom tiderna.

DAGENS ORD.

DAGENS WALLPAPER till PC 1920x1080 BASERAT PÅ DAGENS TRÖJA.

HA EN BRA DAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv