• Boris dagliga blogg

Tisdagen den 6:e februari 2024

NAMNSDAG:
Dorotea
Doris.

TEMADAG:
Int. dagen för nolltolerans mot kvinnlig könsstympning,
Safer internet day,
Semikolonets dag,
Samernas nationaldag

NATIONALDAG:
Nya Zeeland
Niue.

RUBRIKER.
Fyra middagsrätter.
Tillbaka ner på jorden igen i bowling.
Man ger inte mördare uppmärksamhet genom att göra en TV-serie om dem!
Manchester City på väg mot fjärde titeln i rad?
Alla mot alla 11 är igång.


FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 6/2:
1958: Flygplanskatastrofen i München.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 6/2:
Carlos SÁNCHEZ, 
Billy WRIGHT.

FAKTA OCH EGNA TANKAR OM MÅNDAGEN 5 FEBRUARI 2024.

Fyra middagsrätter.

Gårdagens stora uppgift var i vanlig måndagsordning att sköta om veckohandlingen på ICA Maxi. Numera har middagsrätterna utökats till fyra. Det blev biff med potatis och svampsås. Receptet sa att man skulle ha ris, men om man har färsbiffar och brunsås med svamp plus lingon, som receptet sa, då har man banne mig inte ris till. Två rätter återkommer varje vecka och det är en fiskrätt och en soppa. Torsk och grönkålssoppa. Sedan har jag valt att plocka ut en vegetarisk rätt som troligtvis också kommer att bli ordinarie på vår veckomatsedel. Denna vecka är det ”Korma med salt haloumi och söta russin”.
 
Tillbaka ner på jorden igen i bowling.

Förra veckan kostade bowlingresan till Löddeköpinge tre och ett halvt tusen, med potthålet som trasade sönder höger framdäck. Igår gick det mycket bättre. Jag kom fram och tillbaka med endast bensinkostnaden. Bowlingspelet startade där jag slutade förra gången. 170 poäng i första serien och vi tog en rejäl ledning över våra motståndare. Sedan började jag spela som jag gjort de senaste åren och hela vår stora ledning tappade vi och förlorade både serie två, serie tre och sammanlagt. Till råga på allt hade det börjat snöa på vägen hem från Löddeköpinge till Åkarp. Men som sagt så kom jag hem lugnt och säkert.
 
Man ger inte mördare uppmärksamhet genom att göra en TV-serie om dem!

Hemma var det TV som gällde. Reklamen där handlar inte bara om olika produkter utan även om program och serier som man uppmanas att följa. En sådan serie som jag konsekvent kommer att bojkotta är: ”Peter Mangs – en seriemördares hemlighet”. Oavsett vad som visas i denna serie så kan jag inte förstå hur man kan glorifiera en mördare. För det är vad man gör om man låter denna sjuka människa få uppmärksamhet i en TV-serie. John Lennons mördare genomförde sitt dåd enbart för att blir känd och jag tycker även att frågeskapare begår ett stort fel att ställa frågan vad John Lennons mördare heter. Sådana personer ska enbart falla i glömska och tystnad.
 
Manchester City på väg mot fjärde titeln i rad?

Ett annat TV-program som jag inte såg igår var då omgång 23 i Premier League spelades klart. Brentford mötte Manchester City och där var jag klar över hur det skulle sluta så därför behövde jag inte titta. Som jag skrev igår så släppte Liverpool till tre poäng i söndags och dessa skulle Manchester City ta igen på sina två matcher för att komma upp i 23 spelade ligamatcher. En klar vinst på 3-1 gör att City nu är endast två poäng bakom Liverpool med en match mindre spelad.
 
Alla mot alla 11 är igång.

I stället för fotboll såg hustrun och jag femte avsnittet av andra och sista säsongen av den engelska serien The Coroner. En hyfsad engelsk deckare. Sedan blev det nypremiär av Alla mot alla. Då jag sagt upp abonnemanget Discovery+ så får jag se programmet då det går live på femman. Säsong elva skulle innebära partnerbyten och då hade man engagerat Patrik Andersson att likt lottningar av stora fotbollsturneringar dra bollar där ena skålen innehöll hälften av deltagarna och den andra deras föregående lagkompisar. Om lottningen gick rätt till kan efterfrågas. Lite märkligt är att Olof Lundh och Lotta Lundgren och Ebba Kleberg von Sydow och Erik Haag kom att bilda lag. Det blev bara ett byte mellan partners i två tidigare så framgångsrika lag. Det var också dessa två lag som möttes igår i premiären. Efter en väldigt jämn tillställning som avgjordes matchen på sista frågan och Ebba Kleberg von Sydow och Erik Haag vann med en poäng.

IDAG! TISDAG 6 FEBRUARI 2024.

NAMNSDAG:
Dorotea          Doris

Namnsdagar den 6:e februari i kronologisk ordning.
 
Före 1702 – Brynolf (nu 16 augusti) och Dorotea
1702–1900 – Dorotea
1901–1985 – Dorotea
1986–1992 – Dorotea, Dora och Doris
1993–2000 – Dorotea och Dora (utgått)
Från 2001 – Dorotea och Doris

TEMADAG:
Internationella dagen för nolltolerans mot kvinnlig könsstympning

Idag är det internationella dagen för nolltolerans mot kvinnlig könsstympning. Var 8:e sekund könsstympas en flicka någonstans i världen, ofta med en enkel kniv – utan bedövning. UNICEF arbetar hårt för att stoppa det här grova brottet mot flickors rättigheter. Detta är alltså en av FNs minnesdagar som tillkom 2015.

TEMADAG:
Safer internet day

Safer Internet Day är ett EU-initiativ. Det är en dag som vigts åt att belysa barnens säkerhet på internet. Föräldrar runt om i världen uppmanas att under dagen prata med sina barn om deras internetvanor och även spendera tid på internet tillsammans med sina barn. Dagen instiftades 2012.

TEMADAG:
Semikolonets dag

Den 6 februari varje år firas Semikolonets dag runt om i världen; dagen uppmärksammas för att påminna oss om hur viktigt semikolonet är för vårt skrivspråk samt påminna oss om detta bortglömda tecken.
Under 1980-talet då skrivmaskinerna var populära i Sverige var användandet av semikolonet litet; det krävdes nämligen 3st tangenttryckningar för att skapa ett semikolon och många avstod därför att använda det. Detta skulle kunna vara orsaken till att många idag är osäkra på när semikolon skall användas och när det istället ska vara ett kommatecken.
Den italienske 1400-talstypografen Aldo Manuizo är mannen bakom det moderna användandet av semikolon; det är till honom tankarna går en dag som denna.

TEMADAG:
Samernas nationaldag

Samernas nationaldag firas sedan 1992 den 6 februari för att högtidlighålla minnet av den första samiska kongressen som ägde rum denna dag 1917 i Trondheim. Beslutet om samernas nationaldag fattades på den 15:e samiska konferensen i Helsingfors. Samernas nationaldag firas i hela Sápmi. Den 6 februari är en flaggdag och i Sverige flaggar många kommuner i de samiska områdena med både den samiska och den svenska flaggan. I Norge utlystes dagen till allmän flaggdag inför 2004.

NATIONALDAG:
Nya Zeeland

Waitangifördraget undertecknades den 6 februari 1840 mellan Storbritannien och hövdingarna för Maorifolket på Nya Zeeland och det innebar brittisk suveränitet och beskydd av Nya Zeeland. På engelska kallas denna dag även New Zealand Day ("Nya Zeeland-dagen") alternativt Waitangi Day (Waitangidagen) och firas som landets nationaldag.
 

NATIONALDAG:
Niue.

Då landet har mycket gemensamt med Nya Zeeland så firar de nationaldag av samma orsak som Nya Zeeland.
Niue är befolkningsmässigt det näst minsta självständiga området i världen. Trots det år landet känt av främst en orsak. Deras toppdomän är .nu, och detta är det många länder som använder. Framförallt Sverige.

 

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 6 FEBRUARI.

1958 Flygolyckan i München.

Idag 1958 inträffade den hemska olyckan i München då Manchester Uniteds fotbollslag var på väg hem efter att ha varit i Belgrad och spelat en match mot Röda Stjärnan. Vid mellanlandningen i München var det tveksamt om det gick att lyfta i snöskasket, men United skulle hem till en FA-cupmatch.

Det visade sig vid utredningen att olyckan hade orsakats av uppbyggnaden av snöslask mot slutet av landningsbanan, vilket gjorde att flygplanet plötsligt tappade fart och därmed inte hann uppnå tillräcklig hastighet för att lyfta innan landningsbanan tog slut.

23 personer omkom. Av dem var åtta spelare i Manchester United. Av de nio överlevande spelarna var de flesta svårt skadade, flera spelade aldrig mer toppfotboll. Klubben skapade ett lag av reserv- och ungdomsspelare, som vann två matcher till i ligan det året. Med på flygplanet fanns den framtida storspelaren Bobby Charlton och den legendariske tränaren Matt Busby. Det finns tre minnesmärken på Old Trafford, klubbens arena. Det finns två minnesmärken i Tyskland.

 
2011 gjordes en spelfilm som heter "United". Se hela filmen HÄR!

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES 6 FEBRUARI.

Carlos SÁNCHEZ blir 38 år.

Carlos Alberto SÁNCHEZ Moreno är född 1986 i Quibdó, Colombia
Mittfältare
88 A-landskamper för Colombia (2007-18).

Klubbar som spelare:
Danubio (2003–05),
River Plate Montevideo (2005–07),
Valenciennes (2007–13),
Elche (2013–14),
Aston Villa (2014–16),
Fiorentina (2016–17 lån),
Fiorentina (2017–18),
Espanyol (2018 lån),
West Ham United (2018–20),
Watford (2021),
Santa Fe (2021-23),
San Lorenzo de Almagro (2023-).

Vid fotbolls-VM 2018 skrev han in sig i historieböckerna. Tyvärr var det för att han var den första spelaren i turneringen som blev utvisad. Det blev han efter tre minuter mot Japan efter en hands.

Billy WRIGHT blev 70 år.

William Ambrose WRIGHT var född 1924 i Ironbridge, England och han dog den 3:e september 1994 i London.
Mittfältare
1 B- och 105 A-landskamper för England (1948-59).

Klubb som spelare:
Wolverhampton Wanderers (1939-59) 490 matcher. 

Lag som tränare:
Arsenal (1962-66).

Med Wolves blev han ligamästare 1954, 1958 och 1959. Trots sin defensiva position – han var från början ytterhalv, och flyttade senare ner som centerhalv – blev Wright aldrig varnad eller utvisad.
Wright blev den förste spelare att spela 100 landskamper för England. Totalt spelade han 105 landskamper och var lagkapten i 90 av dem. Wright var med i VM-turneringarna 1950, 1954 och 1958.

DAGENS MATCHTRÖJA 6 FEBRUARI 2024.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN BRA DAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv