• Boris dagliga blogg

Onsdagen den 6:e december 2023

NAMNSDAG:
Nikolaus
Niklas.

NATIONALDAG: 
Finland.

TEMADAG:
Nikolausdagen.

RUBRIKER.
Lugnt, Handboll och fotboll för svenska damlandslag, Arsenal räddade av att fotbollen som enda idrott i världen inte har några regler för hur länge en match ska pågå.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 6/12:
1930: Publikt bottenrekord i Englands poffsliga.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 6/12:

Rachel DALY,
Tim CAHILL.

JULKALENDER 2023. Lucka 6.

Lucka 6.
 
Klicka på luckan för att komma till dagens tre klubbmärken!

Rätt svar till Lucka 5!
 

Även om Cardiff City spelar i det engelska ligasystemet så är det faktiskt ett lag från "resen av världen". Nämligen Wales.

FAKTA OCH ÅSIKTER OM TISDAGEN 5 DECEMBER 2023.

Lugnt, Handboll och fotboll för svenska damlandslag, Arsenal räddade av att fotbollen som enda idrott i världen inte har några regler för hur länge en match ska pågå.
 

Efter en hektisk måndag var det tillbaka till det normala pensionärslivet igen. Alltså hundpromenad, korsord, bloggen och matlagning. Hustrun hade en vän hon skulle besöka. Visserligen var hon mycket bättre igår, men hon tyckte at det var lika bra att ställa in. Då hin ringde sin väninna så hann hon precis före att ringa. Väninnan skulle sälla in då hon hade feber. Det är ju inget ovanligt att förkylningar dyker upp vid denna tidpunkt på året. Nu snackas det bara om Covid, men det har varit förkylningsepidemier som kommit från Asien så länge jag kan komma ihåg. Förr i världen vet jag att man sa att man hade fått ”Asiaten” då man drabbats av någon influensa. Det fanns faktiskt en pandemi som hette Asiaten. Den varade 1957 till 1958, men som sagt så brukade mina föräldrar snacka om Asiaten då jag var liten och någon blev förkyld.

Efter ” Fiskgryta med franska örter” som var dagens middagsrätt så passade hustrun och jag i stället för att se de två julprogram med Ernst som visats. Det blev även Alla mot Alla innan den numera tågresande dottern skulle komma hem. Då hon jobbar längre på tisdagar så passade kvällsrundan med hundarna tidsmässigt utmärkt med att möta dottern på Åkarps station. Hemma blev det te från min tekalender. ”Riobos Lundablandning” satt vi och sörplade till de två TV-kalendrarna som vi tittar på. Sedan gick alla och lade sig.

Jag hade dock några timmar till att vara uppe. Någon i familjen måste ju bevaka idrotten. Det årliga utdelandet av Svenska Dagbladets guldmedalj eller Bragdguldet fick sin vinnare igår. Det var väl inte helt fel att ge detta pris till diskuskastaren Daniel Ståhl. Att i sitt sista kast i VM sätta nytt mästerskapsrekord och knipa guldmedaljen får väl anses som en bragd, även om han var en av favoriterna.

En annan favorit igår var det svenska handbollslandslaget för damer. De vann sista gruppspelsmatchen över Kroatien med 22-17. Det betyder att Sverige är vidare till mellanrundan programenligt med maximala fyra poäng. Där väntar svaga Kamerun på torsdag i första matchen och sedan Ungern och Montenegro. Sveriges damlandslag i fotboll är däremot på nedåtgående. De spelade sista matchen i Nations League i Spanien igår. Trots ledning i paus med 3-1 så kom världsmästarna Spanien tillbaka i andra halvlek och vann till sist med 5-3. Det betyder att Sverige slutade trea i gruppen efter Spanien och Italien. Nästa Nations League spelar svenskorna i andra divisionen.

Premier League startade den femtonde omgången som spelas som mitt-i-veckan-omgång startade med Wolverhampton – Burnley och Luton – Arsenal. Den förstnämnda matchen slutade 1-0. Jag valde att se den sistnämnda. Det innebar att de tre senaste Premier Leaguematcher jag sett har tillsammans gett 20 mål. Luton mot Arsenal resulterade i sju mål. Hade man utan att få någon ledtråd så kanske man gissat på 6-1 eller 5-2 till serieledarna Arsenal, men det var mycket jämnare än så. Hemmalaget Luton hade faktiskt ledningen med 3-2 då det återstod en halvtimme. 3-3 kom bara tre minuter efter ledningsmålet. Sedan såg matchen ut att bli sensationellt oavgjord. Sex minuter hade domaren lagt till och då denna tid avverkats stod det fortfarande 3-3. Men som alla känner till så är fotbollen den enda idrottsgren i världen som inte har någon regel för hur länge an match ska pågå. Alltså är det upp till domaren att lägga till mer än vad han först lovat. Efter 96 minuter och 36 sekunder så lyckades Arsenal nicka in segermålet till 4-3. Det innebär att de kommer att toppa Premier League även efter omgång femton.

IDAG! ONSDAG 6 DECEMBER 2023.

NAMNSDAG:

Nikolaus
Niklas

 

Namnsdagar för den 6:e december i kronologisk ordning:
 
Före 1901 – Nikolaus (till minne av att biskopen Sankt Nikolaus i Mindre Asien avled denna dag år 343) och Nils (nu 8 oktober)
1901–1985 – Nikolaus
1986–1992 – Nikolaus, Niklas och Nikolina (utgått)
1993–2000 – Nikolaus och Niklas
Från 2001 – Nikolaus och Niklas

NATIONALDAG:

Finland

 

Finlands självständighetsdag firas den 6 december. Dagen räknas som landets nationaldag och är flaggdag. Detta datum år 1917 förklarade Finland sig självständigt från Ryssland. Så Finland är ett ganska ungt land, endast 104 år gammalt.
 

Till flagga och nationalsång.

TEMADAG:
 
Nikolausdagen
 

Den 6e december varje år firas Nikolausdagen. Även om vi i Sverige inte firar Saint Nicholas (St Nikolaus), så görs det i en del andra europeiska länder. Lite som vi i Sverige är vana med att fira på julafton istället för juldagen firar man Saint Nicholas födelsedag dagen innan Nikolausdagen, alltså den 5e december. Det är då han och hans hjälpare kommer förbi husen och lämnar paket. Idag är det framför allt en spännande och festlig tid för barn och man samlas ofta hela familjen. Saint Nicholas ursprung och den traditionen som tillhör firandet av hans födelsedag är omdiskuterat. Men en version skriver att hans person är baserad på ett turkiskt helgon. Dock brukar man till exempel i Nederländerna referera till att han kommer med ångbåt från Spanien. Dessutom finns idag många diskussioner kring den figur som är hans hjälpare, ibland kallad Svarte Petter eller Rupert knekt.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 6 DECEMBER.

1930 Thames AFC sätter botterekord.
 

 Thames AFC hette en engelsk klubb som bildades 1928. 1930 hade laget tagit sig till ligasystemet och spelade i Third Division South. Idag 1930 mötte de Luton Town och klubben satte rekord i engelsk fotboll. De hade 469 betalande åskådare. Detta är bottenrekord inom fotbollen i engelska proffsligan. Även om Thames vann matchen med 1-0 så hade de svårt att klara sig kvar i ligan. Det gick dock. Thames AFC var inte ett lag som spelade fotboll i många år. Redan kommande säsong var det slut. Klubben lades ner efter att bara ha funnits i fyra år. Det är ett annat föga ärorikt rekord som klubben satte.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES 6 DECEMBER.

Rachel DALY blir 32 år.
 

Rachel Ann DALY är född 1991 i Harrowgate, England
Mittfältare
6 U-landskamper och 81 A-landskamper för England, plus 4 A-landskamper för Storbritannien (OS) (2008-).

Klubbar som spelare:
Leeds United (2008–10),
Lincoln Ladies (2011–12),
St. John's Red Storm (collagefotboll 2012–15)
Los Angeles Strikers (2013),
LA Blues (2014),
SoCal FC (2015),
Houston Dash (2016–22),
West Ham United (2020 lån),
Aston Villa (2022–).

Hon blev silvermedaljör i VM 2023 med England.

Tim CAHILL blir 44 år.
 

Timothy Filiga "Tim" CAHILL är född 1979 i Sydney, Australien
Mittfältare
2 U-landskamper för Samoa och 3 U- och 108 A-landskamper för Australien (1994-2018).

Klubbar som spelare:
Sydney Olympic (1995-97),
Sydney United (1997),
Millwall (1997-2004),
Everton (2004-12),
New York Red Bulls (1912-15),
Shanghai Shenhua (2015-16),
Hangzhou Greentown (2016),
Melbourne City FC (2016-17),
Millwall igen (2018),
Jamshedpur (2018-19).

Trots att han bara är 1,78 m så gjorde han de flesta mål med huvudet. I den första gruppspelsmatchen i VM 2006 mot Japan kom Cahill in i andra halvleken och gjorde Australiens första mål någonsin i ett VM-slutspel när han satte 1–1-målet i den 84:e matchminuten. Några minuter senare satte han även 2–1.

DAGENS MATCHTRÖJA 6 DECEMBER 2023.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN BRA NICOLAUSDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv