11:e juni

NAMNSDAG

Bertil:
Bertil är ett mansnamn. Det är ett forntyskt namn, ursprungligen Bertilo som är en diminutivform till Bertold och andra namn som börjar på Berth- . Berth- är bildat av ordet bercht som betyder 'ljus, glänsande'.

Berthold:
Berthold är ett mansnamn med tyskt ursprung, med betydelsen 'ljus' och 'härskare'. Namnet är mycket ovanligt i Sverige. Den svenska formen Bertil är betydligt vanligare.
 

VIP födda den 11:e juni

Några andra som också är födda den 11:e juni

1928 – 2014 Fabiola,
Belgarnas drottning 1960–1993. Fullständigt namn: Doña Fabiola Fernanda María de las Victorias Antonia Adelaida de Mora y Aragón

1956 – Joe Montana,
Amerikansk utövare av amerikansk fotboll. hann med att vinna hela fyra Super Bowls.

1964 – Jean Alesi,
Fransk racerförare. Vann ett formel 1-lopp under sin karriär, Kanadas Grand Prix 1995. 

1969 – Peter Dinklage,
Amerikansk skådespelare. 2012 vann han en Golden Globe i kategorin Bästa manliga biroll i en TV-serie för sin roll som Tyrion Lannister i Game of Thrones.

Några i musikens värld som är födda den 11:e juni

1864 – 1949 Richard Strauss,
Tysk tonsättare och kompositör.  inte släkt med kompositörerna Strauss i Wien.

1950 – 2014 Lynsey de Paul,
Engelsk 
låtskrivare och sångare. Blev tvåa 1977 i ESC med låten "Rock Bottom".

1952 –  Donnie Van Zant,
Amerikansk musiker. 
Han är den mittersta brodern av tre. Hans äldsta broder Ronnie var originalsångare i Lynyrd Skynyrd. Hans yngre bror Johnny är nu sångare i Lynyrd Skynyrd's. Donnie och Johnny uppträder då och då som bandet Van Zant.

Några kända personer som avled den 11:e juni

1972  Joakim Bonnier dog 42 år gammal i en bilolycka i 24-timmarsloppet i Le Mans. Han var en svensk racerförare som körde Formel 1 och sportvagnsracing. Det tragikomiska var att han jobbade för säkerheten i bilracing och själv omkom på banan.

1979  John Wayne dog 72 år gammal av magcancer. Han var en amerikansk skådespelare, regissör och producent. Han är främst känd för sina western- och andra världskrigsfilmer.

1984  Sigge Fürst dog 78 år gammal av lungcancer. Han var en svensk skådespelare, sångare,n svensk skådespelare, sångare, underhållare och programledare. Han var programledare för det mycket uppskattade radioprogrammet Frukostklubben.

2001  Timothy McVeigh dog 33 år gammal avrättad med en giftinjektion. Han var en amerikansk militär, högerextremist och terrorist, känd för att den 19 april 1995 ha utfört bombdådet i Oklahoma City som sammanlagt krävde 168 människoliv.

2012  Teófilo Stevenson dog 60 år gammal av en hjärtattack. Han var en kubansk amatörboxare. Av många ansågs han vara en av de främsta amatörboxarna genom tiderna. Tog tre OS-guld i tungvikt.

Today in history 11:e juni

Några händelser som inträffat den 11:e juni

1770
 

JAMES COOK UPPTÄCKER STORA BARRIÄRREVET


  Den brittiske upptäcktsresanden James Cook och hans besättning blir de första européer, som upptäcker Stora barriärrevet utanför Australiens nordöstkust. Upptäckten sker, då deras fartyg, barken HMS Endeavour, går på grund på revet (på ett rev som därför har fått namnet Endeavourrevet). Efter några försök kommer man loss och letar i två dagar efter en lämplig plats att laga fartyget på. Den 13 juni finner man en flodmynning (där Cook ger floden namnet Endeavourfloden), där man den 17 juni lyckas ställa fartyget på ett lämpligt grund, så att man kan reparera det. Först den 5 augusti kan man fortsätta resan motBatavia.

1903
 

KUNG ALEXANDER I AV SERBIEN MÖRDAS


  Kung Alexander I av Serbien och hans gemål drottning Draga blir bestialiskt mördade på kungliga slottet i Belgrad av några berusade officerare, som har brutit sig in i palatset. Morden sker efter att Alexander har blivit alltmer impopulär, dels genom att gifta sig med den 12 år äldre Draga (som har varit hans mors hovdam) och därigenom orsakat skandal, och dessutom har velat utse hennes bror till tronföljare, samt att han har genomfört en statskupp, för att endast ha lojala män i parlamentet. Därför har en grupp officerare, bland annat ledda av organisationen Svarta handens ledare Dragutin Dimitrijević gjort militärkupp och morden sker som en del av denna. Då liken har blivit synnerligen lemlästade och dessutom efteråt slängts på en gödselhög väcker de stor avsky bland Europas hov och det dröjer länge innan den nya serbiska regeringen, ledd av Petar Karađorđević, erkänns av andra länder, med undantag av Ryssland, som snabbt erkänner den nya regimen – dels för att Karađorđević är tsar Nikolaj II:s skyddsling, dels för att Serbien genom regimskiftet lägger om sin politik från att ha varit vänligt sinnat till att bli mer fientligt inställt till Rysslands ärkefiende Österrike-Ungern.

1994

 

MATTIAS FLINK SKJUTER IHJÄL SJU PERSONER I FALUN


  Sedan den 24-årige fänriken Mattias Flink i Falun kvällen innan har supit sig berusad och bland annat grälat med sin flickvän beväpnar han sig med en AK5:a och en Glock 17-pistol, varpå han tidigt på morgonen ger sig ut i Falun och skjuter totalt tio personer. Sju av dem (fem kvinnor och två män i åldrar mellan 20 och 35 år) dör av skottskadorna, medan de övriga tre överlever. Flink döms i tingsrätten till 32 års fängelse för morden, medan hovrätten ändrar straffet till livstids fängelse och högsta domstolen till 30 års fängelse. Detta massmord blir det värsta i Sverige (räkna i antal offer) sedan Hurvamorden 1952.