• Boris dagliga blogg

Tisdagen den 21:a november 2023

NAMNSDAG:
Helga
Olga.

NATIONALDAG: 
Ingen.

TEMADAG:
Musikfri dag.
Världsdagen för TV.
Världshejardagen.
Raggmunkens dag.

RUBRIKER.
Mycket Börje, Tehuset Java, Brädspel och bowling och EM-kval.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 21/11:
1990: Det gemensamma Tysklands fotbollsförbund återbildas.
2012: Di Matteo sparkas efter två förluster.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 21/11:
Leonadro GONZÁLEZ.

FAKTA OCH ÅSIKTER OM MÅNDAGEN 20 NOVEMBER 2023.

Mycket Börje, Tehuset Java, Brädspel och bowling och EM-kval.
 

Rubriken här kallade jag för ”Fakta och tankar”. Som synes har jag ändrat till ”Fakta och åsikter”. Vad som är fakta och vad som är åsikter från min sida får dock var och en av er reda ut själv. Därför måste jag dementera en sak jag skrev om serien ”Börje” igår. Det var inte MoDo utan Timrå som Brynäs mötte den 20:e januari 1972 i ”slagsmålsmatchen”. Då spelades högsta serien i Division 1. Det fanns en Norra och en Södra på vardera åtta lag. På våren möttes de fyra bästa från vardera division 1 grupperna i något som kallades Mästerskapsserien. Där spelades borta och hemmamöte och det var då Brynäs var i Timrå som man försöker beskriva händelserna i slutet på avsnitt ett.

Jag hade en åsikt om att jag tyckte denna match var totalt amerikaniserad då man visade slagsmålsscener på isen, som aldrig varit realistiska i en riktig match. På så sätt ansåg jag att serien var ett lågvattenmärke. Här var de jag som uttryckte mig fel. Givetvis var det första avsnittet som enligt min åsikt sjönk i betyg. Givetvis kommer jag att följa fortsättningen och hoppas på lite mer realistiska scener. Intressant och kul är att jag fick en kommentar från min goda vän och före detta arbetskollega som ansåg att jag gjorde fel som klagade på serien. Helt rätt. Jag menade avsnittet. Efter hans kommentar så har jag försökt hitta fakta om matchen 1972 och det ska ha varit en stökig match, men det mesta stöket var bland åskådarna som redan en timme innan matchstart hade fyllt Timrå Isstadion (Isladan). Den hade en kapacitet på 6000 personer, men man ansåg att den skulle kunna klara av 11 000. Det var 11 694 som fanns på plats. Med den trängseln så blev det skärmytslingar mellan publiken. Expressen skrev dagen efter att det var kaos, men inget bråk. Problemen var snarare att de ansvariga hade lovat innan match att alla skulle komma in. Det var dock närmare 5 000 utanför som inte kom in. Matchen blev historisk på ett annat sätt också. Det var att det slutade 4-3 och det var Timrås första seger över Brynäs. Fast till slut stod Brynäs som svenska mästare och Timrå slutade trea.

Jag skulle ju inte behöva redogöra för vad som var fakta och åsikt, men fakta är att vi nu har två Eskilstunasläktingar som bor på Päronvägen 1. Äldsta dottern som inte kunde vara ed på bandträningen i söndags hade 39 graders feber och var sjukskriven. Det betydde att hon kunde vara hemma hos hundarna medan Eskilstunabröderna, hustrun och jag åkte till Lund och Tehuset Java. Detta var huvudmålet för te och kaffeinköp, men vi var även på Playoteket och kollade spel. Då brädspelet är årets julklapp så köpte jag en julklapp till vi spelande i familjen. Det blev ”Quest for El Dorado”. Då detta inte skulle öppnas förrän den 24:e december så blev det ett parti Carcassonne på kvällen. Det var en av Eskilstunabröderna som inte spelat detta så därför tog vi bara med grundspelet och de två expansionerna som var med där. Det är lite lustigt att brädspel som dessa kräver att man spelat några gånger för att förstå strategin fullt ut. Jag hade tur med mina brickor och lyckades placera dem rätt så det blev seger.

På tal om seger så hann jag mellan Lund och Carcassonne åka till Löddeköpinge och spela veckans match i Löddeligan i bowling. Vårt lag har av någon lustig och märklig anledning hamnat i högsta divisionen och där möter vi lag vars spelare snittar 200 poäng. Hallalaget som vi mötte igår är ett sådant lag. Fast de två vi mötte hade en riktigt dålig dag. Vi var inte fullt så bra som vi önskat, men det räckte trots allt till vår första seger i Löddeligans division ett.

Sedan fanns det andra segrar som var lite mer värda. De skedde i EM-kvalet. Den mest intressanta matchen spelades i Grupp H. Det är den grupp som Danmark redan vunnit. Trots förlust till Nordirland med 2-0 då toppade Danmark gruppen. Men Slovenien mot Kazakstan gällde ven som skulle ta andra platsen i EM. Det blev hemmalaget Slovenien som med 2-1 blev klara för EM. Även Grupp C hade en måstematch. Här var England redan klara och nöjde sig med 1-1 mot Nordmakedonien. Oavgjort kunde även Italien klara sig med mot Ukraina. Då skulle de båda hamna på samma poäng, men då Italien vann deras första möte skulle de gå till EM. Det slutade också oavgjort. När Italien kan klara sig på oavgjort så är de ju mästare på att spela 0-0. Så slutade det även igår. Grupp E spelade också klart och här var redan Albanien gruppetta. Två var redan Tjeckien och då trean Polen spelat klart sina åtta matcher i förra omgången så kunde de inte passera Tjeckien. Så från gårdagens spel är England, Italien, Danmark, Slovenien, Albanien och Tjeckien klara för EM. Visst finns det ett par lag av
dessa som ett normalt spelande svenskt landslag borde kunna slå.

Andra avsnittet av Börje – The Journey of a Legend hade förvisso slagsmålsscener i ishockey den också, men dessa var lite mer realistiska. Historien om Börje och i första hand Inge Hammarström som skulle varvas till Toronto Maple Leaves var intressant. Den var också betydligt enklare att följa upp då Brynäs egen hemsida har beskrivit exakt vad som hände med det kanadensiska slagskämparlaget Barrie Flyers. Om VM i Moskva och förhandlingarna som följde då Börje och Inge skrev under kontrakten. Sedan slutade det lite i en lyckosaga då Börjes blivande första fru följer med. De var sedan gifta i nästan nitton år. (
Till Brynäs hemsida)

IDAG! TISDAG 21 NOVEMBER 2023.

NAMNSDAG:

Helga
Olga

 

Namnsdagar för den 21:a november i kronologisk ordning:
 
Före 1901 – Marie offring (till minne av jungfru Marias invigning (
konsekration) i kyrkan) och Heliodorus (till minne av en kristen martyr i Mindre Asien)
1901–1985 – Helga
1986–1992 – Helga, 
Helle (utgått) och Hilde (utgått)
1993–2000 – Helga och Olga
Från 2001 – 
Helga och Olga

TEMADAGAR:

Musikfri dag

 Den 21 november firas sedan 2005 en Musikfri dag, dagen grundades av den förre KLF-musikern Bill Drummond. Bill har startat den här dagen eftersom han tycker att mänskligheten inte längre bryr sig om musik, den finns överallt och vi tar det för givet. Vi firar dagen genom att inte lyssna på musik under ett helt dygn då vi ska tänka på de artister som skapar musiken åt oss.

 
Världsdagen för TV

 World Television Day har firats runt om i världen sedan 1996 när FN beslutade att tv skulle få en egen dag som ett erkännande om att tv är en symbol för kommunikation och globalisering i vår nutid.

 
Världshejardagen

 Idag är det världshejardagen. Du ska i fredens tecken säga hej till 10 personer, som du inte känner. Infördes 1972 i samband med konflikten mellan Egypten och Israel.
 

Raggmunkens dag.

Raggmunkens dag infaller tredje tisdagen i november, och den är instiftad av Raggmunksakademien. Namnet raggmunk har varken med raggning eller fromma munkar att göra. ”Ragg” är ett annat ord för frasig och ”munk” kommer från munkpannan där rätten steks. Raggmunk är en svensk maträtt bestående av riven potatis som blandas med en smet av mjöl och mjölk, samt ibland ägg, och steks som plättar. Raggmunk serveras vanligen med stekt fläsk och lingonsylt. Raggmunk är Östergötlands landskapsrätt.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 21 NOVEMBER.

1990 Tyskland återförenat.
 

De västtyska och östtyska fotbollsförbunden återförenades idag 1990 till Deutscher Fußball-Bund. Detta förbund hade bildats redan 1900, men efter andra världskriget splittrades detta fotbollsförbund i Västtyskland och 1950 uppstod DFV, det Östtyska förbundet. Då Tyskland återförenades den 3:e oktober 1990 var det idag 1990 dags att återförena fotbollsnationerna.

2012 Roberto har gjort sitt i Chelsea.
 

André Villas-Boas skulle ta Chelsea till nya höjder, men det blev inte så. I mars 2012 fick han sparken och hans hjälptränare, den gamle Chelseaspelaren Roberto Di Matteo fick ta över tillfälligt. Han lyckades inte rädda upp positionen i Premier League, men han lyckades ta Chelsea till Champions Leaguefinal och lagets enda seger i cupen hittills. Detta gjorde att istället för att leta efter en ny tränare skrevs ett två-årskontrakt med Di Matteo. Detta kontrakt bröts idag 2012 då Roman Abramovich sparkade honom. Orsaken var att Chelsea efter att ha inlett säsongen med sju segrar råkat ut för två oavgjorda och två förlorade matcher.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES 21 NOVEMBER.

Leonardo GONZÁLEZ blir 42 år.
 

Leonardo GONZÁLEZ Arce är född 1980 i San José, Costa Rica
Försvarare.
61 A-landskamper för Costa Rica (2002-09).

Klubbar som spelare:
Herediano (2000–08),
Municipal Liberia (2009),
Seattle Sounders FC (2009–15),
Herediano igen (2016–19).
Slutade sin aktiva karriär 28 år gammal.

MERITER:
Municipal Liberia

Primera División de Costa Rica: Verano 2009
Club Sport Herediano
Primera División de Costa Rica: Verano 2016
Seattle Sounders FC
Lamar Hunt U.S. Open Cup: 2009, 2010, 2011, 2014
MLS Supporters' Shield: 2014
Costa Ricas landslag
UNCAF Nations Cup: 2007

DAGENS MATCHTRÖJA 21 NOVEMBER 2023.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN STRÅLANDE TISDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv