• Boris dagliga blogg

Torsdagen den 4:e maj 2023

NAMNSDAG:
Monika
Mona

TEMADAG:
Fothälsodagen
Star wars-dagen

RUBRIKER.


Inställd och bokad golf.
HBK platsar inte, men det gör Haaland.


FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 4/5:
1949 Torino-kraschen.
1966 Peter Shilton debuterar.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 4/5:
Cesc FÀBREGAS, 
FERNANDINHO.

FAKTA OCH TANKAR OM ONSDAGEN DEN TREDJE MAJ 2023.

Inställd och bokad golf.
 

I går blev det en lugn dag på hemmaplan. Trots detta var det ganska mycket golf det handlade om trots allt. Jag ska ju till optikern idag och hade turen att Veterangolfen var flyttad till fredag. Därför hade jag anmält mig till den tävlingen. Under eftermiddagen fick jag ett meddelande från Söderslätt GK att de avanmält mitt tävlingsdeltagande. Man kan undra vad jag gjort för att inte få lov att vara med i klubbens tävling? Nu antar jag att tävlingen blivit inställd av något skäl, men detta kunde man ju meddelat mig i så fall.

Nästa golfhändelse var att vår söndagsgolfvän som alltid bokar in oss vid åttatiden, antingen på Söderslätt eller Tegelberga, med förtvivlan tagit kontakt och sagt att det söndagen den 14:e maj var startförbud på båda klubbarna. Jag fick i uppgift att boka på något annat ställe. Trelleborg och Romelåsen hade också startförbud, men Malmö-Burlöv GK var öppna och klockan nio bokad jag in både dottern och söndagsfolfvännen.

Då detta var klart kunde jag återgå till de tre korsord som fanns i veckans upplaga av Kvällsstunden. De blev lösta och lösningarna skickade jag in till korsordstävlingskansliet. 

HBK platsar inte, men det gör Haaland.
 

TV var också ett ämne igår. Det blev femte avsnittet av åtets upplaga av Trädgårdstider. Lite överdådigt som vanligt.

Jag kunde studera fotboll både före och efter Trädgårdstider. Först var det Allsvenskan och Elfsborg mot Halmstad. Tyvärr utmärker HBK sig som ett riktigt Superettanlag. De har ju varit ett jojo-lag, för bra för Superettan men för dåligt för Allsvenskan. Säsongen började bra på hemmaplan, men igår var det pinsamt. Efter en ganska fin första halvlek och ledning med 1-0 blev det en katastrofa andra halvlek. Chansen att göra 2-0 var jättestor, men en praktmiss i öppet läge resulterade i en kontring som i stället gav 1-1. Då matchen var slut stod det 6-1 på resultattavlan. De senaste matcherna har visat att HBK inte är mogna för Allsvenskan, tyvärr.

Sedan finns det en annan irriterande detalj för mig som ävn ser internationella serier där VAR kan hjälpa eller stjälpa ett mål. VAR finns inte i Allsvenskan och det betydde att ett par av Elfsborgs mål hade med all säkerhet blivit bortdömda för offside. Men igår hade det inte kunnat hjälpa Halmstad trots allt.

Andra matchen av allmänt Premier League-intresse var så klart Manchester Citys kamp mot West Ham. Jag såg bara andra halvlek och kan inte begripa hur det kunde stå 0-0 i halvtid. Det fanns bara ett lag på planen i andra halvlek. Tre mål lyckades de göra, City alltså. Ett gjordes i vanlig ordning av Erling Haaland. Det innebar att han satte nytt rekord i Premier League genom att ha gjort35 mål under en säsong. Detta firade de andra Cityspelarna efter matchen genom att ställa upp som en mänsklig äreport där Erling kunde springa igenom.m fanns i veckans upplaga av Kvällsstunden. De blev lösta och lösningarna skickade jag in till korsordstävlingskansliet. 

IDAG! TORSDAGEN DEN FJÄRDE MAJ 2023.

NAMNSDAG:

Monika
Mona

 

Namnsdagar den 4:e maj i kronologisk ordning.
 
Före 1704 – Florianus (till minne av en kristen martyr; utgått)
1704–1900 – Monika
1901–1985 – Monika
1986–1992 – Monika, Majne (utgått) och Mona
1993–2000 – Monika och Mona
Från 2001 – Monika och Mona

TEMADAG:

Fothälsodagen
 

Fothälsodagen infaller första helgfria tisdagen i maj. I år är det sextonde året som förbundet Sveriges Fotterapeuter utlyser en nationell fothälsodag i början av maj och uppmuntrar på så vis svenska folket att ta lite extra hand om sina fötter.


Star wars-dagen
 

Star Wars-dagen, eller Luke Skywalker-dagen, firas den 4 maj varje år och är en inofficiell Star Wars-högtid som firas av fans över hela världen. Datumet är valt genom en ordvits på den kända Star Wars-frasen ”May the force be with you”, som blivit till frasen: ”May the Fourth (4th) be with you”, där ”May the Fourth” då refererar till den 4 maj.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN DEN FJÄRDE MAJ.

1949 Torino-kraschen.
 

Idag 1949 var den italienska fotbollsklubben A C Torino på väg hem från Portugal där de spelat en vänskapsmatch mot Benfica. Dåligt väder med regn och dimma gjorde att flygplanet laget åkte i kom något fel vid inflygningen till Turins flygplats. Planet kraschade mot ett berg i närheten som kallades Superga. Alla 31 ombordvarande dog. Den ende från laget som fortfarande var vid liv var Sauro Toma som på grund av skada inte var med i Portugal. Torino ledde Serie A med fyra omgångar kvar och tvingades spela de sista matcherna med ungdomslaget. Av sympati ställde även motståndarna upp med sina ungdomslag och Torino vann alla fyra matcherna och blev italienska mästare.
 

Bild: Klicka för att se en kort dokumentär.

1966 Peter Shilton debuterar.
 

Idag 1966 fick den 16-årige Peter Shilton hoppa in i målet för Leicester istället för Gordon Banks. Det gick bra för unge Peter som höll nollan och bidrog till att Leicester vann matchen med 3-0 över Everton. Peter Shilton spelade sedan för Stoke City, Nottingham Forest, Southampton, Derby County, Plymouth Argyle, Wimbledon, Bolton, Coventry, West Ham, och Leyton Orient innan han som 47-åring drog sig tillbaka. Han hade då spelat 1005 matcher i Engelska ligan vilket fortfarande är rekord. Han gjorde dessutom ett mål under tiden han spelade i Leicester.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN DEN FJÄRDE MAJ.

Cesc FÀBREGAS blir 36 år.
 

Francesc "CESC" FÀBREGAS Soler är född 1987 i Arenys de Mar, Spanien.
Mittfältare
39 U- och 110 A-landskamper för Spanien (2002-16) och 3 landskamper för Katalonien (2004-).

Klubbar som spelare:
Mataró (1995-97),
Barcelona (1997-2003),
Arsenal (2003-11),
FC Barcelona igen (2011-14),
Chelsea (2014-19),
Monaco (2019-22),
Como (2022-)

Han har två EM-guld 2008 och 2012 och ett VM-guld 2010.

FERNANDINHO blir 38 år.
 

FERNANDINHO Fernando Luiz Rosa är född 1985 i Londrina, Paraná, Brasilien.
Mittfältare
53 A-landskamper för Brasilien (2011-19).

Klubbar som spelare:
Atlético Paranaense (2002-05),
Sjachtar Donetsk (2005-13),
Manchester City (2013-22),
Athletico Paranaense (2022–).

Förutom portugisiska talar han även ryska, italienska, spanska och engelska. Dessutom är han en djupt troende kristen och säger att: "Jesus är min största inspirationskälla!"

DAGENS MATCHTRÖJA.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN BRA FJÄRDE MAJ!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv