• Boris dagliga blogg

Onsdagen den 29:e januari 2020

Dag 2 i veckan i Svendborg.
Aston Villa till final och Cardiff slog serieledarna.
Fy på dig Klopp att klaga när det är du själv som ställer till det!


FOTBOLLSHISTORIA:
1949: Sensation av Yeovil i FA-cupen.
1950: Målrikaste oavgjorda matchen i Spanska ligan.
1995: Våldet runt Italiensk fotboll kostar en supporter livet.

FÖDDA:
Grzegorz, Simon, Lori, Romario.

DAGENS TRÖJA

DAGENS BLOGGTEXT FRÅN TISDAGEN DEN 28/1 2020

Dag 2 i veckan i Svendborg.


På morgonen brukar jag alltid gå upp med döttrarna då jag besöker dem. Så icke i morse. Då jag studerade mitt armbandsur på nattduksborden var den upp-och-ner och visarna sa mig då att jag kunde dra mig en stund till. Nästa gång jag varnade till var klockan nästan tre. Åter låg klockan konstigt vänd och det såg ut som om ljus strömmade in under persiennen. Då jag tittade upp fanns det ingen i dotterns säng. Det var inte så konstigt för armbandsuret hade stannat, eller… Nej då jag vände och vred på det och fick urtavlan att stå rak så upptäckte jag att klockan faktiskt var halvnio och dottern hade alltså lagat tänder i en halvtimme redan.
 

Turen ner till Spar och frukostbullar fick stå över. Det fanns både bröd och pålägg så jag stannade inne och gjorde som jag brukar, läsa morgontidningen till frukost. Det går ju bra att kolla Sydsvenskans E-tidning på datorn. Jag tog faktiskt extra tid på mig och har en artikel som jag tänkte komma till i slutet då jag ska halka in på fotboll. Då Sydsvenskan var avklarad så gick jag över till Kvällsstunden. För prenumeranter så finns även den gratis som E-tidning. Nöjesprofilen var Lena Andersson och sportprofilen Reine Wisell. Men det fanns även intressanta artiklar om kryddor, Frihetsgudinnan, Slavonien (nordöstra delen av Kroatien), Arthur Evans, mannen som grävde ut, rekonstruerade och upptäckte Knossos på Kreta. Extra intressant var detta då jag faktiskt har varit där.
 

Allt detta tog sin lilla tid och strax efter tolv var det dags att göra den rekognoscering som inte blev av igår. Det var nämligen att ta sig till ett köpcenter där Petworld ligger. Här skulle jag in och kolla upp en ny hundsäng till Rhiann. Med måttband och anteckningar gick jag över vad de hade. Den modell som vi har en av redan var den enda som passade in på beskrivningen jag hade hemifrån. Det fanns fyra färger att välja mellan. Innan jag gick tillbaka för att ringa hem om hundkorgarna så passade jag på att gå in på Lidl. Pretzel, dricka och lite choklad var vad jag hade med mig hem till Belvedere B&B2.
 

Klockan drog sig mot tre och det var tid för mig att dra mig till tandkliniken och Frida som slutar då. Det första hon skulle göra var att leta upp klockmakare LLarsen. En dansk armbandsklockmakare. Vi hittade efter mycket letande adressen och fann att detta bara var ett kontor. Armbandsuren fanns lite överallt i Danmark, men i Svendborg var det Martin Petersen & søn som sålde dessa klockor. Alltså begav vi oss dit. Här fanns en del av de armbandsur som den Svensborgske klockmakaren Lars Larsen konstruerat. Detta med ett armbandsur var något som Frida bestämt sig för att hon ville ha med sig från staden då hon nu ska flytta härifrån. Det plockades fram ett antal olika ur och hade det varit jag som skulle haft en klocka å hade den varit köpt direkt. Frida skulle fundera på vilken hon skulle ha, tills imorgon.
 

Turen gick vidare till leksaksaffärer där presenter till yngre släktingar som familjen ska på kalas till, skulle inhandlas. Den hund som Frida hälsat på varje dag hon gått till jobbet skulle också ha present. Det fina med att gå in i en djuraffär i centrum var att de här hade de hundkorgar, eller hundesenge, som var tänkt för Rhiann. Bilder togs på de tre varianter som fanns och så skulle dessa sändas hem. Därefter skulle man där fundera på vilken som eventuellt skulle köpas. På butiksmarknaden jag varit på tidigare idag var vi inne i ytterligare en leksaksaffär där det köptes slime, som var vad ett födelsedagsbarn önskat sig. Innan vi gick hem till ”B. B&B” så fick jag mig en fastelavnsbolle. Det är en fastlagsbulle men denna var lite mer exklusiv. Det var annan deg och istället för grädde så var det moccacreme och en liten maräng på toppen. Wendorff, kronen på bagværket hette butiken där även frukostbullar och en kokostopp till Frida inköptes.
 

Vi avlämnade kvällsfikat innan vi gick tillbaka ett par hundra meter till ett ställe som valts ut till middagsrestaurang av Frida som hennes bästa ställen i Svendborg. Det hette Yen Sushi. Vi var de enda som åt på plats. Alla kunder var bara inne för ”take-away”. Det fanns inte många fler bord på detta nya sushiställe som öppnade klockan fyra och stängde åtta. Helstängt på söndagar. Men det gick tydligen bra. Vi valde att ta en sushibricka med 36 bitar och som var en bricka för två. Jag ville pröva kyckling och de åtta bitarna fick jag äta upp. Alltså själv. Frida äter ju inte annan djurmat än fisk, men det gjorde inget. Jag fick även minst en bit av alla de andra också. Kyckling var intressant och gott, men bäst tyckte jag om de bitar som kallades London och bestod av crabsticks, mjukost, avokado, nori (sjögräsark) och fiskrom.
 

Hemma på ”B B&B2” så tog vi vårt kvällsfika. Kaffe, te, fastelavnsbolle och kokostop som visade sig innehålla inbakad choklad. Det blev kontakt med Malmö och Växjö innan jag letade lite på datorn om nya citat och lustigheter som kan vara med på denna blogg och min Facebooksida. Sedan blev det dags att kolla upp fotbollen från england och eventuella matcher att titta på. Engelska andraligan League Championship hade de åtta återstående matcherna i 29:e omgången att spela och så var det retur i semifinalmötet i Ligacupen. Leicester och Aston Villa hade spelat 1-1 i första matchen och igår skulle det avgöras vilket lag som skulle ta sig till final.
 

Aston Villa till final och Cardiff slog serieledarna.


Aston Villa tog en snabb ledning i första halvlek med 1-0. Jag kom in i andra halvlek, men efter en dålig internetuppkoppling så missade jag Leicesters kvittering. Under övertiden var jag med igen och då båda matcher slutat 1-1 började jag fundera på om man skulle göra som tidigare, köra straffar direkt eller om det skulle bli förlängning. Jag fick aldrig något svar då spelaren som lite märkligt kallas Trezeguet gjorde 2-1 i tredje tilläggsminuten. Detta lyckades aldrig Leicester hämta sig från utan Aston Villa är i final i Ligacupen. Samtidigt följde jag även League Championship. Speciellt matchen mellan Cardiff City och serieledarna West Bromwich. Dels håller jag på Cardiff, men frågan var om min medplockade Cardifftröja skulle kunna användas idag. Det kan den. Matchen var nästan som semifinalen i Ligacupen. Underdogen tog ledningen, sedan kom favoriten tillbaka och slutligen gjorde hemmalaget och det underlägsna laget 2-1. Cardiff vann och med detta petades West Bromwich ned från första platsen i ligan och Leeds är etta då de vann sin match mot Millwall med 3-2 igår.
 

Fy på dig Klopp att klaga när det är du själv som ställer till det!


Jag har ju haft för vana att kolla upp topplagen i FA-cupen för att se vilka lag som kommer till start. Liverpool har i detta fall varit extrema, alltså att sätta ett B-lag till spel i cuper. Så gjorde de mot Shrewsbury och det blev bara oavgjort. Min gode vän som är Liverpoolare (liverpolare) ut i fingerspetsarna har alltid senaste nytt från Liverpool. Han meddelade att till omspelet kommer det att vara en skyhög summa på de tröjnummer som kommer till start i omspelet. Matchen är nämligen satt till den 4:e eller 5:e februari. Då inträder den nyinstiftade lediga veckan för Premier League och det kommer Liverpools A-trupp att hålla på. Alltså har Klopp meddelat att varken han eller någon från A-truppen kommer att delta. Men det finns två aspekter till. FA svarar med att denna omspelstid visste alla om då säsongen startar. Sedan så undrar jag personligen om det inte är Klopp själv med sin laguttagning till matchen mot Shrewsbury som orsakat omspelet. Vad jag vet säger alla fotbollsspelare att de skulle vilja spela varje match om de fick. Då skulle det lätt kunnat vara en annan uppställning som hade totalt sopat Shrewsbury av banan. För Shrewsbury ska Liverpool kunna slå alla dagar i veckan.

FOTBOLLSHISTORIA från den 29:e januari.

1949 kanske största överraskningen i FA-cuphistorien.

Det inträffar alltid överraskningar i FA-cupen då en del topplag tar för nonchalant på uppgiften. En sådan inträffade idag 1949 då ett av första divisionens topplag Sunderland var i Yeovil och mötte den lokala klubben. De spelade i en division som kallades Southern League. Yeovil låg i mitten av tabellen, men lyckades trots detta slå ut Sunderland med 2-1. Vad som är ytterligare en krydda till historien var att Yeovils Jack Hargreaves skadade sig efter bara tio minuter och då inga avbytare fanns att tillgå på denna tid så var Yeovil bara tio man då de utförde sin bragd.

FOTBOLLSHISTORIA från den 29:e januari.

1950 en oavgjord match som gått till historien.

Garvis Carlsson, svenskt proffs i Atletico Madrid Garvis Carlsson, svenskt proffs i Atletico Madrid

Atlético Madrid och Athletic Bilbao spelade idag 1950 en ligamatch. Båda lagen var med uppe i toppstriden bara några poäng bakom ledande Real Madrid. Svensken Henry Carlson kvitterade Bilbaos ledning redan efter tre minuter. Det blev 2-1 till Madridlaget innan Bilbao öste på fram till både 2-5 och 3-6. Men Atlético Madrid kom tillbaka igen och då slutsignalen gick hade de inte kommit så mycket närmare Real Madrid. Det slutade nämligen 6-6. Men matchen skrevs in i historieböckerna som den målrikaste oavgjorda matchen i Spanska ligans historia och det är den fortfarande.

FOTBOLLSHISTORIA från den 29:e januari.

1995 Dödsfall utanför stadion

Genoa-supportern Vincenzo Spagnolo som knivskars till döds. Genoa-supportern Vincenzo Spagnolo som knivskars till döds.

Den stora festen då Genoa tog emot Milan idag 1995 kom av sig i halvtid. Då hade lagen fått reda på vad som hänt före matchen och valde att avbryta den. Genoa-supportern Vincenzo Spagnolo hade tillsammans med andra fotbollsintresserade varit på väg till matchen då ett gäng på ca 20 bråkstakar från Milan satte igång ett slagsmål. Polis kom till platsen och använde tårgas för att skingra de bråkande. Fem personer fick föras till sjukhus och den svårt knivskurne Vincenzo Spagnolos liv gick inte att rädda.

Händelsen resulterade i att hela nästa omgång i de italienska ligorna ställdes in. Ett beslut togs också att det var förbjudet för Milan och Genoa-supporters att åka till varandras matcher fram till 2010.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 29:e januari.

Grzegorz KRYCHOWIAK blir 30 år

Grzegorz KRYCHOWIAK är född 1990 i Gryfice, Polen
Mittfältare
16 U- och 69 A-landskamper för Polen

Klubbar som spelare:
Orzeł Mrzeżyno (2001-02),
Żaki 94 Kołobrzeg (2002-03),
Stal Szczecin (2004),
Arka Gdynia (2005–06),
Bordeaux (2006–12),
Reims (lån 2009–11),
Nantes (lån 2011–12),
Reims igen (2012–14),
Sevilla (2014–16),
Paris Saint-Germain (2016–),
West Bromwich Albion (2017–18 lån),
Lokomotiv Moskva (2018-19 lån),
Lokomotiv Moskva (2019-).

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 29:e januari.

Simon VUKČEVIĆ blir 34 år

Simon VUKČEVIĆ är född 1986 i Podgorica, Jugoslavien
Mittfältare
15 U- och 5 A-landskamper för Serbien Momtenegro och 2 U- och 44 A-landskamper för Montenegro.

Klubbar som spelare:
Zabjelo (1997-99),
Partizan (1999-2006),
Saturn Ramenskoje (2006-07),
Sporting Lissabon (2007-11),
Blackburn Rovers (2011-13),
Karpaty Lviv (2013),
Vojvodina (2013-14),
Levadiakos (2014-15),
Enosis Neon Paralimni (2015-16),
Chaves (2016-17),
Budućnost (2018).

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 29:e januari.

Lori CHALUPNY blir 36 år

Lori Christine CHALUPNY är född 1984 i St Louis, Missouri, USA
Mittfältare
40 U- och 106 A-landskamper för USA

Klubbar som spelare:
North Carolina Tar Heels (2002–05),
River Cities Futbol Club (2006–07),
Saint Louis Athletica (2009–10),
Atlanta Beat (2010–11),
Chicago Red Stars (2012),
AIK Fotboll Dam (2012),
Chicago Red Stars igen (2013–15).

Vid fotbollsturneringen under OS 2008 i Peking deltog han i det amerikanska lag som tog guld.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 29:e januari.

ROMÁRIO blir 54 år

ROMÁRIO de Souza Faria är född 1966 i Rio de Janeiro, Brasilien
Anfallare
70 A-landskamper för Brasilien.

Klubbar om spelare:
Vasco da Gama (1985-87),
PSV Eindhoven (1988-92),
FC Barcelona (1992-94),
Flamengo (1994-96),
Valencia (1996-98),
Flamengo igen (1998-1999),
Vasco da Gama igen (2000-01),
Fluminense (2002),
Al Sadd (2003),
Fluminense igen (2003-04),
Vasco da Gama för tredje gången (2005-06),
Miami (2006),
Adelaide United (2006),
Vasco da Gama för fjärde gången (2007-08),
América (2009).

Lag som tränare:
Vasco da Gama spelande (2007-08).

Världsmästare 1994, Confederationscupmästare 1997, Copa America mästare 1989 och 1997.
Han försökte sig på en tränarkarriär, men valde att istället satsa på politiken. Vilket gör att han numera är medlem av Brasiliens förbundssenat.

DAGENS CITAT.

HA EN BRA DAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv