1971: Blackpools enda internationella seger.
2010: Robert Green fumlar bort sig som landslagsmålvakt för England.

FÖDDA IDAG:
Philipe, Christine, Thomas, Pat.

DAGENS TRÖJA
ISLANDs förstatröja i VM i Russland 2018

Sedan jag köpte denna nya landslagströja från Island så har jag väntat på en framgång i träningsmatcherna, men herrarna verkar inte kunna vinna. Då såg jag min chans att ha tröjan idag eftersom både U-19tjejerna och damerna från Island vann med 2-0 igår. U-19 över Grekland och damerna över Slovenien.

Om inte Österrike matchar VM-nationer så kommer VM-lag till Österrike för att spela träningsmatcher. Så gjorde Sydkorea och Senegal igår. Om många är oroliga för vad det svenska landslaget ska kunna prestera som måste vi vara glada för att Sydkorea finns i samma grupp som Sverige. Sydkoreanerna har mött icke-VM lag i träningarna fram till igår och det har blivit förluster. Igår vann Senegal med 2-0. Det betyder att om Sverige inte släpper in mål och Sydkorea inte kan göra mål så hoppas man att en enda liten boll ska kunna rulla in i koreanernas mål då Sverige inleder mot asiaterna den 18:e juni.

Andra träningsmatchen stod mellan Belgien och Costa Rica. Förra VM för fyra år sedan hade jag Belgien som en av kandidaterna till VM-titeln, men efter gruppspelet så gick det inte alls för belgarna. Jag tror fortfarande på belgarna som har ett stort antal individuellt skickliga spelare. Kanske är de det land som har flest världsspelare av all i VM. Därför var det överraskande när Bryan Ruiz gav Costa Rica ledningen i 24:e minuten. Men sedan var det bara Belgien. Då de satte 4-1 i minut 64 var matchen över. Än mer över blev den då alla de spelförstörande bytena började göras efter 4-1 målet. De bästa spelarna gick ut och skulle sparas till de viktigare matcherna i Ryssland. Med 4-1 så håller jag Belgien som överraskningslaget som kan bli lag nummer nio att bli världsmästare.

Fast det är inte bara väntan på herr-VM på fotbollsschemat. Det pågår faktiskt ett dam-VM. Då menar jag givetvis kvalspel till dam-VM. Svenskorna ger sig in i omgång sex då de möter Ukraina. Fast deras stora konkurrent i gruppen är Danmark, som bara förlorat den match då de strejkade. För vår del var det tur att det var Sverige de skulle mött. Men det är som i herr-VM ytterligare ett nordiskt lag med i toppen på sin tabell. Det är Island. De spelade igår hemma mot Slovenien. Segern med 2-0 tog dem upp i topp på sig grupptabellen. Island ligger där ett poäng före Tyskland då de båda spelat sex matcher.

Jag har numera två favoritlag i Premier League. Det är uppflyttade Cardiff City och Watford som gör sin tredje raka säsong i högsta Engelska ligan. Igår avslöjade de sin nya hemmatröja. Självklart tycker jag att alla Watfords gula förstatröjor är snygga. Laget har växlat mycket mellan olika fabrikanter, men för andra året i sträck är det Adidas som står för designen, och den är djärv och häftig. Gult och svart är vanligt, men för första gången i historien som kör man randigt. Jag får se hur länge jag kan bärja mig innan jag beställer en från Watfords egen shop.

FOTBOLLSHISTORIA från idag den 12:e juni.

József Takács som inledde det ungerska målskyttet József Takács som inledde det ungerska målskyttet

1927 Ungern 13 - 1

Idag 1927 möttes Ungern och Frankrike i en vänskapsmatch. Det var på den tiden då även vänskapsmatcher stod högt i rang. Fast man kan undra hur högt matchen rangordnas i Frankrike. De gjorde visserligen ett mål, men då stod det redan 10-0 till Ungern. Till slut blev det 13-1 och nytt målrekord för det Ungerska landslaget i fotboll.

1971 Blackpool vinner sin hittills enda internationella seger.

Idag 1971 spelades finalen i en turnering som kallades Anglo-Italian Cup. Det var en turnering som spelades till och från mellan 1970 och 1996. Tävlingen grundades av en italiensk fotbollsagent vid namn Gigi Peronace. Lag som fick delta var från England och Italien. De deltagande lagen spelade fyra matcher var och en italiensk och en engelsk tabell gjordes upp. Segrarna möttes i final och det var Blackpool mot Bologna. Matchen spelades på Renato Dall'Ara-Stadion i Bologna. Blackpool lyckades lite sensationellt vinna med 2-1 och tog sin hittills enda internationella trofé i klubbens historia.

2002 Argentina utslaget av Sverige

Idag 2002 spelades sista omgången i Grupp F i VM i Japan/Sydkorea. Gruppen kallades på förhand Döden Grupp och innehöll England och Nigeria som också spelade idag. Det blev 0-0 och räckte för att England skulle vara vidare och Nigeria kunde åka hem. Segraren i matchen Sverige – Argentina gick också vidare, men för Sverige fungerade även oavgjort. Efter en mållös första halvlek fick Sverige en frispark i 59:e minuten. Denna skruvade Anders Svensson vackert in till 1-0. När Hernan Crespo kvitterade var det bara två minuter kvar och Argentina kunde åka hem. De hade inte hänt sedan 1962 att Argentina åkt ut redan efter gruppspelet.

2010 England – USA

Idag 2010 spelade England och USA sin första match i VM i Sydafrika. De möttes i grupp C som även innehöll Slovenien och Algeriet. Englands Steven Gerrard gjorde matchens första mål redan efter fyra minuter. Storfavoriterna hade levererat. Sedan blev det stopp. USA kvitterade efter 40 minuter av en engelskbaserad spelare Clint Dempsey och matchen slutade 1-1. Det är Dempseys mål som man kommer ihåg. Inte för att det var speciellt vackert utan för att Englands förstemålvakt Robert Green fumlade in ett relativt löst långskott. Efter detta var inte Green förstemålvakt längre. Han fick visserligen stå ytterligare en landskamp, men den var inte förrän 2012.

FOTBOLLSPROFILER som föddes idag den 12:e juni.