• Boris dagliga blogg

Fredagen den 1:a april 2022

DAGENS RUBRIKER.

Vattnet avstängt igen.    Jonas Jerebko, hjärndöd? Kaos i afrikanska VM-kvalet.


NATIONALDAG:
Iran

NAMNSDAG
Harald och Hervor

TEMADAG:
Skojardagen

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 1/4:
2002: Charltons aprilskämt.
2006: Publikrekord i Leicester.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 1/4:
Fatime ALUSHI, Clarence SEEDORF.

FAKTA OCH TANKAR OM TORSDAGEN DEN 31/3 2022.

Vattnet avstängt igen.
 

Lite från vardagen måste jag inleda med. Då jag steg upp vid halvnio så meddelade hustrun att det inte fanns något vatten i huset. Hun hade fått ett SMS om en vattenläcka, men i min mobil fanns inget meddelande. Jag såg att man i förrgår kväll ställt ut grindar som skulle användas för att spärra av då man skulle gräva i gatan, men meddelandet om att vattnet skulle vara avstängt mellan åtta och sexton sändes ut strax innan klockan åtta. Alltså fanns ingen tid att förbereda. Vatten visar sig vara oerhört svårt att klara sig utan.

Värst var det för hundarna som inte fattade varför deras vattenskål var tom. Efter deras morgonrunda gick jag till ICA och köpte bland annat vatten. Då jag kom hem igen vid halvelva så var vattnet tillbaka. Jobbet gick alltså fortare än beräknat. Jag kan fatta att åtta till sexton kan vara en bra tid för att vara utan vatten då de flesta hushåll antingen är på jobbet eller i skolan, men i vårt grannskap är det antingen pensionärer eller människor som har udda arbetstider. Men allt löste sig och förutom vatten så lagade vi också ett antal portioner middagsmat till hundarna. Våra hundar äter nämligen mat och inte foder.

Jonas Jerebko, hjärndöd? Kaos i afrikanska VM-kvalet.
 

Sporten hämtar jag från min dagstidning. Tyvärr läser jag att Zlatan tänker fortsätta så länge han kan i landslaget. Jag är ju inte en person som vill någon annan illa, men en lagom skada som kan avsluta hans karriär hade gynnat svensk landslagsfotboll. Men det finns värre svenska idrottsmän än Zlatan.

Basketspelaren Jonas Jerebko måste vara en totalt hjärndöd idrottare. Då alla idrottsmän flyr Ryssland och alla ryska klubbar bannlyses från turneringar i övriga världen så poserar Jerebko leende med ett nytt kontrakt som säger att han ska spela i det ryska armélaget CSKA Moskva. Givetvis stängs han av från landslagsspel med Sverige och hans sponsorer har hoppat av. Sydsvenskans Max Wiberg anser som jag att han ska stängas av från svensk basketboll på livstid. Hjärndöd!!!

Sedan fanns det lite notiser från det afrikanska VM-kvalet. Här undrar jag om Afrika är ett särskilt U-land även i fotboll. När Nigeria slogs ut av Ghana uppstod det efter matchen kaos och då det löste upp sig hade de den dopningsansvarige vid matchen, zambiern Joseph Kabungo dött. Det är lite tveksamt om det hände på stadion eller på väg till dopingrummet. Även Egypten slogs ut. De förlorade på straffar till Senegal (igen). Men då de Egyptiska spelarna skulle lägga sina straffar riktades gröna laserstrålar mot deras ansikten. Egypten missade tre av de fyra straffar som laget lade när Senegal gjorde mål på tre straffar.

IDAG: FREDAGEN DEN 1:A APRIL.

NATIONALDAG:

Iran
 

Landet genomgick en omfattande industrialisering under kejsardynastin med Reza Pahlavi som monark. Han störtades under den iranska revolutionen 1979. Detta blev slutet för Irans uråldriga tradition som monarki. Landet blev officiellt islamisk republik den 1 april 1979. Fast redan den 11:e februari var revolutionen fullbordad och därför finns även detta datum som Irans nationaldag.
 

Bild: Klicka för att komma till flagga och nationalsång.

NAMNSDAG:

Harald och Hervor
 

Namnsdagar den 1:a april i kronologisk ordning.
 
Före 1747 – Hugo (nu 3 november)
1747–1900 – Harald
1901–1985 – Harald
1986–1992 – Harald, Hadar (utgått) och Hardy (utgått)
1993–2000 – Harald och Halvar (nu 14 maj)
Från 2001 – Harald och Hervor

TEMADAG:

Skojardagen
 

Var kommer då denna knasiga idé med att lura varandra, och just detta datum, ifrån? Ingen vet med säkerhet, och det finns olika teorier. De allra tidigaste 1 april-skämtanden som man känner till härstammar från 1500-talet, och seden att ”narra april” i Sverige finns sedan mitten av 1600-talet. Då gick det ut på att lura någon att göra dumma ärenden. Till exempel kunde man bli ivägskickad och få fråga efter ”synvinklar”, ”rumpdrag” eller ”jagedumm-piller” på Apoteket. Snickarlärlingar kunde skickas ut för att köpa spikolja.

Men det är först under 1900-talet som massmedierna aktivt har tagit del i skämtandet. Nu för tiden driver olika medier ofta med sig själva, politiker och andra makthavare. Idén från början med denna dag var att roa utan att skämten får allvarliga konsekvenser.

Den äldsta kända vitsen som media drivit är från 1846, då tidningen Evening Standard i London publicerade en annons om åsnevisning utanför staden. Människor åkte då dit och gick runt och letade efter åsnor tills de förstod att de själva var åsnorna. Man "firar" dagen i de flesta europeiska länder.

I Frankrike kallas den som blir lurade för "possion d'avril" som betyder "aprilfisk". Antingen fäster man ritade fiskar på varandras ryggar eller så utsätter man varandra för diverse skämt. I Storbritannien, Australien och i USA kallas dagen för "All Fool's Day". 

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 1:A APRIL.

2002 Charltons klubbmärke.
 

Idag 2002 spelade Charlton Athletic Londonderby mot Arsenal. I det historiska sammanhanget är matchen ointressant. Det var ett uppslag i matchprogrammet som tilldrog sig dagens intresse. Klubben menade att handen och svärdet som finns i klubbmärket sedan 1963 är för våldsamt och förlegat och ville ha publikens hjälp för att rösta fram ett nytt märke. I programbladet fanns tre framtagna alternativ. Ett var modernt hämtat från Fulhams nya klubbmärke från 2001. Ett var med en fisk i mitten och det tredje en fågel då klubben haft en fågel i sitt klubbmärke tidigare då de faktiskt kallades ”The Robins” Rödhakarna. Allt visade sig givetvis vara ett aprilskämt.

2006 Publikrekord på Waker Stadium.
 

Leicester City invigde sin nya arena, Walkers Stadium i juli 2002. Sedan dess har namnbyten skett allt efter sponsor. Idag heter den King Power Stadium. Arenan ska kunna ta 32 312 åskådare, men idag 2006 fanns det 32 488 personer på plats och detta är fortfarande publikrekord. Genast undrar man vilket lag det var som kunde dra denna rekordpublik i mötet med Leicester City. Men det var inte Leicester City som spelade. Det var Leicester Tigers som mötte Bath. Det är alltså en rugbymatch som har publikrekordet i Leicester. Jo, Tigers vann med 40-26.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 1:A APRIL.

Fatmire ALUSHI blir 34 år.
 

Fatmire "Lira" ALUSHI är född (Bajramaj) 1988 i Istog, Kosovo, Jugoslavien
Mittfältare
25 U- och 79 A-landskamper för Tyskland (2003-15).

Klubbar som spelare:
DJK/VfL Giesenkirchen (1993–98),
FSC Mönchengladbach (1998–2004),
FCR 2001 Duisburg (2004–09),
1. FFC Turbine Potsdam (2009–11),
1. FFC Frankfurt (2011–14),
Paris Saint-Germain (2014–16).

Världsmästare 2007. Hon slutade på tredje plats i FIFA Ballon d'Or 2010, ett pris som årligen ges ut till den bästa fotbollsspelaren, samt blev utsedd till årets bästa fotbollsspelare i Tyskland 2011.

Clarence SEEDORF blir 46 år.
 

Clarence Clyde SEEDORF är född 1976 i Paramaribo, Surinam
Mittfältare
87 A-landskamper för Nederländerna (1994-2008).

Klubbar som spelare:
Ajax (1992-95),
Sampdoria (1995-96),
Real Madrid (1996-2000),
Inter (2000-02),
Milan (2002-12),
Botafogo (2012-14). 
 
Lag som tränare:
Milan (2014),
Shenzhen (2016),
Deportivo La Coruña (2018),
Kameruns landslag (2018-19).

Seedorf är den enda hittills som vunnit UEFA Champions League med tre olika klubbar, AFC Ajax (1995), Real Madrid (1998) och AC Milan (2003, 2007).

MATCHTRÖJAN JAG BÄR IDAG.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

Har du frågor, kommentarer eller synpunkter om dagens bloggtext så hör gärna av dig till mig på:
soccershirts@hotmail.com

HA EN MYSIG FÖRSTA APRIL!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv