Jag kan inte se hur Sverige ska kunna göra mål?
Sjätte Syafrikanska mästerskapet till Zimbabwe.​​​​​​​

1925: Mr Arsenal, Herbert Chapman, anländer till Arsenal.
1934: Italien slår Tjeckoslovakien i VM-finalen med 2-1.

FÖDDA IDAG:
Chris, Ronny, David, Carlo.

DAGENS TRÖJA
AUSTRALIENs andratröja i VM i Sydafrika 2010

Självfallet skulle jag velat ha en svensk landslagströja idag, men ett lag helt utan anfall kan aldrig vinna några matcher. Många landslagsfavoriter vann, så jag tar en överraskning som Australien idag. Visserligen är inte Ungern med i VM, men jag rankar dem bättre än Australien även om inte FIFA gör det. 2-1 till Australen var överraskande.

Då jag var på golfbanan med några kompisar i förra veckan så kom givetvis Fotbolls-VM på tal. En av dem tyckte att det kändes inte riktigt som om det var något sug efter detta VM med tanke på Sverige och deras deltagande. Vi höll med allihop, och hoppades att detta sug skulle uppstå efter gårdagens match på Ullevi i Göteborg mot Peru. Jag hade ju varit på arenan och sett och hört en nästan felfri föreställning av Dave Grohl och hans Foo Fighters. Detvar en väldig tur att jag valde den dagen på Ullevi och inte igår.

Jag skrev i gårdagens blogg att jag hoppades på bättre resultat av Sverige än mot Danmark och att Sverige åtminstone skulle prestera två skott på mål. Givetvis var detta ironiskt skrivet, men det var just vad det svenska VM-landslaget i fotboll lyckades prestera; Två skott på mål och då var det ena mer som ett misslyckat inlägg. Visserligen var motståndarna Peru ett lag som inte förlorat en landskamp sedan de mötte Brasilien den 16:e novenber 2016. Den sviten håller i sig. 0-0 slutade det igår och då hade Peru också fått två skott på mål. Tydligt var att inget av lagen var intresserade av att göra mål utan bara att inte släppa in något. Det var som en boxningsmatch där ingen av boxarna delade ut något slag utan bara dansade runt med garden uppe och försvarade sig. Att Sverige inte var intresserade att avgöra matchen märktes tydligt vid alla byten då svenskarna masade sig i långsamt tempo av planen.

Sverige har alltså alla chanser att slå ur underläge i VM. De har inte lyckats sätta skräck i någon nation med vad de presterat i vårens träningsmatcher. Peru spelar i Danmarks grupp i VM och Mexiko i Sveriges grupp. Därför kunde matchen Danmark mot Mexiko vara intressant. Fast det är ju märkligt att man ska kunna hoppas på Sverige genom vad Danmark presterar. För med Christian Eriksson tillbaka i laget så besegrade de Mexiko med 2-0, och givetvis var det Eriksson som var inblandad i båda målen; En passningsassist och andra målet gjorde han själv. Så med tanke på gårdagens resultat bör Danmark ha möjlighet att ta sig vidare från sin VM-grupp, medan jag inte kan förstå hur Sverige ska kunna ta sig vidare med tre 0-0 resultat?

Fast det var även andra VM-lag igång och Australien seger över Ungern med 2-1 var imponerande. Marocko visade sig platsa i VM åtminstone om platsen dit hade stått mellan dem och Estland. 3-1 vann marockanerna med. Både Spanien och Tunisien är med i VM, men här fanns det en klar favorit. Givetvis skulle Spanien vinna lätt, men det skulle dröja ända till 84:e minuten innan Aspas efter lite kalabalik i Tunisiens straffområde kunde slå bollen mellan benen på den tunisiske målvakten. Och så blev det favoritseger i en annars statistiskt jämn match. Sista matchen med VM intresse gick mellan laget jag höjde till skyarna efter förra träningsmatchen, då jag utnämnde Frankrike till en av kandidaterna att vinna VM. Igår tog de emot laget som gjorde fiasko i kvalet, USA. Givetvis trodde och krävde den franska publiken en hemmaseger, men trots övertag i spelet så var det USA som gjorde ledningsmålet i slutet av första halvlek och kvitteringen lät vänta till minut 78. Sedan blev det inte fler mål. 1-1 och en liten sensation var ett faktum.

Sjätte Syafrikanska mästerskapet till Zimbabwe.

Någon sensation blev det inte i de Sydafrikanska mästerskapen, men det berodde på att de två flesta segrarna genom åren Zambia och Zimbabwe möttes i finalen. Frågan var om Zambia skulle komma up i fem segrar liksom Zimbabwe, eller om de sistnämnda skulle ta sin sjätte seger. Frågan kvarstod efter 90 minuter för då stod det 2-2. Men i förlängningen var de femfaldiga segrana starkare och med två mål vann Zimbabwe med 4-2 och tog sitt sjätte mästerskap.

FOTBOLLSHISTORIA från idag den 10:e juni.

1925 Chapman anländer till Arsenal.

Idag 1925 kommer Herbert Chapman till Arsenal. Herbert spelade fotboll mellan 1895 till 1909. Med tanke på att han klarade av att representera 13 lag under denna tid så flyttade han ganska ofta. 1909 sadlade han om till manager. Då var det den klubb han spelade i, Northampton Town som han tränade. Som manager tog han det lite lugnare och var bara i tre klubbar på 18 år innan han idag 1925 kom till Arsenal.

Senaste laget han ledde var Huddersfield Town. Detta lag hade Herbert lett till två raka mästerskap. 1924 och 1925. Då Arsenal blev tvåa ansåg de att de behövde Chapman för att kunna bli mästare. De lockade över honom genom att dubbla hans lön till 2000 pund. Chapman var nyskapare och förändrade spelsystem, införde nummer på tröjorna och i Arsenal ändrade han klubbdressen från helröda tröjor till röda tröjor men vita ärmar. Chapman stannade i Arsenal till den 6:e januari 1934 då han avled i sviterna av en lunginflammation.

1934 VM final Italien – Tjeckoslovakien

Idag 1934 spelades VM-finalen i det andra fotbolls-VM i historien. VM startade den 27:e maj med åttondelsfinaler. Värdlandet Italien slog ut USA med 7-1. Sverige hade kvalificerat sig och vann första matchen över Argentina 3-2, innan de förlorade till Tyskland i kvartsfinalen med 2-1. Italien slog ut Spanien efter 1-1 och seger med 1-0 i omspelsmatchen. I semin vann de över Österrike med 1-0. Tjeckoslovakien hade tagit sig till final med enbart uddamålssegrar över Rumänien och Schweiz. I semin slog de till med hela 3-1 över Tyskland. Finalen blev en jämn tillställning där tjeckerna tog ledningen i 76:e minuten. Italien lyckades kvittera och det blev förlängning. Fem minuter in i denna gjorde Angelo Schiavio 2-1 och det stod sig matchen ut. Överlyckliga hemmaspelare kunde fira sitt och Italiens första världsmästerskap.

FOTBOLLSPROFILER som föddes idag den 10:e juni.

48 år Chris COLEMAN född 1970 i Swansea, Wales.