3:e maj

NAMNSDAG

John:
John är ett mansnamn med engelskt ursprung, och är en kortform av Johannes, som är en grekisk ombildning av det hebreiska namnet Jochanan, vilket betyder 'Gud har förbarmat sig'.

Jane:
Jane är ett kvinnonamn med brittiskt ursprung, en motsvarighet till det svenska Johanna, som betyder 'Gud har förbarmat sig'.
 

Återkommande minnesdagar

Nationaldag:​
Polen: Dagen firas till minne av antagandet av den nya konstitutionen 1791.

VIP födda den 3:e maj

Några andra som också är födda den 3:e maj

1849 – 1944 Bertha Benz,
 Tysk kvinna, hustru till Carl Benz och den första som körde en längre biltur (1888)

1871 – 1937 Emmett Dalton,
 Amerikansk bank- och tågrånare. Han har, tillsammans med sina bröder, inspirerat till de fyra seriefigurerna bröderna Dalton.

1961 –  Steve McClaren,
 Engelsk fotbollsspelare och manager. Han efterträdde Svennis som manager för England 2006.

Några i musikens värld som är födda den 3:e maj

1919 – 2014 Pete Seeger,
 Amerikansk sångare,banjospelare, 
gitarrist och låtskrivare.

1950 –  Mary Hopkin,
 Walesisk sångerska och låtskriverska. Hennes förebilder var Joan Baez och Judy Collins.

Några kända personer som avled den 3:e maj

1839 Pehr Henrik Ling dog 62 år gammal. Han var en svensk gymnastikpedagog och skald. Han brukar kallas "den svenska gymnastikens fader."

2011 Jackie Cooper dog 88 år gammal efter en kort tids sjukdom. Han var en amerikansk skådespelare, regissör och producent. Han var en av de barnskådespelare som klarade övergången till en skådespelarkarriär även som vuxen.

Today in history 3:e maj

Några händelser som inträffat den 3:e maj

1808
 

SVEABORG I FINLAND KAPITULERAR TILL RYSSLAND.


  Den svenska fästningen Sveaborg i södra Finland kapitulerar till de ryska belägrarna. En månad tidigare har den svenske befälhavaren på fästningen Olof Cronstedt förhandlat fram villkoret, att fästningen ska kapitulera denna dag, om svensk undsättning inte har hunnit fram innan dess. Då ryssarna har förhalat det svenska budet till Stockholm kommer detta fram till huvudstaden först denna dag och därmed kommer ingen undsättning. Därför överlämnar Cronstedt fästningen och den svenska skärgårdsflottan i ryska händer, vilket på sätt och vis beseglar Finlands öde, eftersom fästningen anses vara nyckeln till den östra rikshalvan och möjligheterna för svenskarna att återta Finland under det pågående finska kriget därmed har blivit kraftigt försvårad. Hösten 1809 avträder Sverige Finland till Ryssland och Cronstedt blir i Sverige betraktad som förrädare, på grund av kapitulationen.

1945
 

WERNHER VON BRAUN KAPITULERAR OCH TAS TILL USA.


  Den tyske raketforskaren Wernher von Braun och 120 av hans medarbetare kapitulerar till de amerikanska trupperna i Bayern. De förs sedermera till USA, där de får arbeta inom amerikansk raketforskning.

1960
 

ANNE FRANKS HUS ÖPPNAR.


  Museet Anne Franks hus öppnar i Amsterdam, Nederländerna.

1978
 

VÄRLDENS FÖRSTA SPAM.


  Amerikanen Gary Thuerk, som är marknadsföringsrepresentant på Digital Equipment Corporation, skickar ett e-postmeddelande till 393 ARPANET-anslutna datorer på amerikanska västkusten, där han gör reklam för en av företagets nya datormodeller. Detta är första gången ett massutskick av e-post sker, då man tidigare har skickat dem ett och ett och detta räknas därför som världens första spammeddelande, även om termen inte myntas förrän flera år senare.

2007
 

3-ÅRIGA MADELEINE McCANN FÖRSVINNER.


  Den 3-åriga brittiska flickan Madeleine McCann försvinner från det hotell i den portugisiska staden Praia da Luz, där hennes familj är på semester, vilket blir en världsnyhet. Tidvis förs en stor kampanj för att återfinna henne och ett tag är föräldrarna misstänkta för försvinnandet, men blir frikända. Föräldrarna fortsätter kampen för att hitta henne, men hon är än idag (2024) försvunnen.