17:e maj

NAMNSDAG

Rebecka:
Kvinnonamnet Rebecka, Rebecca är ett hebreiskt namn med oklar betydelse. Det har föreslagits att namnet skulle betyda bunden, att knyta, fängslande samt kviga. I Gamla testamentet var Rebecka Isaks hustru.

Ruben:
Mansnamnet Ruben, annan stavning Reuben, är av hebreiskt ursprung. Eventuellt är betydelsen förnyaren eller se, en son. I Bibeln var Ruben son till Jakob och Lea.
 

Återkommande minnesdagar

Nationaldag:​
Norge: Syttende mai. Dagen firas till minne av antagandet av den norska grundlagen denna dag 1814.

VIP födda den 17:e maj

Några andra som också är födda den 17:e maj

1749 – 1823  Edward Jenner
Brittisk läkare, uppfinnare av smittkoppsvaccinationen

1851 – 1895  Johan De la Gardie
Svensk greve, godsägare och riksdagsman

1904 – 1976  Jean Gabin
Fransk skådespelare

1936 – 2010  Dennis Hopper
Amerikansk skådespelare och regissör

1942 – 2004  Tom Turesson
Svensk fotbollsspelare

1943 – 2010  Anna Sundqvist
Svensk skådespelare

1960 –  Marika Domanski Lyfors
Svensk fotbollsspelare, förbundskapten för Svenska damlandslaget i fotboll 1996–2005 och för Folkrepubliken Kinas damlandslag 2007

1966 –  Magnus Andersson
Svensk handbollsspelare och -tränare

1977 –  Anders Södergren
Svensk längdskidåkare

1979 –  Jimmie Åkesson
Svensk politiker, partiledare för Sverigedemokraterna 2005–, riksdagsledamot 2010–

Några i musikens värld som är födda den 17:e maj

1942 –  Taj Mahal
Amerikansk bluesmusiker vars fullständiga namn är Henry St. Clair Fredericks. ¤ Rolling Stones + Taj Mahal "Six Days On The Road" 

1961 –  Enya
Irländsk sångerska vars fullsändiga namn är Eithne Ní Bhraonáin. ¤ Only Time

Några kända personer som avled den 17:e maj

1727  Katarina I av Ryssland dog 43 år gammal efter problem med lungorna. Hon var en rysk regent. Hon var sin make Peter I:s medregent från 1724 till hans död följande år, och blev sedan ensam regent, den första kvinnan på den ryska tronen.

1987  Gunnar Myrdal dog 88 år gammal. Han var en svensk nationalekonom och socialdemokratisk politiker. Från 1924 var Myrdal gift med Alva Myrdal. De fick barnen Jan Myrdal, Sissela Bok och Kaj Fölster.

2012  Donna Summer dog 63 år gammal av lungcancer som tros vara följden av att hon inandats för mycket damm och skräp då World Trade Center rasade. Hon var en amerikansk populärsångerska och låtskrivare som hade stora internationella framgångar under discoåren. Hennes riktiga namn var LaDonna Andrea Gaines.

Today in history 17:e maj

Några händelser som inträffat den 17:e maj

1814
NORGE FÅR EN NATIONALDAG
 

Sedan den norske ståthållaren Christian Frederik tre månader tidigare har utropat Norge som ett självständigt kungarike, i protest mot att Norge enligtfreden i Kiel från den 14 januari ska överlämnas från Danmark till Sverige, väljs han denna dag till norsk kung. Valet sker sedan han har skrivit under den nya norska grundlag, som den norska riksförsamlingen dagen innan har antagit på Eidsvolls järnverk utanför Christiana (nuvarande Oslo). Till sommaren blir Norge besegrat av Sverige i ett kort krig och till hösten tvingas Christian Frederik abdikera, till förmån för den svenske kungen Karl XIII, då Sverige och Norge går i union med varandra. Trots detta blir antagandet av grundlagen och kungavalet en viktig milstolpe i Norges historia och 17 maj är idag Norges nationaldag.

1846
SAXOFONEN UPPFUNNEN
 

Den belgisk-franske instrumentmakaren Adolphe Sax får patent ett nytt musikinstrument, som efter honom kommer att kallas saxofon. Han har utvecklat det som en förbättring av klarinetten, men det får ändå status av eget instrument.

1900
NORDLUND BEGÅR DET BROTT HAN BLEV AVRÄTTAD FÖR
 

Småbrottslingen John Filip Nordlund utför under natten till denna dag ett massmord ombord på Mälarångaren Prins Carl, då han dödar fem och skadar åtta av de ombordvarande passagerarna och sedan flyr iland med 800 kronor ur skeppskassan. Nordlund grips strax därefter, döms till döden och avrättas genom halshuggning den 10 december samma år. Massmordet förblir det värsta (räknat i antal dödsoffer) i Sverige fram till augusti 1952, då Tore Hedin mördar nio personer i de så kallade Hurvamorden.

1900
SVERIGES FÖRSTA LASTBIL
 

Sveriges första lastbil provkörs mellan Göteborg och Kungsbacka. Den är tillverkad av det tyska företaget Motorfahrzeug- und Motorfabrik Aktien Gesellschaft och inköpt av bryggeriet J.A. Pripp & Son i Göteborg. Denna modell kan lasta upp till 3 000 kilogram och har en toppfart på 14 kilometer i timmen. Två år senare börjar lastbilar tillverkas i Sverige.

1937
RÅSUNDA FOTBOLLSSTADIUM INVIGS
 

Råsunda fotbollsstadion i Solna invigs officiellt av kung Gustaf V, sedan den har blivit färdigbyggd tidigare samma år. Stadion blir hemmaarena för fotbollsklubben AIK Fotboll, men sedermera även Sveriges nationalarena för fotboll, där bland annat flera matcher i världsmästerskapet i fotboll 1958 spelas, fram till 2012, då den ersätts av den intilliggande Friends Arena. Invigningsmatchen blir en landskamp mellan Sverige och England, som slutar 4–0 till engelsmännen. Den första matchen på arenan har dock spelats redan 18 april, då AIK har besegrat Malmö FF med 4–0.

1990
KATARINA KYRKA BRINNER
 

Katarina kyrka på Södermalm i Stockholm brinner natten till denna dag ner för andra gången i sin historia (första gången var 1723). Efter branden återstår i princip endast ytterväggarna, men man lyckas rädda värdefulla textilier och kyrksilvret undan lågorna. Vid återuppbyggnaden bestäms det, att inga moderna material ska användas och 1995 kan den återuppbyggda kyrkan invigas av Stockholms stifts biskop Henrik Svenungsson.

1990
WHO BESLUTAR ATT HOMOSEXUALITET INTE LÄNGRE ÄR EN SJUKDOM
 

Världshälsoorganisationen (WHO) tar bort homosexualitet från sin lista över sjukdomar. Därmed erkänns det internationellt att homosexualitet är ett normaltillstånd och inte en psykisk sjukdom.