• Boris dagliga blogg

Torsdagen den 30:e november 2023

NAMNSDAG:
Andreas
Anders.

NATIONALDAG: 
Barbados.
Skottland.

TEMADAG:
Andersdagen.
Guldsmedens dag.
Kåldolmens dag.
Int. dagen till minnet av offren för kemisk krigsföring.

RUBRIKER.
Själv i huset, Vellingeblomman, Idiot som vill ha bengaler och Champions League.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 30/11:
1872: Världens första officiella landskamp.
1991: USA försvarar sitt världsmästerskap.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 30/11:
Max GRADEL, 
Nigel DE JONG, 
Gary LINEKER.

FAKTA OCH ÅSIKTER OM ONSDAGEN 29 NOVEMBER 2023.

Själv i huset, Vellingeblomman, Idiot som vill ha bengaler och Champions League.
 

Strax efter lunch var det dags för våra inneboende släktingar och Eskilstunabröder att bege sig norrut. Lite märkligt var det att vara ensamma i huset igen. Middagen bestående av ”Tonfiskakor med sval yoghurtsås” som det stod på receptet, räckte mer än väl till alla oss tre i familjen och våra tre hundar. Alla lovordade maträtten. Hundarna gör det genom att vifta på svansen och äta så fort de bara kan. Dottern gjorde det då hon slutat sitt jobb. Efter matintag var det bestämt att vi skulle ta oss ner till Vellingeblomman. Där hade Eskilstunabröderna varit under deras boende hos oss, men vi har ju även vänner från Kina. En av dessa kom med tåget från Lund och följde med oss.

Tyvärr hade Vellingeblomman tydligen haft problem med hundägare som inte haft tillräcklig kontroll på sina hundar och världen fungerar ju så att om någon missköter sig så skapas det regler som måste gälla alla. Alltså fick inte hundarna gå på golvet i koppel utan tvingades köras runt i vagnar eller bäras på. Jag vet inte om Rhiann tyckte det var bra eller dåligt att sitta i en vagn. Hon var i alla fall väldigt intresserad av alla mekaniska tomtar som fanns i byggnaden. Nu kunde hon ju se dem på riktigt. Dessutom var alla våra tre hundar väldigt intresserade i den fika de fick. Vi fikade alla och det enda problemet med detta var att tiden gick. Efter fikat hade vi 45 minuter på oss att klara av resten av ”tomtebyn”. Det lyckades och vi fick anteckna det vi kunde tänka oss att köpa och fundera på det hemma för att eventuellt åka dit igen. En sak hade vi beslutat att köpa och det var en Adventskalender till hundar. Då jag inte kunde hitta den så fick jag fråga var den fanns. Svaret var att den var slut. De enda kalendrar de hade var till fåglar och hästar. Det kan jag i och för sig förstå att inte dessa två varianter av djurkalendrar hade sålt slut.

Vår kinesiska vän hade hittat några presenter och ville egentligen också ha köpt mer, men han sa att han hela tiden ställde sig frågan: ”Var i lägenheten kan jag ha den här saken?” Innan vi körde hem till Päronhuset så passade det att vi släppte av vår vän på Åkarps tågstation.

Hemma var det fotboll på gång, men först hann jag läsa en artikel i dagens tidning som gjorde hustrun väldigt upprörd. Det var en fullkomlig idiot till journalist på Sydsvenskan som heter Fredrik Lindstrand. Han hade åsikter om bengaler på fotbollsmatcher och ansåg att dessa skulle man inte alls försöka få bort. Det var det som var svensk fotbollskultur och som gjorde den Allsvenska fotbollen så speciell i Europa. Hade man förskräckta mindre barn med på matcherna så skulle man tala lugnande med dem och förklara??? Hur förklarar man varför de som håller i bengalerna tar på sig ansiktsmasker innan de sätter fyr. Enligt laget är det förbjudet att tända bengaler och absolut förbjudet i folksamlingar. Den där sinnesförvirrade Fredrik anser alltså att det är helt okay att begå brott, åtminstone på fotbollsarenor. Om bengaler är svenskt signum för fotbollen då förstår jag varför det inte finns några svenska fotbollslag som platsar i någon av de tre UEFA-cuperna som spelas. (Jag vet att BK Häcken spelar i Europa League, men av de 32 lag som deltar i den turneringen så ligger Häcken på plats 32 som enda lag på noll poäng.)

Sammanfattning av de lag från Grupp A till D i Champions League som redan var klara eller blev det igår för fortsatt spel i Champions League till våren. I Grupp D var Real Sociedad och Inter redan klara etta och tvåa. Grupp B har Arsenal som etta och PSV Eindhoven tvåa. Båda klara. Grupp A och C har ettan klar. Det är Bayern München och Real Madrid. Det lag som följer Bayern från grupp A står mellan Köpenhamn och Galatasaray. Skulle de spela oavgjort så har även Manchester United chansen att bli tvåa om de slår Bayern i sista omgången. Napoli har bästa läget att ta sig vidare som tvåa i Grupp C. Det enda som kan hindra detta är om Braga vinner sista matchen över Napoli med två mål.

IDAG! TORSDAG 30 NOVEMBER 2023.

NAMNSDAG:

Andreas
Anders.

 

Namnsdagar för den 30:e november i kronologisk ordning:
 
Före 1901 – Andreas och Anders
1901–1985 – Anders
1986–1992 – Anders, 
Andrea (nu 10 juli) och Andreas
1993–2000 – Anders och Andreas
Från 2001 – 
Andreas och Anders

NATIONALDAG:

Barbados
 

De första européerna,  portugiser och spanjorer, kom till Barbados på 1500-talet. Britterna började bosätta sig där på 1600-talet och koloniserade öarna. Självständighet från Storbritannien erkändes den 30 november 1966.
 

Till flagga och nationalsång.

NATIONALDAG:

Skottland.
 

Den 30 november är det Andreasdagen och Andreas på svenska blir Andrew på engelska. Aposteln Andreas har varit Skottlands nationalhelgon sedan 900-talet och det sägs att hans reliker fördes till Skottland, närmare bestämt till vad som idag är staden St Andrews en bit norr om Edinburgh. Skottland har idag sitt eget parlament och 2006 gjorde detta St Andrews till en officiell helgdag och sedan dess flaggar man och firar sin nationaldag denna dag.
 

Till flagga och nationalsång.

TEMADAG:

Andersdagen

 

”Om Anders braskar, skall julen slaska” är en av våra mest berömda minnesregler för väder. Om Andersdagen är så kall att det knastrar, blir det slaskväder under julen.

 
Guldsmedens dag
 

Den 30 november är det Guldsmedens dag vilket innebär att vi hyllar guldsmeder och det fantastiska hantverk som guldsmide innebär.
 

Kåldolmens dag
 

Kåldolmens dag firas på Karl XII:s dödsdag den 30 november för att uppmärksamma det svenska kulturarvets mångbottnade rötter och 1700-talets kulturella öppenhet. Idén till Kåldolmens dag föddes 2004 i ett samtal mellan poeten Lasse Fabel (Lars Winclair) och idéhistorikern Petter Hellström. I september 2010 tog Hellström initiativet till att bilda föreningen Kåldolmens vänner, vars medlemmar instiftade Kåldolmens dag den 30 november samma år.
 

Internationella dagen till minnet av offren för kemisk krigsföring
 

Själva titeln på dagen säger vad det är som ska uppmärksammas. Kemisk krigsföring inträffade första gången under första världskriget, närmare bestämt 1915. 2005 beslutade FN att dagen skulle uppmärksammas den 30:e november.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 30 NOVEMBER.

1872 Världens första landskamp.
 

England och Skottland möttes idag 1872 i världens första officiella landskamp. Matchen slutade 0-0. England och Skottland hade faktiskt mötts fem gånger tidigare, men ingen av dessa landskamper är godkända som riktiga landskamper av FIFA. Det beror på att en av matcherna spelades innan Skottlands FA hade grundats så landslaget var samma lag som klubblaget Queen's Park FC. De andra matcherna hade spelats i London och engelsmännen bestod då bara av spelare från londonklubbar. Dessa fem tidigare matcher hade resulterat i tre segrar för England och två oavgjorda.

1991 USA vinner VM-finalen.
 

Sverige hade dagen innan besegrat Tyskland i matchen om tredje pris med 4-0. Idag 1991 var det dags för den stora finalen. VM i fotboll för damer spelades Kina. Finalspelet gick i södra Kina i tolvmiljonersstaden Guangzhou. Det var USA som mötte Norge i finalen. USA var regerande världsmästare och det var även de amerikanska damerna som vann detta VM. Efter ledningsmålet av Michelle Akers så tog det bara nio minuter innan Linda Medalen och Norge kvitterat. Akers gjorde sitt andra mål då det var tolv minuter kvar av matchen och norskorna hann aldrig ifatt.
 

Se ett sammandrag av målen HÄR!

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES 30 NOVEMBER.

Max GRADEL blir 36 år.
 

Max-Alain GRADEL är född 1987 Abidjan, Elfenbenskusten
Anfallare
2 OS- och 105 A-landskamper för Elfenbenskusten (2011-).

Klubbar som spelare:
Championnet Sport (2000–04)
Lewisham College (2004–05)
Leicester City (2005–10),
Bournemouth (2007–08 lån),
Leeds United (2009 lån),
Leeds United (2010–11),
Saint-Étienne (2011–15),
Bournemouth (2015–18),
Toulouse (2017–18 lån),
Toulouse (2018–20),
Sivasspor (2020-23),
Gaziantep (2023–).

Nigel DE JONG blir 39 år.
 

Nigel DE JONG är född 1984 Amsterdam, Nederländerna
Mittfältare
10 U- och 81 A-landskamper för Nederländerna (2002-15).

Klubbar som spelare:
Ajax (1993-2006),
Hamburger SV (2006-09),
Manchester City (2009-12),
Milan (2012-16),
LA Galaxy (2016),
Galatasaray (2016-18),
Mainz 05 (2018),
Al Ahli (2018-19),
Al-Shahania (2019-21).

Han var med och tog silver i VM 2010 och brons 2014.

Gary LINEKER blir 63 år.
 

Gary Winston LINEKER är född 1960 i Leicester, England
Anfallare
1 B- och 80 A-landskamper för England (1984-92).

Klubbar som spelare:
Leicester City (1976-85),
Everton (1985-86),
Barcelona (1986-89),
Tottenham Hotspur (1989-92)
Nagoya Grampus Eight (1992-94).


Han är med sina sammanlagt 10 mål i fotbolls-VM 1986 och 1990 den bästa målskytt genom tiderna i Englands landslag i VM.
Han lyckades med konststycket att aldrig dra på sig vare sig ett gult eller rött kort under hela sin karriär.
Gary myntade också det klassiska citatet: "Fotboll är ett enkelt spel. 22 man jagar en boll i 90 minuter, och till slut så har Tyskland alltid vunnit!"
Han är numera expertkommentator för BBC Sport och andra  fotbollskanaler.

DAGENS MATCHTRÖJA 30 NOVEMBER 2023.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN FIN TORSDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv