20:e april

NAMNSDAG

Amalia:
Kvinnonamnet Amalia (liksom varianterna Amalie, Amelie, Amelia och Amilia) är troligen en latiniserad form av gotiska namn som börjar på Amal- som betyder verksam.

Amelie:
Kvinnonamnet Amelie eller Amélie är en fransk form av Amalia som betyder verksam. Namnet har funnits i Sverige sedan 1600-talet.
 

VIP födda den 20:e april

Några andra som också är födda den 20:e april

1927 – 2008 Phil Hill,
 Amerikansk racerförare. Han blev världsmästare formel 1 1961, och vann Le Mans 24-timmars, tre gånger.

1949 – Jessica Lange,
 Amerikansk skådespelare. Hon Oscarbelönades för sin biroll i Tootsie och huvudrollen i Blue Sky.

1970 – Shemar Moore,
 Amerikansk skådespelare. Han har rollen som Derek Morgan i den amerikanska kriminalserien Criminal Minds, och Hondo i S.W.A.T..

Några i musikens värld som är födda den 20:e april

1951 – 2005 Luther Vandross,
 Amerikansk R&B-sångare. Under sin karriär sålde Vandross 25 miljoner album och vann åtta Grammys.

1980 – Waylon,
 Nederländsk sångare. Willem Bijkerk som han egentligen heter har representerat Nederländerna två gånger i ESC. Blev tvåa 2014 i duon The Common Linnets.

1983 – Erik Segerstedt,
 Svensk sångare. Han har blivit känd genom TV-tävlingen Idol 2006, sin medverkan i gruppen E.M.D. samt diverse TV-framträdanden.

1983 – Sebastian Ingrosso,
 Svensk DJ ochmusikproducent samt skivbolagsägare av Refune Records. Han var medlem i det svenska DJ-kollektivet Swedish House Mafia.

Några kända personer som avled den 20:e april

1912 Bram Stoker dog 64 år gammal i sviterna av ett antal slaganfall. Han var en  irländsk-brittisk teaterchef och författare, idag mest känd för att ha skrivit skräck-romanen Dracula (1897).

1947 Kristian X av Danmark dog 76 år gammal i sviterna av skador han ådrog sig vid en ridolycka. Han var en kung av Danmark från den 14 maj 1912 och kung av Island från 1918 till 1944.

2018 Tim "Avicii" Bergling dog 28 år gammal genom att skära sig i halsen med en trasig vinflaska, Självmord!. Han var en svensk discjockey, remixare och musikproducent.

Today in history 20:e april

Några händelser som inträffat den 20:e april

1907
 

FÖRSTA MAJBLOMMAN SÄLJS.


  De första svenska majblommorna börjar säljas i Göteborg (då kallade förstamajblommor) till förmån för tuberkulossjuka, sedan Förstamajblommans riksförbund har grundats i staden av Beda Hallberg. Fenomenet sprider sig snart och numera säljs majblommor i Sverige, Norge, Finland och Estland till förmån för barn, som behöver extra stöd.

1978
 

KVINNLIG TRONFÖLJD INFÖRS I SVERIGE.


   Den svenska riksdagen röstar ja en första gång till propositionen att ändra den svenska successionsordningen från agnatisk (regentens äldste son ärver tronen) till full kognatisk tronföljd (regentens äldsta barn oavsett kön ärver tronen). Eftersom detta är en grundlagsändring krävs en andra omröstning, med ett riksdagsval emellan, vilken sker den 7:e november året därpå. Den ändrade lagen träder i kraft den 1:a januari 1980 och från och med då blir prinsessan Victoria Sveriges kronprinsessa, medan hennes bror Carl Philip, som 1979 föddes som kronprins, då blir enbart prins.

1999
 

COLUMBINEMASSAKERN.


  De båda amerikanska tonåringarna Eric Harris och Dylan Klebold utför Columbinemassakern, där de skjuter ihjäl 12 elever och en lärare samt sårar 21 andra elever på gymnasiet Columbine High School i Littleton i Colorado. Denna skolskjutning, som avslutas med att Harris och Klebold tar sina egna liv, är den fjärde värsta i USA:s historia.