17:e augusti

NAMNSDAG

Verner:
Mansnamnet Verner, Werner är av tyskt ursprung. Det finns flera tolkningar av betydelsen. Enligt en förklaring är namnet bildat av namnet på folkslaget varner och ett ord som betyder krigare. Enligt en annan tolkning är betydelsen ungefär beskyddare.

Valter:
Mansnamnet Valter, Walter kommer av det tyska Waltheri som är sammansatt av två ord som betyder makt och krigare. Betydelsen är alltså ungefär mäktig krigare.

 

Återkommande bemärkelsedagar

Nationaldag:​
Indonesien: Efter holländskt kolonialstyre och japansk ockupation deklarerades Indonesiens självständighet den 17 augusti 1945 och erkändes fyra år senare, år 1949.

VIP födda den 17:e augusti

Några andra som också är födda den 17:e augusti

1920 – 2015 Maureen O'Hara,
Irländsk-amerikansk skådespelare. Hon samarbetade ofta med regissören John Ford och skådespelaren och vännen John Wayne.

1935 – 1989 Gunnar Wiklund,
Svensk sångare (baryton). Han slog igenom med melodin Nu tändas åter ljusen i min lilla stad.

1969 – Donnie Wahlberg,
Amerikansk skådespelare och musiker, medlem i New kids on the block.

1970 – Sofia Källgren,
Svensk sångare. Hon dubbade Belles röst i den svenska versionen av Disneys tecknade långfilm Skönheten och odjuret.

1977 – Thierry Henry,
Fransk fotbollsspelare. Han har klubbrekordet i Arsenal för flest ligamål (174 st) 

1993 – Sarah Sjöström,
Svensk simmerska. Han har fram till 2019 sammanlagt erövrat 35 OS-, VM- och EM-guld.

Några kända personer som avled den 17:e augusti

1987  Rudolf Hess dog 93 år gammal då han hängde sig i Spandaufängelset i Berlin. Han var en tysk nazistisk politiker, som greps 1941 i Skottland efter att ha flygit dit för att eventuellt försöka medla fred.

1995  John Hron dog 14 år gammal då han mördades av nynazister vid Ingetorpssjön utanför Kungälv. Han var en svensk pojke. Nynazisterna vittnade om att de sparkat John i huvudet i ungefär sju minuter, för att han vägrade säga att han älskade nynazister.

Today in history 17:e augusti

Några händelser som inträffat den 17:e augusti

1676
 

SLAGET VID HALMSTAD


  Slaget vid Halmstad utkämpas. Det var ett avgörande slag under skånska kriget mellanSverige och Danmark. Det stod utanför Halmstad den 17 augusti 1676, då en dansk kår besegrades i grunden. Med segern avvärjdes ett danskt hot mot Göteborg. Istället kunde svenskarna samla förstärkningar och senare besegra den danska invasionsarmén i slaget vid Lund. Slaget vid Halmstad kom att bli det sista slaget mellan danskar och svenskar i Halland.

1896
 

FÖRSTA FOTGÄNGAREN DÖDAS AV EN BIL


  44-åriga Mrs. Bridget Driscoll blir den första fotgängaren i världshistorien som blir påkörd och dödad av en bil. Händelsen inträffar vid Crystal Palace i London och bilen har en hastighet på 12 kilometer i timmen.

2011
 

KRONPRINSESSAN VICTORIA MEDDELAR ATT HON VÄNTAR BARN


  Det svenska hovet meddelar att kronprinsessan Victoria och prins Daniel väntar sitt första barn. 
Estelle Silvia Ewa Mary, föds 23 februari 2012 i Solna i Stockholms län och blir svensk prinsessa och hertiginna av Östergötland.