• Boris dagliga blogg

Onsdagen den 9:e februari 2022

DAGENS RUBRIKER.

Curlingparet tog sig samman. Det gjorde inte skidskyttarna.  Första dubbeln sedan 1984.  Ishockeydamerna till kvarten, men till viken nytta?  Middag och böcker.  Gör man inte mål är det svårt att vinna!

NAMNSDAG: Fanny och Franciska

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 9/2:
1979: Trevor Francis, dyraste spelare i England.
2007: Fotbollsfilmen Goal II har premiär.
2010: Amy Fearn blir första kvinniga domaren i en Engelsk proffsliga.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 9/2:
Cyrille
REGIS, Gordon STRACHAN, Josef MASOPUST.

FAKTA OCH TANKAR OM TISDAGEN DEN 8/2 2022.

Curlingparet tog sig samman. Det gjorde inte skidskyttarna.
 

Första OS-kollen igår morse var att Kina nu tagit sig förbi Sverige i medaljligan, då de knipit ett tredje guld och dessutom hade en del andra medaljer. Fast då såg jag att Sverige faktiskt även inhöstat ett brons. Jag tittade lite i efterhand på bronsmatchen i mixed curling och matchen mellan Sverige och Storbritannien var som den i förrgår mellan Sverige och Italien fast tvärtom för Sverige. Nu var det det svenska paret som lyckades med allt och Storbritannien lyckades med ingenting. Efter fem omgångar ledde Sverige med 9-0 och då Storbritannien endast lyckades ta två poäng i sjätte omgången så bröt man matcher med två omgångar kvar och Sverige hade fått sitt första brons. Finalen var mellan Italien och Norge slutade 8-5 och det gjorde att Italien vunnit samtliga matcher de spelat. Det går inte att få mer värdiga guldmedaljörer. Första livesändningen för mig var att se om de manliga skidskyttarna i svenska laget skulle klara det bättre än damerna i förrgår. Svar: ett stort NEJ! Det gick klart sämre. Tolfte plats för Martin Ponsilouma var sisådär, men 30:e, 40:e och 64:e plats var inte mycket att skryta med.

Första dubbeln sedan 1984.
 

Sedan var det dags för Sveriges bästa längdskidgren. Den tittarvänliga sprinten där man först kör ett kort lopp och där de 30 bästa tiderna lottas in i kvartsfinal. Lite märkligt så är det fem kvartsfinaler med sex åkare i varje. De två bästa i varje kvartsfinal plus de två bästa tiderna går till semifinal som helt naturligt är två. Åter så går ettan och tvåan vidare och sedan så kommer de två bästa tiderna bakom att också få köra final. Oskar Svensson kom till final på sina tider i både semifinal och final. Då kan man förstå att han slutade sexa och sist i finalen. Norrmannen Johannes Hoesflot Kläbo visade sig vara omöjlig. Omöjliga var också svenskorna i sin sprint. Av de fyra deltagande var tre av dem i final. Halva finalfältet var alltså svenskt. Precis som i herrarnas final så var det svenskt på sjätte och sista plats genom Emma Ribom. Men det gjorde inte så mycket då de andra två placerade sig etta och tvåa. Guld till omöjliga Jonna Sundling och ett lika klart silver till Maja Dahlqvist. Det var som diskusen i somras i OS i Tokyo, men i skidsammanhang hände detta senast vid OS 1984 då Tomas Wassberg vann före Gunde Svan på fem-milen. Ordningen var återställd då Sverige med dessa medaljer återtog förstaplatsen med enda nation hittills på fyra guld.

Ishockeydamerna till kvarten, men till viken nytta?
 

Tyvärr har jag svårt att se vilken gren som dagens guldmedalj skulle komma i. Foppa hade kommit till studion för att vara med och säga sitt om de svenska ishockeydamerna. De spelade en så kallad måstematch. För att komma till kvartsfinal måste de besegra Danmark. Det var med nöd och näppe. Precis som mot Kina så hade Sverige ledningen då tredje perioden började med 2-1. Danmark var tvungna att vinna för att ta sig till kvartsfinal. Alltså satsade de allt ganska tidigt och plockade ut målvakten för att med en man, förlåt, kvinna mer på isen kunna göra två mål. Fast hur många gånger har det inte blivit mål i tom kasse istället. Sverige kunde vinna med 3-1, och jubla över att ha tagit sig till kvartsfinal. Sedan är frågan hur kul det blir att spela den matchen då det är segraren i A-gruppen de ska möta. Alltså Kanada som vunnit alla sina fyra matcher och då är det motstånd som USA, Ryssland, Finland och Schweiz som de har besegrat. Sverige lyckades bara ta två segrar i B-gruppen. Det var över Kina och Danmark.

Middag och böcker.
 

Utanför OS så hann jag med två saker. En var att laga något som kallades ”Fisk i röd curry”. En ganska enkel maträtt med torsk tillagad i kokosgrädde med röd currypasta och sockerärtor. Allt fixar sig själv och till detta så var det äggnudlar. Snabbt och gott. Lite längre tid tog det att läsa ut Hans Rosenfeldts Vargasommar, men igår var den slut. En spännande bok där det var svårt att välja vilken figur man skulle ha sympatierna för. Lösningen var som den brukar i Hans kriminaldraman. Allt slutade både med en lösning, men också med ett antal frågor som eventuellt det kan komma ett svar på i kommande böcker om Hannah Wester. Det heter att det är en ny kriminalserie av Hans Rosenfeldt.
 

På tal om böcker så hade hustrun ett par böcker som hon beställt att låna på biblioteket. Men hon kom hem igen med oförrättat ärende. Då hon skulle hämta böckerna så gick hon till informationen och undrade var hon kunde hitta sina böcker då Malmö Stadsbibliotek lagt om sina rutiner. Hon fick till svar att hon skulle titta i sina mail. Dessa har hon på datorn och den hade hon inte med sig. Då undrade hon om boken överhuvudtaget hade kommit in? Jodå, den fanns inkommen. På frågan om hon kunde få hjälp så fick hon svaret att det kunde hon inte för ingen på biblioteket visste var boken fanns. Det stod nämligen på det mail som hustrun inte fått och om hon nu fått ett under dagen så kunde hon bara kolla upp detta hemifrån. Så frågan är hur biblioteket tänker med sina nya rutiner? För låntagarna så är det ett ganska vansinnigt system. Det betyder att äldre personer utan fullständig kännedom om datorer inte längre kan beställa böcker på biblioteket.

Gör man inte mål är det svårt att vinna!
 

Slutligen blev det lite fotboll. Det var väl inga stora förhoppningar att Watford skulle kunna rå på topplaget West Ham på London Stadium. Fast båda lagen var i stort sett lika tafatta. Det kunde gått hur som helst, men givetvis var det West Ham som presterade ett skott mot Watfordmålet. Detta lama skott ändrade riktning på en back och så stod det 1-0 till Favoriten West Ham. Jag påstår inte att det var ett orättvist resultat och det ser på det hela svårt ut för Watford att göra mål. Under Roy Hodgson har det spelats två matcher och det har blivit noll mål. Matchen fick ju även ett ganska snöpligt slut så son matcher som står 1-0 alltid får. Av de tre minuter som domaren hade lagt till spelades det inte fotboll i en hel minut. Ett inkast, hörna eller frispark till det ledandelaget tar över en halv minut att genomföra. När ska fotbollen fatta att det behövs en ny regel för hur tiden ska räknas under en fotbollsmatch?

IDAG: ONSDAGEN DEN 9/2 2022.

NAMNSDAG:

Fanny och Franciska
 

Namnsdagar den 9:e februari i kronologisk ordning.
 
Före 1901 – Apollonia (till minne av ett helgon och martyr i Alexandria på 200-talet; utgått)
1901–1985 – Fanny
1986–1992 – Fanny, Sanny (utgått) och Sonny (utgått)
1993–2000 – Fanny och Betty (utgått)
Från 2001 – Fanny och Franciska

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 9:E FEBRUARI.

1979 Francis dyrast i England.
 

Idag 1979 presenterade Brian Clough det dittills dyraste spelarköpet någonsin i Engelsk historia. Han hade varit noga med att det inte skulle bli något magiskt tal som skulle bli en negativ tanke för Trevor Francis prestationer. Därför var prislappen på 999.999 pund. Nu visade det sig att skatter och avgifter gjorde att Francis blev den förste miljonspelaren då summan i verkligheten blev 1.1 miljoner pund. Från Birmingham till Nottingham. Det visade sig att det var ett lönande köp. Tyvärr kan sägas för MFF och deras supporters. Senare på våren den 30 maj, skulle Trevor Francis avgöra Mästarcupfinalen i München med matchens enda mål i finalen mot Malmö FF.

2007 premiär för Goal II.
 

Idag 2007 hade fotbollsfilmen Goal II premiär. Första filmen blev en stor succé om Santiago Muñez som med sin familj flytt till USA och där börjar spela fotboll. Då han upptäcks av en talangscout från Newcastle får han chansen att flytta till England. Historien är som hämtad från vilken Buster-serie som helst.

Den film som hade premiär idag fortsätter med att Santiago blivit köpt av Real Madrid och där fortsätter hans historia. Trots att riktiga fotbollsproffs som David Beckham, Zinedine Zidane, Iker Casillas, Thierry Henry, och Cesc Fabregas fanns med så slog inte filmen riktigt som tänkt. (Och det med all rätt.)

2010 Första kvinnliga domaren.
 

Idag 2010 skrevs det historia på Ricoh Arena i Coventry. Då det återstod 20 minuter av matchen mellan Coventry och Nottingham Forest skadade sig domare Tony Bates så illa i benet att han inte kunde fortsätta. Den assisterande domaren Amy Fearn fick ta över. Det var första gången en kvinna dömt en match i de fyra högsta divisionerna i England (detta konservativa land.)

Enda målgörare i matchen var Coventrys Clinton Morrison. Hans kommentar till domaren var: ”Det fanns ingen meningsskiljaktighet när hon var ansvarig och ingen dåligt språk. Det hade varit intressant om det hade funnits någon kontrovers, men det var det inte för att hon gjorde ett mycket bra jobb.”

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 9:E FEBRUARI.

Cyrille REGIS blev 48 år.
 

Cyrille REGIS var född 1958 i Maripasoula, Franska Guyana, och dog den 14:e januari 2018 i Birmingham.
Anfallare
6 U-, 3 B- och 5 A-landskamper för England (1978-87).

Lag som spelare:
Molesey (1975–76),
Hayes (1976–77),
West Bromwich Albion (1977–84),
Coventry City (1984–91),
Aston Villa (1991–93),
Wolverhampton Wanderers (1993–94),
Wycombe Wanderers35(1994–95)
Chester City (1995–96).

Regis blev en evangelisk kristen efter den bilolycka som tog livet av hans vän och tidigare lagkamrat Laurie Cunningham 1989. Trots det så blev Regis bara 48 år då han dog i en hjärtattack.

Gordon STRACHAN blir 65 år.
 

Gordon David STRACHAN är född 1957 i Edinburgh, Skottland
Mittfältare
1 U- och 50 A-landskamper för Skottland (1979-92).

Klubbar som spelare:
Dundee (1971-77),
Aberdeen (1977-84),
Manchester United (1984-89),
Leeds United (1989-95),
Coventry City (1995-97).  

Lag som tränare:
Coventry City (1996-2001),
Southampton (2001-04),
Celtic (2004-09),
Middlesbrough (2009-10),
Skottlands landslag (2013-17).

Han vann fotbollsjournalisternas pris som Årets fotbollsspelare i England (FWA) 1991 när han spelade för Leeds United.

Josef MASOPUST blev 84 år.
 

Josef MASOPUST var född 1931 i Střimice, Tjeckoslovakien, och dog den 29:e juni 2015 i Prag, Tjeckien.
Mittfältare
63 A-landskamper för Tjeckoslovakien (1954-66).

Klubbar som spelare:
Uhlomost Most (1945-50),
Technomat Teplice (1950-52),
Dukla Prag (1952-68),
Crossing Molenbeek (1968-70).

Lag som tränare:
Dukla Prague (1973–76),
Zbrojovka Brno (1976–80),
Hasselt (1980–84),
Tjeckoslovakiens landslag (1984–87),
Indonesiens U19 (1988–91),
Zbrojovka Brno igen (1992),
FK Pelikán Děčín (1993–96).

Han utsågs till Årets spelare i Europa 1962. Samma år ledde han det tjeckoslovakiska landslaget till final i VM i Chile. Med sin klubb, Dukla Prag, blev Masopust åttafaldig tjeckoslovakisk mästare.

MATCHTRÖJAN JAG BÄR IDAG.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

Har du frågor, kommentarer eller synpunkter om dagens bloggtext så hör gärna av dig till mig på:
soccershirts@hotmail.com

HA EN BRA DAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv