• Boris dagliga blogg

Tisdagen den 12:e mars 2024

NAMNSDAG:
Viktoria
Regina.

NATIONALDAG:
Gabon,
Mauritius.

TEMADAG:
Världsdagen mot cybercensur,
Världsglaukomdagen,
Republiken Jamtland,
Alla korvars dag,
Nationella syntolkningsdagen,
Kronprinsessans namnsdag.

RUBRIKER.
Usel bowling men helt okay Korv Borisoff.
Tack och adjö till Frankie Drake.

Chelsea besegrade Newcastle och jag besegrade reklamen.


FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 12/3:
1881: Andrew Watson förste färgade spelaren i ett fotbollslandslag.
1891: Djurgårdens IF bildas.
1900: Arsenal slår sitt målrekord.
2020: Fjärde största tragedin i Europeisk fotboll.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 12/3:
Amy LePEILBET, 
Walid BADIR, 
Patrick BATTISTON.

FAKTA OCH EGNA TANKAR OM MÅNDAGEN 11 MARS 2024.

Usel bowling men helt okay Korv Borisoff.


Veckohandling och bowling var de två uppgifter som stod på min agenda igår. Veckohandlingen är inte så spännande, och ärligt talat så var inte bowlingen det heller. Vi spelar ju i högsta divisionen och där har vi inte att göra. Förlusten var klar redan innan matchen startade. Fast man kan ju trots allt göra sitt bästa. Det kunde inte jag. Jag gjorde min sämsta serie i Lödde ligan sedan starten för 17 år sedan. Lite unikt var det att båda våra motståndare hade 189 poäng var och min lagkamrat hade faktiskt också 189 poäng. Då kan man undra hur jag kom in i detta gäng med mina 81 poäng. Fast det blev lite bättre de två sista serierna. Det var bara jag som förbättrade mig serie efter serie. Trots detta var jag fyra i alla tre. Nej, det bästa jag åstadkom igår v ar nog min ”Korv Stroganoff”. Dotterns gäster igår hade önskat sig denna rätt så jag kanske skulle kalla den ”Korv Borisoff”.
 

Tack och adjö till Frankie Drake.


Då jag återvände från Löddeköpinge hade gästerna åkt hem, dottern skulle upp till jobb idag och gick till sängs medan hustrun och jag såg klart de sista två fristående avsnitten från de fyra säsongerna med ”Frankie Drake Mysteries”. Om jag fattar allt rätt så var det inte tänkt att avslutas efter fyra säsonger. Allt slutade i fyra stora cliffhangers för de fyra huvudrollsinnehavarna. Alltså som upplagt för ytterligare en säsong, men 2021 så lades serien ner.
 

Chelsea besegrade Newcastle och jag besegrade reklamen.


Jag hann se lite på omgång 28:s sista match i Premier League. Chelsea mot Newcastle låter onekligen som en toppmatch i ligan. Men det var faktiskt en mittmatch. Chelsea låg elva och Newcastle tia innan matchen. Den slutade 3-2 till Chelsea och det innebar att båda lagen stannade kvar på sina platser. Jag avslutade dagen med Alla mot alla. Jag hade tidigare Discovery+ för att kunna se frågesporten utan reklam. Då jag sade upp Discovery+ tänkte jag se programmet i femman med reklam. Men då jag har Telia Play så kan jag se alla TV-kanaler där. Alltså använder jag mig av Telia Play Kanal 5. Där kan jag på några sekunder spola förbi reklamen. Så det går att i efterhand se alla TV-program utan reklam.

IDAG! TISDAG 12 MARS 2024.

NAMNSDAG:
Viktoria          Regina

Namnsdagar den 12:e mars i kronologisk ordning.
 

Före 1882 – Gregorius (till minne av påven Gregorius den store; utgått)
1882–1985 – Viktoria
1986–1992 – Viktoria, Vibeke (nu 16 november) och Viking (utgått)
1993–2000 – Viktoria och Viktor (nu 22 januari)
2001-2021 – Viktoria
2022 – Viktoria och Regina

NATIONALDAG:
Gabon

Gabon firar sin nationaldag den 12 mars för att uppmärksamma att det är årsdagen när Gabons demokratiska parti inrättades det datumet 1968. Den 16 augusti 1960 blev Gabon självständigt från Frankrike. Tidigare kallades landet Franska Ekvatorialafrika.
 

Till flagga och nationalsång.

NATIONALDAG:
Mauritius

Mauritius firar sin Nationaldag till minne av självständigheten från Storbritannien som erkändes den 12 mars 1968. Portugiserna var först med att bosätta sig på ön under 1500-talet. Mauritius var därefter en koloni under Nederländerna från 1638 till 1710. Ön har därefter lytt under Frankrike under namnet Île de France 1715-1810 och sedan Storbritannien tills landet blev självständigt 1968. I samband med självständigheten blev Mauritius medlem av Samväldet.
 

Till flagga och nationalsång.

TEMADAG:
Världsdagen mot cybercensur

Världsdagen mot cybercensur uppmärksammas varje år den 12 mars efter att 2008 ha instiftats på initiativ av RSF (Reportrar utan gränser) och Amnesty International.

TEMADAG:
Världsglaukomdagen

Den 12 mars uppmärksammas världsglaukomdagen runt om i världen. I Sverige beräknas 200 000 svenskar ha ögonsjukdomen glaukom, även kallad grön starr. Glaukom kommer ofta smygande och bristen på symtom försvårar upptäckten, men med hjälp av modern teknik och hög klinisk kompetens är möjligheterna stora att idag upptäcka ögonsjukdomen i ett tidigt stadium.

TEMADAG:
Republiken Jamtland

Republiken Jamtland, eller mer fullständigt: De förenade republikerna Jamtland, Herjeådalen och Ravund. är ett humoristiskt kultur- och marknadsföringsprojekt bildat 1963 på initiativ av främst Yngve Gamlin som utropade sig till den förste presidenten. Republiken har såväl historiska som regionalpolitiska inslag.

Att man firar nationaldag den 12:e mars beror på att man på 900-talet höll Jamtamot på Frösön. Detta var tinget i Jämtland och i samband med detta hölls även en stor marknad. Detta pågick under en vecka. Fast den inkluderade alltid den 12:e mars, varvid man valde dagen som nationaldag.

TEMADAG:
Alla korvars dag

Den 12 mars 2016 firades Alla Korvars Dag för första gången. Det var Korvakademien, som då fyllde 25 år, som firade detta med att instifta en ny dag i almanackan. Korvakademien har tolv ledamöter som enligt stadgarna ska ha ett dokumenterat intresse för och kunskap om korv och jobbar bland annat genom att sprida korvkunskap och lyfta fram bra exempel.

TEMADAG:
Nationella syntolkningsdagen

Från de första försöken med syntolkning tog det närmare trettio år innan ordet syntolk kom med i Wikipedia och i Nationalencyklopedin. Men fortfarande händer det att personer blandar ihop teckenspråks- och syntolk. Därför beslutades det 2015 att bilda en nationell syntolkningsdag. För att lyfta fram behovet av syntolkning instiftade Syntolkning Nu ett pris till Sveriges tillgängligaste arena. Först ut 2016 var Malmö Opera.

TEMADAG:
Kronprinsessans namnsdag

Det är en allmän flaggdag och ett uppskattat vårtecken som brukar dra till sig många förväntansfulla stockholmare.
Den 12 mars firar vi kronprinsessan Victorias namnsdag. En dag som nästan kan liknas vid en födelsedag. Victoria fyller ju år på sommaren som alltid firas på Öland så denna dag är en symbolisk dag för de i Stockholm som vill se kronprinsessan live.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 12 MARS.

1881 Andrew Watsons första landskamp.

Idag 1882 spelade den förste färgade spelaren i landslaget. Det var i Skottlands landslag och han hette Andrew Watson. Han härstammade från Brittiska Guyana där hans far hade varit en skotskt sockerplantageägare. Han spelade i klubblaget Queens Park Rangers och var så bra back att han fick vara kapten för skottarna som vann med 6-1 över England. Det blev bara två matcher till i landslaget för Andrew, båda segrar, innan han flyttade till Australien där han dog 1902.

1891 Djurgårdens IF blir till.

Djurgårdens Idrottsförening, Djurgårdens IF, DIF eller i folkmun Djurgår'n är en svensk idrottsförening som grundades på Djurgården i Stockholm den idag 1891 av cirka 20 ungdomar. Initiativtagare var den 22-årige John G. Jansson tillsammans med ett dussin som bildade Djurgårdens IF på ett (numera försvunnet) kafé med adressen Alberget 4A (nuvarande Djurgårdsvägen 124) på Djurgården. Grundandet av Djurgården kallas i jubileumsboken Djurgårdens IF 100 År för Kåkstadens söner sluter förbund. Från början var föreningen bara till för personer från Djurgården eller som hade bott där. Under hösten 1892 gick östermalmsklubben Stockholms Östra IK upp i Djurgårdens IF med villkoret att man ändrade stadgarna så att även andra än personer boende på Djurgården tilläts bli medlemmar.
 

Djurgårdens IF har numera 24 olika sektioner. Trots att de tagit flest SM-guld i boxningssektionen så är klubben mest känd för Ishockey och fotboll. De har 16 mästerskap i ishockey och i fotboll ligger de delad fyra med AIK och Örgryte IS som alla har 12 mästerskap var. Det betyder att Djurgårdens IFs fotbollslag kan ståta med en stjärna över klubbmärket på matchtröjan. Sverige har ju regeln med en stjärna för vart tionde mästerskap. Senaste segern kom 2019.

1900 Arsenals ligarekord.

Arsenal (som vid denna tid kallade sig Woolwich Arsenal) spelade idag 1900 hemmamatch på Manor Ground i Plumstead. Det var en ligamatch i Second Division. Laget de mötte var Loughborough Town. När matchen var över hade Arsenal slagit sitt rekord och vunnit med 12-0. Detta rekord är fortfarande Arsenals största ligaseger. Arsenals största ligaförlust är 0-8 och den kom i december 1896. Vilket lag tror ni vann så stort. Jo, det var ingen mindre än Loughborough Town. Arsenal har alltså både största ligaförlust och största ligaseger genom tiderna mot samma lag. Arsenal lever i högsta grad vidare, medan Loughborough Town FC lade ner sin verksamhet då säsongen 1900 tog slut.

2020 Fjärde största katastrofen i europeisk fotboll.

Coronapandemin hade brutit ut, men Champions League spelades som vanligt idag 2020. Dock hade de flesta matcher ingen publik på läktarna. Detta gällde inte för kvällen på Anfield. Liverpool som regerande mästare skulle vända ett underläge på 0-1 från Madrid. I matchen mot Atletico Madrid såg det bra ut då Wijnaldum gjorde 1-0 i slutet av första halvlek. Sedan blev det inte fler mål. I förlängningen gjorde Firmino 2-0 och Liverpool var vidare. Tyvärr för hemmalaget så tänkte Atletico Madrid inte lägga sig. De kvitterade och då skulle Liverpool behöva göra två mål för att inte vara utslagna. Men det var bortalaget som gjorde två mål i stället. Atletico var vidare med 4-2 sammanlagt. Mästarna var utslagna.
 

Fast det var alla i publiken som blev utslagna som gör att händelsen går till historien som den fjärde största publiktragedin i Europas fotbollshistoria var det gäller dödsoffer. Smittskyddet under matchen var obefintligt. 52 267 personer fanns på läktarna och bland dessa ett par tusen tillresta spanjorer. När man efteråt har gått igenom Corona-19 relaterade dödsoffer så visar det sig att minst 41 personer som bevittnade matchen på Anfield avlidit. Detta gör matchen till den fjärde största katastrofen av döda. Heysselkatastrofen är femma med ”endast” 39 döda. Värst i Europa är Hillsboroughkatastrofen 1989 då 96 Liverpoolsupporters fick sätta livet till. Det innebär att Liverpool varit ena parten i tre av de fem värsta katastroferna i Europa. Dock är 2020 års katastrof inte med på några listor eller ens talas om.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES 12 MARS.

Amy LePEILBET blir 42 år.

Amy Elizabeth LePEILBET är född 1982 i Spokane, Washington, USA
Försvarare
10 U- och 84 A-landskamper för USA (2002-15).

Klubbar som spelare:
Chicago Cobras (1998–2002),
Arizona State Sun Devils (2000–03),
Arizona Heatwave (2003–05),
Pali Blues (2008),
Boston Breakers (2009–11),
Chicago Red Stars (2013),
FC Kansas City (2014–15).

Lag som tränare:
Utah Royals FC (2018-20 assisterande och 2019 reserverna).

Olympisk mästare i London 2012.

Walid BADIR blir 50 år.

Walid BADIR är född 1974 i Kafr Qasim, Israel.
Mittfältare
74 A-landskamper för Israel (1997-2007).

Klubbar som spelare:
Hapoel Kafr Qasim (1987–89),
Hapoel Petah Tikva (1990–99),
Wimbledon (1999–2000),
Maccabi Haifa (2000–05),
Hapoel Tel Aviv (2005–13).

Lag som tränare:
Hapoel Tel Aviv (2015– assisterande).

2000 återvände Badir till Israel för spel i Maccabi Haifa. Med bland annat Yossi Benayoun i laget lyckades Maccabi Haifa vinna ligatiteln fyra gånger på fem år. Till säsongen 2005 värvades Badir till Hapoel Tel Aviv som under hans första säsong i klubben slutade tvåa i ligan, efter just Maccabi Haifa. Man vann även Israel State Cup. Till efterföljande säsong blev Badir lagkapten, en post han hade tills han slutade med fotbollen 2013.

Patrick BATTISTON blir 67 år.

Patrick Raymond Jean BATTISTON är född 1957 i Amnéville, Frankrike.
Försvarare
56 A-landskamper för Frankrike (1977-89).

Klubbar som spelare:
Talange (1966-73),
Metz (1973-80),
Saint-Étienne (1980-83),
Bordeaux (1983-87),
Monaco (1987-89),
Bordeaux igen (1989-91).

Mest känd är han nog för en händelse i VM 1982. Han kom fri med den tyske målvakten Harald Schumacher. Istället för att satsa på bollen hoppade Schumacher in i Battiston som fick bäras ut medvetslös på bår. Battiston kom inte tillbaka till fotbollen förrän efter ett halvår. Schumacher fick inte ens en varning. 

 

Klicka här för att se händelsen!

DAGENS MATCHTRÖJA 12 MARS 2024.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN BRA TISDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv