• Boris dagliga blogg

Torsdagen den 7:e december 2023

NAMNSDAG:
Angela
Angelika.

NATIONALDAG: 
Ingen.

TEMADAG:
Internationella dagen för civil luftfart.

RUBRIKER.
PISA.  Första tränaren i Premier League för denna säsong, sparkad. Sheffield United - Liverpool. Aston Villa - Manchester City.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 7/12:
1997: Billy Bremner lämnar in.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 7/12:
John TERRY, 
Colin HENDRY.

JULKALENDER 2023. Lucka 7.

Lucka 7.
 
Klicka på luckan för att komma till dagens tre klubbmärken!

Rätt svar till Lucka 6!

FAKTA OCH ÅSIKTER OM ONSDAGEN 6 DECEMBER 2023.

PISA.
 

Programme for International Student Assessment. En undersökning som helt enkelt förkortas PISA. Det går ut på att utvärdera hur femtonåriga elever i olika länder är rustade inför framtiden när de ska gå ut skolan. Projektet drivs av OECD, och utvärderingen sker främst genom prov inom fyra områden: matematik, naturvetenskap, läsförståelse och problemlösning. Pisa genomförs var tredje år, och år 2006 deltog 57 länder i projektet. Projektets mål är att testa och utvärdera skolbarns prestationer runtomkring i världen, för att kunna åstadkomma bättre pedagogiska metoder och bättre resultat. Senaste resultaten delgav i veckan. Då har 81 länder varit med. I topp ligger länder och regioner från Asien. Sverige har rasat ner på listan och man försöker hitta lösningar till varför. Det man kommit på är att det är pandemins fel. Fast det var ju inte enbart Sverige som drabbades av den. Nej, om jag får analysera så kan det lika väl, som det är pandemins fel, vara att det gått utför sedan jag gick i pension och slutade min lärarbana. Det sista var tänk som ett litet skämt, men ju mer jag tänker på det så kan det faktiskt vara så att grunden som sätts i skolan hänger mycket på det som kallades låg- och mellanstadielärare. Själv var jag mellanstadielärare och att ha sin klass i alla ämnen tror jag var en fördel för eleverna, som gjorde att de aldrig behövde anpassa sig efter alla de lärare som en klass numera har.
 

 Första tränaren i Premier League för denna säsong, sparkad.


En intressant sak som händer under årets Premier Leauesäsong är att det vid denna tidpunkt på säsongen varit minst fem tränare som fått sparken. Om ett lag går dåligt så finns det en märklig och inte helt rätt tro på att allt är tränarens fel. Enda laget som gick emot detta förra säsongen var Nottingham Forest. Då laget låg sist i tabellen och ett par andra lag sparkat sina tränare så hade Nottingham ett möte med tränaren Steve Cooper. Mötet resulterade i att klubben skrev på ett nytt femårskontrakt med Cooper. Det i sin tur resulterade i att Forest slutade på plats 16 och på så sätt säkrade en plats i säsongens Premier League. Just nu ligger laget på femtonde plats, och det är där som laget kan förvänta sig vara. Men på tal om sparkade tränare så har den första för säsongen fått gå. Det var Sheffield Uniteds Paul Heckingbottom. Klubben hoppas på att Chris Wilder ska rädda dem. Chris var huvudtränare i Sheffield United 2016 till 2021. Då tog han klubben från tredje divisionen till en sensationell nionde plats i Premier League 2020. Intressant är att det gick lite sämre 2021 så i mars sparkade Sheffield U Wilder och ersatte honom med Heckingbottom. Nu är det alltså omvända roller. Sedan råkade ju Slaviša Jokanović vara manager ett halvt år i mitten av Heckingbottoms tid som ledare, men det var så kort tid att han nästan inte räknas.
 

Sheffield United - Liverpool


Kvällens Premier League var sex matcher och då man hade starttid halvnio och kvart över nio så kunde jag följa två matcher. Bland de med den tidigare starten var Sheffield United mot Liverpool den som intresserade mig mest. Dels för att se vad tränarbytet i Sheffield United skulle ge, och dels för att bland topplagen unnar jag Liverpool chansen att vinna Premier League. Trots att de räknas som topplag så har de bara en enda Premier League titel i historien. Liverpool var alltså stor favorit, men matchen utvecklades till att bli ganska spännande. Efter van Dijks mål så var det spännande ända in i 94:e minuten då Liverpool ganska rättvist gjorde 2-0 och säkrade segern och fortsatt andra plats i ligan.
 

Aston Villa - Manchester City


Bland de två sena matcherna hade Viaplay valt att sätta alla sina analytiker på Manchester United mot Chelsea. Får mig var Aston Villa mot Manchester City betydligt mer intressant. Det var ett toppmöte där trean och fyran i ligan möttes. City anses ju vara världens bästa klubblag, men Aston Villa hade tretton raka segrar på hemmaplan. Det skulle bli vinst nummer fjorton i rad och nytt klubbrekord. Jag som varit van vid massor med mål fick två i första matchen och bara ett i sista. Det målet gjorde Aston Villa som med segern tog sig förbi Manchester City i tabellen. Det var Citys fjärde match i rad utan seger och det har inte inträffat sedan 2017. Även om de bara blev ett mål i matchen så var de fullständigt rättvist slutresultat. Det bevisar statistiken för målchanser 22-2 och skott på mål 7-2.

IDAG! TORSDAG 7 DECEMBER 2023.

NAMNSDAG:

Angela
Angelika.

 

Namnsdagar för den 7:e december i kronologisk ordning:
 
Före 1901 – Agaton (till minne av en romersk soldat, som blev martyr).
1901–1985 – Agaton
1986–1992 – Agaton (utgått), Angela och Angelika
1993–2000 – Angela och Angelika
Från 2001 – Angela och Angelika

TEMADAG:

Internationella dagen för civil luftfart

 

Den Internationella dagen för civil luftfart instiftades 1994 av ICAO, International Civil Aviation Organization, för att fira den 50:e årsdagen av undertecknandet av konventionen om internationell civil luftfart. År 1996 erkände FN:s generalförsamling genom en resolution dagen som en officiell FN-dag. Dagen syftar nu till att främja och uppmärksamma vikten av civil luftfart för social och ekonomisk utveckling i hela världen. Man ser det även som ett tillfälle att sprida information om säkerhet, utveckling och annat som rör just internationell luftfart.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 7 DECEMBER.

1997 Slutspelat för Billy Bremner.
 

Billy Bremner föddes den 9:e december 1942 i Stirling i Skottland. Han satsade på fotboll redan i ung ålder och spelade i St. Modan's High School. 1959 kom han ner till England och Leeds United. Här gjorde han sin stora karriär och spelade 587 matcher fram till 1976 innan han avslutade med ett par säsonger i Hull och Doncaster. Han spelade 53 matcher i Skottska landslaget och hann vara tränare några säsonger i Doncaster och Leeds efter att han själv slutat spela. Han blev känd som en ettrig, hårdför, outtröttlig, rödhårig skotte, men idag 1997 tog allt slut då han hade drabbats av lunginflammation. Detta i sin tur orsakade en trolig hjärtattack och endast minnet av Billy fanns kvar.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES 7 DECEMBER.

John TERRY blir 43 år.
 

John George Terry föddes 1980 i Barking i nordöstra London. Han började träna fotboll med ett litet lag som hette Senrab F.C. Då han blev 14 år kom han till Chelsea som ungdomsproffs. 1998 fick han debutera som back i ligacupen mot Aston Villa.
Här har han varit med om att bli ligamästare, FA-cup vinnare och ligacup vinnare två gånger var. 2012 blev han Champions Leaguemästare med Chelsea och året därpå Europa Leaguemästare. 2018 avslutade han sin aktiva karriär.
För tillfället jobbar han som konsult för Chelseas ungdomsakademi.

Klubbar som spelare:
Senrab (1990-91),
West Ham United (1991-95),
Chelsea (1995-2017)
Nottingham Forest (2000 lån)
Aston Villa (2017-18)

Lag som tränare:
Aston Villa (2018-21 assisterande),
Leicester City (2023 assisterande).

Han gjorde 9 U- och 78 A-landskamper för England (2000-12).
John var lagkapten i både Chelsea och det engelska landslaget.

Colin HENDRY blir 58 år.
 

Edward Colin James Hendry föddes 1965 i Keith, Skottland. Han startade sin fotbollsbana som anfallare, men det var som försvarare han gjorde sig känd. Det blev 51 A-landskamper för Skottland (1993-2001).

Klubbar som spelare:
Keith (1981-82),
Islavale (1982-83),
Dundee (1983-87),
Blackburn Rovers (1987-89),
Manchester City (1989-91),
Blackburn Rovers igen (1991-98),
Glasgow Rangers (1998-2000),
Coventry City (2000-01),
Bolton Wanderers (lån 2000-01),
Bolton Wanderers (2001-03),
Preston North End (lån 2002),
Blackpool (2002-03).

Lag som tränare:
Blackpool (2004-05)
Clyde (2007-08).

Under sin karriär var han med att vinna Premier League med Blackburn 1994-95 och med Glasgow Rangers tog han och laget grand slam 1998-99 och vann skotska ligan, cupen och ligacupen.

DAGENS MATCHTRÖJA 7 DECEMBER 2023.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN BRA TORSDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv