• Boris dagliga blogg

Tisdagen den 19:e januari 2021

Två trevliga temadagar, Henrik, Postlådor på utdöende, sjuk hund ska bli frisk, Handbolls-VM eller är det EM? Omgång 19 klar då börjar omgång 18.

FOTBOLLSHISTORIA:
1878: Arsenals och fotbollens store man Herbert Chapman föds.

FÖDDA:
João, Claudio, Steve.

DAGENS TRÖJA.

Det finns två skäl att använda denna tröja idag. Dels så vann Arsenal över Newcastle med 3-0 igår, och sedan så är  denna tröjaen hyllning till mannen som skapade dagens Arsenal, Herbert Chapman född idag 1878. Med dagens Arsenal menar jag att han skapade de vita ärmarna på Arsenals tröjor.

IDAG: TISDAGEN DEN 19/1 2021.

Även idag finns det två temadagar att fira, och de är verkligen värda att fira:
Först har vi Sten Stures Ben. Det har man gjort alltsedan 1520 då riksföreståndaren Sten Sture blev skadad av en kanonkula som studsade upp från isen och träffade honom strax ovanför ena knäet, vid slaget på Åsundens is vid Bogesund. Riksföreståndaren fördes svårt sårad ur striden och avled den 3:e februari 1520 på Mälarens is på väg mot Stockholm. Efter denna händelse har man firat Sten Stures Ben. Firat låter väldigt fel, men sättet man idag firandet på är inte helt fel. Först ska man bege sig utomhus och kasta "kanonkulor" - snöbollar - på varandra och därefter ska man äta dessa kulor men i form av smarriga chokladbollar.

 

Först chokladbollar och sedan popcorn, för det är även den internationella Popcorndagen idag. Dagen instiftades i Sverige 2017 och det var givetvis SF bio som låg bakom. Popcorn var populärt redan på aztekernas tid och kallades då för momochitl. Ofta användes snackset i olika ceremonier och ibland som en del av kvinnosmycken. Idag ser vi sällan popcorn runt halsen på människor utan relateras ofta till en mer modern typ av ceremoni, nämligen att gå på bio. I början av 1900-talet blev popcorn synonymt med biografer i USA och ansågs vara en billig lyx. Det dröjde dock länge innan detsamma kunde sägas i Sverige – närmare bestämt till 1987. Det var under detta år som SF Bio lanserade det vita lilla snackset på de svenska biograferna. Varje år äter svenskarna över 16 miljoner liter popcorn i biosalongerna runt om i landet. Tilltugget är så populärt att det till och med har en helt egen dag i Sverige; Internationella popcorndagen den 19:e januari.
 

Dagens namn är Henrik. I vissa almanackor kan man se att även Henry ska firas, men ska man vara väldigt noga så utgick Henry 2001 och fick bara vara med i femton år. Henrik däremot har alltid funnits på dagens datum. Detta efter Biskop Henrik som ska ha varit en englandsfödd missionsbiskop som företog det första korståget till Finland i slutet av 1150-talet tillsammans med kung Erik och blev Finlands första biskop. Enligt legenden dödades Biskop Henrik av bonden Lalli på isen av Kjulo träsk vid Kyrkholmen i mitten av 1100-talet. Sankt Henrik räknas som Finlands apostel och skyddshelgon.
Före 1901 kallades dagen även Hindersmässa. Det var en folklig benämning för Henriksdagen (Henriksmäss) som firades i äldre tiders almanacka den 19 januari till minne av biskop Henriks dödsdag. Benämningen Hindersmäss utgick i 1901 års namnslängd medan namnsdagen Henrik blev kvar.

FAKTA OCH TANKAR OM MÅNDAGEN DEN 18/1 2021.

Det var en del tid tillsammans med hundarna igår. Först skulle vi ut och posta ett brev. Då var det läge att slå två flugor i en smäll. Nämligen att samtidigt ta de två stora hundarna på en promenad. Det blev en lite längre promenad än vi tänkt. Få då vi kom till postlådan så fanns den inte kvar längre. I de knappt 40 år vi bott här har den alltid funnits. Vår så kallade reservlåda var också borta. Tydligen är alla postlådor borta. Det blev att gå till vårt utlämningsställe ICA Maxi och lägga brevet där, för där var lådan fortfarande kvar även om den inte töms lika ofta som förr.
 

På tal om post så har jag beställt en ny fotbollströja från England. Detta har jag gjort ganska många gånger och det har tagit mellan två och fem dagar innan jag har haft den i brevlådan eller kunnat hämta ut den på vårt utlämningsställe. Denna gång är det DHL Express som sköterom transporten. Express kan de ta och stoppa upp någonstans. Det är tre veckor sedan jag beställde tröjan och spårningen av den visar att den nu har anlänt till Brüssel??? Det sägs ofta att saker var bättre förr och ofta är det inte sant, men post och paket var fan så mycket bättre förr.
 

Tillbaka till hundarna. Den senaste i familjen är Shih-tzu valpen Nanook. Hon har haft diverse hudproblem och kliar sig hela tiden. Efter ett par besök hos veterinären fick äldsta dottern en akuttid halv-två. Jag och Rhiann följde med och gick en promenad i Tygelsjö. Problemet hos Nanook hittades. Det visade sig att hon led av en medfödd ”sjukdom” som går att bota. Hon hade hårsäckskvalster. Dessa levande varelser förökade sig under huden och gav uppskov till kliande skorv, små akneliknande prickar och stora blemmor. Medicin och schampo ska kunna få bort skiten på ett par månader.
 

Det fanns tid att se på mål igår. Jag följde Sveriges sista match i första gruppspelet. Den gick mot värdlandet Egypten. Utan publik så är inte hemmaplan så stor fördel, men Egypten har trots detta räknats som ett av de fyra bästa lagen. Det visade de också i första halvlek då Sverige var ganska blekt framåt. Men handboll kan vända snabbt och i andra kom Sverige ifatt och förbi. Men bara med ett mål. Fast det räckte. Det blev seger med 24-23. Fast VM och VM. Av de sexton lag som kommer från Europa så är det bara Österrike som inte gått vidare. Det beror på två orsaker. De hoppade in som reserv för USA och de spelar i en grupp med fyra lag från Europa. Så VM??? Det är mera ett EM.
 

Premier League avslutade omgång 19 så när som uppskjutna coronamatcher. Den gjordes med att Arsenal spelade mot Newcastle. Intressant att Newcastle satsade på en offensiv uppställning och lyckades få ett skott på mål. Arsenal fick tre i mål. Det var klasskillnad. Premier League spelar redan idag igen och fortsätter i veckan. Normalt skulle det bli omgång 20 efter omgång 19, men de är det inte. Omgång 18 måste spelas klart och kanske blir det även en match i omgång 16. Coronafotboll är underlig!

FOTBOLLSHISTORIA från den 19:e januari.

1878 Chapman föddes

Idag 1878 föddes Herbert Chapman. Han hade en ganska medelmåttig karriär som spelade, men det visade sig att han hade visioner och passade utmärkt som manager. Han byggde först upp Huddersfield till ett storlag innan han 1925 överraskande hamnade i Arsenal. Laget hade varit nära att ramla ur första divisionen, men med Chapmans ledning hamnade de under hans första år på andra plats efter just Huddersfield. 1927 hade han tagit Arsenal till lagets första stora final. Nämligen FA-cupen. Där blev dock Cardiff City för svåra.

1930 vann Arsenal FA-cupen för första gången. Symboliskt nog var det Chapmans gamla klubb Huddersfield som fick se sig besegrade på Wembley Stadium med 2–0. Året efter tog Arsenal sin första ligatitel. Arsenal vann ytterligare fyra ligatitlar under 1930-talet, 1933, 34, 35 och 38, samt FA-cupen 1936. Chapman skulle dock bara få uppleva seriesegern 1933. I januari 1934 gav han sig iväg för att se en reservlagsmatch, trots förkylning. Han drog på sig lunginflammation och avled tre dagar senare.

Chapman var förespråkare för elljusmatcher, vita fotbollar och numrerade tröjor. Hans idéer vann dock inte gehör direkt, och elljusmatcher kom inte att införas i England förrän tjugo år senare, medan numrerade tröjor infördes 1939. Chapman övertalade även myndigheterna att ändra namnet på tunnelbanestationen Gillespie Road till Arsenal. Dessutom införde han den klassiska Arsenaltröjan: röd tröja med vita ärmar i mars 1933.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 19:e januari.

JOÃO MÁRIO blir 28 år

João Mário Naval da Costa Eduardo är född 1993 i Porto, Portugal
Mittfältare
82 U- och 45 A-landskamper för Portugal (2007-).

Klubbar som spelare:
Porto (2002–04),
Sporting CP (2004–16),
Vitória Setúbal (2014 lån),
Inter (2016–)
West Ham United (2018 lån),
Lokomotiv Moskva (2019-20 lån),
Sporting CP (2020- lån).

Hans äldre bror Wilson Eduardo är också forbollsspelare. Han har bara fått göra Ulandskamper och spelar i Braga.
2016 blev Jaão europamästare med Portugal.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 19:e januari.

Claudio MARCHISIO blir 35 år

Claudio MARCHISIO är född 1986 i Turin, Italien
Försvarare
14 U- och 55 A-landskamper för Italien (2007-17).

Klubbar som spelare:
Juventus (1993-2018),
Empoli (lån 2007-08),
Zenit St Petersburg (2018-19).

Marchisio gjorde sitt första landslagsmål i kvalet till EM 2012 mot Serbien knappt 1 minut in i matchen. Målet var det 250:e av en Juventusspelare i Italiens landslag.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 19:e januari.

Steve STAUNTON blir 52 år

Stephen STAUNTON är född 1969 i Drogheda, Irland
Försvarare
4 U- och 102 A-landskamper för Irland (1987-2002).

Klubbar som spelare:
Dundalk (1985-86),
Bradford City (lån 1987-88),
Aston Villa (1991-98),
Liverpool (1998 till 2000),
Crystal Palace (lån 2000),
Aston Villa igen (2000-03),
Coventry City (2003-05),
Walsall (2005-06)

Lag som tränare:
Irlands landslag (2006-07),
Darlington (2009-10).

Han deltog för Irland i VM 1990, VM 1994 och VM 2002. Han var förbundskapten för Irlands fotbollslandslag mellan 2006 och 2007 och fick sparken eftersom Irland misslyckades kvala in till EM 2008.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

HA EN BRA DAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln