• Boris dagliga blogg

Torsdagen den 3:e mars 2022

DAGENS RUBRIKER.

Som en slägga på foten.  Svenska politiker eniga.   
Min fisk och Tareks groddsallad.  Väntade segrar i FA-cupen, men knappa.


NATIONALDAG:
Bulgarien

NAMNSDAG
Gunborg och Gunvor

TEMADAGAR
Dagen för musikalisk frihet
Fössta Tossdan i Mass
Mandelkubbens dag
Världsdagen för natur- och djurliv

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 3/3:
1908: Grekiska fotbollsklubben Panatinaikos bildas.
1960: Tottenham sätter målrekord i en match.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 3/3:
Antonio
RÜDIGER, Mehmet TOPAL, Zbigniew BONIEK, ZICO.

FAKTA OCH TANKAR OM ONSDAGEN DEN 2/3 2022.

Som en slägga på foten.
 

Den onda foten kommer av faran att spela musik. Då jag var klar på pianot i lördags och skulle föra in pianostolen så välte den. Min reflex då saker tappas eller faller är att lindra fallet med foten. Det resulterade i att stolen föll likt en slägga rakt ner på stortåsknölen. Detta med en smärta som då man sparkar lilltån i ett stolsben. Fast lilltån är lite mindre än stortån. Alltså smärta därefter. Tårna görs det inte så mycket åt så jag beslöt att det fick läka av sig själv. Det finns ju inga tider att passa längre. Inte bara tån utan foten svullnade upp så pass att skor var otänkbart. Smärtstillande på natten och sitt-stillande på dagen. Men igår så började det gå på rätt håll och jag kunde få på en sko och ta den lilla hundrundan. Så till veckoslutet ska det nog vara okay igen. Fast jag kan inte dansa tåspetsbalett, men det har jag ju å andra sidan aldrig kunnat.

Svenska politiker eniga.
 

Efter detta så har jag faktiskt ett plus med kriget i Ukraina. Det enar övriga världen och även Sverige. Istället för att politikerna tjafsa med varandra om banala ting så verkar alla partier i Sverige börja samarbeta för gemensam sak. Men det är sorgligt att det ska behövas ett krig på nära håll för att enas. Tyvärr så ser detta krig ut att bli långvarigt. 1991 till 2000 höll de Jugoslaviska kriget på, men det kändes inte riktigt på samma sätt. Det var ett grymt inbördeskrig som delade upp Jugoslavien i sex nationer. Men i dagens krig är det en stormakt som totalt flippat ut. Det betyder att inget annat land kan blanda sig in i stridigheterna för då skulle ett nytt världskrig uppstå. Det enda som talar emot Ryssland är motivation. De ryska trupperna kan inte speciellt stor motivation, men det har ukrainarna. De har något att kämpa för.

Min fisk och Tareks groddsallad.
 

Fast det fanns ju även trevliga saker från gårdagen. Då det fettisdag och gitarrkurs så blev fiskdagen flyttad till igår. Då det alltid finns en fiskrätt i Familjekassen från City Gross så lagade jag den igår. ”Smörstekt fisk med syrad kål och potatismos” hette rätten och det intressanta var att bilden från receptet hade samma servis som jag tar middagstallriksbilderna på. Fast jag tyckte att det var lite tråkigt med vanlig stekt torsk och utan sås, så jag panerade fisken och gjorde en hemmalagad remouladsås till. Där fanns skillnaden från receptet till min tallrik. Jag läste någonstans ett typ av citat som löd; ”Jag kommer fortfarande ihåg tiden då man kunde äta middag utan att fotografera den först.” Så nu är jag i fällan att ta bilder på vad jag lagat.

Laga mat är ju en av Tarek Taylors specialiteter. Det gjorde han även igår i Trädgårdstider. Det är kul, men lite jobbigt då jag alltid får redan på efter programmet att jag ska också laga den rätt som Tarek lagat. Fast då får äldsta dottern se till att sätta igång och grodda olika frön och ärtor. Jag sa förra veckan att Trädgårdstider är ytterligare ett av de få program som bara utstrålar glädje, men det är nästan alltid lite gnabb mellan några av de fyra programledarna i varje program. Fast det slutar alltid i samförstånd.

Väntade segrar i FA-cupen, men knappa.
 

Fotboll slutar inte alltid i samförstånd. Igår var det tre FA-cupmatcher. Man spelar åttondelsfinaler eller som det heter i England; Femte rundan. Gårdagens matcher var Luton mot Chelsea och en busenkel Chelseaseger, Southampton mot West Ham som kunde bli jämn men här borde West Ham gå vidare och så Liverpool mot Norwich som redan före matchen hade Liverpool i kvartsfinalen. Nu var dessa tre förutsägelser skrivna innan matcherna startade.

Visst vann Chelsea, men Luton hade faktiskt både 1-0 och 2-1, som det stod i paus. Det dröjde ändra till drygt tio minuter kvar innan Chelsea fick in segermålet och kunde med nöd och näppe ta sig till Kvarten med 3-2.

Precis som jag var inne på så var matchen mellan Southampton och West Ham oviss. Statistiken var i stort sett helt jämn. Det mycket märkliga reglerna i FA-cupen säger att har man VAR-kameror så ska man ta hjälp av dessa, men på de arenor som inte har VAR spelar man utan. Southampton har VAR och ska tacka det för att de fick en straff i mitten av andra halvlek. Den straffen betydde 2-1 till hemmalaget. Då sedan West Ham mot slutet tryckte på för vad de kunde lyckades Southampton kontra och sätta spiken i Wes Ham-kistan med 3-1 målet. Alltså hade jag fel i min gissning.

Trots att Liverpool valde att ställa upp med en B-betonad trupp så var de totalt överlägsna Norwich. Efter två mål av Minamini första halvlek. Det dröjde till matchminut innan Norwich fick sitt allra första skott på mål. Det gick även i mål och det var mycket spänt då bortalagets andra skott på mål kom, men Alison lyckades rädda det. Det betydde att Liverpool vann med 2-1 och för första gången sedan 2015 tog sig till kvartsfinal.

IDAG: TORSDAGEN DEN 3:E MARS.

NATIONALDAG:

Bulgarien
 

Den 3 mars är det Bulgariens nationaldag. Den firas med anledning av att det var just denna dag 1878 som representanter för det ryska och osmanska imperierna skrev under det fredsavtal som avslutade det rysk-turkiska kriget 1877-1878. Detta innebar att Furstendömet Bulgarien bildades.
 

Bild: Klicka för att komma till flagga och nationalsång.

NAMNSDAG:

Gunborg och Gunvor
 

Namnsdagar den 3:e mars i kronologisk ordning.
 
Före 1901 – Kunigunda (till minne av den tysk-romerske kejsaren Henrik II:s hustru, som på 1000-talet grundade många kloster; utgått)
1901–1985 – Gunborg
1986–1992 – Gunborg, Gunbritt (utgått) och Gunvald (utgått)
1993–2000 – Gunborg och Gunvor
Från 2001 – Gunborg och Gunvor

TEMADAG.

Dagen för musikalisk frihet
 

År 2007 startade organisationen Freemuse den årliga Music Freedom Day (dagen för musikalisk frihet). Tanken är att göra folk uppmärksamma på att många musiker världen över än idag censureras, förföljs, fängslas och även på andra vis förhindras att uttrycka åsikter genom sin musik. För det mesta handlar det om kritik mot den rådande regimen i det egna landet. Kritik som de styrande vill lägga kraftig sordin på.

TEMADAG.

Fössta Tossdan i Mass
 

Sedan några år har smålänningarna fått en egen liten nationaldag på den första torsdagen i mars, i år firas dagen den 4 mars. Egentligen är det inte dagen utan snarare den småländska dialekten som firas.
 

Det började med en Facebook-sida 2010 som startades av Jonas Svenningson – en smålänning som flyttat till Stockholm. Att det blev just den första torsdagen i mars kommer sig av att smålänningarna har svårt att uttala bokstaven ”r”. Och bokstavskombinationen ”rs” blir på de flesta håll i Sverige ett ”sch”-ljud. Så icke i Småland. Där blir ”första torsdagen i mars” till ”fössta tossdan i mass”. Och det firas med ”massipantåta”. Allra helst en prinsesstårta.

TEMADAG.

Mandelkubbens dag
 

Mandelkubb är ett bakverk bestående av bland annat vetemjöl, socker, smör, ägg, hjorthornssalt, bittermandelolja. Det är bittermandeloljan som ger mandelkubben dess unika smak. Mandelkubbar garneras ofta med pärlsocker. Mandelkubbens dag firas 3 mars.

TEMADAG.

Världsdagen för natur- och djurliv
 

Temat för Världsdagen för natur- och djurliv är att upprätthålla allt liv på jorden. Det omfattar alla vilda djur och växtarter som är en del av den biologiska mångfalden, såväl som människors försörjning med speciellt fokus på de människor som lever nära naturen. Detta är en FN-dag sedan 2013.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 3:E MARS.

1908 Panatinaikos bildas.
 

Idag 1908 bildade Giorgos Kalafatis fotbollsklubben Panatinaikos. Han var medlem i idrottsklubben Panellinios G.S. och ville att de skulle starta med fotboll. Det ville inte Panellinios G.S. Då lyckades Kalfatis få med sig 40 idrottare från gamla klubben och så var en av de äldsta och mest framgångsrika grekiska fotbollsklubbarna bildade. Först hette de Podosferikos Omilos Athinon, men 1924 byttes klubbnamnet till Panatinaikos.

Klubben har 20 grekiska mästerskap och bäst i spel i Europa klarade de av med legenden Ferenc Puskás som manager 1971 då de var i final i Mästarcupen (dagens Champions League) Tyvärr förlorade de finalen på Wembley i London med 2-0 till Ajax.

1960 Spurs största seger.
 

Idag 1960 spelade Tottenham omspel i fjärde omgången av FA-cupen mot Crewe Alexandra. Lite överraskande hade första matchen den 30:e januari slutat 2-2. I returen satte båda lagen rekord. Slutresultatet 13-2 är Tottenhams hittills största segermarginal. Det är samtidigt Crewes största förlust genom tiderna. Les Allen fixade fem mål, Bobby Smith fyra mål, Cliff Jones tre mål och Tommy Harmer ett mål.
 

Bild: Klicka för att se rörliga bilder.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 3:E MARS.

Antonio RÜDIGER blir 29 år.
 

Antonio RÜDIGER är född 1993 i Berlin, Tyskland
Försvarare
34 U- och 49 A-landskamper för Tyskland (2010-).

Klubbar som spelare:
VfB Sperber Neukölln (2000–02),
SV Tasmania Berlin (2002–05),
Neuköllner Sportfreunde 1907 (2005–06),
Hertha Zehlendorf (2006–08),
Borussia Dortmund (2008–11),
VfB Stuttgart (2011–16),
Roma (2015–16 lån)
Roma (2016–17)
Chelsea (2017–).

Hans fader, Matthias Rüdiger, är tysk medborgare som härstammar från Afrika. Modern Lily är från Sierra Leone. Antonio har en äldre halvbror, Sahr Senesie, som också spelade fotboll och gjorde 13 U-landskaper för Tyskland.

Mehmet TOPAL blir 36 år.
 

Mehmet TOPAL är född 1986 i Malatya, Turkiet
Mittfältare
13 U- och 81 A-landskamper för Turkiet (2006-18).

Klubbar som spelare:
Malatyaspor (1999–2002),
Dardanelspor (2002–06),
Galatasaray (2006–10),
Valencia (2010–12),
Fenerbahçe (2012–19),
İstanbul Başakşehir (2019-21),
Beşiktaş (2021–).

Han är mest känd för sina defensiva egenskaper samt sin räckvidd med fötterna, varav han fått sitt smeknamn Örümcek (Spindeln).

Zbigniew BONIEK blir 66 år.
 

Zbigniew BONIEK är född 1956 i Bydgoszcz, Polen
Mittfältare
80 A-landskamper för Polen (1976-88).

Klubbar som spelare:
Zawisza Bydgoszcz (1966–75),
Widzew Łódź (1975–82),
Juventus (1982–85),
Roma (1985–88).

Lag som tränare:
Lecce (1990–91),
Bari (1991–92),
Sambenedettese (1992–93),
Avellino (1994–96),
Polens landslag (2002).

Boniek anses vara Polens främste fotbollsspelare någonsin. Han finns även med på FIFAs lista över de 100 bästa fotbollsspelarna genom tiderna.

ZICO blir 69 år.
 

ZICO Arthur Antunes Coimbra är född 1953 i Rio de Janeiro, Brasilien.
Mittfältare
71 A-landskamper för Brasilien (1976-86).

Klubbar som spelare:
Flamengo (1960–83),
Udinese (1983–85),
Flamengo igen (1985–89),
Kashima Antlers (1991–94).

Lag som tränare:
Kashima Antlers (1999),
CFZ (2000–02),
Japans landslag (2002–06),
Fenerbahçe (2006–08),
Bunyodkor (2008),
CSKA Moscow (2009),
Olympiacos (2009–10),
Iraks landslag (2011–12),
Al-Gharafa (2013–14),
FC Goa (2014–16),
Kashima Antlers (2018– teknisk direktör).

I Brasilien är Zico ofta kallad "den vite Pelé" och anses vara en av Brasiliens allra främsta spelare någonsin, samt en av de absolut bästa spelarna som aldrig vann VM.

MATCHTRÖJAN JAG BÄR IDAG.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

Har du frågor, kommentarer eller synpunkter om dagens bloggtext så hör gärna av dig till mig på:
soccershirts@hotmail.com

HA EN BRA DAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv