• Boris dagliga blogg

Måndagen den 10:e januari 2022

DAGENS RUBRIKER.

Skräp med skräp.  Hyland hade fixat det.  Afrikanska mästerskapen.  FA-cup.  No more red!  16-delsfinaler.

NAMNSDAG:
Sigurd och Sigbritt
TEMADAG:
Mazarinens dag

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 10/1:
2010: FIFAs Ballon d´Or gala med tre speciella händelser.
2015: Cardiff tillbaka i blått.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 10/1:
Marouane
CHAMAKH, Jan Åge FJØRTOFT, Billy LIDDELL.

FAKTA OCH TANKAR OM SÖNDAGEN DEN 8/1 2022.

Skräp med skräp.
 

Det fanns några saker som vi behövde till gårdagens måltider så det blev ett förmiddagsbesök på ICA. På hemvägen såg jag längre ner på gatan en man som gick över och stannade vid en aluminiumburk. Efter att ha vänt och vridit på den med foten så gick han tillbaka och fortsatte sin promenad. Det slog mig att detta givetvis var en burk som var köpt utomlands och inte inbringade någon krona i pant. Alltså fick den ligga kvar på marken. Efter detta så blev jag plötsligt uppmärksam på hur mycket skräp som fanns slängt längs de gångbanor jag passerade på väg hem till huset. Hur ska man komma till rätta med detta? Inte lär det ordna sig bara för att det är förbjudet att kasta saker från årsskiftet. Och inte lär det hända något så att allt skräp försvinner. Endast en sak skulle kunna rädda detta, men då är man tvungen att gå 60 år tillbaka i tiden.

Hyland hade fixat det.
 

Då fanns det en nymodighet som kallades televisionsapparat. I den kunde man se en TV-kanal som visade program från kvällen till strax före tolv på natten. Om man som jag bodde i Skåne kunde man faktiskt både se den svenska och den danska kanalen om på så sätt ha två TV-kanaler. Detta kunde jag göra från det att jag fyllde sju år, för det var då som vår familj skaffade TV. Ofta fanns det ett program som alla brukade samlas kring under veckan. Det var med en journalist, sportkommentator och programledare som hette Lennart Hyland. Hyland Hörna var hans största succé som gick mellan 1962 och 1983. Då alla tittade på programmet och att det senare diskuterades på jobbet så kunde Hyland och hans redaktion komma på olika teman som hela folket kunde samlas kring. Hade man kunnat kombinera tiderna så att inga andra medier fanns kunde Hyland kommit på att hålla Sverige rent och instifta närmaste söndag till att alla skulle ut och städa och samla skräp. Så på gott och ont finns det idag så mycket att hålla sig uppkopplad till att det tyvärr inte finns många som bekymrar sig för den synliga nedskräpningen.

Afrikanska mästerskapen.
 

Annars var det mycket fotboll med omgångar i alla de stora fotbollsländerna och dessutom startade de Afrikanska mästerskapen i fotboll. De startade 1957 och skulle spelas vartannat år. Då det var lite oroligt i Afrika på 1960-talet så blev det ibland tre år mellan mästerskapen, men sedan 1968 återgick man till vartannat år. Det innebar att de Afrikanska mästerskapen krockade med VM vart fjärde år så 2012 valde man att redan 2013 hålla nästa mästerskap så att de hölls udda årtal. Alltså är det 2021 års mästerskap som likt OS och EM flyttats. Just på grund av krocken med VM har man valt att alltid hålla mästerskapen i januari-februari månad. Sedan har det även lite med temperaturerna i Afrika på sommaren att göra också. 2019 var Egypten värdland och då höll man turneringen på sommaren. Nu är man tillbaka under högsäsongen för ligaspelet i Europa. Då många spelare spelar där normalt sett så tvingas många lag undvara sina afrikaner den närmaste månaden. Värdlandet Kamerun inledde med att slå Burkina Faso med 2-1 på två straffar. Senare så besegrade Kap Verde Etiopien med 1-0.

FA-cup.
 

Sedan var det FA-cupens fortsättning som gällde igår. Det fanns två matcher mellan lag från samma division. För min del var mötet mellan de två lagen i division två, League Championship, mest intressant då det var mitt walesiska lag Cardiff City som mötte Preston. Lite sensation kan man väl påstå att det blev då Cardiff i förlängningen gjorde 2-1 och tog sig vidare. I Wales har man tagit smittorisken på allvar och matchen i Cardiff spelade utan publik. Detta kan ju vara något att tänka på då vaccinering inte hjälper mot smittspridningen utan bara att hålla avstånd. Och det ska sägas att det inte var mycket avstånd mellan publiken i de andra matcherna. Däremot var det avstånd mellan ligorna. Alla lag i de högre ligorna vann över de i de lägre. West Ham och Leeds spelar båda i Premier League, men West Ham är det bättre laget och var det även igår. 2-0 blev den matchen.

No more red!
 

Sedan fanns det en sen match som var lite speciell. För många år sedan då Arsenal skulle välja matchtröja så bestod laget av en massa arbetare varav två av dem kom från Nottingham och hade spelat fotboll i Forest. De tog kontakt med sin gamlaklubb som skänkte en uppsättning gamla Nottingham Foresttröjor och två bollar. Så småningom tog Herbert Chapman över  Arsenal och det var han som hittade på de vita ärmarna. Han hittade även på att man ju kunde ha nummer på tröjorna för att lättare skilja spelarna åt. Ingen av dem som var på plan eller i publiken hade någon tanke på detta, men man skulle ju kunna tro att Arsenal på något sätt ville återgälda det hela då de förlorade med 1-0. Hemmalagen Nottingham gick alltså vidare. På tal om tröjorna så spelade Arsenal inte bara i vita ärmar utan hela dressen igår var helvit. Sponsor, klubb- och tillverkarmärke och nummer på ryggen. Detta skulle symbolisera ”No more red”. Det handlar inte om att laget aldrig ska ha rött mer utan om en sympati med den slogan som ska försöka hålla nere ungdomsvåldet och alla knivdåd som sker i den världen, där röd står för blod. Tröjorna ska sedan säljas på auktion. Troligen hade de varit än mer värda om Arsenal vunnit matchen igår.

16-delsfinaler.
 

16-delsfinalerna lottades så här och spelas den 4:e till 7:e februari.

Crystal Palace (1)  -  Hartlepool United (4)
Bournemouth (2)  -  Boreham Wood (5)
Huddersfield Town (2)  -  Barnsley (2)
Peterborough United (2)  -  Queens Park Rangers (2)
Cambridge United (3)  -  Luton Town (2)
Southampton (1)  -  Coventry City (2)
Chelsea (1)  -  Plymouth Argyle (3)
Everton (1)  -  Brentford (1)
Kidderminster Harriers (6)  -  West Ham United (1)
Aston Villa (1) eller Manchester United (1)  -  Middlesbrough (2)
Tottenham Hotspur (1)  -  Brighton & Hove Albion (1)
Liverpool (1)  -   Cardiff City (2)
Stoke City (2)  -  Wigan Athletic (3)
Nottingham Forest (2)  -  Leicester City (1)
Manchester City (1)  -  Fulham (2)
Wolverhampton Wanderers (1)  -  Norwich City (1)

IDAG: MÅNDAGEN DEN 10/1 2022.

NAMNSDAG:

Sigurd och Sigbritt
 

Namnsdagar den 10:e januari i kronologisk ordning.
 
Till 1700-talet – Paulus eremiten
1700-talet–1900 – Nikanor (till minne av en cypriotisk martyr från 000-talet;  utgått)
1901–1985 – Sigurd
1986–1992 – Sigurd, Sigyn (utgått) och Sigrun (utgått)
1993–2000 – Sigurd och Sigmund (utgått)
Från 2001 – Sigurd och Sigbritt

 
TEMADAG:

Mazarinens dag
 

Mazarinen är populär. Så populär att Mazarinens dag firas idag och sedan finns Mazarindagen som är den 13:e mars. Mazarinen är en riktig klassiker. Kännetecknande är att den består av ett mördegsskal fyllt med mandelmassa och toppad med glasyr. Därefter kan den smaksättas på olika vis. Bakverket är uppkallat efter kardinalen och fransmannen Jules Mazarin som levde i Frankrike under 1600-talets första hälft. Jules Mazarin var kardinal och Frankrikes försteminister från 1642 till sin död.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 10:E JANUARI.

2010 Prisutdelning för bästa spelare 2009
 

Zürich i Schweiz stod idag 2010 som värd för FIFAs utdelning av guldbollar till 2009 års bästa spelare. Tre unika händelser inträffade.

Den första var att brasilianska Marta fick priset som världens bästa fotbollsspelerska för femte gången i rad. Fem gånger i rad hade ingen annan fått detta pris.

Det andra var att Messi tog hem det manliga priset och det unika här var att alla de tre spelare som var nominerade kom från en och samma klubb. Barcelona givetvis. De två som fick se sig besegrade av Messi var Andrés Iniesta and Xavi Hernandez.

Det tredje var att man även delade ut pris till bästa manager för första gången. Första manliga vinnare var portugisen José Mourinho och kvinnliga kom från Tyskland och heter Silvia Neid.

2015 The Bluebirds är tillbaka.
 

I maj 2010 köpte den malaysiske affärsmannen Vincent Tan fotbollsklubben Cardiff City. Som ägare lyckades han till säsongen 2012-13 driva igenom att Cardiff bytte sina klubbfärger från blått till rött. Rött ansågs vara en lyckobringande färg i Asien och med färgbytet hoppades Tan att Cardiff skulle bli mer populära i Asien. Han blev dock inte så populär i Cardiff. Genast bildades en grupp med kampanjen "Keep Cardiff Blue". I början av 2015 hade denna kampanj slagit igenom så pass att det i en FA-cupmatch endast dök upp 4 194 åskådare. Tan fick ge sig och vid ligamatchen mot Swansea idag 2015 hade man bytt tillbaka och supportrana var så glada över att ha fått tillbaka den blå klubbtröjan att det var 22 515 som såg The Bluebirds vinna med 1-0.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 10:E JANUARI.

Marouane CHAMAKH blir 38 år.
 

Marouane CHAMAKH är född 1984 i Tonneins, Frankrike
Anfallare
1 U-landskamp för Frankrike och 65 A-landskamper för Marocko (2003-14).

Klubbar som spelare:
Nérac (1988-94),
Marmandais (1994-2000),
Bordeaux (2000-10),
Arsenal (2010-13),
West Ham United (lån 2013),
Crystal Palace (2013-16)
Cardiff City (2016).

Trots att Chamakh är född och uppvuxen i Frankrike har han valt att representera det marockanska landslaget där den första A-kampen var mot Sierra Leone den 8 juni 2003. Chamakh är den enda spelaren som lyckats göra mål i sex raka matcher i Champions League.

Jan Åge FJØRTOFT blir 55 år.
 

Jan Åge FJØRTOFT är född 1967 i Gursken, Norge
Anfallare
20 U- och 71 A-landskamper för Norge (1984-96).

Klubbar som spelare:
IL Hødd (1982-85),
HamKam (1985-87),
Lillestrøm (1987-89),
Rapid Wien (1989-93),
Swindon Town (1993-95),
Middlesbrough (1995-97),
Sheffield United (1997-98),
Barnsley (1998),
Eintracht Frankfurt (1998-2001), 2001
Stabæk (2001), 
Lillestrøm (2002).

Billy LIDDELL blev 79 år.
 

William Beveridge "Billy" LIDDELL var född 1922 i Dunfermline, Skottland och dog den 3:e juli 2001 i Liverpool.
Mittfältare
10 landskamper för arme- Storbritannien och andra under kriget ihopsatta landslag och 37 A-landskamper för Skottland (1941-55).

Klubbar som spelare:
Lochgelly Violet (1937-38);
Chelsea, Linfield, Cambridge Town, Toronto Scottish och Dunfermline (gästspelare under Andra världskriget)
Liverpool (1938-61).

Han skrev på för Liverpool 1938, men pga världskriget blev det inte debut förrän 1946. Då han lämnade Liverpool 1961 hade han spelat 534 matcher och gjort 228 mål. Den 4 november 2004 hedrades han genom en minnesskylt vid Anfield och 29 september 2006 utsågs han till den sjätte bästa som någonsin spelat för klubben vid en omröstning på Liverpool FC:s officiella hemsida.

MATCHTRÖJAN JAG BÄR IDAG.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

HA EN BRA VECKA 2!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv