• Boris dagliga blogg

Tisdagen den 10:e oktober 2017.

Ingen stor fotboll i drygt sex timmar.
Grupp G ointressant. Spanien var redan vidare och Itaien tvåa.

Island kan lika bra utan Lagerbäck. Då finns det i alla fall ett lag att hålla på till sommaren.
Serbien till VM och Irland till kval, kanske ett alternativ till en svensk kvalmotståndare.
Gammalt skvaller: "Liverpool missade Peter Schmeichel och Eric Cantona"


FOTBOLLSHISTORIA:
1999: Två debutanter med olika framtidsutsikter i Englands landslag.

FÖDDA IDAG:
Xherdan, Tony, Charlie.

Ingen stor fotboll i drygt sex timmar.


Måndag brukar inte vara någon stor fotbollsdag och det var det inte igår heller. Vadå? Frågar ni. Det var ju VM-kval i tre av Europas grupper. Ja! Men efter 36 minuter gjorde det första målet i nio matcher. Det betyde nästan fem och en halv timmes spel, sammalagt, utan ett mål. Då kan man ju säga att det inte hände så mycket. Efter sex timmar och 45 minuters spel var det halvtid. Då hade det gjorts sammanlagt tre mål. Nåja det lossnade lite i andra halvlek.
 

Grupp G ointressant. Spanien var redan vidare och Itaien tvåa.


Grupp G var fullständigt ointressant. Där hade Spanien redan vunnit och tgit sig till VM och det var också klart att Italien skulle bli tvåa och få kvala vidare. Båda lagen hade 0-0 i halvtid innan de i andra halvlek såg till att göra varsitt mål så att de tog sina tre poäng mot Israel och Albanien.
 

Island kan lika bra utan Lagerbäck. Då finns det i alla fall ett lag att hålla på till sommaren.


Albanien var ju en överraskning i EM men kom inte till VM. En annan överaskning i EM var Island. Vi svenskar ville göra gällande att allt var Las Lagerbäcks förtjänst, mn nu har islänningarna visat att de kan spela fotboll även på egen hand. Igår skulle de kvala in till VM för första gången genom att ta tre poäng på ett av Europas sämre landslag Kosovo. Islänningarna gjorde jobbet och vann ganska bekvämt med 2-0. De vann gruppen före Kroatien, Ukraina och Turkiet. Dessa lag slutade i denna ordning. I Kiev visade Kroatien att de var det nästbästa laget i gruppen. De vann den direkt avgörande matchen om andraplatsen över Ukraina med 2-0.
 

Serbien till VM och Irland till kval, kanske ett alternativ till en svensk kvalmotståndare.


Slutligen avgjordes grupp D. Här var det jämt och kunde sluta lite hur som helst. Serbien låg bäst till att vinna gruppen. De hade abgörandet på egen hand i hemmamötet med Georgien. Men det dröjde ända till 74:e minuten innan de fick hål p Georgiens försvar. Med 1-0 är Serbien i VM. Andraplatsen i gruppen var en direkt uppgörelse mellan Wales och Irland. Wales låg bäst till med både hemmaplan och en poängs ledning på Irland, men matchens enda mål gjorde West Bromwich James McClean och han spelar i Irlands landslag. Det betyder att det inte blir något VM för Gareth Bale och hans Wales. Det blir heller inget VM för tvåan Slovakien som redan nu är sämsta tvåan. Sverige som spelar idag lär ju också bli tvåa, och vem de lottas mot i kvalet mellan tvåorna beror lite på vilka lag som blir tvåor. Det finns nämligen en seedning där fyra lag väger lite tyngre än de andra fyra. Italien och Portugal är definitivt i seedningsgrupp ett, och det hade varit skönt om Sverige kunde hamna i den också.
 

"Liverpool missade Peter Schmeichel och Eric Cantona"

 
Liverpool hade möjligheten att värva Peter Schmeichel och Eric Cantona, men tidigare managern Graeme Souness tackade nej.
Graeme Souness skriver i sin kommande bok att Liverpool kunde ha värvat målvakten Peter Schmeichel och anfallaren Eric Cantona under hans tid som manager. Båda hamnade istället i Manchester United och blev stora ikoner på Old Trafford.
"Jag missade två spelare som gick och blev legendarer i Manchester United. Ron Yeats, chefsscouten, sa till mig att det fanns en ung dansk målvakt - Peter Schmeichel - som var ett Liverpool-fan och var villig att betala för sin egen resa och hotell i utbyte mot lite tid hos oss. Jag försökte göra mig av med Bruce Grobbelaar och det visade sig vara besvärligt, plus jag hade just värvat David James, så jag trodde att jag kunde klara mig utan en ung målvakt", skriver han enligt Sunday Times.
"Eric Cantona var en annan som jag missade. Vi spelade mot Auxerre hemma och Michel Platini kom och träffade mig efteråt. Han sa att han hade en spelare till mig, ett problembarn men en rejäl spelare. Det var Cantona, men det sista jag behövde var ännu en problemspelare", fortsätter Souness.

FOTBOLLSHISTORIA från idag den 10:e oktober

1999 två nya i Englands landslag


England spelade idag 1999 en vänskapsmatch på Stadium of Light i Sunderland mot Belgien. Det blev seger med 2-1. Men mer intressant var att manager Kevin Keegan hade plockat med två debutanter i ett landslag fullt av veteraner. Den ene debutanten hette Frank Lampard och han blev utbytt i andra halvlek. Den andre hette Stephen Guppy och klassades av journalister som den mest lovande mittfältaren i Englands historia. Guppy fick spela hela matchen, men det var också den enda landskamp han gjorde. "Medelmåttan" Frank kom att göra 89 landskamper innan han slutade i landslaget.

FÖDDA IDAG

26 år Xherdan SHAQIRI född 1991 i Gjilan i Jugoslavien, nuvarande Kosovo
Mittfältare
27 U- och 65 A-landskamper för Schweiz.
Klubbar som spelare:
1999-2001 SV Augst,
2001-12 FC Basel,
2012-15 Bayern München,
2015 Inter,
2015- Stoke City.

51 år Tony ADAMS född 1966 Romford i London,
Försvarare
9 U- och 66 A-landskamper för England.
Klubb som spelare:
1980-2002 Arsenal 504 matcher.
Lag som tränare:
2003-04 Wycombe Wanderers,
2008-09 Portsmouth  
2010-11 Gabala FK,
2017 Granadas landslag.

67 år Charlie GEORGE född 1950 i Islington i London.
Anfallare
1 landskamp för England.
Klubbar som spelare:
1966-75 Arsenal,
1975-78 Derby County,
1977 St. George Saints (lån),
1978 Minnesota Kicks,
1978-81 Southampton,
1980 Nottingham Forest (lån),
1981-82 Bulova,
1982 Bournemouth,
1982 Derby County,
1982 Bulova igen,
1982 Dundee United,
1983 Coventry City.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv