• Boris dagliga blogg

Onsdagen den 19:e maj 2021

Golf på St Arild GK, Svårt att ta sig till Malmö, Het chili, Premier League, ESC semi 1.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 19/5:
1957: Skottland vinner VM-kval i schweiziska tröjor.
1965: West Ham tar Englands andra Europeiska titel.
1982: IFK Göteborg vinner UEFA-cupen.

FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 19/5:
Diego, Andrea.

DAGENS MATCHTRÖJA.

FAKTA OCH TANKAR FRÅN TISDAGEN DEN 18/5 2021.

Igår var det till att dra norrut igen. Koko-gänget som varit på Arilds vingård med all information och provsmakning skulle spela St Arilds golfbana. Och jag var på väg dit för att spela med dem. Att stanna över eller prova vin är inte riktigt min stil. På den tiden jag nyttjade alkohol så håller jag med min far om vin. ”Surt vann” kallade han det för. Det betyder på svenska ”Surt vatten”. Nåja. Det blev sedvanlig tisdagsgolf med 20 kronors insats för första nio, sista nio och totalt. Ett problem för mig var att alla varit överens om att de skulle spela från damtee. Alltså lite längre fram än man brukar. Visst blev hålen kortare, men å andra sidan så fick jag bara tio extra slag, och då jag inte är i riktigt slag så var det ju omöjligt att göra de åtta paren och tio bogeys. Fast precis som dagen innan kom jag på slutet och vann åter de sista nio hålen och en ny hundralapp. Men det berodde nog mer på att de andra spelade än sämre än jag.
 

Att köra från Malmö till Kullahalvön går som ett skott, men att ta sig in till Malmö på tillbakavägen under rusningstrafik tar desto längre tid. Vi har ju det vansinniga ordet ”rusningstrafik”. Det betyder precis tvärtom. Inget rusar utan allt står stilla. Det gjorde trafiken på motorvägen strax utanför Bjärred. Jag hann svänga av och fick köra lite längre sträcka än jag tänkt på mindre vägar. Resan från Kullahalvön till Malmö tog 40 minuter längre tid än på andra hållet.
 

Hemkommen vid femtiden så passade jag på att laga middag nummer ett i veckans City Gross familjepåse. Det finns alltid någon färsrätt och färsen har sista förbrukningsdag på onsdagen. Alltså blev det ”Het chili i tortilla med picklad rödlök”. Fast hungern tillät inte att jag picklade någon rödlök. Men jag hittade annat att lägga på tortillabrödet istället. Bl a majs och lite vitlöks och jalapeñosås.  
 

Sedan måste jag tillstå att den normalt så intressanta Premier League är slut för min det denna säsong. Jag lyckades se att det skulle spelas fyra matcher som jag inte hade koll på sedan tidigare. Det var inledningen av omgång 37. Alltså den nästsista. Det blev inga matcher, men jag kollade givetvis upp resultaten trots allt. Det var fler som ansåg att säsongen var slut. Bl a de båda Manchester lagen. United spelade bara 1-1 hemma mot redan nedflyttade Fulham. Brighton slog redan klara mästarna City med 3-2. Leeds vann borta med 2-0 över Southampton. Nu så anser jag att hemmaplan ska vara en fördel då man släppt in publik igen. Maximalt så fick 10 000 åskådare komma in på varje match och det är ganska lätt att gissa att det var så många på varje arena. Det fanns faktiskt en match som gällde lite extra. Chelsea mot Leicester. Förloraren hade gett Liverpool chansen att gå förbi dem och knipa sista Champions Leagueplatsen. Jag såg faktiskt övertiden, men då var det mest slagsmål mellan spelarna ivrigt påhejade av publiken. Chelsea ledde med 2-1 och det blev även slutresultat. Det betyder att Chelsea är klara för Champions League medan Leicester  kan bli omsprungna av Liverpool.
 

Fast jag hade SVT på och lyssnade med ett uselt ljud in låtarna i årets semifinal 1 av Eurovision Song Contest. Det fanns ett land med som tävlade för första gången. Men det är inte så dramatiskt som det låter. Tidigare har The former Yugoslav Republic of Macedonia varit med. I år har de blivit North Macedonia. De gick givetvis inte vidare. Inte heller Australien som på något konstigt sätt varit med i ESC de senaste åren, kom till final, för första gången. Nordens båda bidrag Norge och Sverige gick till final tillsammans med Israel, Ryssland, Malta, Litauen, Cypern, Belgien, Ukraina och Azerbajdzjan.

IDAG: ONSDAGEN DEN 19/5 2021.

TEMADAGAR:

Nationella Mag-Tarmdagen infaller den 19 maj. Syftet med dagen är att öka kunskapen i samhället sjukdomar eller andra funktionsstörningar i matsmältningskanalen. 1, 5 miljoner svenskar har mag- och tarmproblem.
 

IT-chefens dag infaller tredje onsdagen i maj. 2004 startade TDC IT-chefens dag, som hyllar en av företags viktigaste resurser: IT-chefen. (TDC är Danmarks motsvarighet till Telia.)

NAMNSDAGAR:
Maj, Majken

Namnsdagar för den 19:e maj i kronologisk ordning:
 
Före 1901 – Potentia eller Potentiana, till minne av en romersk jungfru, som ska ha torkat blodet av apostlarna Petrus och Paulus, när de led martyrdöden.
1901–1985 – Alrik (nu 5 augusti)
1986–1992 – Alrik, Alda (utgått) och Altea (utgått)
1993–2000 – Majken och Majvor (nu 8 luni)
Från 2001 – Maj och Majken

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 19:E MAJ.

1957 VM-kval till Sverige VM

Idag 1957 spelade Schweiz och Skottland en VM-kvalmatch i Basel. Det gällde en plats till fotbolls-VM i Sverige 1958. Matchen gick ganska planenligt och skottarna kunde vinna med 2-1 och komma till Sverige. Men det var före matchen som det märkliga inträffade. Då Schweiz var beredda på match i sina röda tröjor var skottarna det i sina blå tröjor. Detta hade varit helt OK om inte matchen hade sänts på TV. Det fanns mestadels svart-vita TV apparater och då rött och blått så att säga krockar i gråskalan tvingades Skottland att byta, och de enda vita tröjor som fanns var Schweiz vita reservställ, men det gick ju bra att även vinna i Schweiziska tröjor.

1965 Cupvinnarcup final på Wembley

Idag 1965 hade 98 000 kommit till Wembley i London för att se Cupvinnarcupfinalen. Det bidrog nog lite till publiksiffran att ena finallaget kom från London. West Ham mötte tyska 1860 München. Efter en mållös första halvlek lyckades Alan Sealey överlista Münchens duktige målvakt Petar Radenković två gånger i andra och titeln gick till West Ham. En stor kapten, Bobby Moore kunde ta emot bucklan. Detta var andra gången ett engelskt lag vann en Europacuptitel.

1982 Svenska mästare i Europa

Idag 1982 spelades finalen i UEFA-cupen. Det var andra matchen då finalen i denna turnering på denna tid spelades i hemma och bortamatch. I final var ett svenskt lag IFK Göteborg. De hade spelat första matchen hemma och klarat de ganska bra den 5:e maj då de lyckades vinna med 1-0 hemma på Ullevi mot Hamburg SV. Tyskarna var storfavoriter i dagens final och frågan var om Göteborg kunde stå emot? Det kunde de. Hamburg var nervösa och Göteborg öste på. På Volksparkstadion gjorde Dan Corneliusson och Torbjörn Nilsson vars ett mål innan Stig Fredriksson satte slutresultatet 3-0 på en straff. Sverige hade för första gången fått en Europeisk fotbollsmästarklubb.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 19:E MAJ.

Andrea PIRLO blir 42 år

Diego FORLÁN Corazzo är född 1979 i Montevideo, Uruguay.
Anfallare
112 A-landskamper för Uruguay (2002-14).

Klubbar som spelare:
Peñarol (1990-91),
Danubio (1991-94),
Independiente (1994-2002),
Manchester United (2002-04),
Villarreal (2004-07),
Atletico Madrid (2007-11),
Inter (2011-12),
Internacional (2012-14),
Cerezo Osaka (2014-15),
tillbaka i Peñarol igen (2015-16),
Mumbai City (2016),
Kitchee (2018).

Lag som tränare:
Peñarol (2020),
Atenas de San Carlos (2021-).

Forláns spel och fem mål var en av de viktigaste faktorerna bakom Uruguays framgångar i VM 2010 med en semifinalplats. Efter mästerskapet belönades Forlán med guldbollen efter att ha utsetts till turneringens bästa spelare. I finalen i Copa América 2011 gjorde Forlán två mål och bidrog till att Uruguay vann mästerskapet.

Andrea PIRLO blir 42 år

Andrea PIRLO är född 1979 i Flero, Italien
Mittfältare
69 U-, 9 OS och 116 A-landskamper för Italien (1994-2015).

Klubbar som spelare:
Brescia (1992-98),
Inter (1998-2001),
Reggina (1999-2000 lån),
Brescia (2001 lån),
Milan (2001-11),
Juventus (2011-15),
New York City (2015-17).  

Lag som tränare:
Juventus U23 (2020),
Juvents (2020-).

2006 blev han världsmästare. Pirlo har även vunnit Serie A och Champions League samt ungdomsturneringen Gothia Cup.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

HA EN BRA DAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv