• Boris dagliga blogg

Måndagen den 14:e oktober 2019

Ingen golf och inget mästerskap till Rosengård...än.
Skitstöveln Zlatan.

Tyskland och Nederländerna närmare EM.
Grupp E oviss in i det sista efter sjöslaget mellan Wales och Kroatien.
Polen klara och Österrike mycket nära.
Grupp I är redan klar; Belgien och Ryssland är de som är klara.


FOTBOLLSHISTORIA:
1873: Jules Rimet "fotbolls-VMs skapare" föds.
1878: Första elljusmatchen spelas. Andra elljusmatchen gick 1956.
2006: Cech spräcker skallen, Cudicini medvetslös och John Terry avslutar i mål.

FÖDDA:
Karen, Pär, Matthew.

DAGENS TRÖJA

Det var i stort sett redan klara matcher igår i EM-kvalet. Nästan alla matcher hade ett bra och ett sämre lag. Så var det även i matchen Cypern mot Ryssland. Den slutade helt planenligt med 5-0 till Ryssland. Det gjorde dem klara för EM och därför bär jag deras tröja idag.

DAGENS BLOGG OM SÖNDAGEN DEN 13:e OKTOBER 2019

Ingen golf och inget mästerskap till Rosengård...än.


Gårdagens skulle inledas med en liten golfrunda. Det hade den gjort om vi bokat tid på hemmaklubben Söderslätt. Vi hade bokat Trelleborgs GK och den var klädd i ett molntäcke som avgav regn. Golf och regn hör inte ihop så därför ställde vi in, jag och min dotter. Det blev alltså en väldigt lugn söndag med endast EM-kval i fotboll att tänka på. Fast jag inledde fotbollen med att se när Rosengård skulle säkra mästerskapet i damallsvenskan. Nu gjorde de inte detta då de ”bara” fick 3-3 hemma mot Linköping. Det var en spännande och kul match att titta på och om vi ska vara riktigt ärliga så var det ett mästerskap som Rosengård tog. De leder med sex poäng före Göteborg och har en målskillnad på elva mål bättre. Så med två matcher kvar ska det hända stora under om inte Rosengård ska vinna Damallsvenskan 2019.
 

Skitstöveln Zlatan.


På tal om Rosengård så har vi en stor skitstövel som kommer därifrån. Jag tänker givetvis på Zlatan Ibrahimovic. Han har varit i Malmö för att avtäcka sin egen staty. En sådan spelare är som alla andra gamla storspelare. Det finns mängder av världskända spelare som stöttar sitt landslag och är på mästerskap och hejar fram sina landsmän. När det gäller att heja fram Sverige så är Zlatan en stor skam som istället försöker smutskasta landslaget så mycket han bara kan. Senast gör har uttalande om Janne Andersson som skulle vara rasistisk som inte tog ut spelare med annan bakgrund än svensk. Enligt Zlatan skulle Janne ha skitit ner sig av rädsla och helt plötsligt kallat in ett antal spelare med annan bakgrund än svensk. Men jag vet var skon klämmer. Zlatan blev sur för att Janne Andersson inte kontaktade honom inför förra sommarens VM. Och nu är han dem tjurige lille gossen som ska ge igen. Nej, Zlatan stanna du i USA, och statyn gör sig bättre på Rosengård.
 

Tyskland och Nederländerna närmare EM.


EM-kvalet gick in i den andra matchen i detta landslagsuppehållet i grupperna C, E, G och I. Grupp C hade länge Nordirland som gruppetta men som jag skrev tidigare under detta kval så tror jag inte på nordirländarna, tyvärr. Det blir Tyskland och Nederländerna som tar sig till EM. De spelade igår i varsin förutsägbar match. Tyskland var i Estland och vann med 3-0, men det behövdes en tysk utvisning för att de skulle komma igång. I Vitryssland vann Georginio Wijnaldum matchen åt Nederländerna med sina två mål. 2-1 slutade det och nu ligger Tyskland och Nederländerna etta och tvåa på femton poäng var. Trea är Nordirland med tolv poäng, och de har ettan och tvåan kvar att möta.
 

Grupp E oviss in i det sista efter sjöslaget mellan Wales och Kroatien.


Grupp E är en av de jämnare grupperna. Här var Azerbajdzjan redan på förhand avhängda. Kroatien var favoriter och sedan skulle Ungern, Wales och Slovakien slåss om andraplatsen. Igår slogs Wales och Kroatien om segern i den kampen. Slogs var det rätta ordet. Jag tror att nästan alla de sex bytena föregicks av en kamp som innebar en skada på den utbytte. Trots detta gick en tre. Fyra spelare runt och haltade då matchen blåstes av. 1-1 slutade denna kamp som var både spännande och intressant att titta på. Kroatien och Slovenien som ligger etta och tvåa har en match kvar att spela. De andra tre lagen har två matcher kvar. Frågan är om inte sista gruppspelsmatchen mellan Wales och Ungern kan vara direkt avgörande om vilket av dessa två lag som följer Kroatien till EM.
 

Polen klara och Österrike mycket nära.


Grupp G avgjordes nästan igår. Den avgjordes på så sätt att Polen är i EM. De vann över Nordmakedonien med 2-0. Det betyder att Polens nitton poäng tar den till ytterligare ett stort mästerskap. Polen har haft ganska lätta att ta sig till mästerskapen genom kvalspelet. Sedan har de floppat i själva mästerskapet. Österrike tog en viktig seger med 1-0 i bortamatchen mot Slovenien. Det gör att Österrike har mer än ena benet i EM. Med två matcher kvar för alla lag så har Österrike fem poäng till godo på treorna. Israel spelar på tisdag och om de vinner över bottenlaget Lettland (och det gör de) så är det tre lag som ligger fem poäng efter Österrike. Österrikarna har Nordmakedonien i nästa match hemma och kan då avgöra så att sista gruppspelsomgången blir ointressant.
 

Grupp I är redan klar; Belgien och Ryssland är de som är klara.


Grupp I är den grupp som redan är färdig innan de två sista matcherna ska spelas. Vid första omgången i veckan kunde jag konstatera att Belgien blev första lag som var klara till EM. De hade inga problem att vinna med 2-0 i Kazakstan. Igår blev det klart att Ryssland följer med till EM. Cypern var det enda lag som skulle kunna hota ryssarna att ta sig till EM. Och Cypern var det land som Ryssland var i för att spela igår. Vad sägs om 5-0. Alltså var cyprioterna inte mycket till hot. Så grattis till Belgien och Ryssland. Fast gruppen kommer ju att vara en aning tråkig de sista två matcherna då allt det viktiga fredan är klart.

FOTBOLLSHISTORIA från den 14:e oktober.

1873 Jules Rimet föds

Fotbolls-VMs skapare Jules Rimet föds i Theuley i norsöstra Frankrike. Då han var 24 år startade han idrottsklubben Röda Stjärnan i Paris. Trots att Jules inte var fotbollsspelare beslöt han att just fotboll skulle vara huvudsporten för klubben. Efter att ha kämpat i första världskrigen kom han tillbaka till Paris och var med om att starta FFF, Fédération Française de Football, Franska fotbollsförbundet 1919.
 

Två år senare tog han över som president i FIFA som bildats i Frankrike 1904. Då fanns ett dussin länder med i FIFA. Jules tog initiativet till att starta ett VM i fotboll. 1930 hölls det för första gången i Uruguay. Polkalen världsmästarna vann kallades Jules Rimet Trophy. Den finns inte mer då den blev stulen efter det att Brasilien vunnit den för alltid 1972. Jules Rimet finns inte heller längre. Han dog 1956. Bara två år tidigare lämnade han posten som president i FIFA. Då fanns det 85 länder i FIFA.

FOTBOLLSHISTORIA från den 14:e oktober.

1878 första match i elljus.

På Sheffield's arena Bramall Lane spelades idag 1878 en match mellan två lag hopsatta av stadens spelare. Det var första kvällsmatchen som gick i elljus. Elektriker John Tasker stod för ljuset som bestod i fyra elljus uppsatta på träpelare. Ljusen drevs med en Siemens generator. Man uppskattar att det var cirka 20 000 på matchen. Då det var mörkt hade cirka 6000 passat på att planka in. Detta var större publiksiffra än vid samma års FA-cupfinal. Tio år senare ansågs denna typ av ljus så riskabel att det förbjöds. Nästa match i England som spelades i elljus var Portsmouth mot Newcastle på Fratton Park den 22:e februari 1956.

FOTBOLLSHISTORIA från den 14:e oktober.

2006 Chelsea behövde tre målvakter.

Dagens ligamatch 2006 mellan Reading och Chelsea startade med en hård sammanstötning mellan Readings Stephen Hunt och Chelseas målvakt Petr Cech. Den skedde redan efter 20 sekunder och Cech spräckte skallen, något som fick honom att vila från fotbollen en lång stund och efter detta spelar han alltid i sin Nya Zeeländska rugbyhjälm. Inbytte målvakten Carlo Cudicini höll i nästan hela matchen innan han kolliderade men Readings Ibrahima Sonko. Medvetslös föll Cudicini till marken och Chelsea var tvungna att sätta in sin tredje målvakt. Det blev kaptenen John Terry. Han höll nollan och det hade även hans tidigare två målvakter gjort så Chelsea vann med 1-0, men hade blivit av med två målvakter.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 14:e oktober.

Karen BARDSLEY blir 35 år

Karen Louise BARDSLEY är född 1984 i Santa Monica, Kalifornien, USA.
Målvakt
12 U- och 81 A-landskamper för England och 5 OS-landskamper för Storbritannien.

Klubbar som spelare:'
Cal State Fullerton Titans (2002–06),
Ajax America Women (2007),
Pali Blues (2008),
Sky Blue FC (2009–11),
Linköpings FC (2011–12),
Lincoln Ladies (2013),
Manchester City (2014–).

Bardsley var en del av Englands trupp i världsmästerskapet i Kanada år 2015. Hon vaktade målet i samtliga lagets matcher i turneringen, där England tog ett historiskt brons; den första VM-medalj nationen lyckats erövra i fotboll för damer.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 14:e oktober.

Pär ZETTERBERG blir 49 år

Pär Johan ZETTERBERG är född 1970 i Falkenberg, Halland.
Mittfältare
12 U- och 30 A-landskamper för Sverige.

Klubbar som spelare:
Falkenbergs FF (1978-86),
Anderlecht (1986-91),
Charleroi (1981-93),
Anderlecht igen (1993-2000),
Olympiakos (2000-03),
Anderlecht än en gång (2003-06).

MERITER:
Belgisk mästare 1991, 1994, 1995, 2000, 2004 och 2006
Belgisk cupmästare 1994
Grekisk mästare 2001, 2002 och 2003
Grekisk cupmästare 2001 och 2002
Guldbollen: 1997
Gouden Schoen: 1993, 1997

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 14:e oktober.

Matthew LE TISSIER blir 51 år

Matthew Paul LE TISSIER är född 1968 i St. Peter Port på ön Guernsey
Mittfältare
21 U-, 6 B- och 8 A-landskamper för England, och ett antal U-landskamper för Guernsey.

Klubbar som spelare:
Vale Recreation (1975-84),
Southampton (1984-2002) 456 matcher,
Eastleigh (2002-03),
Guernsey (2013).

Le Tissier spelade hela sin karriär i Southampton FC, trots anbud från större klubbar valde han alltså att stanna i Southampton, vilket tillsammans med hans skicklighet på det offensiva mittfältet gjorde honom omåttligt populär bland lagets supportrar. Le Tissier gjorde mål på 48 av 49 straffsparkar för Southampton. Mark Crossley var den som räddade straffen och därför blev han historisk.

DAGENS CITAT.

HA EN BRA DAG.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv