• Boris dagliga blogg

Lördagen den 26:e december 2020

Tankar om corona, Boxing Day, Nya tröjor, På Spåret och Jurassic Park

FOTBOLLSHISTORIA:
1860 Boxing Day fotboll för första gången.
1999 Chelsea ”köpelag”.

FÖDDA:
Aaron, Hugo.

DAGENS TRÖJA.

Precis som för exakt ett år sedan väljer jag denna tröja från de regerande Europamästarna. Inte för att Portugal är speciellt kända för julfirande, menför att tröjan är riktigt "julig" i rött och grönt.

FAKTA OCH TANKAR OM FREDAGEN DEN 25/12 2020.

Tankar om corona, Boxing Day, Nya tröjor, På Spåret och Jurassic Park


Två citat ur gårdagens E-tidning från personer som fíck sin julledighet indragen då de jobbar för fullt på sjukhuset. Yngsta som vårdas är 20 år, så det är inte bara gamlingar som ligger i riskzonen:
– Här krigar vi och vägras ledigt medan folk är ute på stan och shoppar. Jag har ingen förståelse för det. Jag blir faktiskt provocerad.
– Vi som jobbar här är inga hjältar. Det är vårt jobb. Men vi hade gärna sett att den övriga befolkningen också tog sitt ansvar.
 

I övrigt så är det idag som den stora fotbollsdagen inträffar normalt sett i England. Det startade redan 1860 om ni kollar in dagens första fotbollshistoriska artikel. Dagen är helt enkelt Annandag Jul, men i engelsktalande länder heter dagen Boxing Day. Då kan man ju undra var detta lite underliga namn kommer ifrån, och egentligen kan man fortsätta att undra. Det finns nämligen ingen säkert fastställd förklaring. Fast den bästa är nog följande:
 

Den förklaringen är att namnet kommer från en sed i England bland de rika godsägarna att för att säkerställa att tjänstefolket skötte familjens julfirande väl gavs de ledigt på annandagen för att kunna besöka sina familjer. Arbetsgivarna gav tjänarna lådor med presenter och ibland mat att ta med sig. Dessutom brukade kyrkorna, runt 1800, öppna sina offerkistor där människor under året lagt penninggåvor, och fördela innehållet bland de fattiga.
 

Juldagen var som så många gånger tidigare år. Jag tillbringade tid med att lägga in mina två nya fotbollströjor på hemsidan.

Då det var fredag så blev det givetvis ”På Spåret”. DuoAppen är trevlig att använda. Fördelen mot de tävlande är att man där får ett tiotal svarsalternativ till alla frågor utom själva resmålet. Det underlättar och igår kom jag upp i 50 poäng. Avslutningen på kvällen var att yngsta dottern och jag startade årets jultema för filmer. Det blev Jurassic Park. Fem filmer har gjorts och igår inledde vi med ettan som rätt och slätt heter ”Jurassic Park”. En film från 1993 med Steven Spielberg vid rodret, fritt baserad på boken Urtidsparken av Michael Crichton. En film som står sig ganska bra än även om några scener är lite töntiga, men det ingår för att få fram spänningsmomenten.

FOTBOLLSHISTORIA från den 26:e december.

1860 Boxing Day fotboll för första gången

Sheffield FC bildades 1857. Fotbollsklubben kom till för att cricketspelarna skulle ha lite att träna med även under vintersäsongen. Laget blev världens första fotbollsklubb och det skulle dröja tills 1860 innan det fanns en klubb till så att dessa två kunde mötas. Lyckligtvis bildades också denna klubb i Sheffield. De heter Hallam FC. Och idag 1860 på Boxing Day spelades världens första fotbollsmatch mellan två lag från olika klubbar. Reglerna var inte riktigt skrivna så det beslöts att det var Sheffield FC:s regler som skulle gälla. Detta gick Hallam med på i alla punkter utom en. De propsade på att få spela med 14 spelare. Sheffield FC nöjde sig med sina 13. Trots detta vann världens äldsta fotbollslag med 2-0.

Båda lagen finns fortfarande och är aktiva. Sheffield FC spelar i Northern Premier League Division One South East, och Hallam FC spelar lite längre ner i Northern Counties East League Division One. Senaste mötet lagen emellan var i den 9:e oktober 2012 i en cup kallad Sheffield & Hallamshire Senior Cup. Då vann Sheffield med 3-2, och då är det fotbollens vanliga regler som gällde för båda lagen.

FOTBOLLSHISTORIA från den 26:e december.

1999 Chelsea ”köpelag”.

Redan före Roman Abramovitj tog över Chelsea så hade Londonlaget kallts för ett ”köpelag”. Då Bosmandomen började gälla 1995 så satsade Chelsea stort och skaffade spelare från hela Europa. Idag 1999 spelade man borta mot Southampton. Manager Gianluca Vialli (Italien) hade tagit ut en startelva som helt saknade engelsmän. Ed De Goey (Nederländerna), Albert Ferrer (Spanien), Frank Leboeuf (Frankrike), Emerson Thome (Brasilien), Dan Petrescu (Rumänien), Celestine Babyaro (Nigeria), Gus Poyet (Uruguay), Didier Deschamps (Frankrike), Roberto Di Matteo (Italien), Gabriele Ambrosetti (Italien) och Tore André Flo (Norge). Detta var första gången ett engelskt lag var utan inhemska spelare, och det gick bra. Chelsea vann med 2-1.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 26:e december.

Aaron RAMSEY blir 30 år

Aaron James RAMSEY är född 1990 i Caerphilly, Wales
Mittfältare
27 U-landskamper och 61 A-landskamper för Wales och 5 OS-landskamper för Storbritannien (2005-)

Klubbar som spelare:
Cardiff City (1999-2008),
Arsenal (2008-19),
Nottingham Forest lån (2010-11),  
Cardiff City lån (2011),
Juventus (2019-).

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 26:e december.

Hugo LLORIS blir 34 år

Hugo LLORIS är född 1986 i Nice, Frankrike
Målvakt
26 U- och 120 A-landskamper för Frankrike (2004-).

Klubbar som spelare:
CEDAC Cimiez (1993-97) 
Nice (1997-2008),
Lyon (2008-12),
Tottenham Hotspur (2012-).

Hugo Lloris kommer från en överklassmiljö, hans mor (död 2008) var advokat och hans katalanskättade far är en Monte Carlo-baserad bankman.
Han vann VM-guld med Frankrike i VM 2018 som lagets förstemålvakt och lagkapten.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

HA EN GOD FORTSÄTTNING!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv