Alberto Brignoli stor hjälte då Benevento tog sitt första poäng i Serie A.
Resultat: Premier League omgång 15.

FOTBOLLSHISTORIA:
1965: Tottenham råkar ut för sin första utvisning i historien.
2009: Jabulani presenteras, men det visade sig inte bli fler mål med den bollen.

FÖDDA IDAG:
Paul, Jean Marie.

DAGENS TRÖJA
MANCHESTER CITYs tredjetröja 2016/17

Det blev helt enkelt min senaste tröja från serieledarna i England, Manchestere City. Inte för att de var överlägsna West Ham igår utan för att de vinner. Det behövdes ju bara göra ett mål mer än motståndaren. 2-1.

Det hetaste fotbollsderbyt i södra England är ”South coast derby”. Det är då Southampton och Portsmouth möts. Det är ungefär 30 kilometer melan städerna och tar 30 minuter med bil. Nu är ju inte Portsmouth bland topplagen i England och det lär dröja många år innan lagen möts i ett South coast derby. Då får Southampton och Bournemouth bli det nya sydkustmötet. Mellan dessa två städer är det något längre. En resa på 53 kilometer eller lite drygt 40 minuter. Då städerna ligger i området New Forest så har detta möte fått namnet ”New Forest derby”. Ett sådant möte var det dags för igår eftermiddag. 10 764 personer hade kommit till Vitality Stadium i Bournemouth. Det låter inte så mycket, men stadion är den minsta av alla Premier Leagues arenor. Maxkapacitet är 11 360, så med säkerhetsföreskrifter för derbyt kan man säga att det var fullt.

New Forest derby slutade som så många derbyn brukar göra. Det blev 1-1 och hela matchen var statistiskt sett väldigt jämt, så resultatet var rättvist. Det var det även i andra matchen i Premier League igår. Överlägsna serieledarna Manchester City tog emot bottenlaget West Ham med den i mina ögon suspekta managern David Moyes som jag inte alls tror är lösningen på West Hams problem. I första halvlek såg det ut som om City var lite övernöjda och trötta och The Hmmers ledde överraskande i paus med 1-0. I andra var det ett tryck mot West Hams mål och denna gång väntade inte serieledarna till övertiden att ta ledningen. Nej, lagkapten Davis Silva gjorde 2-1 redan i 83:e minuten och så tog man ytterligare tre poäng.

Det spelades även FA-cup i veckoslutet. Det är det som kallas andra omgången och här finns lag från tredje ligan och ner med. Senare idag kommer lottning att göras till tredje omgången som spelas från den 6:e januari 2018. Det är här som Premier League och League Championshiplagen träder in i turneringen. En annan händelse som var stor igår var det italienska Serie A laget Benevento som jag skrev om i veckan. Efter 14 raka förluster lyckades de äntligern ta sitt första poäng genom att spela 2-2 mot krisande Milan, som alltså inte fick så bra start med nytillträdde managern Gennaro Gattuso. Det historiska 2-2målet som gav Benevento sitt första Seie A poäng kom på fem minuters övertid efter en hörna. Och vem blev den store nickhjälten om inte Alberto Brignoli. Det häftiga med detta är att Alberto är Beneventos målvakt och han just nu är tvåa i Beneventos interna skytteliga.

Statistikblad och klipp från Premier Leagueomgång 15 finns här: Klicka på match efter intresse!

Manchester City FC  -  West Ham Utd  2-1

FOTBOLLSHISTORIA från idag den 4:e december.

1965 Rött kort för Tottenham

Londonlaget Tottenham har tillägget Hotspur, men i ärlighetens namn kan man inte kalla dem hetsporrar direkt. Idag 1965 spelade laget en bortamatch mot Burnley och den matchen slutade 1-1, vilket inte var så märkligt. Tottenhams anfallare Frank Saul blev utvisad i matchen och det tycker kanske inte många heller är så speciellt. Men det var det. Detta var första gången på 37 år i ligan som de fick en spelare utvisad, vilket kan tyckas vara märkligt, men sant.

2009 debut för Jabulani-bollen.

Jabulani hette den alldeles nya fotboll som skulle användas i fotbolls-VM i Sydafrika 2010. Det var en boll sammansatt av åtta specialtillklippta bitar som ”fabrikssvetsats” inifrån och med en yta som skulle göra bollen bana lite snabbare och mer svårförutsägbar. Vissa spelare klagade och alla målvakter protesterade, men de stora målskyttarna påstod att det var en fantastisk boll. Hur det gick sommaren 2010 var att det gjordes 145 mål i VM med Jabulani. Detta var det minsta antal mål i någon VM-turnering sedan det blev 64 matcher 1998. Så de vet i sjutton vem som gynnades av Jabulani?

FOTBOLLSPROFILER som föddes idag den 4:e december.