• Boris dagliga blogg

Lördagen den 26:e augusti 2023

NAMNSDAG:
Östen

NATIONALDAG
Ingen

TEMADAG:
Squaredansens dag.
Alla hundars dag.
Jämställdhetsdagen.
Koloniträdgårdens dag.

RUBRIKER.
Frennstedts "Skärseld" och Malmö Operas "Everybody's Talking About Jamie".

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 26/8:
1963: Alfredo di Stéfano kidnappas.
1982: Shankly Gates på Anfield öppnas.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 26/8:
Rachel VAN HOLLEBEKE.

FAKTA OCH TANKAR OM FREDAGEN 25 AUGUSTI 2023.

Frennstedts "Skärseld" och Malmö Operas "Everybody's Talking About Jamie".
 

Friidrott och Premier League, men det fick stå över för min del. De sysslor jag ägnade mig åt igår var för det första att försöka vila knäet. Det var inte helt idealt att spela golf för att läka svullnaden och vad tusan det nu är som spökar. Fast det var ju inte helt fel att golfa då jag vann ett grillpaket från Åke P och det blev till en del till min middag och hundarnas igår. Hundarna och resten av familjen for under eftermiddagen vidare till Lund och gjorde en hel eftermiddag på Alice och katten. Det var våra vänner från Västerås som hustrun och dotter tog med sig dit. De pratade om detta redan i tisdags. Då fanns det även fler gäster och en av dessa tyckte att hon och hennes familj gärna hängde med till Alice och katten. Problemet var bara att det krävs att man bokat bord minst två veckor i förväg. Annars är det fullt.

Jag hade en av mina sysslor att avsluta spänningsromanen ”Skärseld” av Tina Frennstedt. Det är hennes tredje i serien som kallas Cold Case och som tilldrar sig i Skåne. Tess Hjalmarsson är chefen för denna grupp i Malmöpolisen och som det oftast är i deckare skrivna av kvinnor så finns det även en historia om huvudpersonerna och deras privata liv. Men det är helt okay. Gillar man deckare så har Frennstedt fått ihop det ganska bra. Sedan är det ju inte så verklighetstroget. Många deckare, denna inkluderad, handlar om seriemördare och i verkligheten så finns det otroligt få sådana i verkligheten. I Sverige rör det sig om cirka fem under den moderna historien. Sedan finns det ju ett antal massmördare också. Seriemördare dödar en efter en som exempelvis Hurvamannen eller Thomas Quick. Den senare visade sig inte vara riktigt så farlig som han utgav sig att vara. Han var mer en mytoman. Massmördare dödar många på samma gång som Mattias Flink i Falun eller Tommy Zethraeus i Stureplansmorden.

Min stora syssla igår var att bege sig till Malmö Opera. Där var det genrep av höstens musikal ”Everybody's Talking About Jamie”. Förra veckoslutet så vi filmen så storyn hade jag redan klar för mig. Men att se och lyssna på musikal live är något extra. Oscar Pierrou Lindén är strålande som Jamie och Loa Falkman i rollen som Jamies mentor Hugo är också bra.

Everybody’s Talking About Jamie blev en hit redan vid urpremiären i Sheffield 2017 och gick direkt till Londons West End. Kombinationen av hjärtevärmande handling och fartfyllda, glittriga shownummer älskades av både publik och recensenter. Musikalen vann en mängd priser och snart spreds succén över hela världen, med uppsättningar i bl a Australien, USA, Japan och nu i Malmö.

Att vara gay är inte helt lätt i en grå arbetarstad. Och det blir inte lättare när ens stora dröm är att bli dragqueen. Skolan känns urtrist, men i sina dagdrömmar är Jamie stjärna i en underbar färgsprakande show!

Jamie har det bra hemma med sin mamma som stöttar i vått och torrt. Han har också sin bästa vän, pluggisen Pritti, och klarar ganska bra att stå upp emot klassens retsticka Dean. Men han har en tagg i hjärtat – en frånvarande pappa som inte vill ha någonting med sin ”omanlige” son att göra.

Examensbalen närmar sig och Jamie vill inget hellre än att gå dit i en vacker klänning – om han vågar. I en affär för dragshowkläder träffar han Hugo, en äldre dragqueen-diva, som blir hans mentor och öppnar upp den värld som Jamie bara drömt om. Hugo får också Jamie att förstå att dragshow inte bara handlar om glitter och glamour. Han berättar om HBTQ-rörelsens historia och en lång och hård kamp som i grunden handlar om rätten att få vara sig själv.

Musikalen är inspirerad av den mycket populära dokumentärserien Jamie: Drag Queen at 16 från brittiska BBC. I serien fick tittarna följa Jamie Campbells liv och hans kamp för att överkomma fördomar och till slut leva ut sina drömmar som dragqueen. Historian är friserad att passa som underhållning och om de flesta personerna i berättelsen finns på riktigt så är Jamies bästa vän på skolan, Pritti, en muslimsk tjej påhittad av författarna. Jamie hade en tjejkompis, Sam (Samantha) men hon spelade inte samma roll i historien som Pritti har i musikalen.

Är man intresserad och tycker det är kul med allt som finns om dragqueens idag så är musikalen ett måste. Riktigt bra, både i berättelse, musik och framträdande.

IDAG! LÖRDAG 26 AUGUSTI 2023.

NAMNSDAG:

Östen

 

Namnsdagar för den 26:e augusti i kronologisk ordning:
 
Före 1901 – Zephyrinus (till minne av en påve från 200-talet)
1901–1985 – Östen
1986–1992 – Östen, Ejvind och Öjvind (utgått)
1993–2000 – Östen och Ejvind (utgått)
Från 2001 – Östen

TEMADAG:

Squaredansens dag

 Squaredansens dag infaller sista lördagen i augusti. Fyra danspar (åtta personer) ställer upp sig på ett sådant sätt att varje par utgör en sida i en square, fyrkant, vilken är den grundformation som dansen utgår ifrån. Till Sverige kom dansen från USA första gången 1978. Det blev snabbt populärt och många klubbar bildades. I USA startade detta på 1930-talet. Det ska inte förväxlas med Linedance som inte dök upp förrän 1970.
 

Alla hundars dag

 Alla hundras dag, egentligen National Dog Day. Som hörs på namnet så är det ett amerikanskt påfund som husdjursexperten Colleen Paige instiftade 2004. Datumet kommer sig av att Colleen och hennes familj adopterade sin första hund den 26:e augusti. Men viss är det väl värt att göra lite extra för sin hund idag.

 
Jämställdhetsdagen

 ”Jämställdhetsdagen, en dag då man uppmärksammar lite extra, skillnader mellan flickor och pojkar samt kvinnor och mäns möjligheter att påverka samhället och sina egna liv.” Detta citat är hämtat från Socialdemokraternas sida i Växjö. Och det är väl så man får se jämställdhetsdagen, fast det kan ju inte bara gälla mellan män och kvinnor utan även alla andra som inte har beslutat vilket kön de tillhör.


Koloniträdgårdens dag

 Koloniträdgårdsförbundet har lanserat Koloniträdgårdens dag som från och med 2020 firas sista lördagen i augusti. Tanken är att dagen både ska kunna vara en dag för gemenskap i föreningen och en dag då koloniområden kan visa upp sig från sin bästa sida för grannskapet, men även för stadsplanerare, lokalpolitiker och andra kontakter. Det blir ett tillfälle att lyfta fram saker som koloniområdenas betydelse för biologisk mångfald i stadsnära miljöer, kolonirörelsens fina kulturarv och liknande.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 26 AUGUSTI.

Alfredo och hans kidnappare till höger Alfredo och hans kidnappare till höger

1963 Alfredo kidnappas.
 

Både Pelé och Maradona har hävdat att Alfredo di Stéfano var den bäste fotbollsspelaren genom tiderna. Han föddes i Argentina och var landslagsspelare både där och i Spanien. (Han avslutade som landslagsman även för Colombia, 6 stycken landskamper). Di Stefano kom till Real Madrid 1953. Då han var med klubben på turné idag 1963 i Caracas i Venezuela bröt sig revolutionären Paul del Rio in på di Stefanos hotell och kidnappade honom under pistolhot. Del Rio hade hoppats på att inleda en revolution liknande den Castro gjort på Kuba. Genom kidnappningen skulle hans organisation ” Fuerzas Armadas de Liberación Nacional” bli känd över världen.
 
Två dagar senare släpptes di Stefano oskadd. 2005 förenades de två igen. Då var det premiär för filmen ” Real, the Movie” och denna händelse fanns med. Paul del Rio hade då gett upp sina planer om revolution sedan länge och arbetade som skulptör och konstnär.

1982 Shankly Gates öppnas för första gången.
 

Liverpools store manager var Bill Shankley, 1959 till 1974. Han tog klubben till tre ligatitlar, två FA-cuptitlar och en UEFA-cupvinst. Den 29:e september 1981 ville hans hjärta inte vara med längre. Samtidigt passade Liverpool på att bygga ut och om Anfield. En ingång skulle hedra Bill och den kallades Shankley Gates. Som kronan på verket fanns på toppen en snidad utsmyckning med Liverpools emblem och texten ”You´ll never walk alone”. Idag 1982 invigdes och öppnades denna port för första gången.
 
Inskriptionen ”You´ll never walk alone” är en låt som Liverpoolbandet Gerry & the Pacemakers fick en stor hit med 1963. Låten togs genast upp som kampsång av Liverpool men också skottska Celtic. Vilken klubb som var först är svårt att bevisa. Först med att spela in låten var däremot Frank Sinatra. Det gjorde han 1945. Det var då ”You´ll never walk alone” skrevs av amerikanerna Richard Rodgers och Oscar Hammerstein II. Den var med i musikalen Carousel som hade premiär på Broadway i New York 1945.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES 26 AUGUSTI.

Rachel VAN HOLLEBEKE blir 38 år.
 

Rachel Marie VAN HOLLEBEKE är född 1985 i Del Mar, Kalofornien, USA. Före 2012 hette hon Rachel BEUHLER
Försvarare
50 U- och 113 A-landskamper för USA (2004-2015).

Klubbar som spelare:
Stanford Cardinal (2003–06),
San Diego WFC SeaLions (2006–08)
FC Gold Pride (2009–10),
Boston Breakers (2011),
Atlanta Beat (2012),
Portland Thorns FC (2013-15).

OS-guld 2008.

DAGENS MATCHTRÖJA 26 AUGUSTI 2023.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA ETT TREVLIGT VECKOSLUT!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv