• Boris dagliga blogg

Söndagen den 9:e april 2023

NAMNSDAG:
Otto
Ottilia


TEMADAG:
Påskdagen
CSS-naked day 
Såpbubblans dag

RUBRIKER.

Möbelflytt och sillalunch.
Chrome cast och ny Chelseaförlust.
Påskaftonsmiddag och Catan.


FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 9/4:
1938: Första direktsända TV-matchen.
1988: Alan Shearer blir yngst i England att göra hattrick.
1997: Coventry mot Coventry.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 9/4:
Blaise MATUIDI,
Robbie FOWLER,.

FAKTA OCH TANKAR OM LÖRDAGEN DEN ÅTTODE APRIL 2023.

Möbelflytt och sillalunch.
 

Igår blev det mycket bärande av möbler och diverse saker som vi haft med från Ärtgränd. Vissa ting ska ut i ett släp som skulle till Jönköping idag. Annat skulle stylas, fotograferas och sedan komma ut på olika säljarsiter. En tredje del skulle bara ställas ut för att sedan fraktas till tippen. Jag har snart kommit upp i den ålder då bärande av tunga saker inte längre är mitt värv. Alltså åkte hustrun och jag till Lomma och Fiskboden för att komplettera till sillalunchen och den senare laxmiddagen.

Hemma igen blev det ägg och sill. Jag hade sagt att då det var Surdegsdagen igår så borde vår brödbagare komma om lämna bröd till oss. Han bakar dessa bröd av surdeg. Och trots att han själv antagligen inte hade en aning om att det var surdegsdagen så kom han för första gånge till Päronvägen för att lämna ett av sina nybakade surdegsbröd. Detta avnjöts bland annat till sillalunchen.

Chrome cast och ny Chelseaförlust.
 

Vår helgvän anlände också och kunde vara behjälplig med vidare bärande av möbler. Han har också en viss tele- och TV-kunnighet och hjälpte mig att fixa vår chromecast. Nu är den konfigurerad och vi kan med hjälp av mobil eller dator casta alla program som vi vill se på TVn.

Jag hade tänkt inviga castingen med att se Degerfors mot Halmstad i Allsvenskan. Fast jag skulle även vispa till lite fromage att ha på kladdkakan som skulle bli vår påsktårta. Mjölken hade gått åt till pannkakorna i förrgår, så det blev en promenad i det strålande vädret ner till ICA Nära Mathuset. Där blev det även lite garnering till tårtorna i form av färska hallon och blåbär.

Då jag kom åter hem hade fotbollen passerat så långt att det stod 3-1 till Degerfors och då var det ingen idé att se de sista minuterna. Alltså kastade jag mig in i andra halvlek av Brentford mot Newcastle i stället. Det stod 1-0 och det var ett intressant resultat. Fast det dröjde inte länge förrän Newcastle både kvitterat och tagit ledningen. Så var den matchen över och det blev även här ett förväntat resultat. Det blev det även i alla de andra Premier Leaguematcherna. För det kan knappast ses som en överraskning att Wolverhampton vann med 1-0 över Chelsea. Speciellt som Chelsea tillfälligt tagit tillbaka den tidigare sparkade coachen Frank Lampard.

Påskaftonsmiddag och Catan.
 

För att återgå till verkligheten så blev det en god påskaftons middag som äldsta dottern och vår helgvän hjälptes åt med. Varmrökt lax, potatis, broccoli, brysselkål, morötter, sparris och så romsåsen som jag ju hjälpt till med. Ja, alltså att inhandla i Lomma.

Då kvällen började göra sig påmind flyttades alla möbler som stått på uteplatsen in i släp och garage. Det var bärarpojkarna som fixade detta medan te, kaffe och kladdkakstårtorna sattes fram.

Sedan avslutades kvällen med lite sällskapsspel. Jag tycker jag gjorde ganska väl ifrån mig. Först var jag tvåa efter belgaren i Ticket to Ride Amsterdam. Men som belgare hade han ju närmare kontakt med Amsterdam än vad jag hade. Så att förlora med endast ett poäng var okay. Till sist blev det ett parti Catan. Spelet där man bygger städer och vägar och ska komma först till tio poäng. Det låter inte så mycket, men det tar närmare två timmar att slutföra och faktiskt var det jag som för en gångs skull kom först till tio poäng.

Allts en bra avslutning på Påskafton, om ni frågar mig alltså!

IDAG! SÖNDAGEN DEN NIONDE APRIL 2023.

NAMNSDAG:

Otto
Ottilia

 

Namnsdagar den 9:e april i kronologisk ordning.
 
Före 1772 – Prochorus (till minne av en av förtroendemännen i den första kristna församlingen; utgått)
1772–1900 – Otto
1901–1985 – Otto
1986–1992 – Otto, Orvar (nu 18 september) och Ottar (utgått)
1993–2000 – Otto och Ottilia
Från 2001 – Otto och Ottilia

TEMADAG:

Påskdagen
 

Påskdagen firas i kristen tradition till minne av Jesu uppståndelse, och infaller på söndagen i påskhelgen. Påskdagen infaller den första söndagen efter första fullmånen som infaller på eller närmast efter vårdagjämningen. Det tidigaste datum påskdagen kan infalla den 22 mars, oavsett om det är skottår eller vanligt år, och det senaste är den 25 april.


CSS-naked day 
 

Vad är då CSS Naked day? Jo, det är ett initiativ av Dustin Diaz, för att visa vikten och betydelsen utav webbstandarder, och hur viktigt det är med CSS (Cascading Style Sheets, på svenska stilmall). Det är ett språk som beskriver presentationsstilen för ett strukturerat dokument som till exempel typsnitt, textstorlek och färg. Tekniken är ett sätt att anpassa dokumentet med hänsyn till datortyp, skärmupplösning, färgdjup och installerade typsnitt. Så under den 9 april, världen runt (alltså under 48 timmar) så kommer en lång rad bloggar och webbsidor att delta med att visa upp sin "<body>". Alltså en temadag för riktiga programmeringsnördar och kanske inget för oss vanliga dödliga. Men skulle ni gå in på någon hemsida som ser lite annorlunda ut idag så finns det alltså en förklaring. I morgon är det som vanligt igen.


Såpbubblans dag
 

Såpbubblans dag infaller andra söndagen i april. Dagen hade premiär den 14 april 2013 och instiftades av författaren Annabeth Jarl och illustratören Anna-Karin Garhamn när de skrev barnboken ”En hel hink lycka!”. Att fira Såpbubblans dag kräver inte några större förberedelser. Man kan göra egna såpbubblor av vatten, diskmedel och socker bland annat eller köpa färdigblandat i burkar i bland annat leksaksaffärer.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN NIONDE APRIL.

1938 Landskamp på Wembley första livematchen.
 

Idag 1938 spelades sista matchen i de Brittiska mästerskapen. England mötte Skottland på Wembley. Som landskamp var matchen inte speciellt viktig då England redan hade vunnit över Wales och Irland. Med sina fyra poäng var England redan Brittiska mästare. De vann titeln trots att Skottland vann dagens match med 1-0. Nu kommer vi till det speciella med denna match. Det var den allra första direktsända fotbollsmatchen i TV, något vi kan se hur många som helst varje dag idag. Det var BBC som redan från 1936 hade sänt fotboll, men då bara ett fåtal av Arsenals matcher efterhand och sammandrag. Så idag kan vi fira födelsedag för direktsänd fotboll i TV.
 

Bild: Klicka för att se ett kort sammandrag av matchen.

1988 Shearer hat-trick.
 

Idag 1988 spelade Southampton hemma mot Arsenal på The Dell. Efter fem minuter nickade Southamptons Alan Shearer in 1-0. Arsenal kvitterade, men då matchen var över hade Southampton gjort fyra mål och Arsenal bara två. Alan Shearer hade gjort tre mål och skulle göra många mål till och även många hat-trick innan hans karriär var över. Men dagens hat-trick var ett engelskt ligarekord. Det var den yngsta spelare i ligan som gjort tre mål i en match. Alan var bara 17 år och 240 dagar. Det var en rejäl putsning då rekordet innan idag hade varit Jimmy Greaves som var 20 år och 290 dagar då han 1960 gjorde sitt hat-trick.
 

Bild: Alan Shearer 17 år och 240 dagar.

1997 En match helt i Peugeots anda.
 

Idag 1997 möttes Coventry City och Chelsea på Highfield Road. Det var nästan som en vanlig Premier Leaguematch. Manager Gordon Strachan hade tagit ut sig själv i Coventrys startelva och det visade sig vara lyckosamt. Då matchen var över hade Coventry tagit en viktig seger med 3-1. Det hjälpte dem att i slutet av säsongen klara sig kvar i Premier League med en poäng till godo på Sunderland som åkte ur. Men det var inget av detta som var det unika med matchen. Unikt var att Chelsea trodde att de kunde spela i sina blå hemmatröjor då Coventry brukar ha ljusblått. Men denna säsong hade Coventry en mörk och ljusblårandig tröja och Chelsea tvingades byta ställ. Då de inte hade något extraställ med sig så spelade bortalaget i Coventrys bortatröjor. Gladast över detta var nog Peugeot som alltså hade sitt namn som sponsor på bröstet på båda lagens tröjor.
 

Bild: Klicka för att se ett kort sammandrag av matchen.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN NIONDE APRIL.

Blaise MATUIDI blir 36 år.
 

Blaise MATUIDI är född 1987 i Toulouse, Frankrike.
Mittfältare
34 U- och 84 A-landskamper för Frankrike (2006-19).

Klubbar som spelare:
US Fontenay-sous-Bois (1993-98),
CO Vincennois (1998-2001),
Créteil (2001-04),
Troyes (2004-07),
Saint-Étienne (2007-11).
Paris Saint-Germain (2011-17),
Juventus (2017-20),
Inter Miami (2020-22).

Han vann VM-guld med Frankrike i VM 2018.

Robbie FOWLER blir 48 år.
 

Robert Bernard "Robbie" FOWLER är född 1975 i  Toxteth, Liverpool, England.
Anfallare
8 U-, 1 B- och 26 A-landskamper för England (1993-2002).

Klubbar som spelare
Liverpool (1984 - 2001),
Leeds United (2001-03),
Manchester City (2003-06),
Liverpool igen (2006-07),
Cardiff City (2003-06),
Blackburn Rovers (2008),
North Queensland Fury (2009-10),
Perth Glory (2009-10),
Muangthong United (2011-12).

Lag som tränare:
Muangthong United (2011-12 spelande),
Brisbane Roar (2019–20),
East Bengal (2020–21).

DAGENS MATCHTRÖJA.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN FIN PÅSKDAGEN!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv