• Boris dagliga blogg

Torsdagen den 19:e maj 2022

Fisksoppa med tomat- & bacon utan bacon.
Några notiser från gårdagens sportsidor.
Straffar avgjorde båda matcher jag såg igår.


​NAMNSDAG
Maj och Majken

TEMADAGAR:
Förskolans dag
Nationella mag-och tarmdagen
Internationella tillgänglighetsdagen

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 19/5:
1957: Skottland vinner VM-kval i schweiziska tröjor.
1965: West Ham tar Englands andra Europeiska titel.
1982: IFK Göteborg vinner UEFA-cupen.

FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 19/5:
Diego FORLÁN, Andrea PIRLO.

FAKTA OCH TANKAR OM ONSDAGEN DEN 18:E MAJ 2022.

Fisksoppa med tomat- & bacon utan bacon.
 

Igår var det ganska lugnt efter två hektiska dagar på golfbanan. En vanlig dag som innebar ptomenad med hundarna, Eftermiddag på altanen och igår gällde korsordslösning i Kvällsstunden och ICA Kuriren. Jag hade samtal med City Gross kundtjänst om att de lurar sina kunder genom att utlova torsk men stoppa i sej i matkassen. Det blev lite återbetalning för det plus att vi fick pengar tillbaka för den uteblivna fruktkassen.

Alltså blev det även besök på ICA Maxi där jag köpte en egen kombinerad fruktkasse med lite mer varierad frukt och färskare. ICA hade bytt ut alla plastpåsar mot papperspåsar för att bära hem frukten i. Sedan så var det torsken som jag behövde till gårdagens middag. ”Fisksoppa med tomat- & bacon” hette middagen på receptet, men för att grönsaks- och fiskätarna skulle kunna njuta av middagen så utelämnade jag bacon och sparade den till kommande maträtter till mig själv.

Några notiser från gårdagens sportsidor.
 

I övrigt så fann jag lite ”lustiga” notiser från sportvärlden. En var att en färgad cyklist för första gången i världen vunnit en etapp i ett av de stora cykelloppen. Det var eritreanen Biniam Girmay vann den tionde etappen av Giro d’Italia. Men det hela slutade med ett sjukhusbesök. Det kanske berodde på ovana att vinna för i vanlig ordning så skulle det öppnas champagne och det slumpade sig så att korken från flaskan träffade i ögat på Biniam.

En annan notis gjorde gällande att i England så stöttas Jake Daniels, som spelar i Championshiplaget Blackpool för att han berättad att han är gay. Han är därmed den första herrspelaren i Storbritannien att komma ut under sin aktiva karriär. Det är lite märkligt att det dröjt så länge. Jag skulle vilja jämföra detta med att en damlagsspelare skulle framträda och säga att hon INTE är homosexuell.

Slutligen så fanns det en notis om Paris SG-stjärnan Idrissa Gueye. Här kan man inte skoja bort hans ståndpunkt utan snarare vilja sända honom till någon Qatarklubb där han med i lugn och ro skulle kunna spela sin fotboll resten av livet. PSG hade i senaste ligamatchen spelat i en tröja med regnbågsfärgad siffra på ryggen. Denna tröja hade Idrissa Gueye vägrat att ta på sig och var följaktligen inte med i truppen under den matchen. Nu diskuteras vad det ska bli för straff för denna tröjvägran?

Straffar avgjorde båda matcher jag såg igår.
 

Kvällen kombinerade jag sport med Morden i Midsomer. Hustrun tyckte vi kunde se ett avsnitt och det blev avsnitt två från säsong 15. ”Murder of innocence” hette avsnittet som fått 7,6 på IMDb. Då vi startade avsnittet hade jag precis sett Sverige leda med 1-0 efter första perioden över Finland. Då deckaren var slut efter en och en halv timme så hade man kommit till slutet av tredje perioden och resultatet var då 2-2. Förlängningen varar maximalt fem minuter och då man spelar tre mot tre utespelare så blir det ett lite annorlunda och kul spel att se på. Nu blev det inga mål så att den extra poäng man ska dela ut kom att gå till laget som vinner på straffar. Likt fotbollen var det fem straffar var, men helt olikt fotbollen så blir det sällan mål på en straff i ishockey. Av de tio som lades var det bara en som gick i mål och det var en svensk. Seger till Sverige som leder sin grupp.

Slutligen blev det en halvlek fotboll. Det var andra halvlek av den första finalen av UEFAs cuper. Motsvarande gamla UEFA-cupen så heter den numera UEFA Europa League. Segraren har en direkt plats i höstens Champions League så det var en hel del lagen hade att spela för. Eintracht Frankfurt hade inte lyckats ta sig till Europaspel genom placeringen i ligan och Rangers andraplats tar dem endast till kvalet till Champions League, och denna säsong åkte Rangers ut i detta kval mot Malmö FF. Det var på det hela taget ingen vidare fotbollsmatch. Till sist så lyckades båda lagen göra vars ett mål på misstag från motståndarna. Förlängningen blev mållös och så blev det liksom i ishockeyn avgörande på straffar. Precis som i ishockeyn så var det bara en straff som skilde sig från de andra, men här var det nio straffar i mål och Aaron Ramsey som missade sin. Nu har Eintracht Frankfurt kommit upp i lika många Europacupsegrar som IFK Göteborg. Det var alltså Frankfurts andra cupseger och en gratisplats till Champions League.

IDAG: TORSDAGEN DEN 19:E MAJ.

NAMNSDAG.

Maj och Majken
 

Namnsdagar för den 19:e maj i kronologisk ordning:
 
Före 1901 – Potentia eller Potentiana, 8till minne av en romersk jungfru, som ska ha torkat blodet av apostlarna Petrus och Paulus, när de led martyrdöden; utgått)
1901–1985 – Alrik 
1986–1992 – Alrik (nu 5 augusti), Alda (utgått) och Altea (utgått)
1993–2000 – Majken och Majvor (nu 8 luni)
Från 2001 – Maj och Majken

TEMADAGAR:

Förskolans dag

 

1984 bestämde Sveriges förskollärares riksförening, SFR, att Förskolans dag skulle firas tredje torsdagen i maj varje år av barn och vuxna på förskolor runt om i Sverige. Om den dagen skulle sammanfalla med Kristi Himmelfärdsdag så firas det den andra torsdagen i maj istället.


Nationella mag-och tarmdagen
 

Nationella Mag-Tarmdagen infaller den 19 maj. Syftet med dagen är att öka kunskapen i samhället sjukdomar eller andra funktionsstörningar i matsmältningskanalen. 1, 5 miljoner svenskar har mag- och tarmproblem.
 

Internationella tillgänglighetsdagen
 

Den Internationella tillgänglighetsdagen GAAD (Global Accessibility Awareness Day) firas årligen den tredje torsdagen i maj. År 2021 firas dagen för tionde gången. Tillgänglighetsdagen uppmärksammar betydelsen av digital tillgänglighet och olika människors behov i användandet av digitala tjänster.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 19:E MAJ.

1957 VM-kval till Sverige VM.
 

Idag 1957 spelade Schweiz och Skottland en VM-kvalmatch i Basel. Det gällde en plats till fotbolls-VM i Sverige 1958. Matchen gick ganska planenligt och skottarna kunde vinna med 2-1 och komma till Sverige. Men det var före matchen som det märkliga inträffade. Då Schweiz var beredda på match i sina röda tröjor var skottarna det i sina blå tröjor. Detta hade varit helt OK om inte matchen hade sänts på TV. Det fanns mestadels svart-vita TV apparater och då rött och blått så att säga krockar i gråskalan tvingades Skottland att byta, och de enda vita tröjor som fanns var Schweiz vita reservställ, men det gick ju bra att även vinna i Schweiziska tröjor.

Bild: Klicka för att se ett kort sammandrag av finalen.

1965 Cupvinnarcup final på Wembley.
 

Idag 1965 hade 98 000 kommit till Wembley i London för att se Cupvinnarcupfinalen. Det bidrog nog lite till publiksiffran att ena finallaget kom från London. West Ham mötte tyska 1860 München. Efter en mållös första halvlek lyckades Alan Sealey överlista Münchens duktige målvakt Petar Radenković två gånger i andra och titeln gick till West Ham. En stor kapten, Bobby Moore kunde ta emot bucklan. Detta var andra gången ett engelskt lag vann en Europacuptitel.

Bild: Klicka för att se ett kort sammandrag av finalen.

1982 Svenska mästare i Europa.
 

Idag 1982 spelades finalen i UEFA-cupen. Det var andra matchen då finalen i denna turnering på denna tid spelades i hemma och bortamatch. I final var ett svenskt lag IFK Göteborg. De hade spelat första matchen hemma och klarat de ganska bra den 5:e maj då de lyckades vinna med 1-0 hemma på Ullevi mot Hamburg SV. Tyskarna var storfavoriter i dagens final och frågan var om Göteborg kunde stå emot? Det kunde de. Hamburg var nervösa och Göteborg öste på. På Volksparkstadion gjorde Dan Corneliusson och Torbjörn Nilsson vars ett mål innan Stig Fredriksson satte slutresultatet 3-0 på en straff. Sverige hade för första gången fått en Europeisk fotbollsmästarklubb.
 

Bild: Klicka för att se målen i båda matcherna.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 19:E MAJ.

Diego FORLÁN blir 43 år.
 

Diego FORLÁN Corazzo är född 1979 i Montevideo, Uruguay.
Anfallare
112 A-landskamper för Uruguay (2002-14).

Klubbar som spelare:
Peñarol (1990-91),
Danubio (1991-94),
Independiente (1994-2002),
Manchester United (2002-04),
Villarreal (2004-07),
Atletico Madrid (2007-11),
Inter (2011-12),
Internacional (2012-14),
Cerezo Osaka (2014-15),
tillbaka i Peñarol igen (2015-16),
Mumbai City (2016),
Kitchee (2018).

Lag som tränare:
Peñarol (2020),
Atenas de San Carlos (2021).

Forláns spel och fem mål var en av de viktigaste faktorerna bakom Uruguays framgångar i VM 2010 med en semifinalplats. Efter mästerskapet belönades Forlán med guldbollen efter att ha utsetts till turneringens bästa spelare. I finalen i Copa América 2011 gjorde Forlán två mål och bidrog till att Uruguay vann mästerskapet.

Andrea PIRLO blir 43 år.
 

Andrea PIRLO är född 1979 i Flero, Italien
Mittfältare
69 U-, 9 OS och 116 A-landskamper för Italien (1994-2015).

Klubbar som spelare:
Brescia (1992-98),
Inter (1998-2001),
Reggina (1999-2000 lån),
Brescia (2001 lån),
Milan (2001-11),
Juventus (2011-15),
New York City (2015-17).  

Lag som tränare:
Juventus U23 (2020),
Juvents (2020-21).

2006 blev han världsmästare. Pirlo har även vunnit Serie A och Champions League samt ungdomsturneringen Gothia Cup.

MATCHTRÖJAN JAG BÄR IDAG.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

Har du frågor, kommentarer eller synpunkter om dagens blogg så hör gärna av dig till:
soccershirts@hotmail.com

HA EN BRA DAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln