• Boris dagliga blogg

Torsdagen den 13:e september 2018

Richarlison gör succé och Brasilien vinner med 5-0.
Sista laget i Sydamerikas VM-kval slog ganska lätt VM-laget Panama.
Även om ingen bryr sig om damfotboll så vann Rosengård borta i Champions League.


FOTBOLLSHISTORIA:
2006: Arsenal är så internationella som ett fotbollslag kan bli.
2006: George Bests tröja säljs för en kvarts miljon. (och det var inte jag som köpte den!)

FÖDDA IDAG:
Thomas, Fabio.

DAGENS TRÖJA
BRASILIENs förstatröja i VM i Japan/Sydkorea 2002

Det blir en landslagströja idag också. Jag trodde att alla sydamerikanska landslagsspelare tog det lugnt då Europa startade sin nya turnering, men igår inträffade en del slutresultat på sydamerikanska träningslandskamper. Största segern tog Brasilien med 5-0 över El Salvador. Alltså blir det tröjan Brasilien hade då de senast blev världsmästare.

Richarlison gör succé och Brasilien vinner med 5-0.


Givetvis hade jag helt fel då jag igår påstod att de Sydamerikanska landslagen vilade. De spelade sina träningsmatcher igår. Det blev ganska väntade resultat då det var ett favoritlag som mötte ett sämre lag i alla matcher utom Colombia mot Argentina. Det blev också den enda jämna matchen. Tyvärr utan några mål alls. Brasilien var piggast och körde över El Salvador med 5-0. Richarlison som hämtades över till Watford från Fluminense och som såldes vidare till Everton i somras gjorde sin andra landskamp och det blev två mål. Han verkar ha kommit för att stanna i det brasilianska landslaget.
 

Sista laget i Sydamerikas VM-kval slog ganska lätt VM-laget Panama.


VM-laget Panama som ju var i den turneringen på grund av att FIFA kör VM som en social tillställning istället för en turnering för världens bästa landslag, hade givetvis ingen chans mot Venezuela. Då ska man tänka på att Venezuela kom sist i Sydamerikakvalet till VM. Newcastles målgörare Salomón Rondón gjorde båda målen som tog Venezuela till en 2-0 seger. I Nord- och Mellanamerika står striden ofta mellan USA och Mexiko. USA missade ju sensationellt VM, men igår vann de över VM-laget Mexiko med 1-0. Fast Mexiko kunde ju till och med Sverige slå i VM. Tänk att det blev hela 3-0 i somras.
 

Även om ingen bryr sig om damfotboll så vann Rosengård borta i Champions League.


Förklaringen till att damfotboll fortfarande har så otroligt låg status fick jag lite svar på då landet Frankrike som har det bästa damklubblaget i Europa inte har någon publik i sin högsta serie. I ryska Razan, 200 km sydöst om Moskva, befann sig igår FC Rosengårds damlag för att spela mot Ryazan-VDV. Kanske var tanken att spela 0-0 och ha med sig ett bra utgångsläge i retuten i Malmö, men där satte Anna Belomyttseva käppar i hjulet. Fast hon satte dem i sitt eget lags hjul då hon orsakade ett självmål i slutminuten. 1-0 till Rosengård och det ska väl kunna räcka till en åttondelsfinal?

FOTBOLLSHISTORIA från idag den 13:e september.

2006 Arsenal är internationellt

 
Det var idag 2006 hemmamatch för Hamburg i Champions Leagues öppningsmatch. Gästerna var ett internationellt lag från England. Arsenal vann matchen med 2-1 och de använde sig i startelvan av elva spelare från elva olika nationer: Jens Lehmann (Tyskland), Emmanuel Eboué (Elfenbenskusten), Johann Djourou (Schweiz), Justin Hoyte (England), William Gallas (Frankrike), Tomáš Rosický (Tjeckien), Gilberto Silva (Brasilien), Cesc Fàbregas (Spanien), Alexander Hleb (Vitryssland), Emmanuel Adebayor (Togo), and Robin van Persie (Nederländerna). På bänken satt även Sveriges Fredrik Ljungberg och Kameruns Alex Song. Snacka om laget som stod för Champions Leagues budskap nio år senare: No racism!
 

En annan intressant detalj i matchen var att båda lagen sponsrades av Fly Emirates. UEFA har några märkliga regler och en säger att två lag som möts i de Europeiska cuperna inte får bära samma sponsor. Hemmalaget hade sina Fly Emiratesprydda tröjor, medan internationella Arsenal fick spela med Dubai på bröstet. I returen den 21:a november var det Hamburg som hade Dubai på bröstet, men de förlorade då också; 1-3.

2006 Auktion på Christie´s

 
På Christie's i London var det idag 2006 en dröm för de som gillar fotbollströjor. En tröja som såldes var George Bests Manchester Unitedtröja han hade i FA-cupmatchen mot Northampton Town den 7:e februari 1970. Matchen slutade 8-2 och Best gjorde sex av målen. Efter matchen hamnade tröjan hos en tidning och 1996 var den ett pris i en tävling tidningen hade. Vinnaren höll på tröjan i tio år och idag ropades den in av en anonym köpare för 24 000 pund, ca en kvarts miljon kronor. Någon sådan tröja har jag tyvärr inte i min samling.

FOTBOLLSPROFILER som föddes idag den 13:e september.

29 år Thomas MÜLLER född 1989 i Weilheim in Oberbayern, Västtyskland
Anfallare/mittfältare
16 U- och 96 A-landskamper för Tyskland.
Klubbar som spelare:
TSV Pähl (1993-2000)
Bayern München (2000- ).
Då han spelat i Byern München i hela sin vuxna fotbollskarriär så har det blivit ett antal titlar. Sju gånger Bundesligamästare, fyra cupsegrar och Champions Leaguemästare 2013. Han har varit med i tre VM och 2014 blev han världsmästare i Brasilien. Då hade han redan året tidigare blivit världsmästare för klubblag.

45 år Fabio CANNAVARO född 1973 i Neapel, Italien
Försvarare
21 U- och 136 A-landskamper för Italien.
Klubbar som spelare:
Napoli (1988-95),
Parma (1995-2002),
Inter (2002-04),
Juventus (2004-06),
Real Madrid (2006-09),
Juventus igen (2009-10),
Al-Ahli Dubai (2010-11). 
Lag som tränare:
Al-Ahli (2013-14 assisterande)
Guangzhou Evergrande (2014-15),
Al-Nassr (2015-16),
Tianjin Quanjian (2016-17),
Guangzhou Evergrande igen (2017- )
Fabio blev världsmästare 2006 då han också som förste och hittills ende försvarare fick priset Ballon d'Or som delas ut till världens bäste fotbollsspelare.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln