• Boris dagliga blogg

Söndagen den 28:e januari 2024

NAMNSDAG:
Karl
Karla.

TEMADAG:
Dataskyddsdagen,
Världsdagen för leprasjuka,
Konungens namnsdag.

NATIONALDAG:
Ingen.

RUBRIKER.
Den yngre generationen fixade och donade.
NU var det sensation i FA-cupen.
Fem svenskor på de fem första platserna.
Afrika och sällskapsspel.


FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 28/1:
1900: Det Tyska fotbollsförbundet bildas.
1961: Denis Laws sex mål till ingen nytta.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 281:
Gianluigi BUFFON,
Jamie CARRAGHER,
Papa Bouba DIOUP.

FAKTA OCH EGNA TANKAR OM LÖRDAGEN 27 JANUARI 2024.

Den yngre generationen fixade och donade.

Ovanvåningen på huset jag bor i är inte mitt, så där uppe höll den yngre generationen på med att fixa och dona så att garderober fick de hyllor som hälften av de yngre var ute och införskaffade i diverse möbelvaruhus i Malmö. Det innebar att jag inte hade några större sysslor att sköta igår, inte ens middag. Fast detta var inte riktigt sant. Jag har ju varit inne på den yngre generationen och där gäller inte att fixa middag till fyra, fem på eftermiddagen, utan den kommer senare. Alltså lagade jag en nudelrätt till hustrun och hundarna vid fyratiden. Det är då de äter middag. Jodå, jag åt också då.
 
NU var det sensation i FA-cupen.

Alltså hade jag tid till lite koll på FA-cupen. Först ut var Ipswich mot Maidstone. Ipswich ligger på direktuppflyttningsplats till Premier League och skulle givetvis köra över Maidstone som finns i National League South. Det motsvarar division 6. Vilket innebär att det var det enda återstående laget utanför de fyra proffsligorna. Om jag klagade, eller konstaterade att det i förra omgången av FA-cupen inte inträffade några sensationer så var 2-1 till Maidstone året största sensation i FA-cupen. Sedan fanns det en liten överraskning till och det var i matchen mellan Everton och Luton. Dessa lag ligger visserligen båda i Premier League, och tack vare att Everton fråntagits tio poäng ligger de alldeles intill varandra i bottenskiktet av Premier League. Trots detta så borde Everton med hjälp av sin hemmaplan ganska enkelt utmanövrera Luton, men det gjorde de inte. Även här blev det bortaseger med 2-1. En match resulterade i omspel, men Leicester, Brighton och Newcastle är vidare till åttondelsfinaler.
 
Fem svenskor på de fem första platserna.

Fast det blev inga FA-cupmatcher efter Maidstones sensation. TVn hamnade på sexan som visade världscupen på längdskidor från Goms i Schweiz. Sprint är ganska kul att titta på och de svenska damerna var fantastiska. Sex svenska åkare var med och de slutade 1,2,3,4,5 och 7. Hade man sett en liknande tävling med fem norska skidåkare i finalen hade man tyckt att detta var ganska löjligt och att man kanske borde begränsa finalfältet till två åkare från samma nation. Fast då det var fem svenskor och en schweiziska i fina så kändes det bara bra. Linn Svahn plockade enkelt hem segern. På herrsidan fanns ingen svensk i final. Här var det Norge som med sina tre åkare i finalen knep segern och tredje plats.
 
Afrika och sällskapsspel.

De afrikanska mästerskapen sparkade igång åttondelsfinalerna och i den första möttes grannländerna Angola och Namibia. 3-0 till Angola som i kvartsfinalen möter segraren mellan Nigeria och Kamerun. Även här var det en ganska klar seger och den gick till Nigeria. Fast detta såg jag inte mycket av, då det var nya gäster i huset och dessa spelade gärna spel. Det blev en omgång Ticket to Ride. Vi var fyra som spelade och jag gick in på en bronsplats. Då vi var klara så fanns det tid till ytterligare ett brädspel. Jag hade lite förslag av de nya spel som vi fixade i julklapp till oss själva. Gästerna var inte så intresserade av allt för avancerade brädspel så därför kom ”Med andra ord” fram. Där gick min gräns så jag lämnade de spelande i min grannes kök och gick hem till mitt. Grannen var alltså min dotter och vägen in till mitt var inte speciellt lång. Cirka femton steg.

IDAG! SÖNDAG 28 JANUARI 2024.

NAMNSDAG:
Karl       Karla

Namnsdagar den 28:e januari i kronologisk ordning.
 
Före 1901 – Carolus Magnus (till minne av den frankiske kungen Karl den store) och Karl
1901–1985 – Karl
1986–1992 – Karl, Karla och Kally (utgått)
1993–2000 – Karl och Karla
Från 2001 – Karl och Karla

TEMADAG:
Konungens namnsdag

Dagen firas genom att hissa den svenska flaggan då det är en allmän flaggdag i Sverige.

TEMADAG:
Dataskyddsdagen

Idag är det den 28 januari och vi firar vi den internationella dataskyddsdagen. Det är en betydelsefull dag för att uppmärksamma rätten till allas skydd för personuppgifter. För dig som enskild innebär det en rad rättigheter för att skydda bland annat ditt privatliv.
Det är ibland lätt att glömma bort att dataskydd tillhör de mänskliga rättigheterna. Därför uppmärksammas varje år den internationella dataskyddsdagen i syfte att påminna om det men också för att lyfta hur viktigt det är med skydd för våra personuppgifter och vår personliga integritet.
Den internationella dataskyddsdagen har uppmärksammats sedan 2006 då Europarådet valde att den 28 januari skulle utses till årlig dataskyddsdag. Det var nämligen den 28 januari 1981 som Europarådets konvention om skydd för enskilda vid automatisk databehandling av personuppgifter antogs.

TEMADAG:
Världsdagen för leprasjuka

Den sista söndagen i januari infaller Världsdagen för leprasjuka som år 1954 instiftades av den franske författaren och journalisten Raoul Follereau. Det var en man som kämpade mot varje form av marginalisering och orättvisa och han kallades de leprasjukas apostel. Varje år registreras drygt 210.000 nya fall av leprasjuka. 10% av de drabbade är yngre än 15 år. Miljontals personer får permanenta handikapp av sjukdomen och marginaliseras, medan sjukdomen numera är lätt att bota.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 28 JANUARI.

1900 Det ska bli fotboll i Tyskland.

Representanter för 86 olika tyska klubbar hade idag 1900 samlats i Leipzig för att bilda det Tyska Fotbollsförbundet. Det har visat sig bli ett av världens bästa fotbollsförbund med fyra världsmästartitlar och en av världens mest framstående fotbollsligor.

Allt startade egentligen i Dresden 1874. Då bildades första tyska fotbollsklubben. Det hörs på namnet av denna klubb vilka det var som tog initiativet att starta med fotboll i Tyskland och att bilda en fotbollsförening. Klubben hette Dresden English Football Club, och detta var alltså det tyska namnet på klubben.

1961 Sex mål av Law räckte inte till seger.

Manchester City var idag 1961 på Kenilworth Road för att möta Luton Town i FA-cupens fjärde omgång. Denis Law hade en fantastisk dag och gjorde sex mål för sitt Manchester City. Motståndarna gjorde två mål. I den 69:e minuten stod det 6-2 till City då domaren ansåg att planen var alldeles för vattensjuk för att det skulle gå att spela klart matchen. Den bröts och resultatet nollställdes då man spelade om hela matchen den 1:a februari. Då lyckades Denis Law bara göra ett mål. Luton gjorde tre och slog ut Manchester City med 3-1. 

De sex mål som Denis Law gjorde i match ett ströks ur statistiken. Hade de stått kvar hade Law varit den spelare som gjort flest mål i FA-cupens historia. Nu slutade han på 41 mål och passerades av Ian Rush som kom upp i 44 mål. Fast egentligen gjorde alltså Denis Law 47 mål.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES 28 JANUARI.

Gianluigi BUFFON blir 46 år.

Gianluigi BUFFON är född 1978 i Carrara, Italien.
Målvakt
24 U- och 176 A-landskamper för Italien (1993-2018).

Klubbar som spelare:
Parma (1995-2001),
Juventus (2001-18),
Paris Saint-Germain (2018-19),
Juventus igen (2019-21),
Parma (2021-23).

Han är en av de hittills 18 spelarna i världen som gjort över 1000 matcher som fotbollsproffs.
Han är med 176 landskamper Italiens meste landslagsman genom tiderna. Han har blivit utsedd till Serie A:s bästa målvakt tolv gånger, världens bästa målvakt fem gånger, och kom med i FIFA:s All Star Team efter att ha vunnit VM med Italien 2006.

Jamie CARRAGHER blir 46 år.

James Lee Duncan "Jamie" CARRAGHER är född i 1978 i Bootle, Liverpool.
Försvarare
31 U- och 38 A-landskamper för England (1996-2010).

Klubb som spelare:
Liverpool (1988-2013)

Det blev 737 matcher och 5 mål totalt innan han lade skorna på hyllan.
Efter Ian Callaghan är han den som spelat flest matcher för Liverpool, och 27 matcher fler än Gerrard.
Ganska fantastiskt med tanke på att både Jamie och hans far var Everton-supportrar.

Papa Bouba DIOP blev 42 år.

Papa Bouba DIOP född 1978 i Rufisque, Senegal, och dog den 29:e november 2020 i Paris. Efter att han drabbats av ALS. (Samma sjukdom som Börje Salming dog av.)
Försvarare/mittfältare
63 A-landskamper för Senegal (2001-08).

Klubbar som spelare:
Ndeffann Saltigue (1994-95),
ASC Diaraf (1995-99),
Vevey (1999-2000),
Neuchâtel Xamax (2000-01),
Grasshoppers (2001-02),
Lens (2002-04),
Fulham (2004-07),
Portsmouth (2007-10),
AEK Aten (2010-11),
West Ham United (2011-12),
Birmingham City (2012-13).

Han är kanske mest känd för att ha gjort det första målet i VM 2002 mot Frankrike, vilket slutade i en 1-0-förlust för de dåvarande världsmästarna och slutligen deras chockerande utslagning från turneringen, i vilken Senegal nådde kvartsfinalerna.

DAGENS MATCHTRÖJA 28 JANUARI 2024.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN AVKOPPLANDE SÖNDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln