• Boris dagliga blogg

Torsdagen den 7:e februari 2019

Ängelholm, morsan och Mortal engines.
Cup i Spanien och Tyskland
Om fotbollen haft en regel som säger hur lång en fotbollsmatch ska vara så kunde Everton - Manchester City slutat 0-0.

FOTBOLLSHISTORIA:
1925: Klubbyte strax före avspark.
1970: Best gör ett dubbelt hattrick.

Daniel, Mick, Sammy.

DAGENS TRÖJA

DAGENS TRÖJA blev tyska Bayern München. Egentligen skulle jag valt en Manchester Citytröja, men dels var det inte länge sedan jag hade en av deras tröjor, och om fotboll haft riktiga regleröver hur länge en match ska pågå så kanske inte City vunnit. Bayern vann i förlängning mot Hertha Berlin i DFB Pokal och är vidare till kvartsfinal.

Gårdagen var ägnad min mor i Ängelholm. Hon ska flytta till ett trygghetsboende och ävenom det är min syster som sköter det mesta så lovade jag att åka upp. För mig var förra året fyllt med höftledsbyte som ställdes in då höftledskulan själv växte sig rätt igen. Sedan var det ”nära döden upplevelse” av rosfebern som höll på att ta kål på mig. Även denna repade jag mig ifrån, även om jag har ett antal men av den fortfarande. Avslutningsvis så snavade jag i en stillastående rulltrappaoch skadade mitt knä så pass att det krävdes värktabletter för att kunna sova på nätterna. Men nu var jag så pass kurant att jag kunde hjälpa till med lite packning och att plocka ner tavlor och dylikt. Det blev alltså ganska sent innan jag kom hem och då hade min yngsta dotter väntat på att vi skulle se ”Mortal Engines” som hon fixat. En hyfsad fantasyrulle som inte alls var lika dålig som den kritik filmen fick.

Väldigt sent kollade jag upp resultat från fotboll. Det var en omspelsmatch i FA-cupen som Brighton vann över West Bromwich med 3-1. Men det kvävdes förlängning. I Spanien spelades första matchen i semifinalen i deras cup, Copa del Rey. Det var Barcelona som mötte Real Madrid och det slutade 1-1, så man får säga att det är fördel Real. Slutligen så spelades de sista fyra åttondelarna i tyskla cupen, DFB Pokal. Här tog sig Augsburg, RB Leipzig, Schalke 04 och Bayern München vidare. Bayern hade värst problem i Berlin mot Hertha. Det krävdes förlängning innan bayrarna satte dit 3-2.

I Premier League spelades det även en match som hade lite med cuper att göra. Manchester City ska om en dryg vecka spela Ligacupfinal, så den Premier Leaguematch de egentligen skulle spelat då gick igår istället. Det var Everton som var hemmalag och resultatet blev så klart 0-2. Det var helt enligt alla planer då Everton inte rosat fotbollsmarknaden och City går på gammal rutin. Men sedan synade jag målen lit närmare och kom fram till att det skulle kunna blivit 0-0 och fotbollen haft en regel som säger när matchen är slut. I första halvlek hade domaren lagt till en minut. Målet kom på en minut och sex sekunders övertid. Alltså då matchen borde ha blåsts av. Ingen annan boll eller pucksport låter det anfallande laget få avsluta sitt anfall efter att tiden gått ut, men i fotboll är allt så godtyckligt. Andra målet gjordes efter sex minuter och femtio sekunders tillägg. Visserligen hade domaren aviserat sju minuters tillägg. Men varför helt plötsligt sju minuter? Ingen kan förklara detta. Normalt spelas en fotbollsmatch i drygt 30 minuters effektiv speltid, men ingen domare lägger till en kvart. Så egentligen borde gårdagen Manchester City seger varit en oavgjort match! Det kändes lite som "Sista målet vinner!".

FOTBOLLSHISTORIA från den 7:e februari.

1925 Klubbyte just före avspark

Albert Pope Albert Pope

Idag 1925 skulle Orient åka från London till Manchester för att möta United. En av Orients spelare var målgöraren Albert Pape med sina 11 mål under säsongen för Orient. Strax innan truppen lämnade London hade Orients chef Peter Proudfoot fått ett telefonsamtal från Manchester Uniteds manager John Chapman. De två kom överrens om 1070 pund för Albert Pape.

Så då Orient kom fram gick de in i ena omklädningsrummet medan Pape gick in i det andra och klädde sig i Uniteds röda matchtröja. Han gick ut skulle göra mål på sitt gamla hemmalag, och det gjorde han. Han gjorde Uniteds tredje mål i 4-2 segern. Så kunde det gå till 1925. Historen förtäljer inte om han firade eller inte då han gjorde mål.

1970 Best gör dubbelt hat trick

Detta är bollen som George Best gjorde sina sex mål med. Detta är bollen som George Best gjorde sina sex mål med.

Idag 1970 spelades FA-cup matchen mellan Manchester United och Northampton. Då det skilde fyra divisioner mellan lagen så väntade ingen att Northampton skulle ta sig vidare. Det gjorde de inte heller. United vann med 8-2. Det var inget rekordresultat för något av lagen, men ett rekord i FA-cupen blev det. Ingen hade tidigare gjort sex mål i en FA-cup match. Idag 1970 slog Uniteds store lille man, George Best detta rekord med sina sex mål i matchen.

Han innehade detta rekord i nästan ett och ett halvt år innan Bournemouths Ted MacDougall smällde dit nio fullträffar i 11-0 segern över Margate den 20:e november 1971.

FOTBOLLSPROFILER som föddes den 7:e februari.